שמירה על משקל גוף תקין: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

רחם שרירני - מה זה? המדריך המלא לתופעה

רחם שרירני הוא מצב שכיח בקרב נשים בגיל הפוריות ואף לאחר מכן. מדובר בהתפתחות גידולים שפירים בשריר הרחם שעשויים להשפיע על איכות החיים, לגרום לדימומים ולהפרעות נוספות. על התופעה, תסמיניה, דרכי האבחון והטיפול חם שרירני מייצג את הגידול השפיר השכיח ביותר אצל נשים, כאשר כמחצית מאוכלוסיית הנשים בעולם המערבי תפתח שרירנים ברחם במהלך חייה. הגידולים הללו, הידועים גם כמיומות, מתפתחים מתוך רקמת שריר הרחם ויכולים להופיע בגדלים משתנים – מגודל של מטבע קטן ועד למימדים המזכירים הריון מתקדם. למרות שכיחותם הגבוהה, רק כרבע מהנשים עם שרירנים יסבלו מתסמינים משמעותיים המשפיעים על איכות חייהן, כגון דימומים חריגים, כאבים ולחץ על איברים סמוכים. התפתחות השרירנים קשורה לגורמים הורמונליים, גנטיים וסביבתיים, כאשר הסיכוי לפתח אותם עולה עם הגיל ומושפע מגורמים נוספים כמו מוצא אתני ומשקל הגוף. במאמר זה נעמיק בהבנת הסוגים השונים של שרירנים ומיקומם ברחם, נבחן את השפעתם על התפקוד היומיומי, הפוריות וההריון ונסקור את...
ללמוד עוד על שמירה על משקל גוף תקין
ראש השנה 2022: שילוב בריאות עם מתיקות הדבש-תמונה

עד כמה באמת בריא הדבש? מהן הסגולות שלו ומה עומד מאחורי...

מאת: מיכל...
06/09/2007
BMI בנערו?ת מנבא סוכרת בבגרות-תמונה

ממצא: BMI בגיל 17 מנבא סיכון לסוכרת ומחלת לב בגיל 30. למחלת...

מאת: מערכת zap...
07/04/2011
השמנת יתר: חשיבות הטיפול תרופתי-תמונה

מחקרים מוכיחים כי אכילת יתר איננה בחירה מודעת או נשלטת....

מאת: המרכז הרפואי...
16/07/2017
יוצאים לחופש: איך נמנע עלייה במשקל?-תמונה

עומדים לצאת לחופשה ומודאגים לגבי המשקל שלכם? איך אפשר לשבור...

מאת: ד''ר עמית...
02/07/2019

שמירה על משקל גוף תקין: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום בחור בן 46, רמות כולסטרול קצת מעל הנורמה. לא מטופל בתרופות מלבד אספירין מניעתי. היה שיקול האם להתחיל טיפול תרופתי לכולסטרול או לאזן באמצעות שינוי תזונתי ופעילות גופנית. ברצוני לשאול בבקשה כמה שאלות בעניין: 1. האם כולסטרול גובה זה תוצאה של אכילה או שיש גורמים נוספים? 2. האם יש קשר בין מצב נפשי או בעיות שינה לכולסטרול גבוה? 3. ידוע (אני לא יודע אם זה נכון ומבוסס) שמי שמתחיל טיפול תרופתי לכולסטרול זה טיפול לכל החיים, האם זה נכון? א"כ מה הסיבה? 4. האם ידוע על תוספים כלשהם שיכולים להחליף טיפול תרופתי? 5. קראתי על תוסף - Red Yeast Rice (שמרי אורז אדום) שיש בו את המרכיב שיש בסטטינים, האם זה מוכר לרופאים? האם זה יעיל? ואיך זה מבחינת בטיחות (כמובן מחברה מוכרת). תודה רבה

יוני שלום, רמת ה LDL (כולסטרול רע) עולה עם הגיל. רמות הכולסטרול מושפעות מאד מגורמים גנטיים וגם סביבתיים כגון אורח חיים פעיל, שמירה על משקל גוף תקין, ובמידה מסויימת גם מצריכה של שומנים מן החי וכולסטרול. רמות הכולסטרול בדם מושפעות בעיקר מיכולת הקולטנים על פני תאי הכבד לקלוט את ה LDL מהדם ולהפכם למטבוליטים פחות מזיקים. ככל שכלי הדם חשופים זמן ממושך יותר לרמות מוגברות של כולסטרול (וגורמי סיכון נוספים) דופן העורק עוברת שינויים טרשתיים ו"מזדקנת". כמו כל טפול מניעתי, גם הטיפול להורדת הכולסטרול הוא לתמיד (כמו איזון לחץ דם, המנעות מעישון, איזון סוכרת ופעילות גופנית). הסטטינים מוכחים כמפחיתי תמותה ולא רק כמורידי כולסטרול. יש להסתמך על מחקרים באיכות גבוהה (אקראיים וכפולי סמיות) להוכחת יעילות של חומרים אחרים הגורמים להורדת רמות ה LDL בדם, וכאלה אין בנמצא בתוספי תזונה שונים המתהדרים בתכונות של ריפוי. תודה על פנייתך לפורום

היי! אני סטודנטית לראיית חשבון, אמורה לסיים השנה את הלימודים. במהלך שנות הלימודים הקפדתי להתאמן בצורה סדירה- שיעור פילאטיס מכשירים וריצה/ שחייה בכל שבוע. ושמרתי על המשקל שלי יציב +2קילו במצטבר. לאחרונה שמתי לב שהשמנתי, לא רציני ממש אבל כן מידה יותר ממה שהייתי. התחלתי להתאמן בצורה אינטנסיבית יותר- הוספתי 2-3 ריצות של שעה בכל שבוע. ואני לא רואה שינוי. אני ממשיכה לעלות במשקל. לא שיניתי הרגלי אכילה או משהו בסגנון. מה יכולה להיות הסיבה, ומה אני יכולה לעשות?

שלום, עלייה במשקל יכולה לנבוע מסיבות שונות, תזונה נכונה וספורט אכן אמורים לסייע בתהליך ירידה / שמירה על המשקל. במקרה כזה הייתי ממליץ לפנות לאיש מקצוע על מנת לאבחן באופן אישי את הסיבות למגמת העלייה שאת חווה.

שלום דנה. סיפרו לי על תכנית דיאטה שהיא לא קיצונית כמו דיאטה קטוגנית אך כן יש בה יותר שומן לפחות פחמימות. הרעיון מאחוריה הוא הפחמימות הן הבעיה ולא השומן, והיא מתמקדת במה אוכלים ולא בקלוריות. יש הימנעות מסוכרים וממזונות מעובדים (גם קוואקר שהוא די מעובד) והמטרה היא רק מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך כדי לשמור על רמות אינסולין וסוכר נמוכות ובהתאם פחות רעב ופחות שומן שייכנס לתאים בגלל האינסולין הגבוה. בעבר שמעתי על תכנית דומה בה רוצים להימנע מסוכר בגלל שהפרוקטוז בסוכר רעיל והופך לשומן בכבד. בשלב הראשון שבועיים 50 אחוז שומן 25 פחמימות 25 חלבון. בשלב השני בין כמה שבועות לחצי שנה או יותר 40 אחוז שומן 35 פחמימות 25 חלבון. בשלב השלישי שמירה על המשקל 40 אחוז שומן 40 פחמימות 20 חלבון. השומן הוא גם רווי ממוצרי חלב ובשר אך גם מאגוזים ושומנים בריאים. רציתי לדעת מה דעתך על דיאטה כזו, בעיקר בגלל כמות השומן הגבוהה לדלת הפחמימות. האם את מסכימה ששומן רווי לא מזיק, פרוקטוז מזיק? האם לשיטתך עדיפה דיאטה דלת שומן דלת קלוריות? האם את מכירה את daytwo והאם ניתן לשלב את זה בדיאטה? כמו כן אשמח אם תגידי היכן ניתן למצוא עוד שומנים בריאים מלבד אגוזים טחינה ושמן זית, וכן אם יש צורך בדיאטה זו בתוספי תזונה. אציין שנמנעים בה מתפוחי אדמה, אורז לבן (האם גם בסמטי נחשב כזה?), ומעדיפים פחות לחם קוואקר. תודה רבה את נר לרגליהם של הרבה אנשים

שלום א, השאלה ארוכה ומורכבת מדי לפורום זה. אשתדל לענות בתמציתיות בתקווה לענות לכל שאלותייך. כמו שאין בגד אחד שמתאים לכולם, כך גם אין דיאטה אחת נכונה ומתאימה לכולם. אנחנו שונים גנטית ומטבולית, ועל כן רצוי ומולץ להתפור חליפה אישית לכל אחד. דיאטות מסוג אטקינס או קטוגניות הן דיאטנות מאוד מורכבות שי לבצען בליווי דיאטנית ויכולות להתאים רק לחלק מהאנשים, בעיקר בגלל הקושי ביישום שלה ובהתמדה. הדיאטה כבר מבוצעת שנים רבות וטרם הוכח נזק- למרות שאותי יותר מטריד החלבון בכמותו הגדולה מאשר השומן. יש ויכוח בספרות מי "האשם" הגדול בתחלואה שלנו - פחמימות או שומנים" סוכר לבן, פרוקטוז, שומן רווי וכדומה. מאמרים בנושא יוצאים חדשות לבקרים, וגם אנחנו כבר תוהים מהו הנכון. הגישה שלי אומרת- אם זה בגופי באופן טבעי ואני יכולה לנצל את זה מטבולית, אני כנראה זקוקה לזה, אבל הבעיה היא המינון. אנחנו כבר ממזן צורכים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים- בהכל- שומן, פחמימות וחלבונים. אוכלים מזון מתועש, מרוסס ולא טבעי. הכל שאלה של איזון בעיקר עם שילוב של פעילות גופנית וכן דאגה לרוח ולנפש שלא פחות חשובים. דיאטת DAYTWO- מעלה שאלה ופוטנציאל אדיר אך רחוקה שנות אור מלהיות מוכחת מדעית. מס' הנדבקים קטן, אנחנו לא מכירים את שלל חיידקי המעיים שלנו, והיא התייחסה בעיקר לנושא של סוכר ולא לדברים אחרים. אני לא אוכלת רק פחמיות וסוכרת זו לא הבעיה היחידה שלי. נחזור לדיאטה דלת פחמימות- בעיקרון הרעיון שאפשר לאכול שומן מכל הסוגים- אבל נכון שעדיף למלא בשמנים בריאים יותר- כגון שומן בדגים בעיקר בלמון, כל השרעים, אבוקדו כמובן. אבל אפשר גם חמאה וגבינות שמנות כמקור נוסף- זה היתרון של הדיאטה הזו. וכמובן גם ביצה, למרות שזה בעיקר חלבון וכולסטרול. לגבי תוספים- תלוי עד כמה התזונה מחמירה והאם יש פוטנציאל לחסרים. החסרון העיקרי של דיאטת סטייל אטקינס הוא מינון אפסי של סיבים תזונתיים- שהם בערך הדבר היחיד שיש עליו הסכמה שחייבים להיות בדיאטה למניעת מחלות כגון סרטן מעי הגס ואיזון סוכרת ושומנים. וכן דל פחמימו אומר- ללא דגנים, ללא אורז, ללא קטניות ללא פירות, ללא ירקות כמעט ובעיקר ללא. דיאטה כזו יש לבצע אך ורק בליווי דיאטנית מוסמכת. בהצלחה דנה

דנה תודה רבה על התשובה המפורטת ועל הזמן שהשקעת כדי לענות. אין לי איך להודות לך אבל תדעי שעזרת מאוד. שמחתי לשמוע על הגישה שלך המאוזנת הבעיה היא הרעב וההגבלה הקלורית שבגללן השתכנעתי בצדקתן של דיאטות עשירות בשומן בהן מתמקדים באיכות האוכל ולא בכמות הקלוריות. כן אציין שבדיאטה שדיברתי עליה, היא קרובה יותר בסקאלה לדיאטה קטוגנית ודיאטת אטקינס אך מדגישה כי היא לא דלת פחמימות אלא עשירה בשומן, ולא בחלבון כפי שאמרת בדיאטת אטקינס. באחוזים כמו שכתבתי 40 שומן 35 פחמימות 25 חלבון בשלב הירידה במשקל. לכן אני חושב שהיא מעט יותר מאוזנת. אך כמו שאמרת היא מגבילה הרבה פחמימות כמו דגנים, אורז וכו' אלא אם מלאים. מצאתי דיאטנית שדוגלת בשיטה זו, אך מטעמים כספיים אינני בטוח שאני צריך אותה, לפחות בשלב זה. אני מקווה שאין צפי לחוסרים בגלל שיש 35 אחוז פחמימות, ותפריט מסודר בעיקרון יש לי. שכנעת אותי שאולי לא כדאי למהר ולשלם על daytwo. האם לדעתך כדאי להשקיע בירקות אורגניים? אשמח לשמוע את דעתך בנוגע לדיאטה הספציפית הזו - בכלליות כמובן. אם אצטרך דיאטנית - תהיי הראשונה שאפנה אליה. תודה רבה, וחשוב שתדעי כמה ההשקעה שלך עוזרת.

שלום א, שמחה שעזרתי. הדיאטה אותה ציינת היא בהחלט עשירה גם בחלבון. 25 אחוז זה הרבה מאוד ביחס לדיאטות אחרות שאנחו אוכלים. דגנים מלאים הן פחמימה לכל דבר, אז אני מניחה שזה נכנס בחישוב. בהחלט זו לא דיאטה קטוגנית וגם לא ממש אטקינס אלא איזון בין דיאטה "רגילה" לדיאטה עשירה יותר בשומן. המושגים של עשיר לעומת רגילה נקבעו במחקרים ישנים, כך שלא בטוח שצריך לדבר על "עשירה" או "דלה". הכל יחסי. לגבי ירקות אורגניים- זה נחמד, לא בטוחה כמה זה אמין בארץ. היו לא מעט כתבות שאומרות שזה לא כל כך "אורגני" כמו שאנחנו חושבים. בהצלחה דנה

שלום, עברתי ניתוח שרוול לפני 7.5 שנים. ירדתי 55 קג. חלק נשרו מהר ובקלות וחלק במאמץ רב עם תזונה מוקפדת ופעילות ספורטיבית בתדירות ובעצימות גבוהה היות וההטחתי לעצמי שלי זה לא יקרה ואני לא אשמין חזרה! אך לצערי, עם השנים כבר עליתי 30 קג ואני כבר שוב עם עודף משקל וסובלת בדיוק מאותו הקושי עימו התמודדתי טרם הניתוח: תיאבון מוגבר, כמיהה בלתי נשלטת למתוק ולמאכלים שונים, קושי רב לעמוד בתפריטים דלי קלוריות. גם כשאני עומדת לאורך זמן בתפריטים דלי קלוריות ועושה ספורט, אינני יורדת כלל במשקל. אני מתחילה לחשוב איך אני משיגה לעצמי ניתוח נוסף. אשמח לשמוע מה תמליצו לי?

אילנה שלום, היום יותר ויותר מתייחסים להשמנה כאל מצב כרוני הדורש טיפול קבוע. כמו שסוכרתי ימשיך להיות במעקב במכון סוכרת, כך גם לאחר ניתוח קיצור קיבה חשוב מאוד להיות במעקב תזונתי, קבוצתי ורגשי. ככל שמקדימים להיות בליווי כך ניתן להמעיט או למנוע את העליה החוזרת במשקל, כיוון שמיומנות שמירה על המשקל שונה מירידה במשקל. עצתי אליך בשלב זה היא לקבוע פגישה עם דיאטנית בעלת ניסיון רב בבריאטריה כדי לבחון יחד האם עדיין ניתן לעבוד עם הניתוח ולרדת במשקל. במידה ולא, תתחילו יחד בתהליך הכנה לניתוח ושינוי הרגלים לקראתו, ובמקביל תוכלי לבקש מרופא המשפחה את רשימת הבדיקות לניתוח. בהצלחה.