מהם סימני ראש השנה? המשמעות המסורתית והבריאותית של מאכלי החג

(6)
לדרג

סימני ראש השנה הם לא רק מסורת עתיקה אלא גם חגיגה בריאותית. מה המשמעות של רימון, תפוח בדבש, דלעת, דג ושאר סימני החג – ואילו יתרונות בריאותיים יש להם?

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

סימני ראש השנה פותחים את סעודת החג כמנות קטנות ומסורתיות, שכל אחת מהן מלווה בברכה ייחודית. רימון, תפוח בדבש, דלעת, תמר, סלק, כרישה, גזר ודג מוכרים לנו כבר מאות שנים; מעבר למשמעות הסמלית שלהם, מחקרים עדכניים מצביעים על תרומה בריאותית – נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וויטמינים התומכים בבריאות הלב, במערכת החיסון ובאיזון הסוכר. ענת מטיאש, דיאטנית קלינית מוסמכת ומדריכת כושר ספורט ומשפחה, מסבירה מה עומד מאחורי הסימנים – לא רק מבחינה מסורתית אלא גם תזונתית. אז מה המשמעות של כל אחד מסימני ראש השנה, ואילו יתרונות בריאותיים הם מביאים לשולחן החג?

שירבו זכויותינו כרימון - רימון

“שנהיה מלאים מצוות כרימון” הוא מן המשפטים המוכרים של ערב החג, ולעיתים אף מברכים שהחיינו אם מדובר בפרי חדש בעונה. לדברי ענת מטיאש, לרימון יתרונות בריאותיים: הוא עשיר בפוליפנולים ונוגדי-חמצון (כמו פוניתלגינים) המסייעים להפחתת עקה חמצונית – נזק תאי שנגרם מעודף רדיקלים חופשיים – ובכך תורמים לבריאות הלב וכלי הדם. מחקרים קליניים קטנים מצאו השפעות מתונות על לחץ דם ועל סמני דלקת, וממצאי מעבדה מצביעים על עיכוב התרבות תאים סרטניים; עם זאת, אין כיום הוכחה חד-משמעית להשפעה ישירה בבני אדם. תזונתית, עדיף לאכול את גרגירי הרימון עצמם כדי ליהנות גם מסיבים תזונתיים, בעוד שכוס מיץ רימון (240 מ״ל) מכילה כ-130–150 קק״ל והיא מהווה מקור טוב לויטמינים כגון K, B6 וויטמין E אולם כמות סוכר גבוהה יותר, ולכן מומלץ לצרוך במידה (במיוחד למי שמאזן רמות סוכר).

אילוסטרציה: שאטרסטוק

שייקראו לפניך זכויותינו - קרעא

"שתקרע גזר דיננו" נאמר על הקרעא – ויש הנוהגים להשתמש בדלעת כתומה ויש הבוחרים בקישוא. לדברי ענת מטיאש, דלעת כתומה עשירה בקרוטנואידים ובראשם בטא־קרוטן ההופך בגוף לויטמין A, התורם לבריאות העיניים, העור ותפקוד מערכת החיסון. כוס דלעת מבושלת (כ־240 מ״ל) מספקת מעל 200% מהצריכה היומית המומלצת לוויטמין A, לצד סיבים תזונתיים ואשלגן – ובכ־50 קק״ל בלבד. כמו כן, מוסיפה מטיאש כי "הדלעת עשירה בבטא קרוטן, אשר מפחיתה את הסיכוי לסרטן בכלל ולסרטן הערמונית בלבד ומהווה גם מקור עשיר של נוגדי חמצון וחומצות שומן שמסייעים להסדרה ובהגנה על תפקודי הלב השונים". מחקרים אפידמיולוגיים מקשרים בין צריכת קרוטנואידים להפחתת סיכון מסוימת למחלות כרוניות, אך אין הוכחה ישירה לסיבה-תוצאה. קישוא ירוק דל יותר בבטא־קרוטן אך עשיר במים, דל קלוריות ומהווה תוספת נוחה לסעודת חג מאוזנת. תזונתית מומלץ להעדיף דלעת אפויה/מבושלת ללא תוספת סוכרים, ולהימנע מרטבים מתוקים או שמנת; כך נהנים מהערכים התזונתיים מבלי להעמיס על הקלוריות והסוכר – במיוחד למי שמקפידים על איזון גליקמי.

שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו - התמר

שולחנות חג רבים מתהדרים בענפי תמר המונחים עליהם בחגיגיות וטוב שכך, כי לתמר יתרונות רבים בשמירה על בריאותינו: "שמירה על מערכת העיכול באמצעות הסיבים התזונתיים שבתמר אשר עוזרים במניעת עצירות. נוגדי החמצון שבתמר עשויים לתרום להפחתת הסיכון במניעת התפתחות תהליכים סרטניים במעי הגס. התמר אף עשוי לתרום לבריאות הלב וכלי הדם ובעיכוב תהליכים הקשורים בהתפתחות טרשת עורקים. בנוסף, התמרים מכילים כמות אפסית של נתרן לעומת תכולה גבוהה של אשלגן, מה שמסייע במניעת יתר לחץ דם".

בתמר אכן מצויים גם פוליפנולים ונוגדי-חמצון, אך חשוב לדייק: עדויות תצפיתיות ומחקרי מעבדה מקשרים בין רכיבים אלה למדדי בריאות שונים, אולם אין הוכחה ישירה למניעה ספציפית של סוגי סרטן בבני אדם.

מבחינה גליקמית, לתמר מדד גליקמי בינוני-נמוך יחסית, אך הוא מרוכז בפחמימות טבעיות; לכן מומלץ להקפיד על כמות וצריכת מנה. כדוגמה: תמר מג’הול אחד (כ-24 גרם) מספק כ-65–70 קק״ל וכ-18 גרם פחמימות ולצדו כ-1.5–2 גרם סיבים. מי שמבקשים לשמור על איזון סוכר יכולים לשלב תמר עם חלבון/שומן (למשל עם יוגורט טבעי או חופן אגוזים) כדי למתן עלייה חדה בגלוקוז, ולהעדיף אכילה מודעת של 1–2 תמרים כמנה.

אילוסטרציה: שאטרסטוק

שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו - כרישה

את הכרישה תמצאו על השולחן החגיגי בצורה של קציצות פרסה או סלט מהודר. וכן, גם לה, יש שלל סגולות. "היא עשויה לתמוך בבריאות העור בשל היותה עשירה בתרכובות אורגניות אנטי-בקטריאליות, אשר מרחיקות חיידקים ופולשים זרים אחרים מהעור. בצריכה על בסיס קבוע של כרישה, ובהיותה מקור טוב לברזל והיא עשירה בויטמינים מקבוצה B, היא עשויה לתרום למניעה בחוסר בברזל ולהקלה באנמיה ואף לסייע במניעת הופעתה", מסבירה מטיאש.

הכרישה מכילה תרכובות גופרית, הנחקרות בהקשר של בריאות הלב וכלי הדם; רוב העדויות בנושא הן תצפיתיות, ולכן אין מסקנת סיבה-תוצאה חד-משמעית. מבחינת ויטמינים ומינרלים, הכרישה מהווה מקור טוב לויטמין K ולחומצה פולית (פולאט), וכן מספקת מינרלים חשובים וקצת ויטמין C. תזונתית, הכרישה דלה בקלוריות ומים-עשירה, ולכן מתאימה לשילוב חכם בסעודת חג מאוזנת. לבעלי רגישות ל-FODMAPs הכרישה עלולה לגרום לנפיחות—אפשר לבחור בכמויות קטנות יותר או בעיבוד עדין (אידוי/בישול).

טיפ הגשה בריא: קציצות פרסה אפויות/צרובות קלות במחבת עם שמן זית, שימוש גם בחלק הירוק (העשיר בסיבים), והימנעות מרטבים מתוקים—כך מקבלים טעם מסורתי עם ערך תזונתי טוב יותר וללא עומס סוכר.

שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו – סלק

הסלק לא רק מעניק לשולחן החג צבע בורדו חגיגי, אלא גם תורם תזונתית. לדברי ענת מטיאש, שורש הסלק הוא מקור טוב לחומצה פולית (ויטמין B9), אשלגן, מנגן וסיבים תזונתיים. הוא מכיל בטלאינים (פיגמנטים נוגדי-חמצון) וכן ניטרטים תזונתיים שהגוף ממיר לחנקן חד-חמצני (NO)—תרכובת המסייעת להרחבת כלי דם, לשיפור זרימת הדם ולהפחתה מתונה של לחץ דם במחקרים קליניים קטנים. עלי הסלק עשירים במיוחד בויטמין K ובקרוטנואידים. לאיזון גליקמי מומלץ להעדיף סלק שלם אפוי/מבושל או בסלט ולהימנע מזיגוגים מתוקים; מיץ סלק מספק ניטרטים אך מעלה סוכר מהר יותר. למי שרגישים לאוקסלטים או עם נטייה לאבני כליה—עדיפה צריכה מתונה.

שנהיה לראש ולא לזנב - דג

אז נכון, לרוב אנחנו לא אוכלים ראש של דג, אבל כל עדה והדג המככב אצלה על שולחן החג. "דגים מכילים את חומצן השומן אומגה 3, אשר נחשבת לחומצת שומן חיונית שגופנו לא יודע לייצר בעצמו ועל כן הוא מוכרח לקבל אותה באמצעות המזון", מסבירה ענת מטיאש. "חומצת שומן זו, מאזנת את רמות השומנים בדם, מסייעת בשיפור מחלות לב, יתר לחץ דם, דלקות מפרקים וסרטן על סוגיו השונים".

שתגזור עלינו גזירות טובות - גזר

אם זה בסלט מלא בפפריקה ואם מוצף בצימוקים וסוכר חום, גזר כנראה יהיה על השולחן שלכם. וזה דווקא טוב. "כוס אחת של גזר קצוץ מכילה כ-400% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין A. הויטמין הזה הנמצא בגזר ובמיץ הגזר, מופיע בצורה של בטא קורטן שזהו אחד החומרים המזינים החשובים ביותר לשמירה על בריאות העין ושיפור הראייה. כמו כן לגזר השפעה מיטבית על בריאות הפה, וביכולתו להגביר את יכולת הגוף להילחם בחיידקים ורעלים אשר נכנסים דרך הפה, ובכך לשפר את ההגנה החיסונית על הגוף", מסכמת ענת מטיאש.

שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה כדבש – תפוח בדבש

המאכל הרשמי של ראש השנה הוא ללא ספק התפוח בדבש. לתפוח סגולות רבות. הוא מכיל פקטין – חומר נגד קרישה אשר מוריד את הכולסטרול הרע והוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים המפחיתים את תחושת הרעב. התפוח גם מכיל חומר נגד חמצון ומנטרל רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאים. בדבש הטהור (!) בו נטבול את התפוח ישנם ויטמינים מקבוצות B, C וגם מינרלים כמו מגנזיום, אבץ, סידן וברזל והוא מעולה לשיעול וליחה. אבל אל תגזימו איתו.

סימני ראש השנה, לבד מהסגולות שהם מבטיחים לקיים, מהווים הזדמנות מצוינת לפתוח את השנה החדשה עם מנות בריאות ובעלות ערך תזונתי גבוה. אכילת הסימנים לבטח לא יכולה להזיק, ועכשיו, כשיש לנו את כל סימני החג, אנו יודעים כי כל סימן הוא עולם ומלואו של בריאות. אחרי שהחכמנו, הגיע הזמן לטעום את הבריאות הזו. שתהיה לנו שנה טובה!

● המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום