נטילת ברזל וסידן
דיון מתוך פורום ייעוץ תרופתי
שלום רב, אבקש לדעת מהן ההמלצות בנטילת כדורי ברזל וכדורי סידן מבחינת זמן נטילה, הפרדה ממזון, הפרדה זה מזה וכדומה. אני נוטלת גם כדורי ברזל וגם כדורי סידן. תודה מראש גילה
שלום גילה, באופן כללי, קלציום (סידן) בדרך כלל נוטלים עם הארוחות, ברזל מעדיפים שיהיה בין הארוחות כדי להגדיל את הספיגה, אך מכיוון שיכול לגרום לאי-נוחות במערכת עיכול מותר לקחת עם האוכל כדי להקטין את הגירוי. כמובן חשוב להפריד את נטילת הברזל מהקלציום (סידן)- כלומר ליטול ברזל לפחות שעה אחת לפני או לפחות שעתיים לאחר הסידן. לא מומלץ ליטול את שניהם- לא עם חלב או מוצריו, ולא עם גרעינים/דגנים במיוחד מלאים (עם קליפה). לא ליטול את הברזל עם קפה, תה, מוצרי סויה או ביצים. (ניתן ליטול למשל עם ארוחה בשרית). לא ליטול את הקלציום עם אוכל עשיר בחומצה אוקסלית כמו תרד, או ריבס. לציין קיימים בשוק פורמולציות ומלחים שונים של ברזל וסידן- אם רשומה המלצה אחרת במוצר אותו רכשת אז כדאי לעשות לפיה. יום טוב
תודה על תשובתך המפורטח. שאלה נוספת- האם יש מצב של עודף סידן? מה קורה עם עודפי הסידן? אני נוטלת שני כדורים ביום במינון של 600 מג כל כדור (קלציום קרבונט). האם יכול להביא למצב רעיל או לנזק? בברכה גילה
שלוש דרכים להגביר את ספיגת הברזל: 1. ויטמין C משפר את ספיגת הברזל ולכן רצוי לשלב בזמן הארוחה מזונות עשירים בוויטמין C (פלפל גמבה אדום, עגבנייה, קיווי, גויאבה, מיץ לימון, מיץ תפוזים ועוד) 2. להימנע מצריכת מזונות/משקאות המעכבים ספיגת ברזל עם הארוחה או בסמוך לארוחה: למשל קפה, תה, קולה, סיבים תזונתיים 3. לצרוך מזונות מגוונים שעשירים בברזל: ירקות ועלים ירוקים כהים, קטניות (שעועית לבנה, עדשים), קינואה, שמרי בירה, פירות יבשים, צימוקים, אפרסמון, אגוזים, שקדים וזרעים.