פורום תזונה קלינית
שבשניצל רגיל של מאמא עוף שניראה לי בקופסא אפילו רואים כמה שמן יש שם או שזה גם קצת מיםאו דברים אחרים אבל איך זה יכול להיות שיש בזה פחות קלוריות משניצל רגיל של טיבעול?
דנה שלום! זה בהחלט יכול להיות. כל מזון, מכיל קלוריות. שניצל טבעול אינו חף מאשמה זו. אם תביטי בתווית מזון תראי שמלבד קלוריות היא מפרטת גם את מקור הקלוריות - פחמימות, חלבונים ושומנים. כך תוכלי לראות מאיזה מקור אב מזון רוב הקלוריות והיכן יש באמת יותר שומן (לא בהכרח רואים זאת..). נועה
האם סוכר חום אכן בריא יותר מסוכר רגיל ומהם יתרונותיו הבריאותיות של סוכר חום בהנחה שהוא כן בריא יותר?
שלום לך! באופן כללי, סוכר בשימוש בכמויות סבירות, אינו בעייתי. לשימוש מוגזם בסוכר עצמו ובמוצרי מזון עתירי סוכר יש השלכות שליליות על מצב הבריאות הכללי. מבחינה זו, סוכר לבן וחום זהים. ההבדל ביניהם הוא שתהליך הייצור של הסוכר כולל בתוכו זיקוק בו הופך הצבע מחום ללבן. המשמעות, סוכר חום עובר פחות עיבוד תעשייתי. ככל שמזון פחות מעובד, הוא נחשב בריא יותר. זה לא שלסוכר חום סגולות בריאותיות כמו שסוכר לבן פחות מומלץ. דעתי האישית - למי שמשתמש בכמויות קטנות כמו כפית או שתיים בקפה, זה ממש לא משמעותי. נועה
אפרת שלום, אינני יודעת אם כך אכן אומרים, אבל בוודאות אני כן יכולה להגיד שיש סיכון באכילת אפרסמון עבור אנשים עם חומציות פחותה בקיבה (למשל כאלו הנוטלים באופן כרוני סותרי חומצה). במצבים אלו היו מיקרים שסיבי האפרסמון יצרו גוש שלא התפנה מהקיבה או עבר למעי אבל נתקע שם ויצר חסימה, וכתוצאה נדרשה התערבות ניתוחית. מקרים דומים דווחו לגבי אנשים שהפריזו ואכלו סברס בכמויות גדולות בבת אחת. כעקרון, אדם בריא, ללא בעיות במערכת העיכול יכול לאכול אפרסמון וסברס ללא חשש, אך מומלץ לא להפריז בכמויות.
אני נטורופאתית במקצועי, ומבקשת לברר: האם ישנו טיפול נטורופאתי וטיפול תזונתי יעיל בהרפס סימפלקס ?
אנני שלום! מסקירה ספרותית לא מצאתי דבר למעט תוסף ליזין או דיאטה בה כמות הליזין עולה על הארגינין. בדיאטה, לא הצליחו להוכיח יעילות בטיפול ולגבי התוסף, יש ממצאים שונים לגבי יעילות, קבוצות המחקר קטנות, המינונים משתנים והמחקרים נעשו לפני בערך 20 שנה כך שקשה לי להעריך את ממצאיהם. לגבי הטיפול הנטורופטי - זה השטח שלך ולא אתערב בו. ל - gubi, נשמח אם תזדהה במקצועך, אני תקווה שהמלצותיך מוסמכות. המזונות העשירים ביותר בליזין שאני מצאתי הם דווקא בשר, ביצים, דגים ובאופן מפתיע - תפו"א. נועה
נועה שלום רב, תודה על תשובתך מתאריך 2003-1-8 לגבי תזונת תינוק בן 7 חודשים. לא היה לי מחשב פעיל מספר ימים אז אני מתנצל על התגובה המאוחרת. ראשית אציין שהתינוק מעדיף עדיין תחיף חלב וזהוא מזונו העיקרי (כפי שהמלצת). מספר דברים לא ברורים לי בתשובתך: לגבי פירות: 1. טענת שלמיצי פירות אין ערך תזונתי. כוונתי היא לטחון בבלנדר בננה, מלון אגס ופירות אחרים. בהנחה שיש בפירות אלו ויטמינים. איננו מבשלים את הפירות אלא רק טוחנים אותם בבלנדר. האם גם כך נאבדים הויטמינים? האם עדיין את חושבת שאין לכך ערך תזונתי? ולמה כוונתך בכך שכתבת (להפך)? 2. למה את ממליצה לבשל את הפירות (אז באמת נאבד מהויטמינים) ולקלף את הקליפה (בדר"כ רוב הוטימינים בקליפה)? 3. המלצת על בננה ומיץ הדר. שמעתי שבננה ותפוז מבטלים אחד את השני מבחינת הויטמינים. האם שמועה זו אינה נכונה? לגבי ירקות: 4. אנו מבשלים את הירקות במים (מינרליים) וטוחנים את המרק בבלנדר. האם יש שיטה טובה יותר שבה לא יאבדו הויטמינים והמינרלים? למה כוונתך ב-(תלוי איך מבשלים את הפירות והירקות)? לגבי ביסקויטים: 5. האם אינך חושבת שכדאי להעדיף דברי מזון בריאים יותר כתחליף לביסקויטים? לגבי עוף ובשר: 6. לתינוק עדיין לא יצאו שיניים. האם בכל זאת ניתן לתת לו בשר ועוף? אם כן כיצד? שוב תודה, רון.
רון שלום! ראשית אני שולחת לך קישור להמלצות לתזונת התינוק הבריא של משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm שנית, קצת תשובות לשאלותיך: כפי שציינתי, בחודשים הראשונים של החשיפה לירקות ופירות, יש לבשל אותם. הסיבה לכך היא צורך בפירוק ראשוני של הפחמימות המורכבות והסיבים שבהם. את הקליפה מסירים כי היא ממש קשה לעיכול בשלב זה. את הבננה לא צריך לבשל. מגיל 10-9 ח', כבר אין צורך קריטי בבישול. הבישול גורם להרס של מרבית הויטמינים ובריחה של המינרלים למים. גם מה שנשאר מהפירות הקלופים, מבושלים וטחונים, עדיין עדיף על פני מיצים מסחריים (מיצים סחוטים בבית זה סיפור אחר, וודאי שהם בריאים וטובים יותר). שוב אני מזכירה, בשלב זה של החיים, החשיבות של פירות וירקות היא בחשיפה ולמידה של טעמים ומרקמים חדשים, לא כמקור תזונתי עיקרי לויטמינים ומינרלים. מסיבה זו (וסיבות נוספות) כ"כ חשוב להמשיך עם תכשיר הזנה לתינוקות אשר עשיר בכל מרכיבי התזונה, כולל ויטמינים ומינרלים וימשיך להיות המקור העיקרי להם, עד שהילד יהיה מסוגל לאכול מזונות בצורתן הטבעית. * לגבי הירקות אם כן, מרק העשוי ממי הבישול שלהם, יכיל לפחות את המינרלים שבהם. * לגבי הפחמימה, בגיל זה כדאי להשתמש רק בתפו"א ואורז (למרק), קורנפלור או דייסת אורז לפירות ולתכשיר ההזנה. אם אתה יודע שבסקוויט פחות בריא, אל תתן אותו. (אתה לא זקוק במקרה זה לאישור הדיאטנית...). בגיל 9 ח' אפשר להתחיל גם פחמימות אחרות - דגנים ממקור חיטה, שיבולת שועל וכו'. * עוף ובשר, אם הם מבושלים וטחונים, אפשר לאכול ואפילו לשתות (בתוך המרק ירקות) גם בלי שיניים. מקווה שהדברים ברורים קצת יותר עכשיו... נועה
זה נכון כשכאשר אתה אוכל ומתעמל אתה יורד במשקל מהר יותר מאשר מישהו שלא אוכל ומתעמל???
איך אפשר להתעמל בלי לאכול?? יש פה סתירה! נועה
אני מעונין בקורס תזונה במקום מוכר וידוע , עם תעודה מוסמכת מה האופציות ?
שלומי שלום,- היום יש שני מקומות בלבד המוכרים ע"י המועצה להשכלה גבוהה, נותנים תואר בוגר מוכר ולאחר תקופת הכשרה מעשית גם תעודת הכרה במעמד של משרדהבריאות. האוניברסיטה העברית - קמפוס רחובות. מזכירות חוג בה"ס לתזונה- 9489265-08 מכללת תל-חי - מזכירות בה"ס לתזונה - 6900977-04. בהצלחה.
בוקר טוב, 2 שאלות יש לי: 1) בימים האחרונים אני סובלת מכמות ליחה בלתי נורמלית. יוצא לי מהגרון ליחה וגם המון נזלת מהאף. מבחינה תזונתית - מה ניתן לעשות ןממה זה נובע? 2) אני בהריון שבוע 34 וסבולת מצרבת איומה שלא מאפשרת לי לישון אפילו דקה. חלב, שקדים וכל זה ממש לא עוזר לי. מה לעשות? תודה.
גלי שלום, בנוגע לליחה - הגישה של התזונה הסינית דוגלת במזונות מייבשים ומזונות גורמי ליחה. היות ואין לי הכשרה בנושא, אינני יכולה לומר מה לעשות וגם לא לחוות דעה בנוגע ליעילות הגישה. גם ראוי לדעתי לברר עם רופא קונבציונלי אם אינך סובלת מזיהום הדורש טיפול. בכל מקרה, היות ואת מציינת בחלקה השני של שאלתך שאת בהריון, אני מרגישה חובה לציין שיש להיזהר מגישה שתמנע ממך כיסוי של צרכים תזונתיים החשובים לך כרגע. מה הכוונה? אם ידרשו ממך להימנע לדוגמה ממוצרי חלב הנחשבים בגישה הסינית כגורמי ליחה, את עלולה ליצור מצב של חסר סידן. אז בכל מקרה, אם את מחליטה על השיטה חפשי דיאטנית או רופא מטפל שיש להם גם הכשרה ברפואה סינית וגם מערבית. בנוגע לצרבות - הן נגרמות משילוב הלחץ של הרחם הגדלה על הקיבה, עם שריר סוגר חלש בין הושט לקיבה. במצב כזה חומצה מהקיבה יכולה לחזור לושט ולגרום לצריבה אותה את חשה. הפתרון היעיל ביותר הוא להימנע ממזונות ומצבים המעודדים מחד הפרשת חומצה ומאידך הרפיה של השריר. לפיכך מומלץ לא לאכול שעתיים-שלוש לפני השינה ובארוחה האחרונה לא לאכול יותר מדי, ולהימנע מחומרים הידועים כמרפים את השריר - דהיינו ממזון מטוגן, קפה ואלכוהול. גם שוקולד ותבלינים כמו קינמון גורמים להרפיית השריר.
שלום רב, אני בהריון שבוע 20 , בשבועים האחרונים אני סובלת מצרבת איומה. עד כדי כאב בגרון וגם בעורף. הצרבת נגרמת כמעט מכל מאכל - עגבניות חצילים, יוגורטים, קציצות עוף, אני כבר לא יודעת מה לאכול, ואיני רוצה בהתערבות כימית כגגון כדורי טאמס. אודה לעזרתם בהכוונת מזונות מועילים לצרבת. ליאוורה
שלום. לפני כשנתיים הורדתי כ-20 קילו,ומאז אני שומרת על תזונה נכונה וכיביכול לא עולה במשקל,רק שלפני כשלושה חודשים נכנסתי להריון שבסופו של דבר לא הצליח אך בינתיים הוא "תרם " למשקלי 4-5 קילו לערך וכיום אני שוקלת 66 קילו ואני 1.60 בגובה,כאמור שמרתי על משקל של 60-61 קילו לאורך זמן של שנתיים. איך אני יכולה להוריד אותם??זה נורא מפריע לי.יש לציין שאת הדיאטה עשיתי בשומרי משקל. תודה רבה מראש
אתי, אם היה לך טוב, אז תחזרי לשם. עדי
אתי שלום! אני מצטרפת לעצתה של עדי. מלבד זאת, כדאי לנסות האופציה של פעילות גופנית. נועה
שלום, רציתי לדעת אם אכילת ה"מים" של מרק ירקות ללא הירקות עצמם תורמת לגוף ויטמינים, כלומר האם הויטמינים יוצאים מהירקות למים בזמן הבישול ? תודה מראש
גלי שלום! כשעושים מרק ירקות, רוב הויטמינים נהרסים מהבישול עצמו והופכים בלתי פעילים. לעומת זאת המינרלים כן משתחררים למי הבישול ולכן יש למים ערך תזונתי כלשהו. נועה
נועה שלום, האם בבישול מרק ירקות על אש נמוכה מאוד (למשך זמן רב יותר) ואולי לא יגיעו כלל לרתיחה- ישמרו הויטמינים? רון.
האם זה לא אותו דבר?. במצרכים - ברשימת המרכיבים לפעמים כתוב מרגרינה ולפעמים שומן צמחי מוקשה. אני ממש שונאת מרגרינה, וכל דבר שכתוב בו את אחד משני אלו, אני לא קונה. הבנתי שאם כתוב רק שומן צמחי אז הכוונה היא לשמן. (אם שמן אין לי בעיה). האם אני צודקת? מישל (מיכל)
מישל שלום! את צודקת ב - 100%. אם תמשיכי כך, אין ספק ותתרמי רבות לבריאותך. נועה
יש לי חברות שאצלן נהוג להשתמש הרבה במרגרינה ומוצרים עם מרגרינה (בורקסים, עוגות ועוד... )וגם בכל דבר שהן מבשלות. אצל כולן יש תופעות חזקות של צרבת וקוצר נשימה, בהריון, אצל הילדים ואצל התינוקות שיונקים. ורובן משתמשות באינלציה. אני בסוף חודש שביעי וכמעט שאין לי תופעות כאלו - שהגיוניות בהריון. האם יש קשר או שאני טועה?
שלום אשמח לדעת האם נהוג לדבר באופן ישיר על אנורקסיה ובולמיה תוך התייחסות לכול הסימפטומים והשיטות כאשר מועברים תכנים בנושא זה בבתי ספר ע"י ממומחים? או שישנה התייחסות עקיפה? אודה לכם אם תשלחו לי תשובה לכתובת המצורפת.
שחף שלום! שאלה מצויינת. אין לי תשובה. אפשר לנסות לפנות למרפאה להפרעות אכילה של רמב"ם ולשאול אותם. עשה חיפוש באתר של רמב"ם לקבלת טלפון שלהם. טעות נפוצה היא לחשוב שאנו מתמחות בנושא זה. אנחנו לא. יש דיאטניות שעובדות במרפאה זו אך הן אינן חלק ישיר מהמחלקה שלנו, אינן משתתפות בפורום ואין לנו קשר יום יומי איתן. נועה
נועה שלום, קבלתי את תשובתך, אך אינני יכולה לספק לך את הקישור כי לא רשמתי אותו. זה היה די מזמן ואינני זוכרת אפילו באיזה כתבה זה הופיע. גם לי זה לא נראה אפשרי וחבל שאינני יכולה לעזור בזה. בכל אופן תודה ונמשיך לחפש. בברכה מתי
מתי שלום! באין עוד אינפורמציה, ניסיתי לבדוק הנושא רק על פי נתונים תזונתיים הידועים לי על הבטטה. אינדקס גליצמי הוא מדד לקצב עליית הסוכר לאחר אכילת מזון מסויים. משווים אותו לגלוקוז או ללחם לבן כאשר הערך שלהם הוא 100. מה שמשפיע על אידקס נמוך יותר הוא לא רק תכולת הפחמימות אלא תכולה של שומן, חלבון וסיבים. ככל שיש יותר, האינדקס נמוך יותר, כלומר עקומת סוכר נמוכה יותר. בהשוואה לתפו"א אדמה, הבטטה מכילה יותר פחמימות, מעט יותר סיבים ואותה כמות של חלבון ושומן. לכן להערכתי יש לשני המוצרים הללו אינדקס גליצמי דומה. בהשוואה לגלוקוז, האינדקס הגליצמי של בטטה נע בטווח 78-44, בהתאם לזן. תפו"א לדוגמא נע בטווח 100-60, בהתאם לזן ולחם לבן 70. לעומת זאת מזון שידוע שיש לו אינדקס גליצמי נמוך הוא קטניות. בערך 20. כאן ההבדל הוא משמעותי וזה בגלל שיש בקטניות כמות גדולה של חלבון ויחסית יותר שומן. גם סיבים יש הרבה. המסקנה שלי היא שאין הבדל בין בטטה, תפו"א או לחם מבחינת השפעתם על קצב עליית הסוכר בדם. נועה
רציתי לדעת אם לעיסה של אוכל ויריקה אחר כך נחשבת לבולמיה או לסוג אחר של הפרעת אכילה ואיך אפשר לטפל בזה
גילי שלום! התשובה לשאלתך היא כן אם כי אינני מכירה את המינוח המדוייק. הפנייה צריכה להעשות למרפאה להפרעות אכילה, של רמב"ם או בכל מקום אחר בארץ. נועה
שלום ! בתאריך 22/12 שאלתי באתר לגבי בדיקות הדם שלי שהיו נמוכות יחסית. הלכתי עם תוצאות הבדיקות לרופא המשפחה שאמר שכל הבדיקות תקינות, כששאלתי אם כולסטרול כ"כ נמוך זו לא בעיה הוא אמר שרק כולסטרול גבוה הוא בעייתי. מה יכול לגרום להבדלים בין שתי התשובות שקיבלתי ? עדיין כדאי שאפנה ליעוץ או כמו שהרופא אמר המצב לא בעייתי ? תודה מראש
שירה שלום! א. לא בטוח שרופא המשפחה שלך מכיר בעובדה שכולסטרול נמוך עלול להצביע על תת תזונה, למרות שזה לא סביר בעיני. ב. אני המלצתי לך לגשת לדיאטנית, לא בטוחה שרופא יוכל לסייע לך במקרה זה. ג. לאיזה "הבדלים בין התשובות" את מתכוונת? שלי ושל הרופא? אם כן, הם אולי נובעים מנקודת ראות שונה של מצבך, וקצת חוסר ידע של הרופא בהערכות תזונתיות. מה לעשות, יש גם כאלה. לא כל הרופאים מומחים לתזונה. למה את חושבת הומצא המקצוע שלנו? נועה
נועה שלום ! בדיקות הדם שלי נלקחו מסיבה רפואית ללא קשר לתזונה שלי.ניגשתי לרופא עם הבדיקות בהקשר אותה סיבה רפואית (כאשר ראיתי שהוא לא מעלה את הנושא התזונתי שאלתי אותו) - לא ניגשתי כדי לבדוק אם את צודקת. אם לרופאים יש חוסר ידע בהערכה תזונתית הם לא ידעו להפנות אנשים לתזונאיות, אנשים צריכים לבד להסיק מסקנות מהבדיקות שלהם ולפנות באופן פרטי לתזונאית ? זה לא מצב קצת בעייתי ?
שלום רב אני בן 41 עושה מזה 8 חודשים דיאטה וספורט אינטנסיבי בחדר כושר 4 פעמים בשבוע אני עושה אירובי ועל פי מד הקלוריות של השעון (POLAR) אני שורף אלף קלוריות באימון ו2 פעמים אני עושה אימוני משקולות ירדתי לאט מאוד- ב6 חודשים 15 ק"ג. כיום אחוזי השומן בגופי 25 אני ממשיך באותה דיאטה, את הפעילות הגופנית אני אפילו מעלה מדי פעם, כי הכושר שלי משתפר. אבל מזה חדשיים לא ירדתי גרם אני מעוניין לרדת עוד גם כי מבחינה אסתטית עדין יש לי קצת כרס וחזה וגם כדי להגיע לאחוזי שומן נמוכים יותר . מה עושים?
דורון שלום! כל הכבוד על כך שאתה עושה מאמצים לרדת במשקל. לצערי אני לא יכולה להביע דעה כי לא מסרת פרטים לגבי ה"דיאטה" שלך. בכל מקרה, תוכנית כזו יפה של שילוב דיאטה עם פעילות גופנית דורשת ייעוץ ומעקב. אני מניחה שלגבי הפעילות קיבלת את כל זאת. כך גם צריך להיות לגבי הדיאטה. פנה לייעוץ דיאטנית, במידת האפשר, כזו שמבינה בפעילות גופנית, אולי יש בחדר כושר אליו אתה הולך? נסה לברר. נועה
היום אכלתי חצי חבילת שוקולד 5 עוגיות, מלא סוכריות ועוגה מהיום הדברים האלה כבר מחוץ לחוק ממחר מלפפון יהיה דבר טעים ועוגה מגעיל בעוד שבוע המאמן שלי יגיד לי שרזיתי בעוד חודשיים אני אהיה דומה לקופצת גובה בעוד חצי שנה אסע לצרפת ואולי אזכה בעו חצי שנה ושבוע אולי אסע לקנדה ואולי אזכה.... אני צריכה עזרה, נועה בבקשה תעני זו גליה. רק את תביני
גליה הי! עניתי לך למייל הפרטי שלך. תני לי סימן חיים שאת אכן מקבלת את תשובותי... נועה
האם אפשר לומר לי בבקשה מה התפריט שצריכים לאכול חולי סוכרת. אבקשכם תשובה מהירה. תודה.
פנינה שלום! למרות שיש עקרונות ברורים מאוד, הכלל הראשון הוא התאמת הטיפול התזונתי לחולה וצרכיו. את זה אי אפשר לעשות on line. בנוסף, יש הרבה למידה תזונתית שצריכה להעשות ע"י המטופל, בהדרכתה של הדיאטנית. בהתחלה פגישות אינטנסיביות יותר ובהמשך כל 3 חודשים או חצי שנה, פגישות מעקב בהתאם לאיזון הסוכר וסוג המחלה. פני לקופת החולים לפגישה עם דיאטנית ואם לא, פני באופן פרטי. נועה
יש לי הפרעות אכילה, לאחר שרזיתי אני נורא פוחדת שוב להשמין זה התפריט שלי לשמירת המשקל ביינתים: בוקר: יוגורט יופלט עם תות למטה כמו שאני אוהבת 3 אחוז. בית ספר: לחמניה או אפילו קצת מתוקה כמו שאני אוהבת עם כף טחינה ו נקניק צהריים:(דוגמא:) שתי נקניקיות ופיקה ליד זה תירס/שועית ירוקה/אפונה זה לא משנה:)(לפעמים גם יש בצל מטוגן) ועם אני אוכלת ספגטי עם גבינה וקטשופ אז בלי בשר ליד. בין לבין- 3 או 4 פירות ערב: שתי חתיכות פשטדיה שיש בזה כבר בצק ביצים ירקות וגבינות וליד זה גבינה וירקות או ביצה עם שתי פורוסת לחם וגבינה או משהו כזה ליד זה גם אפשר ירוקת מאודיים או משהו כזה. ופירכיות עם ריבה (ואני לא אוהבת ריבה, אז בלי) (יאנו זה לקינוח) אני עושה פעמיים בשבוע ג'ז כל פעם שעה זה לא כזה אנרגטי כי זה ג'ז חלש כזה, אני מפחדת להשמין עם יצאו מצבים שאני לא הלך, כל יום אינ עושה מתיחות והררררבה פכיפות בטן ואני מפחדת שעם אני יפסיק עם הכפיפות אני ישמין בתכ'לס אני מפחדת להשמין מהתפריט הזה עד היום הייתי אוכלת ככה: בוקר: יוגורט 3 אחוז כמו שאני אוהבת ופרי אחרי 5 שעות צהריים: מה שכתבתי (ושמה קצת)ושתי כפות טחינה אחרי 7 שעות את מה שכתבתי רק אחרי זה בלי פירכיות ולקינוח שתי פירות. אכלתי רק את זה כי פחדתי להשמין אבל לפני שאנייתיחל לרדת במשקל נתנו לי תפריט לשמירת המשקל(ואני עדיין מפחדת להשמין) אני באמת צריכה לפחד? אני מטר 52 וחצי שווקלת 45 מחכה לתגובות נוגה
נוגה שלום! לא ברור לי כ"כ לאיזה תגובות את מחכה. האם את מטופלת במסגרת להפרעות אכילה? האם יש לך דיאטנית שקבעה לך את התפריט? אם כן, את צריכה לתת אמון באנשי המקצוע שמטפלים בך ורוצים את טובתך. אם התשובה לשאלותי היא לא, אז זה מה שאת צריכה לעשות: להיות מטופלת במסגרת כזו, בין היתר ע"י דיאטנית מומחית לנושא. נועה
דיאטנית פעם נתנה לי תפריט דומה עכשיו אני הרבה זמן לא בדיאטנית הרכתבי לעצמי משהו ודמה ורציתי לשאול עם זה בסדר ועם אני באמת לא ישמין מי זה?
שאלתי היא לדיאטנית האם חילבה טוב לחולי סוכרת? לבעלי יש אבנים בכיס מרה הוא קיבל דיאטה מביה"ח דלת שומן. שאלתי היא האם מותר לו לשתות אלכוהול כמו כן האם מותר לו לאכול חמוצים כגון מלפפונים או זיתים? מחכה לתשובתך
פנינה שלום! האם את אותה פנינה מהשאלה לגבי סכרת? את כל התשובות לשאלות אלה צריכה לתת הדיאטנית המטפלת, גם זו בבי"ח. בקצרה אומר, לאבנים במרה אכן מומלץ להפחית את כמות השומן בתפריט כדי למנוע הפרשה מוגברת של מרה. מבין פריטי המזון שציינת, זיתים נחשבים עשירים בשומן. לחולי סכרת אסור לשתות אלכוהול ואם כן שותים, יש עדיפות למשקאות חריפים לא מתוקים ולהתנהגות מסויימת, שוב, כדאי לפנות לדיאטנית בקופ"ח לקבלת הסברים. סיבי החילבה אכן נמצאו כתורמים שיפור רמות הסוכר בדם. נועה
תמיד ידעתי שחלב לא טוב לבריאות עד שנתקלתי בכתבה המצורפת (בעברית) שממנה עולים דברים אחרים. זה נשמע הגיוני, אבל האם מנהלי הפורום או כל מישהו אחר יכול להביע את דעתו על כך? http://www.tevalife.com/article.asp?id=1092
היי אורית, תקראי פה: http://doctors.msn.co.il/forums/read.php?f=16&i=132897&t=132844 מקווה שעניתי, עדי
אורית שלום! מאמר נחמד וטוב. מקווה שעזר לך לשנות דעתך בנושא. נועה
לדיאטנית נועה שלום ברצוני לשאול האם יש אמת בכך שבטטות מורידות רמת סוכר? קראתי על כך באחת הכתבות באינטרנט, וקשה לי להאמין. האם ידוע לך משהו בכיוון זה? אודה לך מראש מתי
מתי שלום! האם תוכל להעביר לי קישור לכתבה? התשובה האינטואטיבית שלי היא לא, אך אשמח לבדוק הנושא לעומק. נועה
שלום 1.איזה מזונות אסורים במיגרנה, מה זה טירמין ואיזה מזונות מכילים טירמין? 2.כבד מכיל ויטמין A ,האם לנשים בהריון אסור לאכול כבד כהמלצה בזמן אנמיה, באיזה שלב בהריון אסור,ומתי מותר. תודה על תשובתך.
כל אחד יודע שגבינה צהובה, שוקולד, חטיפים , יין אדום ומאכלים שמנים גורמים להגברת כאבי הראש הידועים גם בשם מיגרנה. עצתי לך, לשמור על דיאטה חריפה שתסייע בהקטנת כאבי הראש. לבריאות.
שלום! 1.מה זה טירמין? ובאיזה מזונות ישנו? מה הקשר שלו לאיסורים לאנשים עם מיגרנה? 2.האם אסור לאכול כבד בהריון, בגלל הויטמין A, באיזה שלב בהריון אסור, מתי מותר?
תמר שלום! אם תעשי חיפוש על פי המילה מיגרנה, תגלי שאלות רבות בנושא, להן התייחסנו בעבר. בעיקר קיראי את תשובותיה של ליטל להב, לה ידע רב בנושא זה. התשובה החשובה ביותר בשבילך היא שלא כל מיגרנותי מגיב לדיאטה שציינת. צריך לבדוק זאת. נכון שלא מומלץ לקחת תוספים מוגזמים של ויטמין A אך לא כך לגבי הויטמין שמקורו במזון. בכל מקרה אם תאכלי באופן סביר של 2-3 פעמים בשבוע, אין כל סכנה כלל. נועה
בעקבות בעיית פוריות שיש לי , אובחן אצלי אינסולין גבוה - 35 כשהטווח הוא בין 5 - 25. אני בת 27. יש לציין שבעקבות הטיפולים עליתי במשקל בערך 20 קילו במשך 3.5 שנים כאשר אני נלחמת בהם כל יום ,הבנתי שעקב אינסולין גבוה קשה לרזות. יש לך הצעות מה כדאי לי לאכול עקב בעיה זו? אני משתדלת להקפיד על צירופים, כלומר פחממות לחוד וחלבונים לחוד. אך הבנתי שעם בעיית אינסולין דוקה כדאי לשלב,מה דעתך? הגלוקוז שלי תקין - 90. האם זה נקרא סכרת מה שיש לי? כדרך אגב הרופא לפריון נתן לי גלוקופג' לקחת בזמן הטיפולים. מה תפקיד הגלוקופג' והאם הוא יעזור לי לרדת במשקל?
שר היקרה, בעיית השמנה ברוב המקרים ובעיקר במצב שלך נובעת מחוסר איזון הורמונלי, ההורמונים בגוף נשלטים אחד על ידי השני, ברגע שנוטלים הורמוני מין משתבש המאזן ההורמונלי, ובמקרה שלך, עלו רמות האינסולין בגוף. כדי להחזיר את האיזון לגוף יש לאכול מזונות מלאים ומזונות המכילים פיטואסטרוגנים, כן ניתן ליטול את התוסף אומגה 3 במינונים מתאימים, מומלץ שתפני לתזונאי קליני טבעי, הטל' שלי: 055-218965.
שר שלום, המצב שאת מתארת קרוי היפראינסולינמיה (אינסולין גבוה מהנורמה), והוא אופיני להשמנה, וגם לבעיות כמו שחלות פוליציסטיות, נטילת הורמונים סטירואידלים ועוד. במצב זה יש בגוף תנגודת לפעילות האינסולין. אחד מתפקידי האינסולין הוא להוריד את רמות הסוכר בדם, והיות וקיימת בגוף תנגודת, נדרשת לגוף רמה גבוהה יותר של אינסולין על מנת לאזן את רמות הסוכר. אנו מתיחסים למצב זה כאל קדם-סוכרת, והטיפול התזונתי המומלץ הוא כמו לחולי סוכרת. כלומר: הימנעות מפחמימות פשוטות (סוכר לבן, סוכר חום, דבש, ממתקים, מיצים וכו'), ארוחות מסודרות בשעות קבועות, ארוחות ביניים, תפריט מוגבל בשומן ועשיר בסיבים תזונתיים. הרכב הארוחה אף הוא משמעותי, ולכן הארוחות העיקריות צריכות לכלול גם פחמימות, גם חלבונים וגם שומן - לא להפריד! אם מצבך הגופני מאפשר לך לעשות פעילות גופנית מתונה- מה טוב. הפעילות עוזרת לגוף להוריד את רמות הסוכר בדם מבלי צורך באינסולין. על מנת שתוכלי ליישם את הנ"ל גשי לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית בקופ"ח. לגבי גלוקופאז': מבין התרופות לאיזון סוכר היא בין היחידות שאינה גורמת לעליה במשקל. בברכה, מירי.
1.האם בחורה אנורקטית שמחלימה מאנורקסיה עלולה להיות שמנה בעתיד? 2.ממה עדיף להוסיף קלוריות, משוקולד או תמרים לדוגמא? 3.האם לטווח הרחוק שריפת קלוריות שנצברו משוקולד קשה יותר משריפת קלוריות שנצברו מפחמימות או ירקות או פירות ,חלבונים וכדו'? אנא השיבי לכל שאלותיי במהרה ,אני מבולבלת.
דלית שלום, את התשובות לשאלותייך אחלק לפי הסעיפים שהצגת: 1. השמנה לאחר החלמה מאנורקסיה תלויה אך ורק בבחורה עצמה. בעת הטיפול באנורקסיה, נפגשת הבחורה עם דיאטנית שמסבירה על עקרונות התזונה הבריאה. את אותם עקרונות צריך להפנים לא רק בעת הטיפול אלא לכל החיים. מעקב אחר אותם עקרונות ישמרו על הבחורה במשקל בריא. השאלה היא מי מגדיר את ההשמנה. הבחורה או אנשי המקצוע. 2. תוספת קלורית לתפריט יכולה להיות מכל מגוון המזונות לוא דוקא שוקולד או תמרים או כל דבר מתוק אחר. ניתן לאכול סנדוויץ עם ממרח, או קורנפלקס או כל דבר אחר. הדבר החשוב הוא הגיוון. 3. האם את רוצה להמשיך לרדת במשקל? יפעת
לא, בשום פנים ואופן אני לא רוצה לרדת במשקל. אני במעקב והעליתי כבר כמעט 3 וחצי ק"ג בשבועיים וחצי האחרונים. אין לי תפריט מסודר ולכן אני קצת מבולבלת מה עדיף לי לאכול ?(הייתי בטיפול אצל דיאטנית וזה לא הלך כ"כ -כלומר לא עליתי במשקל במהירות) מה דעתך?(לפעמים אני נכנסת ל"אטרף" של אכילה בלילה -אני לא רוצה להיות בולימית)
הייתי רוצה גם את דעתה של נועה.ותודה לך יפעת שהשבת לי בתשומת לב.
ליפעת : למה כוונתך כאשר את אומרת שהדבר החשוב לעלות במשק הוא הגיון? נצא מתוך הנחה שאינני נפגשת עם דיאטנית ואני עולה יפה במשקל .
שמעתי שאכילת דגים עם אומגה 3 עלולה לגרום לדימום בכלי דם במוח. אם כך הדבר, האם רצוי להימנע מנטילת תוספת אומגה 3 אם סובלים מבעיה קלה של תת-קרישיות בדם? תודה מראש.
מירית שלום! סליחה על העיכוב בתשובה... הכנסתי אותה בראשית הפורום. נועה
שלום רב, שאלתי היא האם סטיאטוריאה וחוסר ויטמין B12 אצל חולה קרוהון מעידים על פגיעה בקולון? היכן נפסג השומן? כמו כן הייתי רוצה לדעת מהם העקרונות המנחים דיאטה לחולה קרוהן? איזו כמות של שומן בצואה נחשבת סטיאטוריאה? תודה מראש, אורית.
אורית שלום מחלת הקרוהן אינה מוגבלת לחלק מסוים של מערכת העיכול, אלא יכולה לפגוע במערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת. השומן נספג במעי הדק בחלק שנקרא אילאום. ויטמין B12 נספג גם הוא במעי הדק באזור שנקרא אילאום סופי באזור זה ישנה גם ספיגה חוזרת של מלחי המרה הקשורים בעיכול וספיגה של שומנים. אצל חולי קרוהן יכולה להיות סטאטוריאה הנובעת מפגיעה בתהליך הספיגה של השומן באילאום. או עקב בעיה באזור האילאום הסופי (כאשר מלחי המרה לא נספגים, יכול להוצר מצב של חסר והדבר יכול לפגוע בעיכול השומן וספיגתו באילאום). חסר B12 יכול לחזק את ההערכה כי המחלה פגעה רק/ גם באילאום הסופי. בקשר לכמות השומן בצואה: כמות נורמלית נחשבת עד 7% מסה"כ השומן הנצרך. מחלת הקרוהן מאופיינת ע"י התלקחויות ונסיגות במחלה שאינן צפויות מראש. הטיפול התזונתי והטיפול התרופתי שואפים לאזן את ההפרעות הרבות ולעזור לחולה להיכנס לתקופת נסיגה ולהישאר בה. הטיפול התזונתי שונה בשלב התלקחות ובשלב הנסיגה התאמה תזונתית באה לתקן ולשפר חסרים תזונתיים. העיקרון הכללי הוא לנסות לחזור לתזונה רגילה להימנע ממזונות שגורמים לבעיות וכאבים ולנסות למצוא להם תחליף מתאים. בהזדמנות זו ברצוני להמליץ על חוברת, שכתבה דיאטנית המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם, הנקראת "הטיפול התזונתי בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית". במידה ואת מעוניינת לקנותה צרי קשר בטלפון 8542625 - 04 תמורת 15 ש"ח. נועה
http://images.maariv.co.il/cache/ART413739.html על הכתבה בקישור שלעיל וכיצד ניתן להתמודד עם הכמיהה למתוק
שלום לך! הכתבה טובה, אמנם לא מחדשת לי מבחינה מקצועית אך לדעתי מסבירה יפה את הנושא. שאלתך לגבי הכמיהה למתוק היא כללית או לאור ה"סימפטומים" המתוארים בכתבה? האם את מזהה עצמך כסובלת מסינדרום X? יש גישה האומרת להתנזר כליל ממתוק למשך זמן ארוך ככל שניתן (גמילה). אח"כ, כל מתוק שמנסים לאכול הוא מתוק "מדי" ולא אוכלים זאת באותן כמויות כבעבר. את מוזמנת לנסות. נועה
שלום רב כל פעם שאני אוכלת שמן דגים, גרעיני פשתן טחונים, אגוזי מלך, גרעיני דלעת- לאחר 1-3 ימים יוצאים לי פצעים שומניים תת-עוריים בפנים. אני בטוחה בקולרציה הזו- כי עקבתי אחריה כבר שנה. אילו סיבות יכולות להיות לכך? למשל, האם יתכן ואיני מעכלת שומן מהסוג הזה? האם לשומן מהסוג הזה יש אנזים מיוחד? שמן זית, ושאר שמנים צמחיים, אבוקדו, חמאה וכו', לא גורמים לי לזה. נטע
לנטע שלום רב, התיאור שלך מפורט יפה אך חסר לי נתון נוסף, והוא האופן בו את צורכת את השומנים הבעייתיים לך, שכן שמנים אלו נוטים להתחמצן די מהר, שלא לדבר על קלייה שלהם. בנוסף רצוי שתביני שגם עודף של שומנים טובים אינו רצוי ועלול לגרום לתופעות האמורות, לכן חשוב שתפני לתזונאי קליני על מנת לקבל ייעוץ הולם. ניתן לפניות אלי לטל': 055-218965.
1. עם מה ניתן להסמיך מיצי פירות לתינוק בן 7-8 חודשים? כרגע אנו מוסיפים ביסקויט מפורר למיצי פירות. אבל אני משוכנע שעדיף להשתמש במשהוא יותר בריא מביסקויטים כדי לעשות את המיץ יותר סמיך. חשבתי על קוואקר. מה המלצתכם? 2. מהו התפריט הממולץ למשך כל היום לתינוק בגיל זה? בתודה מראש
רון שלום! למה לתת לתינוק מיצי פירות? הרי אין לכך שום ערך תזונתי (להיפך) וגם לא הרבה למידה מצידו של התינוק. מגיל 6 ח' אפשר להתחיל ולחשוף תינוקות למזונות חדשים. אלה יכולים להיות פירות, ירקות, בשר ופחמימות כמו אורז ותפו"א. הרעיון הוא שהתינוק יתחיל להחשף לטעמים חדשים אך בעיקר למרקמים חדשים אותם יוכל לאכול מכפית שבבוא הזמן יחזיק אותה בעצמו ויהיה עצמאי באכילתו. מבחינת הערך התזונתי של מזונות אלה - כמובן שהקלוריות נשמרות וכך גם החלבון. רוב הויטמינים נהרסים אך המינרלים אמורים להשמר (תלוי איך מבשלים את הירקות והפירות). אם כן, ההמלצה לאופן מתן הפירות (אם לא בוחרים בגרבר), היא לקלפם ולבשלם ואז לטחון אותם. זה אמור לצאת סמיך ולא בצורת מיץ. לאחר שכל פרי בוסס ואינו גורם לתופעות כאלה ואחרות אצל התינוק, אפשר לשלב ביניהם ולמשל לתת בננה מעוכה עם קצת מיץ הדר. זה המיץ היחיד שאני רואה כאפשרי ומתאים בגיל זה. לגבי ביסקוויטים, וקווקאר שציינת, ניתן לתת מגיל 6 ח' אך רצוי לדחות זאת עוד כמה שאפשר, לדעתי עד גיל 12-10 ח'. כך גם כל הדגנים המכילים גלוטן - חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון. זאת מחשש לאלרגיה. החל מהחודש ה - 10 אפשר גם להוסיף מוצרי חלב כמו גבינות ומעדנים, קטניות ודגים ללא עצמות. בגיל שנה נוספת הביצה. בגילו של בנכם, כדאי להמשיך ולשמור על לפחות 3-4 יניקות/ארוחות תכשיר הזנה לתינוקות. נועה
רון שלום לשאלתך, ובהמשך לתשובה של הדיאטנית,פירות לא כדאי לבשל ,כי כך נהרסים הויטמינים לפחות בחלקם, פירות מחחילים כל פרי בנפרד ובהדרגה כדי להמנע מאלרגיה,עד שמקבלים מנת פירות כארוחה.
שלום רב האם רמת LDL בדם של 177 גבוהה? באם כן כיצד ניתן להפחיתה ללא התערבות כימית בנטילת כדורים? בתודה מראש
קידר שלום, כאשר אנו בוחנים תוצאות מעבדה של כולסטרול אנו בוחנים מס' מדדים. סה"כ כולסטרול, רמת LDL ( כולסטרול "רע")ו -HDL ( כולסטרול "טוב " ) .כאשר השאיפה היא לרמת סה"כ כולסטרול פחות מ - 200 , רמת LDL פחות מ - 100 ורמת HDL מעל 40. רמות ה - LDL אמנם גבוהות אך ניתן לנסות להורידן ע"י תזונה מתאימה ופעילות גופנית אירובית. יש לזכור, כי נטיה לכולסטרול גבוה יכולה להיות תורשתית/גנטית, ולא תמיד שינוי בתזונה או בפעילות גופנית יובילו לשינוי ברמות, ולפעמים יש צורך להתחיל בטיפול תרופתי לשיקולו של הרופא. מידע לגבי תזונה מתאימה לכולסטרול גבוה תוכל למצוא ע"י לחיצה על לחצן חיפוש והכנסת המילה "כולסטרול". לטיפול פרטני, גש לדיאטנית בקופת החולים אליה אתה שייך. בברכה, דנה
שלום אני בן 18 אשר סובל מפנים שומניות ומפצעונים התחלתי לקחת לפני שבוע כדורי שמרי בירה שאמורים לסייע להעלמת הפצעונים(6 כדורים ביום). אני שותף את פניי 3-4 פעמים ביום מכיוון שפניי שומניות מאוד האם יש פתרון(אני שם קרם לחות אחרי שאני שוטף פנים) אני ממש אובד עצות לא יודע מה לעשות אבקש ממכם לעזור לי אני הודה מאוד תעשו בן אדם מאושר...
היי שלומי, אתה בהחלט יכול ללכת לרופא עור וקוסמטיקאית. עדי
שלום שמי יובל ואני בן 19 משקלי הוא 60 כבר הרבה זמן אני לא מרזה ולא משמין גובי הוא 180 בערך רציתי לדעת האם זה נורמלי ואם יש איזה המלצות בנוגע למצבי
יובל שלום! משקלך תקין ביחס לגובהך אך נמצא בגבול התחתון, כלומר כל ירידה במשקל תביא אותך לתת משקל. אכן יהיה רצוי שתעלה מעט במשקל, כ - 5 ק"ג. מה נחשב הרבה זמן בו אתה יציב במשקל זה? והאם באותה תקופה גם לא צמחת לגובה? גברים בגיל זה עדיין גדלים. תבנית הגדילה היא בד"כ קפיצה מסויימת באורך ולאחר מכן עלייה במשקל (שהיא בעצם עיבוי העצמות והשרירים). אם זה המצב אצלך, אז פשוט מומלץ להתעזר בסבלנות ולתת לטבע לעשות את שלו. אם תקופה ארוכה של שנתיים שלוש אינך עולה בגובה או במשקל, כדאי לפנות לבדיקות רפואיות (רק לוודא שהכל תקין) ואז לפנות לדיאטנית לבניית תוכנית לעליית מה במשקל. רצוי לעשות זאת בייעוץ מקצועי אחרת תעלה רק ברקמת שומן במקום לבנות שריר. נועה
האם למיץ רימונים יש סגולות ריפוי מיוחדות ובכלל, מהו ערכו התזונתי של הפרי?
שלום רב בהמשך לשאלתה של רונית, ברצוני לדעת האם נכון הדבר שיש "הרבה" ברזל במיץ רימונים וכמה מ"גל ברזל יש בו. האם גם תות עשיר בברזל ומי יותר מבין שניהם תודה
"סגולות המרפא" כפי שאת מכנה אותן, שנתגלו לגבי מיץ הרימונים בסדרת מחקרים אשר נערכת במעבדת הליפידים של הפקולטה לרפואה של הטכניון ע"י פרופ' אבירם, מיוחסות לטנינים - פוליפנולים המצויים ברימון, אך דווקא בקליפות הפנים הצהבהבות ומעט בקליפת החוץ שלו (כפי שמסרה ד"ר ביאנקה פורמן ממעבדת הליפידים). לטנינים תכונות נוגדות חימצון המשפיעות לטובה על תהליכי טרשת עורקים (מעכבות אותם). ככלל, חומרים צמחיים בעלי תכונות נוגדות חימצון, נמצאים בד"כ בריכוזים גבוהים בחלקיו החיצוניים של הצמח. הסיבה - אלה חומרי מגן גם לצמח מפני תנאי סביבה קשים העלולים להגביר החימצון כמו קרינה וחום. מכאן ניתן להבין שהיתרונות המצויים בקליפות ינוצלו רק ממיץ המופק מסחיטת הרימון יחד עם הקליפה שלו (כפי שנעשה לאחרונה בחופי הים..). לשאלה הנוספת שנשאלה ע"י נועה - לרימון אין תכולת ברזל משמעותית כלל וכצמח הוא אינו מהווה מקור משמעותי לברזל. נועה ומירי
שלום רב... אני סטודנטית המכינה עבודה בנושא: הפרעות אכילה. ברצוני להתייעץ עימכם איפה אוכל להשיג חומר (בנוסף לחומר העומד לרשותי בסיפריה). בנוסף ברצוני לשאול האם אוכל להיפגש עם אחד המומחים או המטפלים בנושא כדי להוסיף לעבודתי, ראיון עם איש מקצוע. אשמח לתשובה חיובית ותודה מראש.
דלית שלום! פני בבקשה למרפאה להפרעות אכילה: http://www.rambam.org.il/departments/detail.asp?cod=5&depID=459 נועה
אני בת 50 בריאה בדרך כלל, עם עודף משקל קל. כדי לרדת במשקל האם כדאי לחם קל? נודע לי כי לחם קל מכיל תוספים לא רצויים ועובר עיבוד תעשייתי מיותר שפוגע בערכו התזונתי. כלומר הפחתת הערך הקלורי גובה מחיר בצורת פגיעה בערך התזונתי של החיטה גם כשמדובר בלחם קל מחיטה מלאה. האם הלחם הקל מכיל פחות מינרלים וויטמינים? האם הוא מכיל חומרים כימיים מיותרים? ולסיכום, מה עדיף לחם מחיטה מלאה או לחם קל מחיטה מלאה? לתשובתך אודה.
שלום רב, יש לי מספר שאלות: האם ניתן להוסיף לפירות ולירקות אגוזים ושקדים טחונים דק האם רצוי להוסיף טחינה משומשום מלא או רגילה לפירות באיזה גיל מותר לתת הכל תתינוק ? תודה
מיטש שלום! אני שולחת לך לינק של ההנחיות לתזונת התינוק הבריא אשר הוציא משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm למה אתה רוצה לתת שקדים ואגוזים טחונים? אין צורך בהם בגיל זה ואם לא מקפידים על הטחינה זה אפילו יכול להיות מסוכן! נועה
אנא הסתכלי בציטוט הבא מאתר על אינדקס גליקימי " The first thing that one needs to keep in mind is that there is a difference between a low carbohydrate diet and a diet that doesn't have many carbohydrates in it. A low carbohydrate diet is a diet that includes plenty of carbohydrates but they all have a low glycemic index [see glycemic index]. To understand how a low carbohydrate diet works one needs to understand the action of insulin. Essentially the body uses insulin [a hormone secreted by the pancreas] to control the blood sugar levels when you eat the wrong carbohydrates, meaning those which behave much like sugar [click here for more info]. When Insulin is secreted it attempts to counteract the affects of the rising blood sugar levels, how it does this is unique. Insulin converts the excess sugars into fat and it all goes into storage. So this is the first thing that one needs to know " A lot of types of carbohydrates on their own can make you fat" This means that even being on a low fat diet you can still be putting on weight simply by the carbohydrates that you eat. Just ask a farmer what he feeds his cattle to fatten them...it certainly isn't fat, its carbohydrates like corn and potato. The second very important thing that insulin does is allow the body to absorbed the fat from your food. So to absorb dietary fat you have to have insulin present. Without insulin your body cannot absorb a single morsel of fat, and what causes the body to produce insulin? Carbohydrates. So the second thing is, "fat can only be absorbed when insulin is present..." The other amazing thing about excess insulin (from eating bad carbohydrates), is it flows around in the blood and begins to effect the chemicals in your brain. Your brain actually has insulin receptors, that when receiving the excess insulin, start releasing chemicals that make you want to eat more [see hypoglycemia]. So people eating the wrong types of carbohydrates on average eat 30% more food than they need. Hence some of the reasons behind sugar cravings and binge eating. That is why your weight has always been intrinsically linked to the carbohydrates that you eat but it has never been properly understood until now. Only until recently has information about low carbohydrate and the glycemic index started to filter out into the general population. There are many resources and we have also reviewed books on the subject. " ע"פ זה אם נאכל שומנים -- ללא תלות בכמות ומכאן ללא תלות בקלוריות, וללא פחיממות השומנים לא יוכלו להאגר בגוף איך את מסבירה זאת ??? זה אומר שאכן עקרונית קלוריות לא משחקות תפקיד בעליה במישקל וכ"ו אנא אם אפשר הסבר מפורט שיסיר את הבילבול הגדול הקיים כאן ? תודה
דנה שלום! אני מבינה שהנושא מאוד מעסיק אותך אבל לצערי אין לי אפשרות להתייחס לעומק הנושא. זאת בגלל: א. לא נתת את המקור לציטוט אך כפי שהדברים מנוסחים - אין זו שפה מדעית וברור שהיא פונה למטופלים. ציטוטים כאלה יש רבים, לכאן ולכאן. ב. הנושא מורכב ולא כ"כ ברור ונחקר כפי שצריך. יש דברים שגם אנחנו עוד לא ממש יודעות להסביר. אולי עוד 15 שנה נהיה כולנו חכמים יותר.. ג. נכון לעכשיו, אני עומדת מאחורי התשובה שנתתי לך לפני שבוע. נועה
שלום. דיאטת כסח (בין אם כתוצאה מאנוקסיה או או לא) = אומרים שזה דבר משמין מה עושים לאחר תקופה ארוכה של דיאטת כסח וידידה במישקל וכעת רוצים לחזור לאכול רגיל. האם צריך לפחד מכפי שכל הזמן נאמר שדיאטת כסח זה משמין זה שעכשיו אשמין אפילו מעבר למה שהייתי קודם או שאוכל לישמור על מישקל תקין ולא שמן ? במה מתבטאת העובדה שהדיאטה זה דבר משמין?? עקב כל מה שקראתי אני פוחדת כעת להפסיק את הדיאטה (אכילה מועטה מאוד בצורה קיצונית למרות שנמאס לי כבר) בנוסף עלי לציין שאנני יכולה לעסוק בפעילות גופנית עקב מגבלות רפואיות
חיה שלום! לפני שאענה לך, שאלה קטנה (ואני כבר עכשיו מתנצלת אם היא פוגעת) - מגבלות רפואיות מונעות ממך לעשות פעילות גופנית אך לא מנעו ממך לעשות דיאטת כסאח? לאחר תקופה ארוכה של תפריט מינימלי, הגוף לומד להסתדר בצורה זו (התייעלות מטבולית). לכן, הגדלת התפריט מהווה תוספת קלורית שהגוף אינו זקוק לה כעת, לאחר ההתייעלות שעבר. הפתרון הוא משולב, ומאוד מאוד מומלץ שתעשי זאת בייעוץ מקצועי של דיאטנית ויועץ ספורט: העלאה הדרגתית מאוד בכמות המזון, לאורך זמן. בנוסף, העלאה של הפעילות הגופנית על מנת ל"שכנע" את הגוף שאכן הוא זקוק כעת לתוספת הקלורית. גם בנושא הפעילות הגופנית ניתן לקבל ייעוץ מקצועי שיאפשר התאמת סוג הפעילות למגבלותייך הרפואיות. נועה
שלום אני בת 29 ולאור ההמלצות הרבות התחלתי לקחת מולטי ויטמין לפני חצי שנה של נוטרילייף. הם מכילים ויטמינים A=4000 יחב"ל B1=2.1 מ"ג B2=2.4 מ"ג B3=27מ"ג B5=9מ"ג B6=3מ"ג B12=100מק"ג חומצה פולית 0.4 מ"ג C=90 מ"ג D3=400 יחבל E=100 יחבל אבץ= 15 מ"ג ועוד מינרלים... הרביתי לאחרונה לקרוא על ויטמינים וגיליתי שאת ויטמין A מומלץ לצרוך 2000 יחב"ל ואת D מומלץ לצרוך 200 יחב"ל, האם המינונים שבמולטי ויטמין מוגברים ועלולים לגרום לי לעודף, ולכל הבעיות שמתלוות לכך? מבקשת תשובתך המהירה כי אני מאוד מודאגת בענין.
גלית, אם המולטי ויטמין מכיל גם ברזל וגם סידן דעי שאת לא מקבלת מהם כלום. עדי
אני אנורקטית כבר 13.5 ושנה הבעיה היא אני לא הולכת לדיאטנית כי אני לא מסוגלת לעמוד בתפריט בזמן האחרון אני מנסה לאכול יותר מסודר אבל אני מרגישה שאני כל הזמן רוצה לאכול עוד ועוד ועוד ואני לא רוצה להמשיך להשמין אני נמצאת בטיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי אני משתדלת לאכול יותר ירקות ולשתות הרבה מים מה לעשות?
לאנורקסית שלום! למרות שאיני מומחית בתחום של הפרעות אכילה, אני מבינה שיש הצלחה לטיפול משולב פסיכולוגי ותזונתי. אם אינך הולכת לדיאטנית את מפסידה (למיטב הבנתי) חלק חשוב בטיפול. לא כל הדיאטניות מומחיות בהפרעות אכילה ולכן לעיתים לא נוצר קשר טיפולי טוב ולפעמים אפילו לא מוצלח. מהסיבה הזו אנו תמיד ממליצות על טיפול במרכז המתמחה בנושא ובו אנשי מקצוע (פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאלים, דיאטניות ועוד) אשר כולם מומחים בהפרעות אכילה ויכולים להציע לך את הטיפול האופטימלי. נועה
שלום בעלי בן 32, בבדיקות שערך גילו כי סובל מ"גאוט", הרופא אמר לנו מה אסור לאכול אני מבקשת לדעת מה בעיקר מומלץ לאכול. תודה
שלום לך! ההמלצות של מה לאכול הינן הכל, באופן מאוזן ובריא למעט המזונות אותם ציין הרופא כאסורים. אם כל הנושא אינו ברור דיו, אפשר לפנות לייעוץ של דיאטנית, מקופת החולים או באופן פרטי. נועה
שלום רב! 1.הייתי רוצה לשאול האם חומוס גרגירים שלמים המורתחים במים בלבד רצויים ומה הכמות המומלצת בדיאטה וכתחליף למה? 2. האם ניתן לעלות במשך יום או יומיים 2 קילו במשקל כאשר הגוף נמצא בדיאטה רוב הזמן ואז בא שישי שבת ויש אכילה קצת מופרזת. תודה מראש גילי
גילי שלום! 1. חומוס גרגירים, כמו כל הקטניות, הוא מזון מאוד בריא ויכול להיות גם תחליף לפחמימות (3/4 כוס גרגירים מבושלים שווה ערך לפרוסת לחם) וגם תחליף לחלבון (במקום מנה בשרית). 2. כאשר נמצאים בדיאטה מאוזנת וטובה, זה לא אמור לשנות בהרבה כי יש לגוף מנגנוני פיצוי לשם כך (אותו הדבר אם ממעטים באכילה - ולא יורדים מאוד במשקל). כל זאת בתנאי שלא מגזימים! נועה
ראיתי ציטוטים של מחקרים שנעשו ברמב"ם על השפעתו של מיץ רימונים על טרשת עורקים על פי הציטוטים מיץ רימונים יעיל לא רק במניעת היווצרות טרשת אלא אף בפירוק משקעים שכבר נוצרו עורך המחקרים פרופ' מיכאל אבירם בי"ח רמב"ם שאלותי: 1) האומנם זה נכון שאפשר גם לפרק משקע שכבר נוצר? 2) האם לרכז רימונים רגיל יש אותו אפקט או רק מיץ רימונים טבעי
דורון שלום! האם אתה מעוניין שנעביר שאלותיך לפרופ' אבירם עצמו? נועה
תודה רבה חשבתי שהתעלמתם משאלתי משום ששאלות שנשאלו אחרי זכו למענה לפני ולכן כבר פניתי לפרופ' אבירם והוא הפנה אותי לפרסומיו בנושא אז קודם כל סליחה על קוצר הרוח והרבה תודה על ההיענות ועל הרצון הטוב
לפני מספר חודשים עשיתי בדיקות דם ויצא לי B12 ברמה של 152 וכולסטרול 251. רופאת המשפחה אמרה שרמת ה-B12 לא מתחת למינימום ולכן לא המליצה על טיפול תרופתי, לגבי הכולסרול המליצה על דיאטה. אני לא צימחונית אבל לא אוכלת בשר (עוף כן). יש לי מספר שאלות: 1. האם באמת אין צורך שאקבל תוסף B12? 2. האם אני יכולה להוסיף את הויטמין דרך מזון כלשהו? 3. למה יכול לגרום מחסור ב-B12? 4. אני סובלת בתקופה האחרונה מדיכאונות וחרדות. האם המחסור ב-B12 יכול לגרום לכך? בתודה מראש אילנה
אילנה שלום! תשובה כללית יותר תקבלי אם תקראי מה שכתבתי למיכאל בעמ' זה. לשאלותייך הספציפיות: 1. רמה של 152 היא גבולית. היא יכולה להיות תקינה לפי סטנדרטים של מעבדה אחת ונמוכה ע"פ סטנדרטים של מעבדה אחרת. אם את סובלת מסימפטומים, את בהחלט יכולה לקחת תוסף (אשר וודאי לא יגרום לך נזק). 2. תוכלי להוסיף הויטמין ממזון אם תתחילי לאכול בשר אדום ואיברים פנימיים. עוף הוא יחסית דל בויטמין זה. 3. מפורט בתשובה שהפנתי אותך אליה. 4. כן, אך לא בהכרח. נועה
לאילנה שלום רב, למה אינך מתייחסת כלל לכולסטרול הגבוה שלך? רק ויטמין B12 מעניין אותך?
לדיאטנית שלום, יש לי שתי שאלות: 1. אילו ערכים תזונתיים אובדים למזון בחימום? בפרט, האם חימומה של עגבניה מוציא ממנה את הויטמין C שיש בה? האם חלבונים מתפרקים בחימום? 2. רמת ה-B12 שלי היא 273. האם רצוי שאנסה להגיע למרכז הטווח? תודה מראש.
יריב שלום, בחמום מזון קורים הרבה מאוד תהליכים של הווצרות חומרים חדשים ופירוק חומרים קיימים, בינהים פירוק חלקי או מלא של ויטמינים במזון. הרגישים ביותר לחום הם ויטמיני B ואלו החשופים לחמצון כגון ויטמין C. לכן מומלץ לאכול פירות וירקות טריים ולא מבושלים. בחמום עגבניה חלק מהויטמין C נהרס. גם בחתוך עגבניה וחשיפתה לאוויר ( חמצן ) הויטמין C מתחמצן. לגבי חלבונים, בתהליך החמום החלבון יכול לשנות צורתו ולהתפרק, אך לגופינו אין משמעות לפירוק, הואיל ואנו בעצמנו מפרקים את החלבון שאנו אוכלים ליח' קטנות יותר, ומרכיבים חלבון מחדש בתוך גופינו. יתרה על כך, ישנם חלבונים שאנו חייבים לחמם שכן אין במערכת העיכול שלנו אנזימים שיוכלו לפרק את החלבון בצורתו המקורית. רמה של B12 של 273 הינה תקינה. המלצתי, ערוך מדי שנה בדיקה לראות שאין שינוי ברמה. בברכה, דנה
לאחר פניה שנעשתה ע"פ הצעתכם למחלקת הפרעות אכילה ברמב"ם נתקבלה התשובה כי ישנו תור ארוך של מטופלים ועל כן עלי להמתין בסבלנות לתורי. מאז פניתי עברו כשבועיים - שלושה ועדיין לא פנו אלי. האם זהו מצב תקין ??? האם אני צריכה להמתין שמצבי יחמיר ??? אני פונה לעזרה ומקבלת דחיה, האם זוהי העזרה שאתם יכולים להגיש לי ??
לסטודנטית שלום צר לי, אני מבינה מאד את מצבך, אולם כפי שאת מכירה את מדינתנו תורים יש בכל מקום ודי קשה להשיג תורים והפניות מהיום למחר (בקופות חולים אנשים ממתינים ליעוץ דיאטנית שלושה חודשים). איני מצדיקה אך זהו המצב. אפשרות אחרת היא פניה לדיאטנית המתעסקת עם הפרעות אכילה (או אירגון כזה), בדרך פרטית. במידה ואת מעוניינת צרי קשר עמנו ב E-MAIL : [email protected] וציני היכן את גרה בארץ כדי שננסה למצוא פתרון אחר. בהצלחה נועה
שלום לך! לצערי נועה נתנה לך מייל שגוי, מה גם שנראה לי שנוכל לתקשר יותר טוב בטלפון. 048542625. בקשי את אחת הנועות, שתינו נשמח לעזור. להת' נועה
שלום, שאלתי היא האם דגי הנסיכה ודגי הנילוס הנמכרים כ"שניצל דג" שומרים על ערך תזונתי כלשהו וכן האם השניצלים למיניהם ( הקפואים של "עוף טוב" וגם המקוררים של "מאמא עוף") שומרים על ערך תזונתי? תודה.
רביד שלום, ערך תזונתי של מזון מוגדר במספר אופנים. כהכללה, כל מזון מוכן שעבר תהליך עיבוד של שימור, חימום, טיגון, הקפאה ועוד יאבד במידה כזו או אחרת מערכו התזונתי, כאשר הכוונה היא בעיקר לויטמינים ולמינרלים וכן לחומצות השומן הקיימות. איננו יכולים להעריך באופן מדויק את מידת האיבוד, לשם כך יש לבדוק כל מזון במעבדה להערכה מדוייקת, בדיקות אלו יקרות מאוד ואינן אפשריות לגבי כל מוצר מזון, לכן התכולה הרשומה על גבי המוצר הינה הערכה לפי טבלאות קיימות. גם אם תיקח דג או בשר טרי וטטגנו, גם הוא יאבד מערכו התזונתי, אולי פחות ממזון מוכן. לכן המלצתנו, אכלו מזון טרי, פחות מזון מעובד, שכן לרוב מזונות אלו עשירים יותר במלח/סוכר/חומרים משמרים. בברכה,דנה
שלום, אני בת 14.5, 1.75 מ', 59 ק"ג. אני ספוטאית אתלטיקה קלה, קפיצה לגובה. אבל לא סתם, מקצועי, אני אלופת ישראל ובסוף השנה יש אליפות עולם לקדטים(15-18), בשביל לנסוע אני צריכה להשיג תוצאה ממש גבוהה, ויש לי את האפשרות. שני המאמנים שלי תמיד אמרו לי שצריך לרזות, לא לעשות דיאטה, רק לרזות מעט (בקפיצה לגובה הדבר הככככי חשוב הוא המשקל) ואני מבינה ויודעת שהם צודקים, אז בשנה שעברה הייתי שומרת לא לאכול שומן ומתוק, ובקיץ השמנתי חזרה את מה שהפחתתי. אז השנה המאמן שלי לקח אותי בידיים והדביק לי את הדיאטה הבאה: דיאטה ל 5 שבועות. בשבועיים הראשונים לאכות כמה שרוצים ירקות לא מבושלים (לא תפו"א וכ'ו) וגם כמה שרוצים גבינות ויוגורטים עד 5% שומן.+3 תפוחים ביום וביצה מבושלת. ובשלושת השבועות הבאים עוד חתיכת בשר ליום (שניצל או עוף 300 גרם בלי שומן) ופחות גבינות. זהוווווווו! בשבילי זאת דיאטת רצח כי אני אוכלת מלא בדרך כלל, ואני מתאמנת 5 פעמים בשבוע שעתיים, ואני לומדת מלא שעות כך אני יודעת שזה יהי קשה אבל אני מוכנה לנסות ואני מתחילה ממחר. הייתי רוצה שתיעצו לי איך אפשר לרזור עד 10 קילו (כן, זה הרבה אבל אני קופצת גובה)בלי דיאטה קשוחה כזאת. לא לומר לי שזה לא בריא ולא אפשרתי ואסור לי, שמעתי את כל זה מלא פעמים, רק תגידו לי איך ארזה. תענו לי מהר!!! תודה רבה מראש! 1.1.03 גליה.
גליה, אני לא חושבת שהמטרה שווה את המחיר. לא שאני נגדך, אבל ראיתי מלא בנות שסובלות מנזקים קשים. עדי
גליה שלום! שלחתי לך תשובה למייל הפרטי. נועה
מה גורם למחסור בB 12 בגוף, באיזו רמה יש צורך לקבל זריקות, וכיצד נכון לטפל בחוסר בנוסף על הזריקות מהו בדיוק B 12 ומה תפקידו בגוף?
מיכאל שלום! ויטמין B12 (מקבוצת ה - B, ויטמינים המסיסים במים) לוקח חלק בפעילויות חשובות ביותר בגוף הכוללות שמירת תפקודה של מערכת העצבים והמוח, העור וכן רקמות נוספות בגוף. כאשר הוא נמצא במחסור, עלולה להתפתח אנמיה כמו גם בעיות ניורולוגיות (החל מעייפות, טשטוש ראייה, ועד שכחה, בילבול ואף התקפים פסיכוטיים), פגיעה במעטפת הקיבה ועוד. מחסור בויטמין זה עלול להתפתח משתי סיבות עיקריות (או שילוב של שתיהן): 1. מחסור בויטמין מהמזון - ויטמין זה נמצא אך ורק במזון שמקורו בחי, בעיקר בבשר, מעט פחות בדגים, ביצים ומוצרי חלב. לכן מי שלא אוכלים מוצרי מזון אלה (צמחונים וטבעונים), חשופים למחסור ומוטלת עליהם האחריות לעשות בדיקות ולאתר מתי הם נכנסים למצב של חוסר ולתקן אותו. 2. לשם ספיגת הויטמין במעי, יש צורך בפקטור מסויים המיוצר בקיבה ומתחבר שם לויטמין. בצורה הזו הויטמין ממשיך למעי ושם נספג לדם. אם מסיבה כל שהיא ייצור פקטור זה פוחת או אינו קיים לחלוטין, אזי יתפתח מחסור. הסיבות כאן יכולות להיות גנטיות, מחלות קיבה או ניתוח בקיבה וכן פשוט גיל מבוגר. בעבר, במקרה של מחסור מהסיבה הראשונה היו נותנים כדורים ובמחסור מהסיבה השניה - זריקה (כדי לעקוף את הבעיה שתיווצר בספיגת הויטמין). היום, יש כדורים הנספגים ישירות לדם ע"י כך שמניחים אותם מתחת ללשון. זה נותן פתרון יעיל לכל הסובלים ממחסור, לא משנה מה הסיבה. אם המחסור הוא ממש חמור ויש צורך בתיקון מהיר, ייתכן והרופא ימליץ על זריקות. בכל מקרה, מי שסובל ממחסור, צריך לעשות בדיקות רוטיניות על מנת לאתר מתי הרמות בדם מתחילות לרדת ויש צורך בהשלמות. נועה