פורום תזונה קלינית
היי, ארוחת הצהריים שלי מורכבת בעיקרה - אם לא כולה - מ "שניצל עוף טוב" או איזה שניצל של טבעול. ברור שאין זו דיאטה בריאה. מה ההשלכות של דיאטה שכזו? רונן ק
היי רונן, אתה מכניס לך עוד מלא מלחים מיותרים לגוף. עדי
רונן אם ברצונך חוות דעת על הדיאטה שלך דרוש פירוט מלא יותר של אכילתך במשך היום. משום שעל סמך אכילתך בצהרים אי אפשר לקבוע זאת. יתכן שזה מה שאתה אוכל כל היום, יתכן שאתה משלים חסרים בארוחות אחרות או בין הארוחות . ולכן לא ניתן לענות לשאלתך. נועה
ארוחת בוקר: קורנפלקס עם חלב סויה ותפוח או בננה. קפה, תה או מים. צהריים: כאמור שניצלים. לאחרונה התחלתי להויף קצת ירקות קפואים. ערב בדרך כלל שני פרוסות לחם עם חומוס או ריבה. במשך היום גזרים תפוחים בננות ולחם עם איזה ממרח. מדי פעם ביצים. דרך אגב, ידוע לך על קורנפלקס בלי תוספת של ברזל (למה התחילו להוסיף תוספים לכל מה שזז?)?
ידוע שעגבניה כדאי לאכול לאחר חימום בשל שיחרור ליקופן. שאלתי: האם קיימים פירות וירקות אחרים אותם עדיף לאכול מבושלים על פני טריים? לדוגמא סלק וכרובית. ניתן לאכול אותם טריים (אמנם פחות טעימים) וגם מבושלים. דנו בעבר בנושא בעיית איבוד הויטמינים בבישול. אז האם עדיף לאכול סלק וכרובית טריים (או שמא בדומה לעגבניה ערכם התזונתי עולה בבישול)? מה לגבי פירות וירקות נוספים? קראתי בספר שסלק מכיל חומרים נוגדי סרטן כשהוא לא מבושל האם זה נכון? בתודה מראש, רון.
רון שלום! אין לי תשובות ספציפיות בשבילך לגבי ירקות אלה. ההנחיה שאדם צריך לאמץ לעצמו בכדי להנות מכל היתרונות התזונתיים של ירקות היא לגוון. לגוון בסוגי הירקות, צבעיהם, לאכול עלים, שורשים, את פרי הצמח ואת זרעיו וגם לגוון באופן ההכנה - טרי, מבושל, מאודה, מוקפץ. כך לדוגמא שנתת, עגבניה - טריה היא מאוד עשירה בויט' C אך מבושלת היא תורמת ליקופן. זה בריא וזה בריא, זה נחוץ וזה נחוץ. לכן מומלץ גם וגם! נועה
למה לא עונים לשאלת הבייגל?? בנוסף - האם מישהו יודע כמה קלוריות יש בקפה נמס ובשחור (הכוונה לאבקה ל- 100 גרם) זה לא מצויין על האריזה (דבר שהוא בפני עצמו נראה לי לא בסדר)
חיה שלום! עניתי לשאלתך המקורית. לשאלתך לגבי קפה, כמות הקלוריות למנה (1 כפית אבקה או 1 כוס קפה מוכן) היא קטנה ביותר: 5 - 3.5 קק"ל. יש חוקים המחייבים את חברות המזון לדווח על גבי האריזה את הערכים התזונתיים אך יש מוצרים שאינם חייבים בדיווח. ייתכן וזהו אחד מהם משום שכמות הקלוריות למנה היא זניחה. נועה
האם מותר לחולי סכרת לשתות יין, לאכול פסטה ,אורז, תפוחי אדמה?
לי שלום! שלושת פריטי המזון שציינת מותרים לחולי סוכרת אך בהגבלה. ההגבלה צריכה להקבע ע"י הדיאטנית המטפלת על פי סוג המחלה, אופן הטיפול התרופתי בה, גיל, משקל, מין, הרגלי אורח החיים של החולה ועוד פרטים רבים. אני לא יודעת למען מי את שואלת אך התשובה ברורה - טיפול אישי של דיאטנית ייתן את התשובות הנכונות ביותר לאותו אדם באופן ספציפי. כל תשובה אחרת לא תהיה מספיק מקצועית או אחראית. נועה
הוזכר ששומן קוקוס מכיל שומן רווי. שאלתי היא האם השומן הרווי נמצא בפרי הקוקוס בלבד או שגם מי הקוקוס הנמצאים בפרי מכילים שומן רווי? מהי כמות השומן הרווי בקוקוס? האם היא גבוהה וכדאי להמנע מאכילת קוקוס?
רון שלום, מן הקוקוס מייצרים מס' מוצרים : הפרי עצמו ( החלק הבשרני ) מי קוקוס חלב קוקוס שמן קוקוס החלק הבשרני של הפרי, שמן קוקוס וחלב קוקוס מכילים תכולה גבוהה של שומן רווי ( כ - 80% מסה"כ השומן במוצר ). מי קוקוס אינם מכילים שומן . ב - 100 גר' פרי ( החלק הבשרני ) יש כ - 34 גר' שומן שמתוכו 30 גר' שומן רווי . אין כל המלצה לא לצרוך קוקוס, פרט לאנשים הסובלים מנטיה לעודף שומנים בדם, וגם אלו יכולים לצרוך ממוצר זה, בכמות מוגבלת. אין המלצה גורפת לא לאכול קוקוס , וכל המלצה כזו תהא באופן אינדיבדואלי למטופל ולמצבו הכללי. בברכה, דנה
דנה שלום רב, 30% שומן רווי בבשר הקוקוס, נשמע לי המון!!! בוופלים שנחשבים ללא בריאים יש 5% שומן רווי. אז לא ברור לי מדוע את לא חושבת שיש להתנזר מכך? רון.
שלום רב, מהם סוגי הדגנים המכילים גלוטן ואילו אינם מכילים גלוטן?
אבי שלום! הדגנים שמכילים גלוטן הם: חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון. הדגנים שבוודאות אינם מכילים גלוטן הם: תירס ואורז. פחמימות נוספות שניתן לאכול: תפו"א, קטניות. כדאי להתייעץ עם דיאטנית מומחית לצליאק או עם העמותה לגבי סוגי מזונות נוספים. חשוב לציין שיש קמח חיטה מיוחד שאינו מכיל גלוטן והוא מותר לשימוש. נועה
לאור בעיית הביוב: איזה סוגי דגים מותרים לאכילה ואיזה אסורים? ברור שסלמון וטונה מותרים כי הם מיובאים מחו"ל. אך מה לגבי דניס, בס, וכול'. דגי ים אפילו אם הם גדלים בבריכות דגים בים סוף, אם אינני טועה הם מושרצים בים התיכון. האם יש הנחיה ברורה איזה דגים (ופירות ים) מותרים ואילו אסורים לאכילה?
רון שלום לאור זיהום מי ים התיכון המלצות משרד הבריאות כפי שגם פורסמו בעיתון יום חמישי: מותר לאכול דגים שגדלים בברכות או דגי ים סוף וכנרת וכן דגים המיובאים מחו"ל. כמובן שהדגים האסורים הם דגי ים תיכון, עד פירסום הנחייה חדשה. נועה
לנועה שלום רב, ברור היה לי שדגי הים התיכון אינם מותרים לאכילה. אך כשקונים דגים קשה היכן הם גדלו. שאלתי היתה איזה זנים של דגים מותרים לאכילה. האם דניס ובס למשל מותרים או לא? האם הם גדלים בים התיכון? לדעתי כן ורק אח"כ מועברים לבריכות דגים (שאינני יודע היכן נמצאות). רון.
שלום , אני אם לילדה בת שנתיים ומגיל שנה הילדה חולה המון לפני כחודש הלכנו לרופא קונבנציונלי שעשה הסבה לרפואה סינית . הוא המליץ לנו לשנות את התזונה של הילדה השינויים העיקריים הם : לא לאכול חיטה , לא לאכול מוצרי חלב פרה רק מוצרי צאן לא לאכול ירקות חיים ולא לאכול תפוזים ניתן רק פומלה ואשכולית. שאלתי היא האם גבינות צאן מכילות סידן כמו חלב פרה והאם אי אכילת חיטה יכולה ליצור בעיה בעתיד. אשמח לקבל תשובה
אילנה שלום! לא כל ההנחיות ברורות לי ומבלי להבין את הרציונאל על פיו הרופא הזה פועל, קשה לי לתת התייחסות לתזונה שהוא מציע לבתך. מכיוון שבכל זאת את פונה ושואלת, לגבי מוצרי חלב עיזים, יש בהם תכולה כמעט זהה של סידן לאלו של חלב פרה כך שאין בעיה. לגבי חיטה, היא כשלעצמה אינה הכרחית אך יש צורך להחליף בדגנים אחרים כבסיס פחמימתי (תירס, אורז, שיבולת שועל, שעורה וגם תפו"א). יכולה להווצר בעיה אם לא אוכלים כלל ירקות טריים כי חסרים מס' ויטמינים שנהרסים בבישול. אם היא אוכלת פירות טריים אז זה יכול לחפות על בעייה זו. אשכולית ופומלה דומות מאוד מבחינה תזונתית לתפוז כך שפה באמת לא ברור על מה ההמלצה שלו מתבססת. בכל מקרה, כאשר מקבלים הנחיות לשינויים תזונתיים, מומלץ לבדוק האם לא נוצר מצב שמוותרים על משהו שהכרחי לבריאות ללא אפשרות לתחליף הולם. טוב עשית שפנית. נועה
לביתי בת השנה יש בעיות אכילה , היא מסרבת לאכול, היא נולדה במשקל 3340 ושוקלת היום 8360. אני ממש מחריכה אותה לאכול והיא מסרבת ואף עושה קולות של הקאה ולפעמים מקיאה. כמו כן אני מציעה לה לאכול בעצמה והיא לא מוכנה אפילו לאכול במבה. היא מרגישה חתיכה וישר מקיאה , אני מאוד מודאגת ולא יודעת למי לפנות. בטיפת חלב הם אומרים שזה בסדר ורופא נתן לי פורמולות של תוספי מזון שהיא לא מוכנה לאכול אותם. ביתי ינקה עד 11 חודש והומלץ להפסיק את ההנקה בנוסף היאשותה רק מים. אשמח לפנות למרפאה שמתפלת בכך גם באופן פרטי או לכל מטפל שמבין בתחום.
שלום לך! התחום שכדאי לך לפנות אליו הוא ייעוץ של קלינאית תקשורת המתמחה בבעיות בליעה או מרפאה בעיסוק. נניתן לפנות באופן פרטי או דרך מכונים להתפתחות הילד. כדאי לברר דרך קופת החולים. נועה
שלום. אני מבקשת המלצות לגבי תזונה נכונה למי שיש לו אבנים בכיס המרה. תודה.
אנה שלום! אם תעשי חיפוש בפורום לפי מילות המפתח "כיס מרה", תמצאי תשובות לשאלתך. נועה
שלום רב . האם אי פעם הוכח במחקרים מדעיים כי צריכת סידן בונה עצמות ואם כן , אזי כיצד ישנם ארצות באפריקה שם לא שותים חלב כלל והם לא סובלים מאוסטאופורוזיס כמו במערב ? האם חלב סויה מומלץ יותר מחלב פרה ? תודה ושלום
ציון שלום! התשובה לשאלתך היא כן, במחקרים רבים אין ספור. סידן וזרחן לבניית העצמות מגיעים לגופנו רק דרך המזון, הגוף אינו יודע ליצור חומר זה יש מאין. סידן קיים במזונות ממגוון מקורות בריכוזים משתנים. יכולת הספיגה של הסידן בתאי המעי אינה אחידה, ישנם סוגי מזונות מהם הסידן נספג ביעילות וישנם אחרים מהם הסידן נספג בחוסר יעילות רב. כך יש קשת מזונות, מכאלה עם כמות סידן רבה שנספגת הייטב, ועד כאלה עם כמות נמוכה שכמעט ואינה נספגת. מוצרי החלב נחשבים אידאלים כמקור לסידן משום שכמות הסידן רבה וגם ספיגתו במעי יעילה. בסויה כמות לא מבוטלת של סידן אך גם מרכיבים צמחיים נוספים אשר פוגעים בספיגתו במעי. לאור נתונים אלה, ההמלצה הגורפת היא להעדיף חלב. סויה מומלצת אך לא כתחליף לחלב. לגבי אפריקה: א. מהיכן הנתונים על כך שלא שותים חלב כלל? ב. מהיכן הנתונים על כך שלא חולים באוסטאופורוזיס? כאן יש לציין שתוחלת החיים שם נמוכה (50 שנה) ולכן רובם פשוט לא מגיעים לגיל בו המחלה הזו מתחילה לתת אותותיה... נועה
נועה שלום רב, אני נוהג לשתות מדי בוקר מיץ פירות ׁאותם אני מערבב בבלנדר עם חלב סויה, בהנחה שחלב סויה עדיף על חלב פרה שמכיל שומן כולסטרול ועוד דברים לא בריאים. במחקר אחרון שקראתי בנושא (ולא זכור לי היכן) טען הכותב שחלב פרה נועד לעגלים ולא לבני אדם. אז עכשיו לא ברור לי מה יותר בריא. האם המלצתך לשלב בין שניהם? אגב, למרות שאני שותה רק חלב סויה (למעט המעט חלב שבקפה), אני כן אוכל גבינות (שמקורן בחלב פרה). בתודה מראש, רון.
ברצוני לציין, כי הנושא של חלב וסידן שנוי במחלוקת. לכל המפקפקים ומהססית, אני מציע לקרוא את ספרו של ד"ר אריה אבני: תעזבו את העטינים שלי. שם גם הוא מצטט מחקרים בדבר הנזקים הבריאותיים של החלב ומוצריו. בנוסף, יש אתר באינטרנט WWW.nomilk.com המכיל הרבה מידע ומחקרים נגד מוצרי החלב. מוצרי חלב מכילים שאריות תרופות, הורמונים וחומרי הדברה  הם גורמים לאלרגיות (במע' הנשימה, עור, עיכול)  מכילים שומן רווי וכולסטרול, נמצא קשר ישיר לתמותה ממחלות לב  להרבה אנשים יש אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) ולחלבון (קזאין) עלול לגרום לחוסר ברזל, סוכרת נעורים, סרטן השחלות, אוסטיאופורוזיס, קטרקט  כאבי בטן אצל תינוקות (קוליק) ראוי לציין, כי משרד הבריאות לא ממליץ להזין תינוקות עד גיל שנה בחלב פרה (דימומים במערכת העיכול, קשיי עיכול ועוד)... אגב, ב 100 גר' חלב פרה יש 100 מ"ג סידן בעוד שב 100 גר' שומשום יש 1,100 מ"ג סידן. ומשפט לסיום, קפה ומלח גורמים להפרשה מוגברת של סידן מהגוף ויש גם חומרים נוספים שמשפיעים לרעה על הספיגה כגון: קקאו, סוכרים, חלבון מהחי ותרופות. העצה שלי היא לא לקבל כתורה מסיני כל מה שמקובל להגיד בנושא החלב ולבדוק את הנושא מכל הכיוונים. לבריאות צביקה קורן
צביקה שלום! אני מסכימה איתך שיש דעות לכאן ולכאן בנוגע לחלב אך לא נראה לי שיש מחלוקת לגבי תכולת הסידן וזמינותו הביולוגית במוצרי חלב. אני חושבת שהתייחסנו כבר רבות לנושא החלב בפורום זה ובצניעות אבקש רק לציין כי אנו עוקבות ומכירות את הספרות המדעית בנושא. ד"ר רוזן (מנהלת הפורום) אף כתבה את הדוקטורט שלה בדיוק על הנושא הזה כך שלא נראה לי מתאים להתייחס לתשובותינו כאל כאלו הנשלפות מהמותן. ודבר אחרון - את עצתך האחרונה אני מאמצת בלב שלם! נועה
האם מומלץ לאכול סרדינים על עצמותיהם ? תודה .
אבי שלום! עצמות ניתנות לאכילה (בתנאי שניתן ללעוס אותן...). עצמות הסרדינים קטנות ורכות ולכן אין בעיה מכנית לאוכלן. היתרון באכילת עצמות - מקור לסידן שהינו בעל זמינות ביולוגית גבוהה. לכן ההמלצה היא אכן לאכול סרדינים עם העצמות. נועה
האם גבינת קאש שנימכרת במשקל במעדניות היא 5% שומן?
ענת שלום כל מה שעליך לעשות הוא לשאול במעדניה בד"כ הם יודעים כמה אחוזי שומן יש על המוצר הנמכר. יתכנו כמה סוגים של כמה חברות עם אחוזי שומן שונים. נועה
שלום, לפני מספר ימים נודע לי, לאחר בדיקת רגישות, שאני רגישה ללקטוז ברמה גבוהה (רכוז המימן ההתחלתי היה 6 ובסיום הבדיקה - 106), ידוע לי שביוגורט ובקוטג'יש מעט לקטוז, תוכלי לאמר לי באילו מוצרי גבינה נוספים יש כמות מועטה של לקטוז, ובכלל אם בשל רמת הרגישות שממנה אני סובלת - עפ"י הבדיקה , מוטב שלא אצרוך בכלל לקטוז? תודה מראש
שיר - לי שלום ישנם מקרים בהם גם אנשים הרגישים ללקטוז מסוגלים לצרוך כמות מסויימת ביום (המשתווה לזו שבשתי כוסות חלב) וזאת בתנאי שהאכילה היא ביחד עם ארוחה וכמות הלקטוז בבת אחת לא עולה על זו שבכוס חלב אחת (כ 10 גר'). מוצרי חלב המספקים כ 10 גר' לקטוז הם: כוס חלב, שנים ורבע גבעי יוגורט, כגביע ורבע גבינה לבנה, עד שנים וחצי גביעי קוטג', עד גביע ורבע גבינה צפתית 5% , עד 5 כוסות חלב. גבינות צהובות לא הגבלה. גבינות עיזים גם הן מכילות פחות לקטוז. הצעתי לך: מאחר ואת הכמות שאת מסוגלת ליצרוך צריך לנסות ולקבוע על סמך הנסיון, כדאי להתחיל עם כמויות קטנות ובמידה והכמות נסבלת להגדילה בהדרגה. כדאי להקפיד על שילוב המזון מכיל הלקוז עם מזונות אחרים בארוחה. כמו כן לבחון כל סוג מזון בנפרד ולא להכליל מיוגורט לגבי גבינת קוטג' וכדומה. כמו כן כדאי לנסות מעדנים וממרחים על בסיס סויה או טופו כמקור לסידן במידה ואינך מצליחה ליצרוך מזונות מקבוצת החלב בכלל או מעט מידי. דיאטנית בקופת חולים תוכל להמליץ לך על תחליפים נוספים או פתרונות אחרים ולהשלים את התפריט מבחינה תזונתית במידה ואינך מסתדרת בכלל עם מוצרי החלב לכן מומלץ לפנות לייעוץ. בהצלחה נועה
תודה על התשובה המקיפה
האם מישהוא יודע במקרה אם ביגלה (זה שנמכר בקיוסקים עם שומשום או מלח) מכיל מרגרינה או שמן והאם יש בו הרבה שומן רווי?
בנוסף כמה קלוריות יש בכזה בייגל?? (משקל בערך 200 גרם לבייגל)
אסף שלום! מוצר מזון שנמכר ללא אריזה, אין כל דרך באמת לדעת מה הוא מכיל. ניתן רק לשער. השערתי היא שאכן הוא מכיל כמות מסויימת של מרגרינה (אשר נחשבת שומן רווי). לחיה - גם כמות הקלוריות היא השערה (שהרי לפחות כמות השומן אינה ידועה). לדעתי 250-300 קק"ל לבייגלה הקטנים יחסית. גדול כבר יכול להגיע ל - 500. נועה
למה לא עונים לי על השאלות?זה לא בסדר ומקומם
אופקית שלום! האם תוכלי לכוון אותנו לשאלתך? נועה
שלום, ילדתי תאומים בשבוע 37 ואחרי שיצאו מהפגיה הם בסדר באופן כללי, כיום הם בני 3 חודשים כמעט. אחד מהם ניזון מסימילק על בסיס חלב והוא גדל יפה אך אם זאת הוא סובל מנזלת כבר זמן רב מאוד . האם יש קשר? אחיו ניזון מאוכל אחר והוא אינו מנוזל כלל(פרוגסטמיל). האם כדאי לנסות אוכל צימחי? תודה
כרמל שלום! אין ספק שאת מתארת מצב מעניין, שדרכו גם אפשר לצאת (בזהירות) במסקנה שאין זו נזלת מדבקת.. למיטב ידיעתנו, במחקרים שבדקו העניין, לא נמצא קשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין ייצור מוגבר של נזלת וליחה. מה שחשוב בעיני הוא התועלת שבשימוש בתכשיר צמחי מול ה"נזק". אמנם גדלים איתו יפה אך ברור שאין זה תכשיר המומלץ מבחינה תזונתית (על פי המלצות משרד הבריאות) ואי אפשר בכלל להשוות בינו לבין תכשיר המבוסס על חלבון חלב פרה. על סמך כל זאת, אני איני ממליצה להחליף התכשיר. נועה
כדאי לקבל חוות דעת נוספת ע"י תזונאית נטורופתית שרואה קשר בין חלב לנזלת
הייתי מעוניינת לדעת מה משמעות בדיקת VLDL. אני סובלת מטריגליצרידים גבוהים ולאחרונה עשיתי בדיקות כולסטרול. HDL התוצאה היא 62 LDL התוצאה 80 שתיהן בגדר הנורמל. אIלם תוצאת ה-VLDL היא 51 ומוגדרת כהרבה מעבר לנורמל. אני בת 34. שוקלת 50 ק"ג. תודה, חגית.
חגית שלום, רמות ה - VLDL הגבוהות מעידות על רמות טריגליצרידים גבוהות וזאת ציינת. VLDL לפי חישוב הוא לחלק את הטריגליצרידים ל - 5. אם רמת הטריגליצרידים גבוהה כך גם ה - VLDL. כמו כל חלקיק הנושא שומן בגוף הוא נתון לחמצון, וביוכלתך להורידו ע"י הורדת רמות הטריגליצרידים. בברכה, דנה
בתקופה האחרונה אני אוכלת הרבה מאוד טונה בשמן זית של ויליגר. שאלתי האם זה מזיק בגלל שזו טונה משומרת ובכלל האם יש סיכון לאכול כל דג טונה בשל כמות הכספית שעלולה להימצא בו?
רונית שלום, אחלק את שאלתך לשניים : ראשית נדבר על שימורים באופן כללי : שימורים לרוב מכילים כמות גבוהה של מלח ו/או סוכר ו/או חומרים משמרים אחרים טבעיים וסינטטיים. הואיל ואף אחד מן המוזכרים לעיל אינו בריא כאשר מגיע בכמות גדולה, אין להפריז בצריכת שימורים באופן כללי. טונה משומרת היא ככל מוצר משומר, מאבדת חלק מערכיה התזונתיים בתהליך החימום והעיבוד, ותמיד מומלץ לצרוך את המזון הטרי. באשר לכספית. לאחרונה התפרסמו פרסומים רבים באשר לתכולת הכספית בדגי ים. התכולה משתנה מאזור לאזור ומסוגי דגים לפי מקורם. אין אנו יכולים היום לדעת מהי כמות הכספית בכל דג ודג טרי או משומר. לדאבוני, בכל מזון שנחליט לאכול ימצאו איזה גורם מזיק, לכן גישתי היא אכול מכל דבר, אך בכמות מבוקרת, גוון מזונך וצרוך מכל קבוצות המזון וגוון גם בתוך הקבוצה עצמה. בברכה, דנה
אני אחרי קיצור קיבה ירדתי כחמישים ושנים קילו משנת תישעים ושבע עליתי שוב כעשרים קילו בתקופת טיפולי פיריון ועכשיו ירדתי כחמש עשרה קילו השאלה שלי איך אפשר לעשות דיאטה כשאני כל הזמן מקיאה אחרי אוכל מבושל ואחרי אוכל נוזלי לא ואחרי ממתקים הכל בסידר ויותר מזה אני מרגישה רע נפשית וכעוסה על כולם נוצר לי מצב שאני כל הזמן חושבת על האכל יותר מהזמן של לפני הניתוח נמאס לי מאכל נמאס לי מימה מותר ומימה אסור .אני מיואשת מאוד
היי אוסנת, אולי תתאים לך תוכנית בקרת משקל שמבוססת על תחליף ארוחה בדמות אבקת חלבון (מילשייק). עדי
אסנת, אני חושבת שאת צריכה ללכת לרופא המטפל שלך ולשטוח את הבעיה בפניו. עדי, איך את/ה מציע/ה משהו לאדם שלא ראית אותו ובדקת מה מצבו? עדי
שלום אסנת, ניכר מדברייך שנכתבו מתוך מצוקה אמיתית. את מציגה מספר בעיות הכרוכות זו בזו: טיפולים הורמונליים- האם את בין טיפולים או אחריהם? חלק מהסימנים שציינת, של המשיכה לממתקים ומצבי רוח עלולים להיות קשורים לשינויים ההורמונליים. עבר של ניתוח- האם את מקיאה מאז שעשית את הניתוח או שהתופעה החלה לאחרונה? פני לרופא המנתח, אולי מדובר בבעיה שקשורה בניתוח. בעיה אפשרית נוספת היא חוסר איזון תזונתי, בשל התפריט המוגבל וההקאות. הערכה כזו חייבת שתיעשה בטיפול אישי על ידי דיאטן מוסמך. כיום יש ברוב קופות החולים מרפאות משולבות הכוללות רופא, דיאטן, פסיכולוג/ פסיכותרפיסט, ולדעתי תוכלי רק להרויח מפניה לייעוץ במסגרת כזו
שלום אני מאוד אוהב לאכול אפרסמונים ולפעמים אני אוכל אותם עם הקליפה שלהם המשפחה שלי מאוד מתעצבנים מזה ואומרים לי שאני אקלף את האפרסמון לפני שאני אוכל אותו כי זה מאוד מזיק ומסוכן למערכת העיכול משהו חדש ששמעתי מהם שזה מכיל כולסטרול ושאני לא יאכל יותר מאחד ביום (נראה לי מאוד מוזר הענין הזה) אשמח אם אקבל הבהרות מקצועיות בנושא הזה תודה
צביקה שלום, הסיבים הקשים לעיכול של האפרסמון נמצאים הן בקליפה והן בפרי עצמו, כך שקילוף אינו פותר מבעיה זו. בעבר היה זן מסויים שגרם לחסימות מעיים בקרב אנשים בריאים, והוציא לאפרסמון את שמו הרע. נכון להיום, פרט לאנשים אשר עברו ניתוחים במערכת העיכול או עם בעיות אחרות במערכת העיכול, אין הגבלה לגבי אכילת אפרסמונים. אך כמו כל מזון אין מקום להגזים. יש לגוון בין הפירות ולצרוך בין 3-4 מנות פרי ביוםץ לשאלתך השניה, כולסטרול נמצא אך ורק במזונות שמקורם מן החי. בברכה, דנה
טיפול במחלה. המלצות תזונתיות. הקלה בכאבים בחיי היומיום. שיפור איכות החיים לבן 80.
אנני שלום, ההנחיות התזונתיות לטיפול בגאוט, מעבר לטיפול התרופתי המומלץ ע"י רופא הם : רמה גבוהה של חומצת שתן יכולה לגרום לתופעות של גאוט. מזונות עשירים בפורינים גורמים לעליה בחומצת שתן. ישנם מזונות מהם רצוי להמנע : איברים פנימיים, אלכוהול, אנשובי, אספרגוס, כרובית, סרדינים, פטריות מזונות שיש להמעיט בצריכתם : סוגי בשר שונים, אפונה יבשה, עדשים, דגים, פירות ים, שבולת שועל, תרד ושעועית יבשה. מזונות שניתן לצרוך באופן חופשי : דגנים, לחמים, גבינות, ביצים, דברי מתיקה, שומנים , חלב ומוצריו, פירות, ירקות , זרעים ואגוזים. אלו הן המלצות כלליות. המלצתי גשו לדיאטנית בקהילה ולרופא המטפל להתאמת טיפול ודיאטה אישית. בברכה, דנה
אנני שלום, במקרים של גאוט כדאי להימנע מכל מזון שגורם לחומציות יתר בגוף, ולכן, בניגוד להמלצת הדיאטנית, כדאי להימנע גם מדברי מתיקה, סוכרים, מלח, חומץ ועודף חלבונים מהחי. כדאי להוסיף לתזונה שקדים מושרים (אפשר לטחון עם מים בבלנדר) ומיץ ירקות המורכב מגזר, קישוא, סלרי ומלפפון.
מה היאה דיאטה דלת אשלגן
משה שלום, אשלגן הינו מינרל הנמצא בגופינו בעיקר בתאים, האשלגן שומר בגוף על מאזן הנוזלים ועל העברת מסרים עצביים. האשלגן חשוב לתפקוד תקין של שרירי הגוף, הלב ומערכת העיכול. רמות אשלגן גבוהות ונמוכות עלולות להיות מסוכנות. רמות גבוהות של אשלגן יכולות לנבוע ממס' סיבות, ביניהן ירידה בתפקוד הכלייתי, תרופות ובעיות מטבוליות ( חמצת מטבולית, המוליזה ), מינונים גבוהים של תרופות מכילות אשלגן. בכל אחד מהמקרים הדרישה היא להפחתת כמות האשלגן בדיאטה. אשלגן נמצא בכל מזון בעיקר במוצרי חלב ניגר, פירות וירקות. ישנם פירות וירקות המכילים פר מנה רמות אשלגן גבוהות ועל כן יש להמנע מהם כגון : דלעת, אבוקדו, בננה, פירות יבשים, ענבים, עגבניות, שקדים ואגוזים וכל הזרעים, תפוחי אדמה. בישול ירקות ללא קליפה יכולה להוריד את רמת האשלגן במזון. השריית תפוחי אדמה אחרי קילוף וחיתוך במים למשך הלילה ושטיפה, מורידה את רמות האשלגן במזון. אך דיאטה דלת אשלגן צריכה להיות מבוקרת ע"י דיאטנית. המלצתי קבע תור בהקדם לדיאטנית לקבלת תפריט מפורט. בברכה, דנה
אילו מזונות עשירים בברזל? נא להתייחס למזונות לצמחונים (כולל דגים) וכיצד מגבירים או מבטיחים את ספיגת הברזל בגוף? האם יש תוספי ברזל שכדאי לקחת (כדורים, נוזלים וכו')?
נתן שלום, מקורות צמחוניים לברזל הם : דגים, אגוזים, שקדים, גרעינים, קטניות יבשו מבושלות, חלבה וטחינה, פירות יבשים, כרוב, חסה ופטרוזיליה, תרד (לפי 100 גר' למוצר ). יש לזכור כי יעלות הספיגה של ברזל ממקורות צמחיים הוא כ-1.5-3% לעומת 15-20% ממקור בשר ו - 10% מדגים. גורמים המזרזים ספיגת ברזל, ביחוד ממזונות צמחיים : ויטמין C, ומזון מן החי(דגים).ככל שעולה הדרישה לברזל כך עולה הספיגה. תוספים מומלץ לקחת רק שמוכח חסר, ולא לפני, עודף ברזל משחק תפקיד של מחמצן בגופינו ועלול להזיק. בבדיקת דם פשוטה אפשר לבדוק רמות ברזל ולפיו להתייעץ עם רופא או דיאטנית באשר לתוספת ברזל. בברכה, דנה
שלום רב ... ברצוני לשאול כמה שאלות בנושא בולמיה . אני בולמית . ורציתי לדעת איזה השפעות יש לזה . ההשפעות קשורות גם לשיער ייתר - ז"א זה יכול לגרום לשיער ייתר?? ולסיום ... איך אפשר להיגמל ??? אני אוכלת מלא בידיעה שאני יקיא ... תעזרו ליי ... הכי חשוב זה אם יש לזה השפעה על שיער ייתר .
ילדונת, את צריכה ללכת לייעוץ מקצועי!!! כמה שתעשי את זה יותר מהר, ייטב לך. עדי
בתור בולימית שמטופלת מזה שנה בטיפולים שונים ברמב"ם, אני ממליצה לך בחום להגיע ביום מראשון מיד למרכז להפרעות אכילה ברמב"ם או במקום טיפולי אחר. אם יש לך שאלות נוספות בנושא אני מוכנה לענות, ובנוגע לשאלתך על הקשר בין שיעור יתר לבולימיה - זה לא הכי חשוב!!! תאמיני לי - קודם תפסיקי להקיא - זה הכי חשוב, הבריאות שלך!!!
שלום רב, לי תאומים שנולדו פגים כיום הם בני שנה וחצי. אני מאוד מעונינת בתפריט יומי שרצוי להאכילם על פיו, תפריט שמכיל את כל אבות המזון וכלל כמות שומנים רצוייה תודה רבה
נעמה שלום! לא ציינת באיזה שבוע נולדו, באיזה משקל, מה משקלם היום, האם סבלו ממחלות "פגים" כלשהם, האם עדיין? בכל מקרה, עד גיל כשנה , אנו מתייחסים לגיל מתוקנן, כלומר אם נולדו בשבוע 28 במקום שבוע 40, אז בגיל שנה הם בעצם בני 9 חודשים באופן מתוקנן. אנו מציעים "תפריט" כזה שיתאים לגיל המתוקנן ולצרכים התזונתיים שיכולים להיות מושפעים מקצב הגדילה ומחלות (אם ישנן כאלה). בגיל שנה, כבר אין כמעט מגבלות תזונתיות וההתייחסות אמורה להיותר כמו לילדים שנולדו בזמן. איננו נוהגים לתת בפורום תפריטים ומיעוט הפרטים לא מאפשר לי לתת לך עצות רלוונטיות יותר ממה שכבר מסרתי. נועה
נועה שלום, רציתי להזכיר לך שאני מחכה לתשובה בנוגע לשמירת הויטמינים בבישול מרק ירקות. תודה, רון.
רון שלום! ויטמינים הינם תרכובות כימיות אשר הגוף אינו יודע לייצר ולכן אנו חייבים להשיגם דרך המזון. תרכובות אלו אמורות להיות פעילות בגופנו על מנת להשיג את המטרה לשמה אנו עושים מאמץ כה רב... לצערנו אלו תרכובות הרגישות לתנאי הסביבה וכפועל יוצא גם לתנאי הכנת המזון שאנו "כופים" עליהן. בעיקרון ויטמינים לסוגיהם השונים נהרסים באור, חימום, נוכחות חמצן, סביבה ניאטרלית, חומצית או בסיסית. כל אחד ברמות שונות לנוכחות תנאים שונים. ויטמינים מסיסים בשומן (A,D,E,K) רגישים פחות אך נהרסים במידת מה בתגובה לאור וחמצן. ויטמינים מסיסים במים רגישים יותר, בעיקר לתנאים חומציים ובסיסיים. הויטמינים הרגישים ביותר הם C, B1 וחומצה פולית. אלה יכולים לאבד עד 100% מפעילותם. כאשר מבשלים ירקות במים, הויטמינים המסיסים במים משתחררים למים. הם חשופים לאור, חום, חמצן ולתנאי חומצה ובסיס (אם משתמשים בהם - חומץ, לימון, מלח לימון, סודה לשתייה וירקות אחרים המשנים את PH המים). פועל יוצא הוא שחלקם נהרסים לחלוטין, חלקם רק באופן חלקי. כאן נכון לציין שגם המינרלים משתחררים למים (אך אינם נהרסים!). לכן, שתיית מי המרק תורמת מינרלים ומעט ויטמינים (אלו ששרדו...). שיטות הכנת ירקות אחרות כמו אפייה בתנור, צלייה על גריל, אידוי, טיגון-עירבוב או מיקרוגל מסייעות לשמירה יותר טובה על הרכיבים התזונתיים הללו. כדאי להזכיר שלבישול ירקות יש גם צדדים חיוביים ועיתים הכרחיים כמו פירוק ראשוני של מריכיבים שאינם ניתנים לעיכול ללא הבישול, הרס חיידקים העלולים להיות מזיקים, הפיכת חלק מהרכיבים התזונתיים לזמינים יותר (כמו הליקופן בעגבניה) וגם לא פחות חשוב - הפיכת חלק מהירקות לטעימים יותר!
בהרתחת מים מינרליים בקומקום חשמלי על מנת להכין תחליף חלב לתינוק (8 חודשים), נוצר בקומקו אבן והמים יוצאים עכורים. אפילו שהקומקום נקי כמו חדש, מספיקה הרתחה אחת כדי ליצור שכבת אבן!!! וכבר בהרתחה הבאה המים לא נקיים. האם שימוש במיקרו לחימום המים בטוח לתינוקות? בשימוש במיקרו אני מניח שלא יהיה אפקט האבן. האם ידוע כבר אם מיקרו בטוח באופן כללי ולא רק לתינוקות, או שיש בו אלמנט של סיכון? בתודה מראש, רון.
רון שלום! לא מאוד ברורה לי התופעה שתארת. תכולת מינרלים במים, היכולה להשפיע על הווצרות אבן, קיימת גם במי ברז בד"כ בכמויות גדולות יותר. אולי כדאי להפנות השאלה ליצרן הקומקום או לחברת המים. לגבי חימום במיקרו, הוא אינו אחיד, כלומר חלק מהמים יכולים להגיע לטמפ' רתיחה וחלק לא. זה בעייתי גם מבחינת הצורך בקטילת חיידקים וגם מבחינת ההאכלה (התינוק עלול להכוות). אולי כדאי לחזור לימים הפרהיסטוריים של הרתחת מים בסיר, על הגז? נועה
האם שומן בחלב חיוני לספיגת הקלציום בחלב. אם כן, מהו אחוז השומן המינימלי הנדרש למטרה זאת אצל נשים מבוגרות?
שוש שלום, שומן, ביחוד שומן רווי דווקא מהווה גורם המפריע לספיגת סידן. שומן החלב בחלקו הגדול נחשב שומן רווי, ולכן ככל שיש יותר שומן כך תעוכב הספיגה. לא ידוע לנו על מינימום או מקסימום שומן אך אחוזי השומן הנוכחיים בחלב 1-3% מתאימים לצריכה היומית הן של שומן והן של סידן. הבעיה העיקרית עם חלב דל שומן שויטמינים מסיסי שומן כמו ויטמין D ו - A חסרים, ולכן יש להוסיפם באופן מלאכותי. בחלב בארץ תוכלי לראות כי מוסיפים את הויטמינים הללו. בברכה, דנה
אני בחורה בת 30. גובה 1.65 מ', משקל 62 ק"ג. בבדיקות דם שערכתי לאחרונה נמצא כי יש לי כולסטרול גבוה - 240 (לראשונה בחיי. תמיד זה היה תקין). תוצאה זו מפליאה אותי, כיוון שכמעט ואיני אוכלת מאכלים עם כולסטרול: מזה ארבעה חודשים תזונתי מאוד מאוזנת, על פי דיאטנית. כ-1400 קלריות ביום. הגבינות המדודות שאני אוכלת מדי יום לא עוברות את ה-5 אחוז שומן. ביצים כמעט ואיני אוכלת. בימים רבים אני אוכלת כף מיונז קל. בנוסף, כמעט מדי צהריים אני אוכלת כמויות מדודות של טבעול מסוג 5 אחוז שומן. ממה יכולה לנבוע תוצאה זו? תורשה? סיבה אחרת? הטריגליצרידים בדמי עומדים על 185 (גם כן לא נמוך במיוחד).
היי, תורשה בהחלט יכולה לגרום לזה וגם גלולות נגד היריון. עדי
דלית שלום, בהתייחסותינו לכולסטרול יש לזכור מס' פרטים. לרוב מדובר בבעיה מטאבולית לעיתים תורשתית, אך יכולה לנבוע מגורמים נוספים כגון השמנה, סוכרת טיפול תרופתי ועוד. מקור הכולסטרול בגופינו רובו ביצור עצמי בכבד ופחות בתזונה. ( החלוקה היא 2/3 ו - 1/3 לתזונה ). דיאטנית תתאים לך תפריט דל יחסית בכולסטרול, שעליו את כבר שומרת. כמו כן יש לזכור כי המקור לכולסטרול ביצור העצמי רובו נובע ממזונות עשירים בשומן רווי ( בשרים שמנים, גבינות, בצקים שמנים-עלים, שמרים, פריך, מזונות מוכנים, גלידות שמנת ועוד ). יש להעלות באופן יחסי את כמות השומן החד בלתי רווי כגון - שמן זית/קנולה, טחינה, זיתים, שקדים ואגוזים טבעיים, אבוקדו ולהשתדל להמנע משמנים אחרים, ביניהם גם המרגרינות למיניהן ומזונות המכילים שומן צמחי מוקשה. יש להעשיר את התפריט בסיסים תזונתיים : ירקות ופירות בקליפתם, קטניות, דגנים מלאים וזרעים למיניהם, כמובן במסגרת התפריט. בנוסף יש לעסוק בפעילות גופנית על מנת להעלות את הכולסטרול ה"טוב " - HDL ולהוריד את הכולסטרול ה"רע" - LDL. הפעילות היא בעיקר אירובית. חשוב לציין כי סה"כ רמת הכולסטרול אינה חשובה יותר מהיחס או יותר נכון, רמת ה - LDL שהינו הגורם לטרשת עורקים. לכן שאיפתך היא להוריד את רמת ה - LDL מתחת ל - 100, ולהעלות את ה - HDL מעל 45. בברכה, דנה
שלום, יש לי בעיה שלא מפריעה לי בדר"כ אבל אני חושבת שהיא לא בריאה. יש שבועות/ימים בהם יש לי עצירות ולאחר מכן שבועות/ימים של שלשולים. לא ידוע לי מה הסיבה לכך. רציתי לדעת אם זה באמת מצב לא בריא ואם כן אם יש לכן הצעות לפיתרון. תודה
נעמה שלום, הצעתי, פני לפורום של גסטרואנטרולוגיה או בקשי הפניה מהרופא המטפל באפשרות לבדוק את התנודות ביציאות. פתרון מתאים מבחינה תזונתית יוכל לבוא רק שתהא אבחנה ברורה יותר, או כאשר יפסלו כל האפשרויות לאיזשהי בעיה. בברכה, דנה
האם אכילת אפרסמונים מסרטנת?
שלום חי, ככל הידוע לנו אין באפרסמון חומרים מסרטנים או כאלו המעודדים גדילה של תאים מסרטנים. נהפוכו, אפרסמון מכיל סיבים תזונתיים הידועים בתורמתם למניעת מחלות סרטן, בייחוד במערכת העיכול. הבעיה לעיתים היא בהדברה עצמה שיכולה להיות מסוכנת עבורינו, אך ההדברה אינה בלעדית לאפרסמון. בברכה, דנה
שמעתי כל מיני שמועות שלא בריא להשתמש בסוכרזית וציקלמאט האם ישנו תחליף אחר? אבקש את תשובתכם תודה
סוזנה שלום, סוכרזית ( סכרין ) וציקלמאט הינם חלק קטן מהסוגים הרבים של תחליפי הסוכר הקיימים במזון, אך הינם בין הנפוצים ביותר. למרבית הממתיקים המלאכותיים מן הסוג הזה, ביניהם אספרטיים ואצוסלפאם-קיי , ישנה הגבלת צריכה לק"ג משקל גוף, ועל מזונות המכילים חומרים אלו כתובה הכמות. בחישוב פשוט תוכלי להבחין כי צריכה עצומה של מזונות אלו יכולה להביא להרעלה, ובכמויות שאנו צורכים הנזק הינו מינימלי. לא בכדי שאלת על השניים האלו, הואיל וסכרין היה בעבר לא חוקי לשימוש בארה"ב והיום כן, ואילו ציקלמאט לא מאושר לשימוש בארה"ב, ובארץ כן. מתן האישור לשימוש תלוי בתקנות האמרקאיות ששונות משלנו, ולעיתים מחמירות. ישנם סוגים של סוכרזית המכילים אספרטיים ( כמו במשקאות הקלים ). כל שעליך לעשות הוא לקרוא את התווית על גבי המוצר ולראות מהו מקור התחליף. בברכה, דנה
סוזנה שלום! הממתיק המלאכותי היחיד כיום שאין לו מגבלה בשימוש (על סמך מחקרים רבים, אך יש להדגיש כי זה נכון להיום...) הוא סוכרלוז. זהו סוכר שעבר שינוי כימי כזה שגורם לו לא להספג במערכת העיכול. בארץ הוא משווק בשם סוכרה דיאט. נועה
אני אחרי קיצור קיבה ירדתי כחמישים ושניים קילו עליתי כעשרים קילו אחרי טיפולי פריון ןעכשיו ירדתי שוב כחמש עשרה קילו השאלה שלי איך אפשר להמשיך לעשות דיאטה כשאני מקיאה כל כך הרבה מאוכל מבושל ומממתקים אין לי בעיה בכלל אני מאוד מיואשת ומגיעה למצב של כעסים על הסביבה שלי ועל עצמי בעיקר דרך אגב את הניתוח עשיתי בשנת תישעים ושבע פתיחת בטן
שלום רב, לפני חצי שנה עשיתי בדיקת דם והתוצאות היו כדלקמן: כולסטרול=245 ; HDL=66 LDL=162 טריגליצירידים=85.7 עכשיו עשיתי בדיקת דם והתוצאות הן: כולסטרול= 255.6 HDL=83 LDL=160 טריגליצירידים=65.4 איך ייתכן שהתמונה הכללית של הכולסטרול נראית גרועה יותר( 255.6 היום לעומת 245) בעוד שהכולסטרול הטוב עלה והכולסטרול הרע ירד וכן גם הטריגליצירידים ירדו?
זיוה שלום, סה"כ הכולסטרול מורכב ממס' גורמים, ביניהם HDL,LDL,TG ו - VLDL. ישנה נוסחה המחשבת זאת. אם תציבי את הנתונים שלך בנוסחה תראי שהחשבון נכון. לפי הנוסחה אפקט הירידה בטריגליצרידים פחות משמעותי מהעליה ב - HDL הואיל ומחולק ל - 5 ולכן נראית עליה בסה"כ כולסטרול. לתשומת ליבך, פחות חשוב סה"כ כולסטרול יותר חשוב היחס של ה-HDL ל - LDL. אמנם היתה עליה ב -HDL שהינו גורם מגן מפני מחלות כלי דם אך ה - LDL נשאר זהה. המלצתי גשי לדיאטנית בקהילה ולהתאים תפריט . להלן הנוסחה : Total cholesterol = LDL+ HDL+(TG/5ׁ בברכה דנה
שלום לדנה ויינר ותודה על תשובתך. האם תואילי ליידע אותי מה אמור להיות היחס בין ה- LDL ל_HDL? שנית- לגבי תוצאות הבדיקות: מבחינה אריטמטית-חשבונית גרידא הכל נכון! אבל מבחינה הגיונית ממש תמוה! איך ייתכן שכל סעיף וסעיף השתפר והתוצאה הכללית מאכזבת כל-כך?
בבדיקות דם התגלו לי תוצאות נמוכות מאוד של כולסטרול, 67 גם לכולסטרול הטוב וגם לכולסטרול הרע. האם זה אומר שכרגע עלי לאכול הרבה כולסטרולים במזון? ןמה מעיד כולסטרול נמוך?
קארין שלום, משאלתך לא הבנתי את רמות סוגיהכולסטרול, אם תוכלי בבקשה לפרט רמת HDL, LDL וסה"כ כולסטרול ואחזור אליך בתשובה מתאימה בהקדם. בברכה, דנה
קראתי את כל ההודעות שהתפרסמו בפורום בנושא זה ומצאתי מה אסור לאכול, אך לא מצאתי חומר על מה כן לאכול .(יש חומר. אבל בכל פעם מישהו מעלה שאלה ואחרים ממליצים על דיאטה ואחרים קוטלים אותה וחוזר חלילה. . . ) כן אני גם שמן: גובה 170 ס"מ, מבנה רחב, 95 ק"ג. מודה מראש לכל הצעה מוסמכת / עם "קבלות" או אתר מתאים בעברית או אנגלית. תודה מראש
חיים, האמת? זה לא יהיה אחראי לתת לך ייעוץ דרך האינטרט מבלי לבדוק אותך, לכן כל מה שאני אמרתי, והדיאטניות יוסיפו, בא רק כתוספת לייעוץ דיאטני אישי/קבוצת תמיכה. אתה חייב גם לרדת במשקל!!! קודם כל, תיפתר מהמתוקים, מהמטוגן,דברי המאפה. צריך לאכול: ירקות, פירות (3-4 פירות ביום), כל מה שנאפה מקמח מלא (כלומר, לחם, פסטה, וכו') בשר רזה (בעיקר של הודו) שמנים חד בלתי רווים (טחינה, אבוקדו, שמן זית). עדי
תודה
תודה
היי אני נועה יש לי קצת נטייות להשמנה אני לא שמנה ולא רזה רגילה, ורציתי לדעת עם אני אוכלת בתזונה נכונה אני בת 16 וקצת אז הנה: בבוקר: בדרך כלל יוגורט פרי 3% בית ספר: לחמניה עם שתי פסטרמה טחינה עגבנייה ומלפפון חמוץ. צהריים: אתמול אכלתי פירה ושלוש נקניקיות אחר הצהריים: שתי פירות ערב: שתי חתיכות פשטדיה שיש בזה ביצים ובצק וירקות, בצד גם ירקות מאודיים ו 3 כפות גבינה בערב יותר או לקינוח: עוד יוגורט 3 % פרי כמו שבבוקר. ויוצא לי גם לאכול כל יום ופלת פסק זמן אחת ולשתות שוקו.
נועה שלום! אין לי מספיק מידע עלייך כדי לומר אם מה שאת אוכלת אכן מתאים בדיוק לצרכייך. יחד עם זאת, תיארת תפריט יפה ומאוזן המכיל כמות סבירה של קלוריות, משלב את כל אבות המזון, כולל מספיק סידן וכן ירקות ופירות ואפילו מצאת מקום לצ'ופר. כל הכבוד! אם אכן יש לך נטייה להשמנה, הייתי מציאה לך להוסיף פעילות גופנית לסדר היום שלך ולא לשנות משהו בתפריט. נועה
ועם אני שונאת פעילות גופנית וימשיך לאכול ככה? יש לי סיכוי להשמין? או שפושט כדי לי להוריד את השוקו ואת הפסק זמן גם שוקולד צריך בתפריט לא? אני בת 16 וקצת.... 1.52 ושוקלת 46 זה בסדר?
מותר לי לשתות פרי שייק? אני לא יודעת עם הם מוסיפים לזה סוכר ואלי קצת ואני שותה עם חלב תותים בננות ואננסץ והבשר שאני אוכלת ליד המנה בצהריים אני מרשה לעצמי שהוא יהיה עד 250 קלוריות ברור שיוצא פחות גם מ 250 אבל עד.... כמה כמות כמה כפות או כוסות אני צריכה לקחת נגיד מפירה אורז ספגטי ועוד????....
חברה שלי ספרה לי שהיא מקיאה בערך פעם ביום, בדרך ככל אחרי ארוחה- צהריים או ערב. היא עושה את זה בערך חודש (עד עכשיו לא ידעתי). היא לא רוצה לספר להורים. הסברתי לה את מה שאני יודעת על בולימיה, היא אמרה שתפסיק להקיא. אני חושבת שההורים שלה יודעים שהיא מקיאה אבל לא יודעים שבהיקף כזה ונראה לי שהם לא עושים עם זה שום דבר. מה לעשות עם המידע הזה? לספר להורים שלה למרות שהיא לא רוצה? איך אני יכולה לעזור לה לפני שתדרדר לבולימיה חמורה?
היי, תנסי לפנות ליועצת. אולי דרכה. עדי
אם אני אספר ליועצת היא תסחוט ממני את השם של החברה ואז היא תהיה חייבת לטפל בזה- אסור לה לא לטפל במקרים כאלה. היא תעביר את זה הלאה למכנכת ולכל העולם. זה הדבר האחרון שחברה שלי צריכה עכשיו. תודה, בכל מקרה...
אלונה שלום! את חברה טובה שדואגת לחברתה. עליך להבין שבנוגע להפרעות אכילה, לא תמיד ניתן לעזור בדרכים הרגילות של שיחה ועידוד. זוהי מחלת נפש שמחמירה ככל שעובר הזמן. בנוסף יש כאן נזקים גופניים והם חמורים גם כן. לכן יש הכרח לפנות לעזרה מקצועית. פנייה להורים וגם ליועצת נראים לי רעיונות מצויינים. גם אם כרגע נראה לך שאת "מלשינה" ושחברתך לא תסלח לך, זהו הצעד הנכון לעשות. בבוא היום חברתך תודה לך על שהיית שם לעזרתה. נועה
קראתי את ההודעה הנ"ל וראיתי צורך להוסיף פן אישי שאני חווה בתור אב. ביתי בת 18 ונראה לי כי יש לה נטייה לבולימיה אבל אני לא בטוח במאה אחוזים הייתי מעונין לדעת יותר על דרכים לזיהוי סימנים של המחלה הנ"ל ודרכים למנוע אותה.
שלום רב! בני בן שנה. עד גיל חצי שנה ניזון היה מהנקה בלבד והחל מגיל חצי שנה עבר בהדרגה ל"אוכל של גדולים" הכולל: לחם, ביצה, גבינה ,קציצות וכו' במהלך היום ומעט(!) הנקה בלילה. אציין כי אינו ניזון כלל מתחליפי החלב השונים.(הפורמולות למיניהן). ידוע לי עד כמה חשובה תזונתו בשנים הראשונות ואני משתדלת לספק לו מזון מגוון ועשיר אך קיימים שני דברים המטרידים אותי בנוגע לתזונה: 1. הוא מאד אוהב לחם וצורך כ-4 פרוסות לחם ביום ("הרך") .לו היה הדבר תלוי בו סביר כי היה אוכל אף יותר ושאלתי - האם נכון אני עושה בהגבילו או שמא עליי לתת לו כמה שהוא רוצה? האם יש דבר כזה "יותר מדי" כשמדובר בתינוק..? - האם עליי לתת לו לאכול לחם (לרוב זה עם גבינה, קוטג' וכו')כמה שיחפוץ ? 2. האם "נשנוש" בין הארוחות,( שאינו פוגם בארוחות העיקריות) רצוי או שזה פתח להרגלי תזונה לא נכונים? אני משתדלת שיאכל ארוחות מסודרות בשעות פחות או יותר קבועות , ובין לבין שיאכל פירות אולם בשל היותו בסביבת ילדים הוא רוצה לנסות כל מה שהם אוכלים.. וזה כולל ביסקוויטים, עוגיות, במבה ופירות. האם זה "מיותר".. ועלול לסגל לו הרגחלי תזונה שיובילו להשמנה ? . חשוב לי לציין כי בני אינו תינוק שמן, הוא תינוק עירני ומפותח שאינו ישן במהלך היום ומכאן לדעתי נובע רצונו וצורכו ביותר מזון במהלך היום. בברכה ותודה, גאיה.
גאיה שלום! לשאלותייך, אין מקום להגביל אכילתו של תינוק/ילד, וודאי אם גדילתו הינה בקצב תקין. 4 פרוסות לחם זה לא כ"כ הרבה אבל קשה לי לומר זאת במנותק משאר התפריט היומי. כדאי לזכור שתינוקות אוכלים הרבה. עד גיל 6-5 הם אמורים לאכול כ- 100 קק"ל לכל ק"ג ממשקל גופם ולכן לפעמים הם אפילו אוכלים יותר ממבוגר (בעיקר ממבוגרת שאולי עושה דיאטה..). במקביל הם גם מאוד פעילים בגילאים אלה וכמובן שמירב האנרגיה משמשת לגדילה. אם לא התערבנו ייתר על המידה, אפשר לסמוך בגיל הרך על מנגנוני רעב ושובע ולתת לילד לאכול לפי דרישה. מבחינה חינוכית נכון מאוד להגדיר סדר יום וארוחות קבועות. בין שני העקרונות הללו את צריכה לנווט.. בעיקרון 6-5 ארוחות ביום, 3 עיקריות וכן ארוחות ביניים. כדאי לנסות ולהכניס את ה"נישנושים" למסגרת ארוחות הביניים. להתחיל עם אוכל (פרי) ולסיים עם עוגיה או ממתק (אם בכלל יש צורך או תאבון). נועה
ואם לוקחים תוסף שמן דגים ????
אידה שלום! עניתי לשאלה דומה לא מזמן. את מוזמנת לקרוא אותה: http://doctors.msn.co.il/forums/read.php?f=284&i=27899&t=27899 נועה
רציתי לשאול בקשר לאדם חולה סוכרת עם מחסור בחלבונים. בביה"ח הוא קיבל המלצה לאנשור אבל כיון שהוא מכיל סוכר (גם הרגיל לא פלוס) הוא מעלה לו את הרמות. דיאטנית שאני מכירה המליצה על גלוצרנה שנועד לחולי סוכרת. האם הוא מיל אותו ערך תזונתי עשיר כמו האנשור? האם יש בו אותה כמות חלבונים? אשמח לקבל תשובה מהירה!
נילי שלום הגלוצרנה היא תכשיר העשרה המתאים לאנשים סכרתיים, בניגוד לאנשור. קיימים הבדלים בין התכשירים מבחינת הרכבם. מבחינה קלורית בפחית אחת יש מעט פחות קלוריות לעומת פחית אנשור, אך, הגלוצרנה מכילה יותר חלבון לפחית לעומת האנשור הרגיל ופחות מאנשור פלוס. גם כמות הפחממות נמוכה בה לעומת אנשור וכמובן שגם לעומת אנשור פלוס. כמות השומן בתכשיר זה גבוהה לעומת האנשורים השונים. לסיכום: התאמתה של הגלוצרנה לסכרתיים נובעת מכמות נמוכה יותר של פחממות ומכמות גבוהה יותר של שומן, המאט את קצב הספיגה של הפחממות (סוכר). תכשיר זה בהחלט יכול לשמש את אביך כהעשרה קלורית וחלבונית. בברכה נועה
שמתי לב שכאשר אני אוכל לחם בריאות מחיטה מלאה עם סוגי דגנים שונים, זה מזרז את פעילות המעיים וגורם ליציאה נוספת ביום. הדבר גורם לי לחולשה והרגשה לא טובה. מה התפקיד של הסיבים התזונתיים והאם באמת הם יכולים לגרום לתופעה הנ"ל? האם כדאי לי לוותר על לחם מחיטה מלאה (אשר לכאורה הינו דבר בריא אבל במקרה שלי נראה לי שהוא מפריע)?
דוד שלום לחם מחיטה מלאה, עם סוגי דגנים שונים שונה מהלחם הפשוט בכמות הסיביים התזונתיים שבו. סיבים תזונתיים הם סוג של פחממות (רב סוכר), שהגוף אינו מפרק. בד"כ אנו ממליצים על לחם מחיטה מלאה ומוצרים אחרים המכילים סיבים תזונתיים בכמות של כ 30 גר' יום כחלק מהרגלי תזונה נכונה ומשום שלסיבים חשיבות בהסדרת תנועתיות מערכת העיכול (שיפור כמות היציאות למשל לסובלים מעצירות), כמו כן הם תורמים להורדת רמות הכולסטרול בדם ויש להם חשיבות גם אצל חולי סכרת. משאלתך לא ברור מה היא צריכת הסיבים היומית, האם אתה מרבה במזונות אלו? יתכן כי עברת את המינון המומלץ וצריכה גבוהה מידי תורמת ליציאות הרבות. בכל מקרה תנסה לשנות את סוג הלחם לאחר ותראה מה קורה. בהצלחה נועה
שלום, אני בת 23 צמחונית 17 שנה. רציתי לדעת אם זה נכון שאם בעתיד ארצה לחזור לאכול בשר הגוף לי כבר לא ידע איך לעכל אותו ?
נעמי שלום! אין כל תמיכה מדעית לכך. תהליך פירוק, עיכול וספיגת חלבונים בגוף הוא זהה ללא קשר למקור החלבון (בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב או חלבוני קטניות, דגנים ואגוזים). עם זאת, אפשר להבין אם תהיה תגובה פסיכולוגית כלשהי למראה, ריח ובכלל עצם המחשבה על אכילת הבשר לאחר כ"כ הרבה שנים אשר עלולה בעקיפין להשפיע על תהליך עיכול לא מוצלח כ"כ.. נועה
אני סובל מבעייה קלה של גזים במערכת העיכול ויציאות לא מוצקות לעיתים תכופות. אני מחפש פתרון מכיוון שינוי הרגלי התזונה שלי ואשמח אם תפנו אותי למקור מידע המפרט את סוגי המזון השונים והשפעתם על הגוף. למשל מישהו אמר לי שבגלל אכילת פחמימות מרובה קשה לי לקום ולתפקד בבוקר (יחסית לשאר היום). אני מעוניין לקרוא חומר רלוונטי לשתי הבעיות האלו ולבעיות אחרות בחיי שאפשר לנסות לפתור או לשפר ע"י שינוי דיאטה. תודה, אודי
אודי שלום! אתה שואל שאלות מאוד כלליות וקשה לי לכוון אותך אלא לקריאה בנושא תזונה נכונה/בריאה. ניתן למצוא זאת כמעט בכל פינה ברשת.. לגבי בעיות יותר ספציפיות, לפי הסימפטומים שאתה מרגיש, אתה יכול לעשות חיפוש בפורום, למשל לכתוב את מילת המפתח "עצירות" או "גזים", ולקבל תשובות בנושאים אלה. נועה
אימי מקבלת כימוטרפיה (VAD) . היא בת 48 ואובחנה אצלה "מיאלומה". יתכן ועוד מס' ימים תהיה לה ספירת דם נמוכה (נתורופנית- נדמה לי). האם יש מאכלית שאסור לה לאכול? מה כן מומלץ לאכול? האם יש מקום לויטמינים? תודה
רגינה שלום, נויטרופניה וירידה בתפקוד המערכת החיסונית היא תופעת לוואי שכיחה אצל חולים המטופלים בכימוטרפיה. אין מזון מסוים שיכול לשפר את תפקוד המערכת החיסונית, כמו כן אין להשתמש בתוספות של ויטמינים (הכוונה לכמויות גדולות של ויטמינים אנטיאוקסידנטים) שיכולים להפריע לטיפול הכימותרפי או הקרינתי. צריכה של דיאטה מאוזנת, מגוונת, עם כמות קלוריות וחלבון מספקת, תגרום לשיפור בתפקוד המערכת החיסונית (וזה קורה מהר !!) בהצלחה ושיעבור בקלות, נגה.
אני מבין שיש דיאטה הגורסת כי לאנשים עם סוגי דם שונים מתאים לאכול סוגים מסוימים של מזון. 1. האם אפשר בבקשה לקבל הסבר באשר לרציונאל הביוכימי של דיאטה זו. 2. מה הם לפי דיאטה זו סוגי המזון המתאימים לאכילה לאדם עם סוג דם O? בתודה מראש
שלום לך! אני שולחת לך את תשובתה של ד"ר גילה רוזן בנושא: http://doctors.co.il/forums/read.php?f=284&i=1416&t=1281 נועה
מהו הטיפול היעיל בתופעות קדם וויסתיות ? מהם תוספי התזונה המוממלצים ? האם תזונה מתאימה עוזרת? מה אוכליחם וממה ישלהמנע ?
שלום לך! אין הרבה מחקרים טובים בנושא אבל הפרסום האחרון הוא מעניין כי הוא בדק את התקפות והאיכות של ההמלצות התזונתיות ואחרות המקובלות כיום. אני שולחת לך ציטוט של המחקר בתקווה שהדברים ברורים מספיק: Can Fam Physician 2002 Nov;48:1789-97 Related Articles, Links Premenstrual syndrome. Evidence-based treatment in family practice. Douglas S. Department of Family Medicine, Dalhousie University, Abbie Lane Bldg, QEII Hospital, 5909 Veterans Memorial Ln, Halifax, NS B3H 2E2. [email protected] OBJECTIVE: To evaluate the strength of evidence for treatments for premenstrual syndrome (PMS) and to derive a set of practical guidelines for managing PMS in family practice. QUALITY OF EVIDENCE: An advanced MEDLINE search was conducted from January 1990 to December 2001. The Cochrane Library and personal contacts were also used. Quality of evidence in studies ranged from level I to level III, depending on the intervention. MAIN MESSAGE: Good scientific evidence shows that calcium carbonate (1200 mg/d) and selective serotonin reuptake inhibitors are effective treatments for PMS. The most commonly used therapies (including vitamin B6, evening primrose oil, and oral contraceptives) are based on inconclusive evidence. Other treatments for which there is inconclusive evidence include aerobic exercise, stress reduction, cognitive therapy, spironolactone, magnesium, nonsteroidal anti-inflammatory drugs, various hormonal regimens, and a complex carbohydrate-rich diet. Although evidence for them is inconclusive, it is reasonable to recommend healthy lifestyle changes given their overall health benefits. Progesterone and bromocriptine, which are still widely used, are ineffective. CONCLUSION: Calcium carbonate should be recommended as first-line therapy for women with mild-to-moderate PMS. Selective serotonin reuptake inhibitors can be considered as first-line therapy for women with severe affective symptoms and for women with milder symptoms who have failed to respond to other therapies. Other therapies may be tried if these measures fail to provide adequate relief. PMID: 12489244 [PubMed - indexed for MEDLINE] אני מצרפת גם לינק : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12489244&dopt=Abstract נועה
נועה שוב שלום, שאלה נוספת בנושא הביסקויטים לתינוק אשר דנו בו לפני מספר ימים: קיים בשוק מוצר ביסקויטים לתינוק (של חברת רמדיה) אשר מכיל דברים רבים (שכנראה מועילים לתינוק) אך מכיל 5 גר' שומן רווי ל-100 גרם מוצר. האם צריך להתחשב בשומן רווי במזון לתינוקות? (כלומר, האם גם לתינוק שומן רווי וכולסטרול אינם בריאים)? רון.
רון שלום! בפירוש אסור להגביל תינוקות בשומנים וכולסטרול. אין שום קשר בין ההמלצות לאדם בוגר אשר סיים את גדילתו והתפתחות גופו וכעת צריך רק לתחזק אותו לבין תינוק, שיש לו עוד כ"כ הרבה מה לבנות! השומן חשוב לתינוק קודם כל כאנרגיה (ותינוקות זקוקים להרבה - פי 5 בפרופורציה לאדם בוגר) ומאוד חשוב בבניית ממברנות התאים, מערכת העצבים והמוח, וכבסיס להורמונים שונים. בנוסף לכך הוא גם מקור לחומצות שומן חיוניות ביותר ולויטמינים מסיסים בשומן שכולם קריטיים להתפתחות התינוק. לגבי הביסקוויט, על האריזה מצויין מגיל 6 ח' ואני ממליצה לדחות זאת אף עד גיל 9 ח' ואפילו שנה (במידת האפשר..). היה לחוץ בעבודה.. ולכן טרם הגעתי להתייחס לשאלך בנוגע להרס ויטמינים. אני רוצה לתת תשובה מקיפה ככל שניתן. אנא המתן בסבלנות. נועה
נועה שלום רב, ההודעה הנ"ל נשכחה אז אחזור עליה: טענת שבמרק ירקות הויטמינים נאבדים בתלות בבישול. כיצד ניתן לבשל את המרק כך שהויטמינים לא יאבדו? האם צריך לבשל על אש נמוכה ולא להגיע לרתיחה? ירקות כמו קישואים לא ניתן לאכול ללא בישול, אז איך בכל זאת נהנים מהוימינים שלהם? בתודה מראש, רון.
בטא קרוטן למשל זמין רק כאשר הגזר מבושל אי אפשר לאכול ירק כמו קישוא לא מבושל.. ויטמינים גם נמצאים במי המרק הם לא הולכים לאיבוד
שלום למומחה: מזה כמה חודשים אני סובלת מדי ערב מתחושה של נפיחות בבטן וגזים ורצה כל הזמן לשירותים, אבל ללא תוצאות. לא שיניתי מהרגלי התזונה שלי ולכן אני תוהה מה הסיבה. זה מתחיל רק בערב, בשעות היום אין לי בעיה כזו. אשמח לחוות דעתכם.
מלי שלום! באופציית החיפוש, אם תכניסי את המילה "גזים" או "נפיחות" תמצאי תשובות רבות שלנו לשאלות דומות. נועה