פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
26/02/2003 | 18:53 | מאת: רונית

האם תכונותיו החיוביות של שמן קנולה נשמרות גם בטיגון?

27/02/2003 | 12:04 | מאת:

רונית שלום, התכונה העיקרית של שמן קנולה היא תכולה יחסית גבוהה של חומצות שומן בלתי רוויות, בעיקר חד בלתי רוויות. בטיגון או חימום, החומצות הללו חשופות יותר לחמצון, וכך הן מאבדות מסגולותיהן. עדיף תמיד לצרוך את השמן במצבו הטבעי, אך אם לטגן, אז בשמן קנולה או בשמן זית. בברכה, דנה

שלום לסוזאן. קראתי את שאלתך לגבי תזונה מתאימה לבעיות בכיס המרה ורציתי לשאול אותך מה היו התופעות שהיו לך האם רק כאבים או עוד תופעות של עטם מר בפה ואי יכולת לאכול מטוגן מלוח ועוד?

26/02/2003 | 07:27 | מאת: דרורה

שלום רב אולי שאלה זו נשאלה כבר אך עדיין הנושא מאוד לא ברור ואודה מאוד על תשובה מפורטת: לגבי הממתיק הטיבעי סטיביה: בהתאם למאמר שנמצא בקישור לאתר "ma-tok" (של חולי הסכרת) , נאמר כי סטיביה הינו ממתיק טיבעי, מתוק כ פי 600 מסוכר , אינו מהווה בעיה לסכרתיים, לא ראיתי בעיה של תופעות לוואי ובנוסף הוא חסר קלוריות לחלוטין כי איננו מתעכל בגוף , וגם אין בעיה להישתמש בו בבישול אפיה וכ"ו אם כן מדוע הוא איננו נמצא בשימוש נירחב במוצרי מזון וביכלל לקניה בחנויות בימקום ממתיקים מלאכותיים אחרים שחלקם אף לא טיבעיים ובעלי ערך קלורי?? למה מחכים עם ממתיק זה , הוא נישמע כממתיק האידיאלי וכתחליף אידיאלי לסוכר ביכלל אודה מאוד מאוד על תשובה מפורטת שתבהיר את נושא ממתיק זה ואת נושא מתי משתמשים בסוגים שונים של ממתיקים ביכלל - מה השיקולים בשימוש בממתיק מסויים על פני אחר? אבל אודה על פירוט נירחב עד כמה שניתן אודות הסטיביה והשימוש בו תודה (וגם אם זה כבר נישאל אנא אודה על תשובה חוזרת ומסכמת וסוף סוף שתבהיר את נושא זה)

28/02/2003 | 14:44 | מאת:

דרורה שלום! אף כי הסטיביה עושה רושם כממתיק האולטימטיבי (ואולי היא אכן כזו), היא הוכרזה כבלתי בטוחה לשימוש כממתיק מלאכותי בארה"ב ע"י ה - FDA. כך גם באירופה. מסתבר שעדיין חסר מידע לגבי הבטיחות שבשימוש במוצר זה. אינני מכירה את עמדתו של משרד הבריאות בנושא אך אנסה לברר זאת (בד"כ "מיישרים קו" עם העמדות האמריקאיות). ממה שקראתי בנושא אני מתרשמת שיש לא מעט פוליטיקה בתחום וייתכן והיא זו שמפריעה לאישור הסטיביה. בכל מקרה אנו כאנשי מקצוע מחכים לאישור כל הגורמים המקובלים והאחראיים לפני שנמליץ על מוצר כזה או אחר. נועה

25/02/2003 | 02:49 | מאת: יובל19

שלום שמי יובל כולם מדברים על משקל עודף וברצוני להעלות בעיה יש משקל מועט אני בן 19 גובהי הוא 180 ס"מ ומשקלי הוא 60. כמה שאני אוכל ואני אוכל המון מאכלים שומניים(המון בשר וג'אנק פוד) .אבל איני משמין ברצוני להעלות כמה קילו כדי שמבנה גופי יראה בטיפה יותר שמן ונורמלי. אבקש שתייעצו לי בקשר לזה כמה שניתן..... בתודה מראש

25/02/2003 | 15:10 | מאת:

יובל שלום מה שעליך לעשות הוא: קודם כל לבקש מהרופא בדיקות מקיפות (כולל תפקוד בלוטת התריס) על מנת לשלול בעיה רפואית. במידה והכל תקין פנה לדיאטנית בקופת חולים על מנת שתתאים לך תפריט אישי ובמידת הצורך תוכל להמליץ על תוספים אחרים. בברכה נועה

25/02/2003 | 15:13 | מאת:

יובל שלום, כפי שאיננו מייעצים באופן אינדיבדואלי כיצד לרדת במשקל אותו כנ"ל לגבי עליה במשקל. ישנן דרכים רבות כיצד לעזור לך לעלות במשקל, למרות שלעיתים הנסיון לעלות במשקל יכול להיות קשה יותר מירידה במשקל הן למטופל והן לדיאטנית המטפלת. במידה והעלאת צריכת המזון אינה מספיקה, ישנן דרכים להעשיר את המזון בקלוריות באופן מלאכותי ע"י תוספי מזון -העשרה. במידה ואין כל בעיה רפואית המסבירה את משקלך הנמוך, יש לגשת לדיאטנית בקהילה ולהתאים תפריט אישי. אם הינך משרת כעת בצבא, ישנה אפשרות לבקש הפניה לדיאטנית באחד מבתי החולים הקרובים למקום מגוריך. בברכה, דנה

24/02/2003 | 22:02 | מאת: מה קודם למה

אני צריכה לקבל כדורי ברזל וכדורי אבץ וכדורי סידן . סידן ואבץ מורידים את ספיגת הברזל ,מהו הפרש הזמנים בלקיחת המיכלול כדי שיועילו ולא תהיה סתירה בנהם תןדה

25/02/2003 | 15:08 | מאת:

נתי שלום, את כדורי הברזל מומלץ לקחת שעה לפני האוכל ( עדיף בבוקר מוקדם ) ולהוסיף ויטמין C לספיגה מקסימלית, או לפני השינה שעה לאחר האוכל. את כדורי הסידן מומלץ לקחת בסוף הארוחה. את האבץ יש ליטול בכל זמן שאינו קרוב לנטילת הברזל. בברכה, דנה

24/02/2003 | 21:22 | מאת: עינב וגלית

אנו מורות למדעים. שאלתנו: מדוע קמח לבן ומוצריו, אורז לבן ותפו"א מופיעים בחלקה העליון של פירמידת המזון החדשה? מדוע הם נחשבים לבעלי ערך תזונתי נמוך

26/02/2003 | 15:31 | מאת:

עינב וגלית שלום! אני שולחת לכן קישור למאמר של החוקר וולט ווילט בו הוא מציג את הצעתו לשינוי הפרמידה: http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=0007C5B6-7152-1DF6-9733809EC588EEDF&pageNumber=1&catID=2 לפני שאענה על שאלתכן, 2 דברים: 1. הפרמידה ה"רשמית" עדיין לא שונתה. 2. זהו חוקר אפידמיולוגי מאוד רציני אשר אחראי על מחקר האחיות (90000 משתתפות מ - 1975) ואנשי מקצועות הרפואה (50000 משתתפים מ - 1986), כך שהוא מתבסס על ממצאים אפידמיולוגים מאוד משמעותיים. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר באוכלוסיה אמריקאית. ולשאלתכן.. מדובר על פחמימות מורכבות אך במצב שהוא הכי קרוב לפשוטות, כלומר הן מתפרקות מהר לסוכר, מעלות מהר את הגלוקוז בדם ומכילות הכי מעט (אם בכלל) יתרונות תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים (שאובדים בתהליך העיבוד). לכן החוקר מחשיב גם פחמימות אלו לקלוריות "ריקות" (כפי שאנו מתייחסים לפחמימות פשוטות - סוכרים). במחקריו נמצא שמרכיבים אלו מעלים את הסיכון לחלות בסכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם. נועה

03/03/2003 | 10:07 | מאת: עינב

נועה שלום! עזרת לנו מאוד תודה רבה ויישר כח עינב וגלית

24/02/2003 | 14:22 | מאת: מאפ

כמה קלוריות בערך יש במשולש קטן של בורקס גבינה תודה מראש ( לא הצלחתי למצוא בטבלת קלוריות וגם בספר שהמלצתן) ושוב תודה על המאמצ!

24/02/2003 | 15:39 | מאת:

שלום לך! אם תקני פעם אחת מגשית של בורקסים קפואים (או שתציצי על אחת כזו בסופר..), תוכלי לחשב את כמות הקלוריות לפי תווית המזון. בהצלחה! נועה

25/02/2003 | 00:00 | מאת: מאפ

אני יודעת, רק שידוע שאלו של המאפיות הרבה יותר משמינים מהקפואים ולאלו התכוונתי שוב אשמח באם תוכלי לתת הערכה גסה תודה.

23/02/2003 | 21:43 | מאת: דוד

שלום, אבקש לשאול האם יש בעייה או מגבלה כלשהי לסכרתיים באכילת גרעיני חמניות קלויים? בתודה מראש, דוד

24/02/2003 | 14:11 | מאת:

דוד שלום, הדיאטה המיועדת לסכרתיים אינה רק דיאטה דלת סוכר או פחמימות, היא גם דיאטה המתייחסת לכמות השומן, ביחוד אחוז השומן הרווי. תכולת השומן בכלל והשומן הרווי בפרט בגרעיני חמניות הינה גבוהה מאוד. כמו כן, מרבית חולי הסוכרת מסוג 2 הינם בעלי עודף משקל או סובלים מהשמנה. התכולה הקלורית בגרעיני חמניה הינה גבוהה - 600 קק"ל ל - 100 גר'. כמו כן לרוב גרעיני חמניות הינם קלויים במלח. מרבית חולי הסוכרת סובלים מיתר לחץ דם, מכאן שגם מסיבה זו אין לאוכלם באופן חופשי. המסקנה הסופית היא, לא מומלץ לצרוך גרעיני חמניות ללא הגבלה, גם אם אינך סובל מסוכרת. חשוב לזכור - מזון אינו מזיק לבריאותינו כאשר זה מגיע במינון הנכון. בברכה, דנה

23/02/2003 | 17:05 | מאת: דניאלה

שלום רב, אני סטודנטית לריפוי בעיסוק שנה א'. נתקלנו במקרה של נערה עם בעיות בבליעה המוזנת תחילה ע"י זונדה ובתום ניתוח החלה להיות מוזנת ע"י גסטרוסטום. הייתי רוצנ לדעת מה ההבדל ביניהם ומה בדיוק תפקידו של כל מכשיר תודה דניאלה

23/02/2003 | 19:20 | מאת: adi

היי דניאלה, זונדה וגסטרוסטום הם שניהם צינורות הזנה מבחוץ כאשר אדם לא יכול לאכול בעצמו (למה אדם לא יכול לאכול בעצמו? יש לזה מלא סיבות) הזונדה מוחדרת דרך האף, ומשם דרך הסינוסים לוושט ובסוף לקיבה (כאן ההחדרה נעשית תוך שימוש בחורים הטבעיים של הגוף). הגסטרוסטום לעומת זאת, מוחדר ישירות לקיבה (כלומר, חייבים לנתח). אני לא יודעת מה היה במקרה שלכם, אבל במקרה של אימא שלי ז"ל נאלצו להשתמש בטכניקה השניייה. עדי

24/02/2003 | 10:30 | מאת: דניאלה

עדי תודה רבה על האינפורמציה דניאלה

24/02/2003 | 15:45 | מאת:

דניאלה שלום! עדי מסרה לך את עיקרי הדברים. כתלמידה, וודאי יש לך מקורות לברר מידע זה ואני בטוחה שבשנת הלימודים המתאימה גם ילמדו אותכם נושא זה באופן מסודר תוך הדגשת האספקטים הרלוונטים למקצוע שלכם. לציין רק שגסטרוסטום מוחדר בשתי שיטות ניתוח שונות, אחת חודרנית, כוללת פתיחת בטן והחדרת הצינור. השניה, באמצעות אנדוסקופ, הצינורית מוחדרת דרך הוושט לקיבה וממנה מוצאת דרך דופן הקיבה וחלל הבטן אל החוץ. התוצאה זהה - הזנה ישירות לקיבה ללא מעורבות מערכת עיכול עליונה. נועה

23/02/2003 | 16:56 | מאת: תיאה

אחרי שנודע לי שאני רגישה ללקטוז, טעמתי כארבע כפות קצפת והבטן הגיבה ממש-ממש לא טוב, יכול להיות שבגלל כמות כזו קטנה נגרמו שילשולים וכאבי בטן?

24/02/2003 | 13:58 | מאת:

תיאה שלום, לקטוז הינו סוג של סוכר שמקורו בחלב ולכן הוא גם נמצא בתוצרי החלב. ישנם מוצרים המכילים יותר לקטוז מהאחרים כגון שמנת, חלב, לבן, יוגורט ( כלומר יותר מוצרי החלב הניגר ) ואילו גבינות קשות ביחוד הצהובות כמעט ואינן מכילות לקטוז. הרגישות ללקטוז הינה מאוד אינדיבידואלית, ויש אנשים הסובלים מחסר מוחלט באנזים המפרק את הלקטוז, שמו לקטאז. לכן אם הקצפת מקורה בשמנת שמוקרה בחלב, כן היא יכולה לגרום לתגובה קשה, בהתאם לרגישות שלך. האופציה העומדת בפניך היא לבחור מזונות ללא לקטוז או דלים בלקטוז, וכן ניתן לרכוש בבתי מרקחת את האנזים עצמו ולהוסיף לאוכל בהתאם למלצות. כיום יש בשוק חלב דל לקטוז, ושמנת צמחית ממנה ניתן להפיק קצפת שלא תגרום לכאבי בטן. המלצתי, גשי לדיאטנית בקהילה אשר תדריך אותך באופן מפורט, ותעזור לך להבחין בין מזונות אסורים לבין מזונות שהינך רגישה אליהם יותר. בברכה, דנה

23/02/2003 | 13:48 | מאת: אירנה

שלום רב, לפני כמה שבועות התחלתי בטיפול אורטודונטי ליישור שיניים. אני סובלת מכאבי חניכיים ( זה נורמאלי לטיפול כזה). אני כרגע במצב של תינוק חסר שיניים או לחילופין זקנה בלי שיניים. אני מסוגלת לאכול דברים רכים במיוחד כמו פירה וגבינות רכות למיניהם. עם קציצות למשל או אורז או ירקות אני כבר מסתבכת... שאלתי היא, איך אני יכולה לגוון את התפריט שלי בתנאים אלו כדי לקבל את כל אבות המזון והויטמינים??? אני כבר לא יכולה להסתכל על פירה ושוקו..... S. O. S

אירנה שלום! קודם כל, מבחינה תזונתית חשוב לקחת בחשבון כמה זמן תישארי במצב זה. אם מדובר על תקופה קצרה, ואת במצב תזונתי בסיסי טוב, אין צורך לעשות סלטות באויר אלא לחכות בסבלנות שיכולת הלעיסה שלך תשוב לקדמותה. אם מצב זה נמשך זמן ארוך, אז וודאי שיש צורך לדאוג לתזונה טובה ומגוונת במקרם המתאים ליכולת הלעיסה שלך. אפשר לשנות מרקמו של כל מזון כך שיהפוך להיות מתאים - גרוס גס, טחון, ונוזלי. אם את לא מצליחה לאכול די ירקות ופירות בצורה זו ואת חוששת שאין לך די ויטמינים ומינרלים, את יכולה לבלוע כדור מולטיויטמין להשלמה. אם מדובר בזמן ארוך ואת במצב תזונתי שאינו טוב, או חולה במחלות נוספות עם השלכות תזונתיות, מומלץ לפנות לדיאטנית לבניית תוכנית הזנה מתאימה. נועה

23/02/2003 | 04:04 | מאת: ממ

שלום רב אני בן 25 כשנה וחצי לאחר ניתוח להוצאת גידול מהחלק התחתון של המעי הגס שבמהלכו הוצאו כשלושים ס"מ מהמעי הגס . כמו כן בעקבות הניתוח עברתי טיפולים כימיים והקרנות לאיזור האגן. מאז אותה תקופה יש לי בעיות תמידיות במערכת העיכול ז"א כל פעם , משהו אחר שאני אוכל , מזיק לי, ואני לא יודע מהו . האם יש אפשרות לדעת בצורה וודאית איזה דברים אסור לי לאכול בעקבות הניתוח שעברתי ? והאם המערכת העיכול שלי אמורה לחזור ולתפקד כמו שהיתה פעם ? מתי? מה אני יכול לעשות בכדי לשמור על פעילות מעיים תקינה כך שלא יתעוררו בעיות? עם מי אני יכול להתייעץ בענין בצורה אישית לטובת מעקב ובדיקות נוספות שיכולות לפתור את הבעיה?

25/02/2003 | 15:00 | מאת:

שלום משאלתך קצת קשה להבין מאילו בעיות אתה סובל שלשולים? כמה פעמים ביום? או עצירות?. למה כוונתך משהו אחר שאני אוכל מזיק לי? במה זה מתבטא? במידה ותוכל לפרט קצת יותר, יתכן ונוכל לתת גם מספר המלצות והכוונות. בכל מקרה כדאי לך לפנות לדיאטנית בקופת חולים ועם תשובות לשאלות ששאלתי היא בהחלט תוכל לתת לך יעוץ מתאים וכמובן גם מעקב. ואם ישנה בעיה אקוטית חמורה כדאי לפנות לרופא. בברכה נועה

22/02/2003 | 08:44 | מאת: Susan

יצאתי מבי"ח אחרי כשבוע אישפוז דלקת בכיס מרה (אבנים בכיס מרה) אחרי בדיקת אולטרה סאונד. טופלתי בצום ואנטיביוטיקה (הוזמנתי לניתוח). הדיאטנית שישבה איתי נתנה לי דף של דיאטת דלת שומן. גם ציינה שאסור לי לאכול אבוקדו בגלל שהוא שמן. שאלתי היא האם מותר לאכול חצילים? האם זה לא שומני? אבקש תשובתכם כמו כן האם ישנו תפריט שאפשר לקבל או לשלוח לי (במקום שתגידי לי ללכת לדיאטנית בקופ"ח שזה לוקח בדיוק חודש ימים עד לקבלת התור (נרשמתי) תודה סוזן.

23/02/2003 | 15:12 | מאת:

סוזן שלום ההמלצות לדיאטה דלת שומן אותן קיבל מהדיאטנית במחלקה הן גם ההמלצות שאנו נותנות במקרים כאלו במחלקות שלנו. אינני נוהגת לתת תפריט אישי משום שאיני חושבת כי יש צורך בכך אלא, המטרה לעבור עם החולה על פריטי המזון, שמכילים שומן ולהמליץ לו להפחית את צריכתם. וכפי שציינת מזונות כמו : אבוקדו, טחינה, מיונז, מיוקל, זיתים, אגוזים למנהם, שקדים וגרעינים גם הם שייכים לקבוצת השומנים. לגבי מוצרי חלב אני נוהגת להמליץ להפחית את אחוזי השומן ל1/2 - 5 % . בשרים לאכול רזים ללא עור. ביצה את הלבן אין בעיה לאכול הצהוב הוא המכיל את השומן. להקפיד על מזון לא מטוגן. להשתדל לא להוסיף שמן או מרגרינה. ולסיום גם בשוקולד יש שומן. פירות וירקות אין בעיה לצרוך חופשי ומכאן גם לגבי החציל שהוא שייך לירקות. בסלט חצילים יכולה להיות כמות שומן משתנה תלוי בסלט (חצילים במיונז או על האש ) בסלטים הקנויים יש בד"כ יותר שומן מאשר בסלט שמכינים בבית. מקווה שעזרתי נועה

21/02/2003 | 22:46 | מאת: עדי

שלום! אני אוכלת בערך 4 פרוסות לחם עם שכבה דקה של חמאה בשבוע. ידוע לי שחמאה זה לא בריא. אני בתחילת שנות העשרים ויש לי כולסטרול נמוך מהתקן . שאלתי היא האם להפסיק לחלוטין עם החמאה או שבגילי ובגלל רמת הכולסטרול שלי אני יכולה להמשיך ? תודה מראש

23/02/2003 | 14:44 | מאת:

עדי שלום, חמאה הינה מקור לשומן בתפריט היומי שלנו. אמנם רמות הכולסטרול שלך תקינות, אך אנו מסתכלים על מרכיבים נוספים בחמאה, כגון תכולת השומן הרווי בתוכה, שהינו בעייתי יותר מתכולת הכולסטרול. אנו ממליצים כי עד 10% מהשומן בתפריט מקורו יהיה רווי, והשאר בלתי רווי. החמאה מכילה גם שומן בלתי רווי, ועל כן אינה "נוראית" כפי שאנו נוטים להציגה. מומלץ לצרוך שומן ממקור צמחי ביחוד שמן זית או קנולה או ממרח ויקול. בהשוואה למרגרינה, עדיפה החמאה, הואיל ובמרגרינה ישנן חומצות שומן בהם הגוף אינו יכול "לטפל" והן נתונות לחמצון . לאור מצבך אין כל מניעה מאכילה של חמאה . צריך לזכור, אין מזון מותר או אסור, כל דבר שמגיע בעודף או כל דבר שאנו מונעים מעצמנו לחלוטין יכול לחשוף אותנו לסיכון. לכן ניתן לאכול כמעט מהכל, הכל תלוי במידה. בברכה, דנה

21/02/2003 | 18:39 | מאת: עומר

שלום אני חולה קרוהן ואני כרגע במסגרת של דיאטת דלת-שארית (ללא שארית בכלל). רציתי לשאול מה לא מומלץ לי לאכול במסגרת הדיאטה הזאת ?

25/02/2003 | 14:51 | מאת:

עומר שלום במסגרת דיאטה דלת שארית לאחר התקף כרון אנו נמנעים ממזונות המכילים סיבים כגון: פירות וירקות, דגנים מלאים וקיטניות. בהדרגה ניתן להוסיף מזונות מקמח לבן כגון לחם לבן או מאפה. כמו כן אנו נמנעים ממוצרי חלב עקב החשש מרגישות ללקטוז. ניתן לצרוך חלב דל לקטוז, מעדני סויה, ומוצרי חלב דלי לקטוז כמו יוגורט, גבינת קוטג' ומוצרי חלב מעובדים אחרים. כדאי להוסיף בהדרגה עפ"י היכולת וההרגשה. מומלץ גם להמנע מצריכת מזונות שומניים. ולהעדיף אורז או אטריות (פסטות) על תפוחי אדמה, משום שהללו נחשבים גם כמשאירי שאריות במערכת העיכול. בהצלחה נועה

20/02/2003 | 13:35 | מאת: רונית

האם יש לך המלצות לתזונה לחולה סרטן בכבד שכתוצאה מכך הכבד כמעט לא מתפקד וגם הבילירובין גבוה. אשמח עם תתני מס' המלצות

20/02/2003 | 15:05 | מאת:

רונית שלום! כמובן שחסרים לי הרבה פרטים כדי לתת תשובה מתאימה אבל אם את מתארת מצב מתקדם של המחלה בו תפקוד הכבד נפגע כתוצאה מהממאירות, מזון כל שהוא לא ישנה הרבה, לטוב או לרע. אם המצב הוא שונה, ובכל מקרה, מומלץ לפנות לדיאטנית המחלקה האונקולוגית, המכירה את החולה, למתן ייעוץ מתאים למצבו העכשווי. נועה

20/02/2003 | 11:30 | מאת: דפנה

האם יש אפשרות לשנות את היחס בין ה-HDL לldl

20/02/2003 | 15:11 | מאת:

דפנה שלום! היחס כמובן יכול להשתנות לטובה עם ה - HDL עולה, ה - LDL יורד או ששניהם מתרחשים במקביל. די קשה להעלות HDL וידוע כי הגורם המשפיע ביותר הוא פעילות גופנית. לכן כדאי להגביר תדירות ועצימות פעילות גופנית כדי להעלות HDL. את ה - LDL מורידים באמצעות דיאטה בה מפחיתים שימוש בשומן רווי (שומן שמקורו מהחי) ומגבילים את כמות הכולסטרול הנצרכת (בהתאם לרמות ה - LDL). נועה

20/02/2003 | 11:01 | מאת: רון

האם ליוגורט מחלב עיזים או כבשים יש יתרונות שאין ליוגורט מחלב בקר?

רון שלום! יתרונות אם קיימים, מתייחסים לאכות הטעם ותו לא. נועה

19/02/2003 | 22:55 | מאת: נתי

מהם המושגים האלה? איזה מזונוות עשירם בחומרים אלה?

23/02/2003 | 14:31 | מאת:

נתי שלום, אוקסלאטים ופורינים הינם מושגים בעיקר בהקשר לאבני כליה. חומרים אלו במקרים מסויימים שוקעים ברקמות בגוף ביניהן בכליות. אוקסלאט הינו חומר המצוי בכמות גדולה מזונות הבאים :גבעולים ועלים של סלק, עולש, בטטה, תרד, תאנים, אוכמניות, שזיפים, כל משפחת התותים, קקאו, תה, שקדים, אגוזי קשיו ועודף ויטמין C. הוא נמצא גם במזונות אחרים אך בכמות קטנה יותר. דיאטה דלת אוקסלאטים ניתנת במקרה של אבני כליה ממקור אוקסלאט וכן במחלות אחרות המופיעות בנשים. פורינים הינם חלק מהרכב החומר הגנטי הנמצא בגרעין התא. החומר הופך בגופינו לחומצת שתן השוקעת בפרקים וכן בכליה. ( כאשר שוקעת בפרקים המחלה נקראת גאוט ). מזונות עשירים בפורינים :איברים פנימיים, אלכוהול, אנשובי, סרדינים, אספרגוס, כרובי, פטריות וכמות גדולה של בשר לסוגיו. איני יודעת למטרת שאלתך, אך אם הינך סובל מאחת מהבעיות הנ"ל, אין לראות בזה המלצה לטיפול, ועליך לפנות לרופא/דיאטנית מטפלת בקהילה לטיפול אישי. בברכה, דנה

19/02/2003 | 14:38 | מאת: ענת

בבדיקת דם מצאו לי 210 כולסטרול אני מבינה שזה מעל הרצוי-אילו מאכלים כדאי לי להפסיק לאכול? משקל גוף הוא 56 ק"ג וגובה 165.

20/02/2003 | 15:14 | מאת:

ענת שלום! ממי הבנת שאלו ערכים גבוהים? אלו בהחלט ערכים נורמלים. יותר חשוב להתייחס לרמות ה - LDL ו - HDL (כולסטרול טוב ורע). לפי הנתונים שמסרת בלבד, אין כל צורך שתגבילי את עצמך. נועה

19/02/2003 | 10:53 | מאת: רון

לא קיבלתי תשובה על שאלתי מהדף הקודם לגבי גפרית דו חמצנית המוספת לפירות יבשים ויינות - האם זה מסוכן? רון.

רון שלום! לא נשכחה, פשוט אין לנו מידע בנושא. אפשר לנסות לברר דרך שרות המזון של משרד הבריאות. נועה

19/02/2003 | 09:45 | מאת: איה

שלום, בני בן 4.5 חודשים. האם כדאי להתחיל להוסיף למזונו פירות וירקות. הבנתי כי כדאי להתחיל בירקות. האם נכון? באיזה ירק מומלץ להתחיל וכן באיזה פרי? נאמר לי כי לא כדאי להתחיל בגזר, אכן? האם יש להוסיף לירק עצמו תוספת כלשהי?

19/02/2003 | 14:22 | מאת:

איה שלום! אני מנצלת את שאלתך כדי לחזור ולשלוח לינק להנחיות משרד הבריאות להזנת התינוק הבריא: http://www.health.gov.il/public/baby/feed/index.htm את מוזמנת לקרוא בעיון את הפרק לגבי מעבר למזונות משלימים. אשמח לענות לשאלות שעדיין ישארו פתוחות. נועה

18/02/2003 | 22:53 | מאת: מאפ

בבקשה תתנו לי אפילו הערכה גסה כמה קלוריות לעזאזל? אני פשוט מכורה

20/02/2003 | 08:13 | מאת:

גם אם את מכורה, אין צורך למלא אותנו בשאלה החוזרת על עצמה. אנו משתדלות להשיב תמיד בהקדם האפשרי. אני נותנת לך הערכה גסה כי אין לך נתונים מדוייקים - לפי דעתי לא פחות מ - 200 קק"ל. את יכולה פעם אחת לקנות מאפין בגודל דומה לזו שאת אוכלת, באריזה עם תווית מזון ואז תקבלי תשובה קרובה יותר למציאות. מקווה שתצליחי להגמל! נועה

20/02/2003 | 21:02 | מאת: מאפ

18/02/2003 | 21:22 | מאת: אביב

במסגרת לימודי תזונה לכיתה ט אני מלמד את נושא התזונה האם קיימת במקום כלשהו טבלה מפורטת המציגה משקל תקין או לא תקין אני יודע שהשנה פורסמה טבלה שונה ? אשמח לקבל טבלה מפורטת של משקלים וגבהים אני יודע מחשבים את זה לפי משקל חלקי גובה בריבוע אבל נאמר לי כי טווח התוצאות השתנה אשמח לקבל מידע מעודכן ומהו המקור שלו ? אביב

18/02/2003 | 22:52 | מאת: מישהי

הטווח הוא בין 20-25 . כאשר בגילאים עליהם אתה מדבר רצוי שזה יגיע עד 22.5

19/02/2003 | 08:50 | מאת:

אביב שלום! טווח ה - BMI התקין העדכני ביותר הוא 25 - 18.5. חשוב לזכור שהוא מתייחס למבוגרים. כיתה ט' זה גיל שעדיין נחשב גיל גדילה וטווחי ה - BMI שונים בו. לגילאי 15, באופן גס זה 24 - 18. שאלתי אליך, מה אתה מתכוון לעשות עם הממצאים? מה תאמר או תציע לבני הנוער שיגלו שהם מחוץ לטווח (מעליו או מתחתיו)? איך תתמודד עם מערכת הלחצים של גיל זה והבעיתיות של דימוי גוף והסיכוי הגבוה יותר של הדרדרות להפרעות אכילה? נועה

19/02/2003 | 13:29 | מאת: אביב

א. אני עדיין מחכה לטבלה או סקאלות שנמצאים ברשות תזונאים ב. למי שיש בעיה,אני מציע לפנות לתזונאי שיתן לו עצה טובה ואמרתי להם כי ההורים שלהם משלמים הרבה כסף לקופות החולים ומיסי בריאות ומגיע להם להיפגש עם תזונאי/ת אני אומר להם לשים פס על הסובב אותם ומראה להם את האנורקסית הידועה שרואינה בעיתון מעריב ופורסמו הצילומים שלה לפני ואחרי אין לי מושג האם היא חייה ? בקיצור צריך להילחם בתופעה

18/02/2003 | 21:16 | מאת: רחל

בעקבות מחלת הצליאק של אמא שלי, התפתחה אצלה רגישות משנית ללקטוז. היא צורכת רק מוצרים מחלב עיזים. השאלה היא האם היא יכולה גם חלב כבשים? האם יכולה להיות רגישות גם לחלב הכבשים?

19/02/2003 | 14:43 | מאת:

רחל שלום! אי סבילות ללקטוז היא בעיה שמתעוררת בד"כ כאשר אוכלים כמות גדולה מדי של לקטוז. לקטוז קיים בכל סוגי החלב, בכמות גדולה יחסית בחלב ובמוצריו הניגרים והרבה פחות במוצרים הרכים. כמות מזערית קיימת במוצרים הקשים. זאת בשל המצאות הלקטוז בחלק המיימי של החלב. כאשר אין מים - אין לקטוז! זה נכון לגבי כל סוגי החלב ולא חשוב מאיזה בהמה הוא נחלב. ההבדלים בכמות הלקטוז בין חלב עיזים וחלב פרה הם לא משמעותיים, 4.45 ו - 4.6 גר' ל - 100 מ"ל. לעומת זאת לחלב כבשים יש הרכב תזונתי שונה בכל הפרמטרים וכמות הלקטוז בו היא מעל 5 גר' ל - 100 מ"ל. שוב אדגיש, לא צריכה להיות כל בעיה עם אכילת גבינות חצי קשות וקשות, גם מחלב זה. נועה

18/02/2003 | 20:55 | מאת: ניסן

אני קצין בצבא, סובל יותר מ - 5 שנים ממיגרנה לאחרונה מצבי הוחמר, דבר שפוגע קשות בתיפקודי, שאלתי - האם ניתן להתאים לי דיאטה מדורגת שתמנע את החמרת המיגרנה או תבטל אותה לחלוטין?

20/02/2003 | 08:10 | מאת: צביקה

ניסן שלום, הטיפול במיגרנה צריל לכלול התייחסות וטיפול בהיבטים נוספים באורח החיים מלבד בתזונה (גישה הוליסטית). בחלק ממקרי המיגרנה יש לתזונה השפעה כגורם אלרגני. מומלץ לבדוק בשיטת האלימינציה. להימנע לתקופה מסויימת מיין, שוקולד, חלב, תפוזים, ביצים, בוטנים ועוד. טיפול שיאצו או דיקור יכולים לעזור. יש צמחי מרפא ותוספי מזון שיכולים לעזור. טיפול במתחים ופעילות גופנית נכונה. מציע לך לפנות לפורום נטורופטיה לקבלת מידע נוסף. אגב, אני אישית טיפלתי בהצלחה, בגישה הוליסטית, במספר מקרי מיגרנה. לבריאות צביקה קורן

18/02/2003 | 15:27 | מאת: מאפ

כמה קלוריות במאפינס שוקולד בינוני ואם אפשר מהו הרכבו התזונתי.

18/02/2003 | 16:02 | מאת:

שלום, אין דרך לדעת במדוייק מהו הרכבו של המאפינס וכמה קלוריות יש בתוכו, הואיל וישנם סוגים וגדלים שונים, וכן הרכבים שונים. הדרך לחשב הינה מאוד פשוטה, לקחת את כל הרכיבים ( קמח, שוקולד, קקאו, סוכר, ביצים וכו' ). לחשב כמות ולחשב עבור כל מוצר כמה קלוריות יש ולראות כמה מאפינס יוצאים מן הכמות הזאת ולחלק. מוצרים שלא כתוב עליהם ערך קלורי, אפשר בטבלת מזונות למצוא. בברכה, דנה

18/02/2003 | 17:00 | מאת: מאפ

לא אכפת לי לקבל הערכה גסה. תודה

18/02/2003 | 11:43 | מאת: רונית

מה הערך התזונתי של פריכיות אורז? וגם, האם בדגים יש ברזל?

18/02/2003 | 14:34 | מאת:

רונית שלום הערך התזונתי של פריכיות האורז רשום על גבי אריזת המוצר. בדגנים יש ברזל, אולם כמות הברזל שונה מדגן לדגן וכן תלוי האם מבושל או טבעי. דבר נוסף מבחינת הכמות של הברזל אין זה המקור האידאלי ישנם מזונות המכילים יותר ברזל. כמו כן כדאי לציין כי זמינות הברזל שהוא מהצומח (יכולת ניצול ע"י הגוף) היא פחותה מאשר ברזל שמקורו בחי מאחר וישנם בצמח חומרים המעכבים ומפריעים לספיגת הברזל. נועה

18/02/2003 | 14:40 | מאת: רונית

התכוונתי לדגים, לא לדגנים.

17/02/2003 | 23:53 | מאת: moshe

האם יש מקום לטיפול בארטריטיס בכרובית טריה לא מבושלת? אם כן האם יש לזה ביסוס בספרות? מקורות?

23/02/2003 | 14:09 | מאת:

23/02/2003 | 14:19 | מאת:

משה שלום, לאחר חיפושים רבים בספרות ובאינטרנט לא מצאתי כל ביסוס לטענה זו. ארטריטיס נובע מסיבות שונות וישנם מספר סוגים המוגדרים ע"י הרפואה. מרבית המחקרים אשר בחנו מזון או תוסף מזון מסוג זה או אחר לא הגיעו למסקנות חד משמעיות ומובהקות באופן סטטיסטי. ישנם אנשים הנמנעים ממזונות כאשר מרגישים כי אלו מחמירים את הדלקת, אך התגובה שלנו למזונות שונה מאדם לאדם ואין המלצה חד משמעית. ידוע כי אם מקור הארטריטיס הינו מחומצת שתן כלומר גאוט, ישנם מזונות שרצוי להמנע מהם כגון: איברים פנימיים, אלכוהול, כרובית סרדינים ואכילת בשר בכמות גדולה. לכל אורך כל המאמרים והסקירות הספרותיות היתה מסקנה חד משמעית אחת לגבי תזונה והיא כי ירידה במשקל או שמירה על משקל גוף תקין משפרת באופן משמעותי את מצבו של המטופל. כמו כן ניתן דגש לגבי תזונה מגוונת עשירה בפירות ובירקות, דגנים מלאים, דלת שומן ככל שניתן, במיוחד שומן רווי. כיום ישנם מאמרים הבוחנים את יכולתה של חומצת השומן אומגה - 3 כטיפול אנטי דלקתי, אך טרם נמצאו הוכחות חד משמעיות. כמו כן ישנם הטוענים כי ירקות/פירות ממשפחת הסולניים מחמירים דלקת כגון : עגבניה, חציל, תפוח אדמה ועוד, אך גם זאת לא הוכח. לגבי כרובית ושאר קרובי משפחתה המצליבים ( כרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים ), הם נמצאו חיוניים במניעת סרטן מעי הגס, אך ללא אזכור ליכולתם בטיפול בארטריטיס באופן ספציפי. המלצתי, אם אינך סובל מגאוט, המנע ממזונות הגורמים לך באופן אישי להחמרה בדלקות, שמור על משקל גוף תקין, באם לא פנה לדיאטנית אשר תוכל לעזור לך לרדת במשקל, והקפד על טיפול תרופתי בהתאם להמלצות הרופא המטפל. בברכה, דנה

17/02/2003 | 23:38 | מאת: סים

אני צריכה לקחת ויטמין c, כדורי ברזל,כדורי אבץ ,וסידן.זאת מחוץ להורמונים וזוטון כדור להורדת חומציות הקיבה. מאחר וצריך לקחת חלק מהכדורים רחוק מחלב ועוד כל מיני הגבלות החלטתי לקחת את ברזל אבץ וויטמין c לסרוגין כל כדור פעם ב3 ימים.האם יש ערך ללקיחה שכזו? ברור לי שריכוז החומר בדרך זו לא גבוה מידית אך לתקופה ממושכת אולי זה יעיל ? תודה

18/02/2003 | 16:10 | מאת:

שלום, איני חושבת שנטילת כדורים אחת לשלושה ימים עדיפה על נטילתם באופן יומי, למרות בעיות של עיכוב וכדומה. את הברזל מומלץ לקחת לפני כל הכדורים והמזון או לפחות שעה אחרי. ניתן לקחת כדורי ברזל יחד עם ויטמין C וזה אף משפר ספיגה. ( רצוי לקחת בבוקר לפני תחילת היום). מזון המכיל סידן, אבץ וכדורים סותרי חומצה מורדים את ספיגת הברזל. את תוספת האבץ יש ליטול בנפרד גם מסותרי החומצה וגם מתוספי הברזל. גם את הסידן רצוי לקחת לפני סותרי החומצה, כי סידן נספג טוב יותר בסביבה חומצית. לכן רצוי את סותרי החומצה לקחת לפני השינה. בברכה, דנה

17/02/2003 | 21:18 | מאת: hagit

הייתי רוצה להתייעץ עם הדיאטיקנית בקשר לבני. הוא בן שנה ומקבל בבוקר ובערב בקבוק עם תחילף מזון לתינוקות. בשאר היום הוא אוכל אוכל רגיל. האם אפשר להחליף לו את הבקבוק לחלב רגיל? או שזה עדדין מוקדם מדי?

19/02/2003 | 07:59 | מאת:

חגית שלום! בגיל שנה בהחלט אפשר כבר לתת חלב רגיל. עם זאת, המלצת משרד הבריאות כיום היא להמשיך ולתת תכשיר מזון לתינוקות עד גיל שנתיים ולא חלב. הסיבה - התאמה תזונתית טובה יותר לצרכים התזונתיים בגיל זה. חלב פרה (בכמויות שפעוטות שותים), עשיר מדי במרכיבים כמו חלבון ומינרלים. כמו כן, מינון הויטמינים והמינרלים שבתכשיר המזון לתינוקות מבטיח צריכה נאותה מהם בשלב בו צריכת ירקות ופירות טריים בכמות ובמגוון הנדרש עדיין אינה מגיעה להמלצות. נועה

17/02/2003 | 17:41 | מאת: מיכל

שלום רב. אני בחורה רזה יחסית (1.78, 63 ק"ג) בת 33, אך מזה כחמישה חודשים שמתי לב שהשמנתי מאוד באזור הבטן ולכן מהרתי להרשם לחדר כושר. היום לאחר התמדה באימונים 5 פעמים בשבוע, ירדו מאוד ההקפים שלי, רזיתי מאוד ברגלים ובישבן. אני משלבת אימון אירובי ועבודה על השרירים ושרירי הבטן שלי מאוד חזקים. למרות כל זה נראה שהשומן פשוט "נתקע" באזור הבטן העליונה ושום דבר לא מזיז אותו משם. האם יכולה להיות לכך סיבה בריאותית?

19/02/2003 | 08:29 | מאת:

מיכל שלום! פיזור השומן בגוף הוא בד"כ פונקציה של מין, גנטיקה משפחתית וגם לגיל תפקיד (בגיל המעבר ידועה התופעה של השמנה בטנית אצל נשים). אין כל ערבות לכך שפעילות גופנית אינטנסיבית, גם כזו הממוקדת באזור הבעייתי, תבטיח ניצול של שומן זה לאנרגיה. גילך עדיין אינו מבוגר כ"כ ולפי נתוני המשקל והגובה שמסרת, את באמת רזה כך שהמילה השמנה לגבייך קצת לא מתאימה. לא ציינת האם את לאחר לידה/ות. את סובלת כרגע מבעיה אסטטית (מבחינתך). שווה להתייעץ בחדר הכושר לגבי תרגילים מתאימים (שוב, לא בטוח שזה יעזור). נועה

17/02/2003 | 08:51 | מאת: מאירה

אני בהריון שבוע 38. אני סובלת משיעול כרוני מרגיז. הרופא שלל דלקת ריאות ואמר שלא ניתן לתת לי כעת שום תרופה. מה ניתן לעשות מבחינת תזונה או משהו טבעי שיכול להקל על סבלי הרב? תודה

17/02/2003 | 15:15 | מאת:

מאירה שלום! ההגדרה של שיעול היא חומר (כל שהוא - ליחה, מזון) שנמצא על מיתרי הקול ומגרה אותם. השיעול מטרתו להוציא חומר זה החוצה. אין מזונות שימנעו זאת, יש אולי דרך אכילה שתמנע הגעת מזון לשם (אם זה אכן מה שקורה). כל זה מחוץ לתחום ההתמחות שלנו. צר לי שלא ניתן לעזור. נועה

18/02/2003 | 09:49 | מאת: צביקה

מאירה שלום, לא כתבת אם זה שיעול יבש או עם ליחה. בכל מקרה הפתרון הוא חיזוק המערכת החיסונית בשתי צורות: א. על-ידי הימנעות ממוצרים מזיקים כגון: קפה, תה, קקאו, מלח, צבעי מאכל, שימורים, ממתיקים מלאכותיים, בשר אדום, עודף מוצרי חלב ועוד., ב. צריכת שפע פירות וירקות, רצוי מגידול אורגני. לדוגמה: לחסה יש השפעה חיובית על מערכת הנשימה. בנוסף, ירקות מבושלים, דגנים וקטניות. מיץ ירקות המורכב מגזר, מלפפון, סלרי וסלק עשוי להועיל. לתקופה של שבוע את יכולה לנסות לקחת ויטמין C ואבץ המחזקים גם הם את המערכת החיסונית. לשתות בבוקר ובמשך הים מים עם כמה טיפות לימון. לשתות תה צמחים המורכב מ: טיליה, ורבנה, מליסה, עשב לימון. בהצלחה, צביקה קורן

18/02/2003 | 13:36 | מאת:

צביקה שלום! אשמח מאוד אם תועיל להזדהות במקצועך או לימודיך אשר מאפשרים לך לתת עצות טיפוליות. גם אם אינך בעל מקצוע, ראוי לציין זאת. נועה

19/02/2003 | 12:31 | מאת: מאירה

רק עכשיו ראיתי את תשובתך. תודה תודה תודה מכל הלב. לקחתי לתשומת ליבי.

17/02/2003 | 01:13 | מאת: שירה

שלום! רציתי לדעת אם יתכן ויש קשר בין תזונה לקויה/ חסרים תזונתיים והתנפחות בלוטות לימפה ? תודה מראש

17/02/2003 | 15:20 | מאת:

שירה שלום! אם קיים קשר הרי שאינו ישיר. בלוטות לימפה "מתנפחות" בתגובה לזיהום בגוף (בד"כ בקרבתו - דלקת גרון תגרום להתנפחות הבלוטות בצוואר). תזונה דלה ולקויה ומצב גופני ירוד תורמים להחלשות מע' החיסון ולכך שהגוף רגיש יותר להתפתחות זיהומים. נועה

15/02/2003 | 20:00 | מאת: נאוה

שלום לך אני שנים משתמשת בתה לידו ,ביגלל עצירות כרונית הייתי רוצה שתמליצו תחליף טבעי שיכול לעזור.התחלתי עם סיבים תזונתיים ומשקה אלוורה אבל זה לא ממש עוזר... תודה

16/02/2003 | 20:17 | מאת:

נאווה שלום! בהתחשב בתוספת להודעתך, מאוד חשוב שפני למומחה גסטרו (רצוי במרכז בו יש גם ייעוץ דיאטנית) למתן פתרון כולל לבעיה כי יש קשר הדוק בין הדברים. נועה

15/02/2003 | 01:25 | מאת: נתי

שלום בעבר לקחתי את הכדורים ובסונר התגלו לי מעט אבנים בכליות. האם כדורים אלה גורמים לאבנים? האם חשוב לקחת אותם בדרך מסוימת כמו לפני השינה או דוקא באמצע היום כשאני בתנועה? האם יש להרחיקם ממזון מסוים? תודה על העזרה

16/02/2003 | 17:12 | מאת:

נתי שלום, אבנים בכליה יכולות להיות ממספר מקורות. ישנם מקרים בהם מדובר באבני סידן או אבני חומצת שתן או אבני אוקסלאט. אין אני יודעת את מקור האבנים אצלך, אך גם אם מדובר באבני סידן אין להגביל צריכת סידן בדיאטה אלא לשתות הרבה - 10-13 כוסות נוזלים ביום. במחלות חום או כשחם מאוד בחוץ יש להגיע ל - 15 כוסות ביום. יש לצרוך מזונות הגורמים לשתן להיות חומצי בו הסידן מסיס יותר כגון בשר ומוצריו, דגים, ביצים דגניים וגבינות קשות. גם אם האבנים הינן אבני אוקסלאט מומלץ אף לצרוך הרבה סידן כי אלו יוצרים יחד מלח קשה תמס במערכת העיכול ומונע ספיגת אוקסלאטים. כמו כן יש להמנע מצריכה מוגברת של מלח, הגורם לאיבודי סידן דרך השתן. להמנע מתוספת ויטמין D ו - C. גם כאן מומלצת שתיה מרובה כ - 3 ל' ביום.כמו כן יש להמנע ממזונות עשירים באוקסלאטים, ולצרוך דיאטה עשירה במגנזיום וויטמין B6. אבני חומצת שתן יש להגביל במזונות עשירים בפורינים. כמו כן חשובה שתיה מרובה ויצור של שתן בסיסי, בו חומצת השתן מסיסה יותר, אכילה של מזונות כגון : פירות וירקות, חלב ומוצרי חלב ניגרים ולהמנע מאלכוהול. לפירוט המזונות עליך לפנות לדיאטנית בקהילה להרכבת תפריט בהתאם לסוג האבנים. בברכה , דנה

14/02/2003 | 11:02 | מאת: יולי

שלום לך, בעלי , אדם בריא בד"כ בן 38 עוסק בתחום ההייטק. בימים של לחץ מסיבי בעבודה מתלונן על התחלת כאב ראש - מיגרנה בשעות 16:00-17:00 , זאת לאחר שאכל ארוחת צהריים בשרית , משביעה . מה המלצותייך לגביי אכילת ארוחה קטנה , חטיף וכו' בשעות הללו על מנת למנוע את המיגרנות הללו כיוון שבימים שכאלה שעות עבודתו נסחפות גם הלאה. מה מהמזונות יכול להמריץ את זרימת הדם , לתת אנרגיה שיוכל להמשיך בעבודתו ?? כנ"ל לגביי שתיה , אנא התייחסי במסגרת המגבלה של אכילה במשרד. תודה , יולי

14/02/2003 | 12:39 | מאת: adi

היי, אולי ישנה אפשרות לאכול פרי במשרד. עדי

17/02/2003 | 15:08 | מאת:

יולי שלום! אין ממש קשר ברור בין אכילה (או חוסר אכילה..) לכאבי ראש ומיגרנה אבל זה בהחלט הגיוני, כמו שחוסרים אחרים כמו נוזלים או שינה משפיעים. בכל מקרה מומלץ לכל האוכלוסיה לאכול 6 ארוחות ביום, 3 עיקריות (לא מאוד גדולות) ו - 3 ארוחות ביניים קטנות, כך שאין כל מניעה תזונתית שבעל יאמץ שיטת חלוקת מזון זו. ארוחת ביניים כזו יכולה להיות מנת פרי או מעדן חלב או 3-2 ביסקוויטים או סנדוויץ' או גרנולה בר. יש הרבה אפשרויות, כולן טובות ומספקות אנרגיה בשלב זה של היום. רק אומר שמכיוון ואיני מכירה את הרגלי האכילה של בעלך והאם הוא במשקל תקין, הרי שלא בטוח שהעצות שייעצתי טובות ספציפית לו. נועה

14/02/2003 | 01:20 | מאת: דלית

יש לי מספר שאלות: 1.אני צריכה לעלות 3 ק"ג במשקל במשך 3 ימים, האם זה אפשרי?אם כן ,מה הכי כדאי לאכול? (לא להמליץ לי על משקאות מועשרים) 2.האם עליה במשקל כתוצאה מאכילת שומרים כרוכה בטווח הרחוק לאי ירידה במשקל או בירידה איטית יותר מהשמנה כתוצאה מאכילה מבוקרת(פחמימות,חלבונים וכו') 3.

16/02/2003 | 19:59 | מאת:

דלית שלום! 1. תאורטית זה אפשרי. בפועל עלייך לאכול כ - 9000 קק"ל. 2. מה זה שומרים? 3. ? בלי צחוק, אם את זקוקה לעזרה, יש הרבה מסגרות טיפוליות אליהן ניתן לפנות. בין אם תזונתיות, רפואיות, נפשיות או משולבות. אם תרצי לפרט יותר, אשמח לנסות לעזור. נועה

17/02/2003 | 00:27 | מאת: דלית

תודה רבה לך נועה,אני שגיתי בשאלה 2 והנה התיקון ועוד שאלה. האם עליה במשקל שנובעת מאכילת שומנים ומתוקים גורמת בטווח הרחוק לירידה איטית יחסית ללירידה הנובעת מאכילה מבוקרת? האם תוספת ק"ג במשקל בגוף מאכילת מתוק ושומן נחשב כק"ג במשקל בגוף מאכילת פחמימות+חלבונים וכו'?

13/02/2003 | 18:11 | מאת: רון

נועה שלום רב, תודה על תשובתך לגבי הסידן ןהחלב. אכן הפעם הצלחתי לפתוח את הלינק. קראתי את המאמר, ובדיוק לפני שהשתכנעתי סופית, ראיתי בסוף הכתבה לינק למאמר דומה בנושא: http://www.tevalife.com/article.asp?id=278 המאמר הנ"ל שולל צריכת חלב. בנוסף GUBI ציין בדף הנוכחי של הפורום שהחלב מכיל חומר האוטם את ספיגת המעי. נושא הודעתו: חבל על החלב. האם הדברים הכתובים בלינק ששלחתי ודבריו של GUBI אינם נכונים? תודה, רון.

16/02/2003 | 20:10 | מאת:

רון שלום! מבחינתי מיצינו את הנושא. תאלץ להחליט או ללמוד ולהעמיק בנושא זה בכוחות עצמך. בברכה נועה

13/02/2003 | 15:15 | מאת: יואל

שלום רב !!! אישתי בצעה ניתוח קיצור כיבה. ( הקיצור הכיבה עובדה על בסיס של הכנסת טבעת לגוף, יעל ידי הכנסת נוזלים למערכת הטבעת יש הקטנת הטבעת ובדרך זו יש את השליטה על כמות האוכל שמוכנס) נכון להיום היא, אוכלת רק אוכל נוזלי ( 10 ימים שלאחר הניתוח), ובעיקר בין 8-10 כוסות שתיה נכון שהיא קבלה את הפורמת של הדיטנית הקלינית של בית החולים סורוקה, חסר לה את הערכי הקלוריות לכל אבות המזון . השאלה היא האם אפשר לקבל דרך כל שהיא את טבלאות, עם יש דבר כזה של אבות המזון ( השמח לקבל בפקס 04-9082855 או במידה ויש אתר אינטרנטב נושא לקבל את כתובתו ) אודה על עזרתכם יואל שלי

13/02/2003 | 19:14 | מאת: adi

יואל, אולי לדיאטנית בסורוקה יש את אותה טבלה? אם לא, אז בכל חנות ספרים יש. עדי

יואל שלום! אני ממליצה לך בחום לא להסס ולפנות לדיאטנית המטפלת מסורוקה. אתה יכול גם וודאי להתקשר למחלקה לתזונה בסורוקה. נועה

13/02/2003 | 14:17 | מאת: רז

הייתי רוצה לדעת את השפעת נתינת תוספי מזון לחולה סרטן מבוגר - גיל 70 האיש מקבל טיפולים כימוטרפיים והקרנות. האם כדאי לתת מגה דוזות של קב' ויטמיני B 1000 מ"ג ויטמין C וכמוסות שמן דגים?

14/02/2003 | 09:20 | מאת:

רז שלום, בזמן טיפולים כימוטרפיים והקרנות לא מומלץ לתת טיפול בתוספי ויטמינים, בוודאי שלא במגה-דוזות. הויטמינים עלולים לפגום בטיפול עצמו ולהוריד מהאפקטיביות שלו. אין כל בעיה עם ויטמינים הנמצאים באופן טבעי במזון. נגה.

18/02/2003 | 13:37 | מאת: רז

תודה רבה, נגה

12/02/2003 | 18:13 | מאת: משה

שלום איפה אפשר למצא ברשת ערכים של מזונות שונים רצוי בעברית

16/02/2003 | 20:05 | מאת:

משה שלום! אם אתה מעוניין בקלוריות בלבד, יש מנועי חישוב בעברית. הכי נוח למצוא דרך google או netex. באנגלית יש כבר מאגרי מידע מאוד נרחבים הכוללים את כל הערכים התזונתיים (קלוריות, פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, סיבים, חומצות אמינו וחומצות שומן). במנועי החיפוש תקליד את המושג: food composition. בהצלחה נועה

12/02/2003 | 11:27 | מאת: רון

נועה שלום רב, הפניתי שאלה לדנה בעמוד הנוכחי אבל לא קיבלתי עדיין תשובה ובכל מקרה אבקש את התיחסותך: דנה כתבה שבבשר הקוקוס יש 30 גר שומן רווי (מתוך 34 גרם שומן כללי) ל-100 גרם. מכיוון שבופלים (שנחשבים למזון לא בריא) יש 5 גר' שומן רווי ל-100 גר' (1/6 מקוקוס), אם אני לא טועה זה נראה שבקוקוס יש המון שומן רווי! . האם קוקוס דומה לקצפת או סטיק בקר מבחינת שומן רווי? ואם כן, לי נראה שכדאי להמנע ממנו. מה דעתך? אגב מה זה חלב קוקוס? אני מבין שזה לא מי הקוקוס (שדנה טענה כי בהם אין שומון רווי). רון.

12/02/2003 | 16:28 | מאת:

רון שלום, ראה התייחסות לשאלתך בתאריך בו נשלחה השאלה. בברכה,דנה

13/02/2003 | 08:36 | מאת: צביקה

רון שלום, שומן רווי הוא מיותר ואין לו שום תועלת בריאותית. עקרונות התזונה המאוזנת מורים שיש לצרוך כ 30% מסך האנרגיה היומית ממקורות שומניים. זה לא הרבה לכן עדיף לצרוך שומנים חד בלתי רוויים (כמו שמן זית) ורב בלתי רווים (שומשום, אגוזים ושקדים). מוטב להימנע מצריכת קוקוס. יש כל כך הרבה מוצרי מזון בריאים... לבריאות צביקה קורן

13/02/2003 | 11:24 | מאת: Gubi

גם שמן פשתן ו/או גרגרי פשתן בשילוב עם יוגורט עיזים אורגני או מחית לופה לפי שיטת BUDWIG הידועה. נ.ב- נמסר לי מפורום קנדי שאני משתתף בו כי היתה לה תאונה בביתה (שיברה כתף ויד) וכי היה מרותקת למיטה. היא בת 94. אחת מעמודי התווך של המאה הזו בתרומתה בתחום התזונה והרפוי.

12/02/2003 | 06:33 | מאת: דנה

שלום רציתי לדעת האם יש איזשהו קשר ידוע בין אכילת פטרוזיליה לבין עצירות??

12/02/2003 | 08:04 | מאת: שואלת

אין קשר.

16/02/2003 | 20:12 | מאת:

דנה שלום! לא ידוע לי על כך. באיזה כמויות מדובר? פטרוזיליה טריה? נועה

12/02/2003 | 00:51 | מאת: נעמה

נועה שלום ! האם דעתך השלילית על חלב סויה חלה גם לגבי מוצרי סויה אחרים כגון תחליפי בשר? האם רצוי שצמחונים (שלא אוכלים בשר אבל כן אוכלים מוצרי חלב) יצרכו מוצרי סויה כתחליף או ימנעו מכך ? תודה

16/02/2003 | 19:43 | מאת:

נעמה שלום! יצא לי שם של "משמיצת" סויה? אני מצטערת עם התקבל הרושם הזה. סויה כשלעצמה ויחד עם כל הקטניות היא מרכיב בריא ומבורך בתפריט. ההשגות שלי הן לשימוש בסויה כתחליף (בין עם לחלב או לבשר), זאת משום שהיא אינה תחליף מלא אמיתי ומי שמשתמש בה ככזו, עלול לסבול מחסרים תזונתיים משמעותיים. בחלב הכוונה היא בעיקר לסידן. בבשר הכוונה היא לברזל ול - B12. סויה כתחליף לבשר לאנשים שאינם אוכלים בשר כלל יכולה לספק באמת חלבון בערך ביולוגי יחסית גבוה ורוב הויטמינים והמינרלים שבשר מספק. B12 קיים רק במזונות מהחי כך שאכילת מוצרי חלב, ביצים ודגים יכולה להיות מספיקה (זה מאוד אישי - המזונות אותם צמחונים אוכלים ואיך הם משפרים את רמות הויטמין בדם שלהם). ברזל קיים גם במזונות הנ"ל וגם במזונות מהצומח (מהם הזמינות הביולוגית שלו אינה גבוהה). צמחונים יעשו טוב אם יאכלו קטניות באופן כללי (וכתחליף החלבון אם מוצרי חלב, ביצים ודגים אינם בתפריט). צעד חכם נוסף מצד האדם צמחוני יהיה לעשות בדיקות דם כל שנה בכדי לוודא שאין חוסרים תזונתיים במרכיבים שדנו בהם ואחרים. במידה וחוסרים כאלו מתגלים, יש לקחת תוספים תזונתיים ספציפיים לפי המלצת דיאטנית או רופא. נועה

11/02/2003 | 18:13 | מאת: יעל

שלום רב רציתי לברר האם יש תזונה המתאימה לבעיות הנובעות מכיס המרה? ממה כדאי להימנע?

13/02/2003 | 10:16 | מאת: יעל

אני ממתינה לעזרה יש משהו בפורום שיכול לעזור?

13/02/2003 | 14:23 | מאת:

יעל אם תעשי חיפוש באתר באמצעות המילים כיס מרה או אבנים בכיס מרה תמצאי תשובות שכבר נתנו בנושא בהצלחה נועה

08/03/2003 | 21:38 | מאת: קרן

במידה ועדיין מחפשת תשובות לשאלותיך: הייתי במצבך. להימנע מכל דבר הכולל יותר מ 5% שומן ל100 גרם. אם אפשר גם פחות. להמנע משומן רווי. בנוסף, להמנע גם מזיתים ומאבוקדו. מבחינת בשרים: עוף או הודו ללא שומן גלוי (לבקש בסופר שינקו משומן).להמנע משמנים לגמרי! כל דבר שמכניסים לפה - לבדוק ממה עשו אותו. להמנע מסלטים (חומס, טחינה וכו") תעשייתיים, רסק עגבניות תעשייתי וכו' - לעשות הכל בבית כשאת שולטת על כמות השומנים שמכניסה. פסטרמה - קיימת היום דלת שומן, ועוד...פשוט להיות מודעים לכל דבר שנכנס לפה. פיצוי - מותר לאכול מרשמלו וסוכריות גומי. בנוסף - המלצה לבעלי האבנים הפעילות - ללכת ולהוציא את כיס המרה, ויפה שעה אחת קודם. לא כולם יודעים כי אחד הסיבוכים של אבנים בכיס המרה זה דלקת בלבלב - יכול לקרות כשאבן פשוט יוצאת לה מכיס המרה. דלקת בלבלב אותה חוויתי באופן אישי כתוצאה מהאבנים היא מחלה קשה עם סיבוכים ולעיתים אף תמותה. לכן - לא לזלזל ולהיות מודעים. been there, done that - להוציא את כיס המרה!

11/02/2003 | 14:41 | מאת: שואלת

אני בדיאטת השמנה(עוד מאט הסיפור) עם אני רוצה להשמין יותר ברגליים, אז אני צריכה לאכול בעמידה?עם אוכלים מהר חוץ מי זה שהקיבה לחוצה, אפשר להשמין יותר מהר? (על תדיאגו זה לא הדרך שלי להשמין) אני שואלת בשאלה רטורית. אוקי אז ככה, פעם הייתי שמשמנה אפילו שמנה (אני בעלת נורא נטייה להשמנה) אני בת 16, עשיתיד יאטה בהתחלה כסח אחר כך עליתי כמובן, אחר כך עישתי דיאטה לאט לאט כמו שצריך ובאמת רזיתי לטוב, שניגמר לי התקופה עם הדיאטנית שלי פחדתי להשמין למכו שהייתי והמשתכי עם הדיטאה אפילו אכלתי טיפה'לה מידי פעם או פעם. פחות עד שהיום הגעתי למצד שאני מטר 52 ושוקלת 40!, אוקי אז אני אצל תזונאיית שהיא אלכה ולאט לאט אני יעלה היא אמרה לי למשקל 44, התפריט שהיא נתנה לי ניראה נורא סביר ולא להשמנה היא אמרה שעם התפריט הזה אני אני ייעלה כל שלושה שבועות 300/400 גרם, לי ניראה כיאלו אני ייעלה יותר כי יש לי נטייה, קודם כל היא אמרה לי להפסיק עם כל הספורט שעישתי רק פעם בשבוע שעה אחת ג'ז זה מספיק לי, ואני כל יום עושה 150 כפיפות בטן כי תמיד הייתה לי בעיה של התמכרות של הכפיפות וגם אני עושה מתיחות אבל לא משנה זה לא מוריד בקלוריות. אני רק מתאמנת על שפגעטים וכאלו כדי שאני יצילח עוד לעשות מידי פעם או פעם. זה התפריט : בוקר: יוגורט יופלה עם פרי 3% בית ס פר: לחמניה עם טונה מיונז פסטרמה טחינה כל מה שבלי. צהריים: איזה מוצר סויה או בשר שיהיה 250 קלוריות, וליד זה איזה מנה פירה או פסטה או משהו כזה 3 כפות, (אני יודעת שזה קצת, אבל ביינתים) אחר הצהריים: שתי פירות, שאני אולכת פרי אחד היא יודעת וזה לא משנה לה.ממש. ערב: שתי חתכיות פשטדיה עם בצק שיש בזה כבר יבצים וירקות וכל זה וליד 5 כפות גבינה איזה שאני רוצה 5% ועוד ירוקת או ריגלים או מאודיים מה שבראש שלי, לקינוח או בלילה עוד יגורט כמו שבבוקר. מותר לי 5 מסטיקים ללא סוכר ו 5 סוכריות ללא סוכר, עם אני רוצה אני יכולה פחות סוכיורת יותר מסטיקים או להפוכו..... עכישו לשאלה שלי: אני לא יודעת עם למשל מותר לי אוכל סיני וכל מיני כאלו ושינצלים וקציצות של אמא שלי אני לא יודעת כמה לשים כי אינ ל יודעת עם זה 250 קלוריות בדייוק, ואני לא ידועת הרבה דברים. עם כאילו היא תוסיף לי לתפריט סתם נגיד כל יום וופלת פסק זמן(290 קלוריות) ושוקו-קרלו. אני ישמין מהר מידי נכון? ואני מפחדת גם לא לעושת פעילות גופנית ואז להשמין מידי ואז ייה הלי קשה לחזור לכושר שלי. מה שכן אני פעם כן פעם לא עולה במדרגות 60 מדרגות וכל יום יורדת במדרוגת, ופעם אחת בשבוע ג'ז שעה זה מספיק?

11/02/2003 | 16:26 | מאת: שואלת

אני -ממש- רוצה לעלות כבר במישקל אני יודעת שזה לא טוב לעלות ישר כמו שזה לא טוב לרדת ישר אבל נגיד למי שצריכ הלעלות 4 קילו, הכי טוב שכל חודש כמה היא תעלה???? ועוד משהו, אני כל המזן נורא לחוצה, ואני נורא מפחדת שבגלל זה אני הוריד עוד קלוריות מקווה שלא.

25/02/2003 | 17:35 | מאת: עדי

את חייבת לעלות במשקל,זה נורא מסוכן להיות תת-משקל אולי זה יפריע למוח ויופיעו בעיות רציניות,את צריכה לשקול בין 46ל-57 קילו

11/02/2003 | 14:30 | מאת: סמדר

אילו ירקות/מזון מרכך יציאות???? תודה

11/02/2003 | 17:38 | מאת: עדי

היי סמדר, אני לא רוצה לעשות פה פרסומת. שלחי לי אמייל ואשלח לך משהו שאולי יעניין אותך. עדי

12/02/2003 | 17:15 | מאת: adi

סמדר, תשתי המון מיים. עדי.

13/02/2003 | 08:29 | מאת: צביקה

לסמדר ודנה, אנא ראו תשובה שכתבתי בפורום תזונה ודיאטה. בכל מקרה מאד לא מומלץ לצרוך תוספים משלשלים! לטפל בבעיה בתזונה!

16/02/2003 | 20:14 | מאת:

סמדר שלום! מזון המכיל בתוכו סיבים תזונתיים מסיסים - קליפות של ירקות ופירות, סובין שיבולת שועל וקטניות. כמו כן שתייה מרובה של מים והקפדה על פעילות גופנית. אני מצטרפת להמלצה לא להשתמש בחומרים משלשלים, אחרת אין לזה סוף! במקרים קשים, מומלץ לפנות למומחה גסטרו. נועה

10/02/2003 | 21:53 | מאת: רז

יצאתי מבי,ח אחרי התקף של אבנים כיס מרה לפני ניתוח קיבלתי דיאטת דלת שומן שאלתי היא האם מותר לי לשתות בירה או יין? אבקשכם תשובה מהירה ותודה מראה

10/02/2003 | 22:31 | מאת: adi

רז, אני חושבת שזה המקום לשאול דיאטנית של בית החולים בו טופלת. עדי

11/02/2003 | 14:04 | מאת:

רז שלום התשובה היא כן . המטרה של ההנחיות התזונתיות לאחר התקף אבנים בכיס המרה ולפני ניתוח היא להפחית את הכאבים ולהקטין את הסיכוי להתקף נוסף (לא למנוע לגמרי), ע"י כך שמשתדלים להפחית את התכווצות הכיס הגורמת לתזוזת האבנים ועשויה להכניסן לצינור המרה שם הן עשויות לגרום דלקת וכאב. ככל שאנו צורכים פחות שומן במזון כיס המרה צריך להפריש פחות מרה ולכן מתכווץ פחות. נועה

10/02/2003 | 16:45 | מאת: מירושקה 50

בעלי בן 53 אינו מעשן אבל שמן בשכיבה יש לו המון ליחה היינו אצל מומחה ריאות בדקנו אלרגיה וגסטרו נתן לו כדורי קונטרולוק הוא גם הפסיק מוצרי חלב. הליחה קצת נחלשה אבל הוא סובל. הוא לא מוכן ללכת שוב לרופא או מקור אחר. לכן אני אטפטף לו מידע בעדינות. האם יש מוצרי מזון נוספים הגורמים ליחה? תודה רבה.

12/02/2003 | 16:17 | מאת:

מירושקה שלום, תופעת הליחה והקשר שלה למזון טרם הוכח באופן וודאי, והקשר בין ליחה ומוצרי חלב אף חלש עוד יותר. אלרגיה למוצרי חלב לרוב לא מתבטאת בייצור ליחה וכן לא מזונות אחרים. מקור הליחה הינו במערכת הנשימה ויכול לנבוע מאלרגיות אחרות כגון אבק. אפילו בשאלתך ציינת כי הליחה לא השתפרה באופן משמעותי ובעלך עדיין סובל, ובכל זאת עדיין אינו צורך מוצרי חלב. למוצרי חלב חלק חשוב בתפריט היומי, כמספקי הסידן העיקריים בדיאטה. ככל הידוע לנו אין מזונות ספציפיים הגורמים לליחה, פרט למזונות הגורמים לאלרגיה באופן מובהק. המלצתי גשו למומחה אלרגיות לברור העניין. בברכה,דנה