פורום תזונה קלינית
אני סובלת מריח רע מהפה, בעבר גם סבלתי מזה אך זה עבר וכעת שוב חזר לצערי. הנקודה היא שכעת איני חושבת שהדבר נובע מהחניכיים אלא מן הקיבה. יש לציין, שאני שומרת על הגיינת הפה. מה אני יכולה לעשות???
שלום דנה, לדאבוני זהו אינו הפורום המתאים. לריח רע מהפה ישנו סיבות רבות, הכוללות בעיות במערכת העיכול, כבד, חניכיים וחלל הפה, דלקות ועוד סיבות רבות, אך לא מזון. המלצתי לפנות לרופא אף אוזן גרון או רופא שיניים ו/או רופא גסטרואנטרולוג. בברכה, דנה
שלום דנה, ראי תשובתי בעמוד 115 בפורום זה בתאריך 20.7.2006 בנושא " מר בפה". דנה
אני נוטלת ברזל במינון גבוה למשך חודש עבור נשירת שיער (פריטין מאוד נמוך) וגם אבץ (שבבדיקה יצאה נמוכה אף שהבדיקה הזו לא הכי מדויקת) את הברזל שהוא ברזל בשחרור מושהה אני לוקחת על קיבה ריקה שעתיים לפני ארוחת הבוקר לגבי האבץ- האם עדיף על קיבה ריקה או עם ארוחה ואם כן האם הארוחה יכולה לכלול מוצרי חלב, מאכלים עתירי סידן? האם דג סול ונסיכת הנילוס עשירים באבץ? האם הם עשירים בברזל? אילו דגים הכי עשירים באבץ/ברזל? האם זה נכון שהאבץ הברזל והסידן בטחינה משומשום מלא (כמויות מאוד גבוהות ל100 גרם- ברזל 15, אבץ נדמה לי גם 15 ,וסידן 1100) אינו נספג טוב? ושאלה אחרונה האם ויטמין די דורש סביבה שומנית או שארוחה עם פירות תספיק? אני לא נחשפת לשמש בכלל . אני לא מעוניינת לקחת כדורים ליותר מחודש- זה לא לעניין לחיות על כדורים כשאפשר לקבל את הרכיבים מאוכל. תודה רבה!!
שלום עלמה, את האבץ עדיף לקחת הרחק מארוחה והרחק מכדור הברזל. את כדור הברזל מומלץ לקחת עם מיץ לימון. בדגים יש ברזל ואבץ אך פחות באופן יחסי לבשר בקר, הודו וכבד עוף. אין דג יותר עשיר מהשני, כולם פחות או יותר מכילים אותה כמות. ברזל וסידן אינם נספגים היטב כאשר מקורם מהצמח, כמו שומשום או תרד, לכן לא כדי להסתמך עליהם כמקור טוב, עדיף מוצרי חלב ובשר. ויטמין D דורש סביבה שומנית לספיגתו, לכן עדיף לצורכו ממוצרי חלב בעלי 3% שומן לפחות. או בנוכחות ארוחה המכילה שומן. בברכה, דנה
תודה רבה האם מיץ ירקות נחשב כארוחה או שאפשר לקחת את כדור האבץ יחד עם מיץ?
היי.. שמי ליטל, ושנים שאני כבר אוכלת ממש ממש קצת, ודווק אני מאוד מלאה, אמרו לי שגם שאוכלים מאוד קצת אפשר להשמין, והייתי שמחה לדעת עוד בנושא, תודה ויום טוב
שלום ליטל, ידוע כי אנשים שעושים דיאטות קיצוניות עם הזמן גופם "מתרגל" לכמות הקלוריות היומית לביצוע הפעילות היומיומית, ואז אפילו שמעלים קצת בכמות הקלוריות יכולים לעלות במשקל. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא אנשים העוברים ניתוח לקיצור קיבה או טבעת. לאחר הניתוח רובם אינם מסוגלים לאכול יותר מ- 600-800 קק"ל ליממה למשך זמן ממושךץ בשלב ראשון יורדים במשקל, אך בשלב מתקדם הגוף מפריש הורמונים למיניהם וחומרים נוספים המאותתים לגוף להוריד את קצב חילוף החומרים, וכך הגוף לומד להתרגל לכמות קלוריות נמוכה, ואז כאשר מעלים את כמות הקלוריות היומית אפילו ל- 1000 קק"ל ליממה, שלכל הדעות נחשבת כמות מועטה, יצליחו לעלות במשקל. בברכה, דנה
תבדקי את פעילות בלוטות התריס זו יכולה להיות סיבה
את זה אני יודעת, שאפשר להשמין עם הגוף מתרגל להוצאה קלורית נמוכה, אבל אני מתכוונת, שגם עם אוכלים קצת מידי לא בשביל להרזות פשוט אוכלים תקופה גדולה קצת, גם מהקצת שאוכלים אפשר להשמין?
שלום שלום, מה נכלל בתזונה עוצרת? טלי
שלום טלי, תזונה עוצרת, הינה תזונה למצבי שלשול הכוללת דיאטה דלת שומן, דלת סיבים ודלת לקטוז, כלומר המנעות ממזונות עתירי שומן ומטוגנים, המנעות ממרבית הירקות והפירות הטריים פרט לבננות ורסק תפוחי עץ ומעט ירקות מבושלים, המנעות מחיטה מלאה, שיפון ושבולת שועל, המנעות מקטניות ופיצוחים למיניהם, והמנעות ממוצרי חלב ניגר( לבן,אשל, חלב ומעדנים ). עליך לפנות לבניית תפריט לדיאטנית קלינית, הואיל ודיאטה זו לאורך זמן הינה דיאטה חסרה בויטמינים ומינרלים. בברכה, דנה
שלום רב, זה התחיל עם חום וצמרמורות + שלשולים, עתה אחרי 4 ימים נשארה הבעיה במערכת העיכול. הרופאה הציעה תזונה עוצרת מוחלטת ללא כל מוצריי חלב. האם יש בכ"ז מוצריי חלב שאפשר לכלול בתפריט אולי בהדרגה? לנוכח המחסור בויטמינים האם אפשר לקחת גלולת מולטיויטמין שיש לי בבית בין כה וכה? תודה
שלום רב ברצוני לדעת מהיא השיטה המומלצת לצרוך קיטניות שעברו הנבטה. (לדוגמה, שועית מש).לאחר יום של הנבטה בצינצנת מלאה במיים ו "שכיבה" במגש, צצו ניבוטים קטנים.האם לבשל את הקיטניה ביחד עם ה"גיבעול", האם מיים בהם בושלו ,צריך לשפוך או לשתות? בתודה מראש, רות
שלום רות, אין לי מידע לגבי הדרך הנכונה להנבטת קטניות.התייעצי בפורום "נטורופתיה ותזונה טבעונית". בברכה, דנה
שלום רב. לפני 10 שנים עברתי ניתוח spleno-renal shunt בעקבות יתר לחץ דם פורטלי שנבע משינויים מולדיים של כלי דם בתוך הכבד. מאז הניתוח אני בריא לחלוטין, מתאמן בחדר כושר ומרגיש נהדר. כמובן שאסור לי להשתולל עם אלכוהול אך מלבד זאת איני נוטל שם תרופות או מוגבל במזון כלשהו. אני במעקב והכל תקין. רציתי רק בבקשה לדעת שכמו שיש מאכלים שמשפרים את תפקוד הלב(אני אוכל 10 שקדים כל יום) האם יש מאכלים שמשפרים את תפקוד הכבד? וכמו כן מאכלים המשפרים את תפקוד מערכת העיכול ושומרים על רירית הקיבה. תודה רבה
שלום איתי, אין מזונות המשפרים את הלב, יש מזונות המגנים על כלי הדם שלנו מפני כולסטרול וחמצון, ביניהם גם האגוזים. אם הינך אוכל בריא ומגוון, עליך לשמור על ההנחיות של תזונה בריאה כמו כל אחד אחר באוכלוסיה, כלומר דיאטה דלת שומן, עשירה בסיבים תזונתיים, מועשרת בסידן, הרבה ירקות, קטניות ודגנים מלאים. להשתדל לאכול בשר רזה ( בקר, עוף לא עור, הודו, דגים ) ולעסוק בפעילות גופנית יומיומית. רק במידה של מחלה, ישנם מזונות שרצוי להמנע מהם. \ ישנם הטוענים כי תוספת חיידקים פרוביוטיים גם משפרת את פעילות מערכת העיכול, ספיגה והפטרות מרעלים דרך הצואה, אך אין הוכחה שזה משפר תפקוד כבדי או של מערכת העיכול. בברכה, דנה
שלום, כשאומרים שיש למשהו אלרגיה לחלב, במה זה מתבטא? והאם הכוונה לאלרגיה חלב פרה או לחלב צאן (עיזים וכו) או לשנייהם? תודה
שלום טל, כאשר אומרים "אלרגיה לחלב" הכוונה היא אלרגיה לחלבון חלב הפרה. אחוז קטן מאוד באוכלוסיה אלרגי לחלבון חלב פרה, והוא נפוץ יותר בקרב תינוקות בשנה -שנתיים הראשונות, ולרוב עובר. אלרגיה לחלבון חלב פרה יכול להתבטא במספר אופנים, בין היתר, כאבי בטן, שלשולים, צואה דמית, שלשולים עם ריר, פריחה ועוד. במידה ויש אלרגיה לחלבון חלב פרה לרוב מדובר באלרגיה לחלבון "קזאין" הנמצא גם בחלב עיזים. לרוב אנשים אומרים שיש להם אלרגיה לחלב פרה, אך למעשה יש להם רגישות ללקטוז, שהינו הסוכר הנמצא בחלב פרה. גם פה יכולה להיות אותה התבטאות של כאבי בטן ושלשולים אך פחות צואה דמית ורירית. לפני שעושים אבחנה של אלרגיה או רגישות לחלבון או ללקטוז, יש לערוך בדיקות אצל גסטרואנטרולוג ( מומחה למערכת העיכול ), כי המנעות ממוצרים אלו על רקע תחושה ולא הוכחה, יכולה לחשוף את האדם לחסרים, בייחוד לסידן. בברכה, דנה
תודה דנה על תשובתך, וכדי להיות מודעת, כמה לקטוז יש בחלב עיזים/כבשים ביחס לחלב פרה? תודה
אני ממשיכה פה בקשר לסידן, הדבר היחיד הגבנתי שיצא לי לאכול היום זה בסלט, משהו כמו 6 כפות גבינה 5% וזהו.. טחינה אכלתי קצת בבוקר אבל זה עם הקפה, ואת אמרת שגם ככה זה לא נספג כמו שזה צריך.. עם אני לוקחת כדור 600 מ"ג סידן, זה לא יכול לפגוע בי בדברים אחרים בבדיקות דם? העם קפה ללא קפאין עדיף על קפה עם קפאין?
שלום דלית, תוספת של כדור סידן 600 מ"ג ביום לא אמור לפגוע בבדיקות הדם, ולהפך, אמור לעזור כתוספת לסידן. רצוי לקחת אותו בסוף ארוחה שאינה חלבית. אם צורכים רק כוס אחת ליום של קפה רגיל, אין מקום להחליפו בקפה נטול קפאין, הואיל ולקפאין אפשטים בריאותיים משלו. אם מדבור בשתיה של 3 כוסות ומעלה, רצוי לגוון גם עם קפה נטול קפאין, ואותו כנ"ל גם לגבי תה רגיל. בברכה, דנה
עם בבוקר אני אוכלת שתי פירכיות שבכל פירכיה אני מורחת כף עם ממרח שומשום+מולסה, יש בזה הרבה ויטמינים רק שאחרי זה אני ישר שותה נס קפה, אחד ביום כפית נס גם, ידוע לי שזה לא יספג כמו שצריך בגלל הנס השאלה עם לגמרי זה לא יספג?
http://www.nfc.co.il/archive/001-D-107088-00.html?tag=14-53-23
שלום,אני בן 25 וסובל מחרדה גופנית (דפיקות לב,רעד ברגליים)כנראה על רקע של צריכה מרובה של סוכר פשוט וקפאין (צריכה ממוצעת של 1.5 ליטר קולה ביום). בדיקות דם הכל תקין. רמת סוכר בבדיקה הייתה:75. הוסבר לי שרמת הסוכר הנמוכה כביכול היא כנראה תוצאה של חוסר איזון בסוכר בדם בעקבות כך התפתחה לה ההרגשה הגופנית הלא נעימה... שאלתי היא האם במצב כזה כדאי לי להמנע מסוכר? האם הסוכרזית זה תחליף טוב עבורי?
שלום קובי, רמת סוכר של 75 הינה רמה תקינה לחלוטין. קפאין יכול לגרום לדפיקות לב ורעד, אך צריך כמויות גבוהות מאלו שהינך צורך, אך הכל תלוי במידת הרגישות. על מנת לזהות אם זה העניין, השתדל להמנע משתייתמשקאות המכילים קפאין ולעבור לנטול. אכילת סוכר אינה גורמת לדפיקות לב ורעד, אך ירידה ברמת הסוכר יכולה לעשות זאת. ישנם אנשים שבתגובה לכמות סוכר גבוהה מפרישים הרה אינסולין, כך שככל שאוכלים יותר סוכר פשוט, כך הסוכר בדם יורד בתגובה כשעה לאחר הארוחה. במקרה כזה, עדיף להמנע מסוכרים פשוטים וכל מה שמכיל סוכר פשוט, כולל הקולה. לאכול פחמימות מורכבות ( לחם, פסטה, קטניות ), ולהקפיד לאכול ארוחה כל שעתיים-שלוש. כדי לומר אם אכן יש לך תופעה זו שנקראת " היפוגליקמיה ריאקטיבית", עליך לערוך העמסת סוכר ולבדוק רמות סוכר ואינסולין- רופא מומחה יכול לערוך בדיקה זו בפשטות. בברכה, דנה
תודה רבה על התשובה. בנוסף אשמח לדעת איך מפרישים יותר סרוטונין בלי תרופות. האם לקיחת תוספי מזון כמו GABA יכולים לעזור?
שלום רב, מהי כמות הביצים השבועית הרצויה לאדם שמשקלו תקין, עוסק בפעילות גופנית, רמת הטריגליצרידים שלו תקינה, אך מקבל תרופה לכולסטרול גבולי (ורמת הכולסטרול שלו, בעזרת התרופה, תקינה)? כמו כן, האם יש באמת עדיפות לביצים אורגניות וביצים מועשרות באומגה 3, כפי שטוענים המשווקים (שהם, כמובן, בעלי עניין)? תודה.
שלום אליעזר, המחקר האחרון בנושא טוען כי ניתן לאכול כל יום ביצה מבלי שזה יפגע רמות הכולסטרול. כמובן יש לקחת בחשבון כי ביצים נכנסות גם במזון. אני לרוב ממליצה לאכול 3-4 פעמים בשבוע, זה די והותר. ביצים אורגניות הינן נחשבות בריאות יותר בשל היות התרנגולת נטולת תרופות, חיה בריא יותר, ויש הטוענים כי רמת הויטמינים והמינרלים בביצה גבוהה יותר. ביצה מתוספת אומגה 3 מעלה את הסיכוי להחשף לאומגה 3 על יתרונותיה. בברכה, דנה
בני בן השנתיים שותה מידי ערב ובוקר חלב. האם זה בריא עבורו? מה לגבי חלב עיזים? תודה
יפעת שלום! חלב (פרה, עיזים וכל חיה אחרת), הוא מקור חיוני לסידן. תחליפיו - מוצרי החלב למיניהם, מספקים סידן באותה האיכות. ייתרון תזונתי נוסף של החלב הוא חלבון איכותי (למרות שזה לא חסר בד"כ בתפריט המערבי של פעוטות וילדים). ניתן בהחלט לשתות חלב בגיל זה. יחד עם זאת, כיום מומלץ להמשיך ולהשתמש בתכשירי הזנה לתינוקות, גם בגילאים בוגרים יותר כ"חלב ילדים". הסיבות לכך הן מקור משלים לויטמינים ומינרלים והעשרה בברזל. בברכה, נועה
לסידן ולריקוטה. אני בת 20 תכף. והייתי מעוניינת שתגייד לי במה עוד יש הרבה סידן. הקטע איתי שאני שותה פעמים ביום נס קפה, זה כ"כ נורא? אני שותה בבוקר, ואח"צ. ועם אני אוכלת משהו חלבי, אני משתדלת שהנס יהיה שעתיים לפני החלבי או שעתיים אחרי, אז ככה זה נספג נכון? בכלל עד כמה הנס קפה הזה נורא,? במיוחד ששותים שתי כפיות נס ביום עם מעט חלב? בכל אופן. בעבודה אני שותה תמיד אקטימל 1 שיש בו לא הרבה סידן אבל עדיין זה משהו חלבי, לא? ורק בערב אני אוכלת שתי פירכיות ובפירכיה אחת אני אוכלת כף ממרח ריקוטה ובפירכיה אחת כף ממרח טחינה משומשום מלא, ועל כך פיריכה אני שמה גבינה צהובה 9% אחת. זה הסידן היחיד שיוצא לי לאכול, חוץ מזה אני אוכלת בשר וספגטי וכל זה. לא יודעת עם זה קשור לסידן. אבל העם זה מספיק סידן? לא חסר לי או משהו.. אבל אני גם לא רוצה שיחסר. הייתי שמחה לשמוע את דעתך ועם זה לא מספיק סידן בכל זאת. אז מה היית עוד מוסיפה לי וממליצה לי. תודה ויום טוב דלית.
שלום דלית, את אמורה להגיע לכ- 1200 מ"ג סידן ליום, זה שווה ערך לכ- 5 מנות מוצרי חלב ביום ( פרוסת גבינה צהובה, כוס חלב, 4 כפות גבינה לבנה, מעדן מועשר בסידן ו- 2 משולשי גבינה, 2-3 סרדינים ) זה יכול לכסות מנה יומית. כל המוצרים תריכים להיות לפחות 1.5% שומן על מנת שהסידן ייספג. הבעיה בקפה הינה כפולה, קפה לכשעצמו מוריד ספיגת סידן ובנוסף קפאין גורם לאיבודים מוגברים של סידן בשתן, לכן מומלץ להפחיתו, אך לקפה וקפאין תכונות גם טובות, אז פשוט הרחיקי ממזון עשיר בסידן. בברכה, דנה
זה דאיי ברור שאף אחד לא אוכל כל כך הרבה מוצרי חלב כל יום, אז איך בכל זאת, לא חסר להם ולי לפחות סידן? בתור אחת שלא אוכלת הרבה סידן
דנה שלום, שתי שאלות מתבקשות מתשובתך לדלית: א. האם ניתן להבין מדברייך שאת ממליצה לאכול בכל יום פרוסת גבינה צהובה (9%) ובנוסף גם 2 משולשי גבינה צהובה (7%?) ? האם כמות השומן המצטברת בהן איננה גבוהה מדיי (אני מקווה שלא, כי מאוד אוהב את שתיהן)? ב. האם מעדן שוקו (סויה, למשל) מומלץ אף הוא כמקור נוסף לסידן? היה נראה לי ששוקו, בהכילו קפאין, מבטל אל ערכו של הסידן המצוי במעדן זה. הלא כן? תודה. אלעד
שלום 1. אומרים שלא צריך לחסל את כל האנטיאוקסידנטים--למה צריכים אותם? 2. ארגינין 6 גרם ליום -- לכמה זמן מותר לקחת ברציפות--שנה ? 5 שנים ? 3. בבית טבע אומרים שהרבה אנטיאוקסידנטים בכדורים --זה מוריד בהרבה את הסרטנים ואת הסתיידות העורקים. הרופא שלי לא כל כך מסכים. מה דעתכם ? 4. הרופא שלי אומר שעודף ויטמינים יכול ,לעיתים, לפגוע בבריאות ????????? 5. למה ויטמיןE ב עודף יכל לגרום ליותר מוות????? ולמה עודף ביטא קרוטן --לסרטן בריאות ??? ו בי6 - לבעיות בלב ובכבד??? תודה לתשובתכם איקו
שלום איקו, שאלתך מורכבת, אך אני אנסה לתמצת תשובה, שכמובן אינה מקובלת על כולם, בטח לא על חובבי התזונה האלטרנטיבית, שאוהבים להשתמש בתוספי מזון למיניהם, ללא הכרה ואבחנה. אנטיאוקסידנטים הינם חומרים המצויים במזון, זוהי קבוצה מורכבת וחיונית לחיינו, נוכל למצוא אותם בירקות, פירות, יין ועוד. הבעיה העיקרית איתם זה המינון, והבעיה היא שלאף אחד אין מושג מהו המינון הנכון, הואיל ואי אפשר למדוד חסר ועדיין לא ברור לנו מה כל אנטיאוקסידנט בדיוק עושה. לדאבוני כל הויטמינים שהוכרזו לפני כעשור כאנטיאוקסידנטים היום מוכרזים כאסורים לשימוש כאנטיאוקסידנטים, כגון ויטמין A (בטא-קרוטן), ויטמין C, ויטמין E ועוד. מדוע זה קרה שהמחקרים הוכיחו אותם כאף מזיקים, נשארת תעלומה, ישנם הטוענים כי בעודף, אנטיאוקסידנטים הופכים לפרואוקסידנטים, כלומר הופכים למחמצנים בעצמם. כמו כן, יש לזכור שתאים סרטניים הינם תאים לכל דבר אשר דורשים חומרי מזון לגדילה ושגשוג, כל מקור מזון השומר על תא בריא יכול גם לגרום לשגשוג של תא סרטני, במידה ויש כזה, ולכן לא מומלץ ברוב חולי הסרטן לתת אנטיאוקסידנטים בטיפול, אלא אם כן לטיפול מניעתי או לאחר החלמה מלאה.. הטענה שלי היא כי הכל ניתן להשיג ממזונינו, כל עוד אוכלים מכל קבוצות המזון, עוסקים בפעילות גופנית, נמנעים מעישון. בברכה, דנה
שלום דנה תודתי לך . מה עם הארגינין ? חומצה אמינית, מרחיבה כלי דם , מעלה את הורמון הגדילה ---- כמה זמן ניתן לקחת ? היש תופעות לוואי ? 6 גרם ליום ? תודה שנית איקו
שלום, אני בת 16, והגובה שלי הוא 1.53 בעבר המשקל שלי היה 50 ק"ג. לאחר דיאטה של תזונה בריאה ונכונה יותר בשילוב פעילות גופנית, משקלי הוא- 43 ק"ג. האם זהו משקל נכון ביחס לגובה שלי? בנוסף, אני מעוניינת להוריד קצת מהבטן התחתונה שלי אבל כשאני עושה כפיפות בטן אני משילה משקל מכל הגוף ולא רק מאיזור הבטן.. אני לא רוצה לרדת יותר מידי במשקל. מה אפשר לעשות?
שלום טל, משקלך נמוך מהנורמה, והמשקל המינמילי שלך אמור להיות 46-47 ק"ג. על מנת להוריד מהבטן, הפעילות הטובה ביותר הינה הן פעילות לחיזוק שרירים ע"י כפיפות בטן והן ע"י פעילות אירובית, כגון הליכה, ריצה, אופניים ועוד. הבעיה שכל פעילות אירובית תגרום לירידה במשקל, שבמקרה שלך אינו רצוי, לכן צריך להרכיב לך תפריט מתאים מבחינה קלורית כדי שתגיעי למשקל הנכון ותוכלי לשמור עליו, גם אם את מוסיפה פעילות גופנית. המלצי, גשי לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי המתחשב בהרגלי חייך, גובהך, גילך ומידת הפעילות הגופנית. בברכה, דנה
עדיין יש משהו שלא כל כך ברור לי אם רשום על האריזה מישקל = 160 גרם לאחר סינון = 110 גרם אני מסנן (נניח מעביר דרך מסננת כך שהזונל פחות או יותר יוצא ושוקל ומקבל כ- 130 גרם זה ומר שיש לפחות עוד כ- 20 גרם שהם שמן נטו ?? כלומר תוספת של עוד 200 קלוקיות רק מזה בנוסף ל - 110 גרם שיש בהם קלוריות ל - 100 גרן שעל פי מה שכתוב על האריזה לטונה בשמן ?? (זה יותא כימעט אז כמות כפולה של קלוריות רק ביגלל השמן הזה ) מה זה אומר ?? למה הכוונה סינון איך יודעים כמה קלוריות מדובר בפערים די משמעותיים אנא עני לי אני יודע שזה אולי קצת קטנוני אבל זה חשוב לי (ואני מעדיף לקחת ישר טונה בשמן ולא טונה במיים + שמן לכן אנא היתיחסי לשאלה כמו שהיא תודה) תודה
השמן בטונות מסחריות הוא גרוע. תקנה טונה במים ללא תוספת מלח,ותוסיף בעצמך כפית שמן זית. לבריאות זה הפתרון הכי מוצלח
!
שלום גידי, אני מקווה שאוכל לענות על שאלתך עכשיו, במפעל מחשבים את תוספת השמן וכמות הטונה. ניקח דוגמה ספציפית: אם יש לי 160 גר' משקל נקי ומסונן יש לי 112 גר', כלומר שבקופסה יש 112 גר' טונה נקיה ללא תוספת הנוזל השמני המתוסף. אם נשאר לך 130 גר', כלומר לא סננת את כל הנוזל של השמן, ואכן כל תוספת של 20 גר' שמן תהווה עוד 180 קק"ל. בכל מקרה לטונה בשמן מסוננת ב- 100 גר' יש 200 קק"ל ואילו בטונה במים מסוננת יש רק 120 קק"ל ל- 100 גר' טונה מסוננת. השמן נשאר בתוך הטונה ונספג, ואתו מעט קשה להוציא. אם הינך רוצה לסננו כמו שצריך, עליך לשטוף אותו במים ולהעביר דרך מסננת, עד שתקבל 112 גר' טונה. מעבר לכך, הפתרון שניתן לך, לקנות טונה במים ולהשרותה לכפית שמן זית או קנולה הינה פתרון נוסף שיחסוך ממך את טרחת החישוב. בברכה, דנה
אני בחור בן 32, בריא. יש לי חיבה יתרה לירקות. אני אוכל מדי יום ביומו שני מרקי ירקות שמכילים כ"א כרוב לבן שלם, שני בצלים, עגבניה, כמה גזרים ופטריות שמפניון. לעיתים אני מחליף את הכרוב בקישואים (שישה שבעה במספר). האם כמות גדולה כל כך של ירקות עלולה להזיק לגוף? ברצוני לציין שמעבר לצריכה המוגברת של ירקות מבושלים (במרק), אני "חוטא" גם באכילה יום יומית, פעמיים ביום, של סלט ירקות טרי, הכולל שתי עגבניות, מלפפון, בצל, פלפל אדום ומלפפון חמוץ. אם לא די בכך, הרי שאני "מוסיף חטא על פשע" ומנשנש בכמות גדולה של עגבניות שרי (כ - 10). התזונה היומית שלי כוללת גם כמות גדולה של פירות: שני תפוחים, אפרסק, כמה אגסים ושזיפים. האם כמות כה גדולה של ירקות ופירות עלולה להזיק לי? אני מקפיד שהירקות והפירות לא יבואו על חשבון מרכיבי תזונה חשובים אחרים: פחמימות, חלבונים ושומנים. יחד עם זאת עדיין מנקר בי החשש שאני מגזים עם כמות הירקות והפירות, כשהדגש הוא על הירקות. מאוד מעונין לשמוע את חוות דעתך.
שלום יהושע, כל עוד אין מגבלה בריאותית של סיבים, אשלגן ופחמימות, אין דבר כזה יותר מדי ירקות, לרוב הבעיה הינה הפוכה. אם הינך אדם בריא ללא כל מחלות המגבילות ירקות ( כגון מחלות מעי, נטילת קומדין ובעיות כליה) איו בעיה לאכול הרבה ירקות. אכילת ירקות במקרה שלך אינה נחשבת לחטא, אלא מבורכת. בברכה, דנה
האם ביכולתך להעביר לנו את מתכון הכיביכול פשוט למרק ירקות שאתה מכין עם אותם מרכיבים שציינת תודה רבה ושובע שקט ובריא לכולם
שלום מבקשת לדעת כמה שווה כף 1 של סוכר(סוכר חום) מבחינת מנת פרי? תודה,איה
שלום איה, בכף שטוחה של סוכר חום יש כ- 40 קק"ל, ומנת פרי הינה כ- 60 קק"ל. בברכה, דנה
אני מאוד מעוניינת להשיל ממשקלי כ-3 ק"ג תוך שבועיים. חשוב לי לציין שאני בת 21 גובהי 1.55 ומשקלי 53. מצבי הבריאותי תקין (עשיתי בדיקות כלליות בדיוק לפני כשבוע). אני משתדלת לעסוק בפעילות גופנית תמונה. התפריט שלי הוא: בוקר נס+פרוסת שיפון כף גבינה חצי אחוז+כפית ריבה כעבור 3 שעות תפוח/יוגורט 0%+כוס ברנפלקס 65 קל'+כפית טחינה גולמית צהריים ירקות מבושלים/טריים+חזה עוף +פרוסת לחם כעבור שעתיים נס+פרוסת לחם קל+כף גבינה+כפית ריבה ערב סלט+חביתת חלבון+2 כפות טחינה גולמית+3 כפות גבינה לבנה חצי %+2 כפות קוטג' 3% +2 פרוסות לחם קל או סלט+חצי טונה במים+2 פרוסות לחם קל+1 כף טחינה +2 כפות גבינה לילה נס+לחם קל +ריבה/ יוגורט 0%+כוס ברנפלקס איני יודעת מה לשנות בכדי לרדת 3 ק"ג אשמח לשמוע דעתך
שלום ליאת, איננו מחוות דעות על דיאטות, איני יכולה לדעת אם תרדי במשקל או לא, הכל תלוי בהרגליך לפני בתחלת הדיאטה. לכאורה התפריט נראה סביר, הייתי מוסיפה עוד ירקות טריים, ומעלה את היוגורטים ל-1.5% שומן. מעבר לכך, עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
הי נועה ודנה רציתי לשאול מה הכמות המומלצת של ביצים שאמור לאכול בן שנה וחצי בשבוע. בטיפת חלב אמרו לי בעבר ביצה ביום. בספר שקראתי לא מזמן, כתוב לא יותר משלוש פעמים בשבוע. הבן שלי מאוד אוהב ביצים- קשה או חביתה, ואוכל כל יום ביצה בארוחת הערב. אשמח לדעת כמה אתן ממליצות.
הילה שלום! אם הילד בריא, אין כל הגבלה בכמות. שיאכל לבריאות. בברכה, נועה
הייתי שמחה לדעת , כמה סידן יש בכף של גבינת ריקוטה 5% תודה ויום טוב, אגב - זה הגבינה עם הכי הרבה סידן? או שיש יותר אפילו. תודה
שעתיים לפני שאני אוכלת את הגבינה אני שותה נס קפה, או שעתיים אחרי אני שותה נס קפה. זה בסדר לא?
שלום דלית, בכף גבינת ריקוטה יש כ- 50-100 מ"ג סידן, תלוי בחברה. ישנן גבינות נוספות המכילות כמות מכובדת של סידן,אלו גבינות המועשרות בסידן ומצויין זאת על גבי האריזה( איני יכולה לתת שם של חברה). כמו כן גבינות צהובות וגבינות מותכות הינן מקור מצויין לסידן, וכיום ישנן גם עם אחוזי שומן יחסית נמוכים. רצוי להרחיק את הקפה כשעתיים מארוחה המכילה סידן. בברכה, דנה
שלום, אני סובלת למעלה מעשור מהפרעות אכילה בדרגה די קשה.מצבי משתפר בזמן האחרון ושמעתי (ואני גם מרגישה) שהגוף,שבמהלך השנים למד להתמודד (פחות או יותר) עם החוסרים התזונתיים (כאשר בדיקות דם שגרתיות מעידות כביכול על מצב שאינו חורג משמעותית מתחום הנורמה),מגיב בחוסר דווקא כאשר חוזרים לאכילה נורמטיבית (פחות או יותר). האם זה נכון? מה ההסבר הביולוגי לכך? ושאלה נוספת היא האם על מנת לצאת ממצב של היפוגליקמיה עדיף לאכול פחממות פשוטות בשילוב של פחממות מורכבות (כמו לחם מלא עם דבש) או שמא עדיף הצירוף של פחממות פשוטות וחלבונים (יוגורט למשל) ומדוע? בתודה מראש
שלום מאיה, הבעיה בעיקר בהפרעות אכילה, בייחוד אנורקסיה המלווה בהרעבות, היא החזרה לאכילה, בייחוד פחמימות הגורמות לעליה באינסולין. האינסולין אינו מכניס רק סוכר לתאים אלא גם אשלגן, זרחן ומגנזיום, שהינם מינרלים חיוניים לפעילות שריר, ביניהם גם הלב. בדרך כלל החסר היחסי הזה מסתדר כאשר חוזרים לאכילה בהדרגה. מעבר לכך באנורקסיות ישנו חסר בכל הויטמינים, וביניהם תיאמין שחסר בו עלול לגרום לנזק קשה לשריר הלב, שלעיתים אינו הפיך. זה בשילוב ירידה במינרלים הנ"ל יכול לגרום להפרעות קצב וגרוע מכך, מוות, על כן מומלץ להחזיר ויטמינים באופן מלאכותי עד חזרה לאכילה נורמלית, והדרגתיות באכילה. בנוגע להיפוגלקמיות, אם מדובר בהיפוגלקמיות כשעה לאחר אכילה, על מנת למנוע אותן רצוי לאכל כל שעתיים- שלוש שעות ועדיף לאכול פחמימות מורכבות בשילוב חלבון ו/או שומן, לחם מחיטה מלאה עם אבוקדו או גבינה. בכל מקרה, אני ממליצה להתייעץ עם דיאטנית קלינית המתמחה בנושא הפרעות אכילה. בברכה,דנה
רשום על הקופסא ל - 100 גרם מסונן -- אבל מה זה מסונן איך אני יודע כמה זה ניקרא מסונן והרי בשמן יש המון קלוריות אז איך יודעים למה היצרן התכוון וכמה קלוריות בפועל יש במה שמוציאים? (על האריזה רשום סדר גודל של 270 - 300 קלוריות ל- 100 גרם מוצר מסונן ולא 200 כפי שאמרת קודם) בנוסף תמיד לאחר ששופכים את הנוזל (לא משנה אם זה טונה במיים או בשמן - כמובן ללא הקופסא !!!) המישקל של המוצר הוא יותר גבוה ממה שרשום על האריזה כמישקל נטו אז במיקרה של טונה בשמן מה זה אומר לגבי הקלוריות (מדובר על הבדל של לפחות 20 30 גרם יותר ואם זה יותר מהמשקל נטו האם זה אומר שזו תוספת מישקל רק משמן בנוסף שכאילו לא סונן ?? בבקשה איך אפשר לדעת אז במיקרה של טונה בשמן כמה קלוריות יש כי שמן נטו זו תוספת של עוד הרבה קלוריות על כל גרם יחסית
שלום גידי, כאשר רושמים מסונן הכוונה ללא נוזלים. כמובן שאי אפשר להגיע לטונה נטו ללא שומן כלל, תמיד ישאר קצת, אך כמות הקלוריות היחסית שנשארת אפילו לאחר הסינון הינה זניחה. הערך הלקורי מחושב לטונה ללא תוספת השומן, כך שאם אחרי סינון נשאר 80 גר' נניח, אז יש לעשות חישוב ל- 80 גר' מסונן. רק כדי לקבל פרופורציה בכפית שמן יש כ- 40 קק"ל, כמות השמן המסוננת הינה לכל היותר כפית, כך מה שנותר הינו אף פחות, אז קח בחשבון שרוב השמן נשאר והערך הקלורי הרשום הינו הערך הקרוב ביותרלמציאות. בברכה, דנה
תקנה טובה במים ללא תוספת מלח,ותוסיף עליה כפית שמן זית
שלום אני בן 22 בריא לחלוטין והיום בבוקר קמתי וביד שמאל באיזור שבין שורש כף היד לבין המרפק יש לי אדמומיות ממש איזורים קטנים של אדום בהיר.זה לא כואב או שורף. זה הופיע בפתאומיות בבוקר.ויש גם פצעים קטנים מסביב. נסיתי לקבוע תור לרופא משפחה שלי היום אך ללא הועיל. הסיבה שאני פונה אליך בפורום הזה היא משום שרציתי לדעת ולשאול אותך שאתמול בערב טיילתי בשדה באיזור מגוריי וקטפתי מנגו טרי ישר מהעץ. האם יכול להיות שזאת הסיבה לאדמומיות?? יש קשר בין מנגו לבעיות עור,הרעלה,גירוי בעור,אלרגיה,אגזמה או דלקת בעור?? תודה.
שלום קובי, יכול להיות מדובר בתגובה אלרגית,אך עליך לפנות לרופא במידה והתגובה מחריפה. בברכה, דנה
תודה על תשובה המהירה. האם זה אומר שאסור לי לאכול מנגו?? וכמה זמן לתת לזה שיעבור עד שאפנה לרופא?
שלום, בטבלת הערכים התזונתיים על גב השקית כתוב שבאגוזי ברזיל יש 16% שומן רווי ובאגוזי פקאן 9% שומן רווי. אם אני סובל מכולסטרול גבוה, האם עלי להפסיק את צריכת האגוזים הנ"ל (אגוז או שניים ביום)? במאמרים רבים האגוזים מצויינים דווקא כמורידי כולסטרול, איך זה מתיישב עם השומן הרווי? בתודה, אבי
שלום אבי, אגוזים למיניהם וגם שקדים טבעיים מכילים בעיקר שומן, כ- 60%-80 הינם שומן. היתרון של אלו הוא ביחסים של חומצות השומן, כאשר החלק הארי הינו חומצות שומן חד בלתי רוויות אשר נמצאו מועילות בהורדת הכולסטרול, בדומה לשמן זית וקנולה. הואיל ואלו מכילים גם שומן רווי, ישנה המלצה לצריכתם באופן מוגבל, כמו שאיננו צורכים שמן זית ללא הגבלה, וגם בשמן זית יש שומן רווי, כך ישנה הגבלה בצריכת שקדים ואגוזים, עד כ-7-8 ליום. בברכה, דנה
ילדתי ניזונה מנוטרמיגן, מסרסת לאכול ירקות אוכלת בננה ותפוח עץ. אלרגית לחלב וסויה. מה אני כן יכולה לתת לה והיא גם סובלת מאטופיק דרמטיטיס. אני חוששת לויטמינים ורמת ברזל שלה. המשקל לא עולה נשאר יציב כ-9.400 (נולדה במשקל גדול3.8) מה אני יכולה לתת לה לאכול? והאם יש מקום לדאגה?
מירב שלום! מקובל ורצוי במצבים מורכבים כפי שאת מתארת, להיות במעקב מתמשך אצל דיאטנית ילדים, רצוי בשיתוף פעולה עם מרפעת האלרגיה.. אין זה אחראי מצידי לייעץ לך בצורה כזו. אנא פני לטיפול מסודר. בברכה, נועה
שלום מיקי, מה שאלתך? בברכה, דנה
שלום דנה, שאלתי היא, כיצד ניתן להעלות את רמת הכולסטרול הטוב HDL ואילו ערכים נחשבים לטובים? תודה על התייחסותך. מיקי
החשיבות של לאכול בריא ובריא רק הולך וגדל פה. בארצינו כמה חשוב לאכול מאוזן והכל.. הייתי שמחה לכתוב לכם מה אכלתי היום, אני לא רוצה המלצות לתפריטים רק את דעתכם, עם זה מספיק, לגיל שלי, אני בת 20 שוקולת 50 ואני 1.53 בוקר: סנדיץ משתי פרוסות לחם לבן, וכף ממרח (סליאן+ממרח שומשום) + נס קפה ביינים: שתי אגסים צהריים: בשר מן קציץ אפוי בתנור סוג הבשר(כבד+בקר) + אורז (אני לא יודעת כמה כפות היה באורז) מנה רגילה.. מלא ושעועית ירוקה, קינוח: קייוי (כדי שהבשר יספג טוב) ביינים: מקופלת ערב: סלט טונה של ארומה + גבינה בולגרית 5% שזה מורכז ממלא עגבניות ומלפפונים, כופסא שימורים של טונה במים, והמון המון גבינה בולגרית 5% (בלי לחם) אכלתי 5 סוכריות ללא סוכר ו 5 מסטיקים ללא סוכר עם מותר לכם לכתוב המלצות מה חסר בתפריט ומה הייתם מורידות אשמח לשמוע. בנוסף הייתי רוצה לשאול בקשר לממרח חרובים, אני לא מאלו שאוכלות הרבה שוקולד, אבל לאחרונה מתחשק לי לחם עם ממרח שוקולד, אז קניתי ממרח חרובים, שכתוב שזה עשוי רק מחרובים סוכר חום מולסה ולצטין משהו כזה.. העם כדי לוותר בכל מקרה על ממרח כזה כי הוא ממותק? או שהוא בריא ויש בו ויטמינים, ואולי בכל זאת עדיף יותר הממרח שאני אוכלת בבוקר עם הסיליאן והממרח שומשום)? ועם כן אשמח לדעת כמה קלוריות יש לכף ממרח חרובים פחות או יותר ואיזה ויטמינים נותן לי הממרח הזה. תודה ויום טוב
שלום דורית, התפריט נראה סביר, יש להוסיף עוד סיבים תזונתיים שמקורם בחיטה מלאה ( במקום לחם לבן) וקטניות ( אפונה, עדשים וכו' ). כמו כן יש להוסיף מקורות נוספים לסידן, מעדנים חלב וכו'. בממרח חרובים בכף שטוחה יש כ- 70 קק"ל לפחות, מבחינתי הוא אינו עדיף על שוקולד, אלא עוד צורת גיוון למזון. ממרח השומשום מכיל יותר סידן, אך רובו אינו נספג, מעבר לכך אין לא סגולות מיוחדות. בברכה, דנה
קודם כל לחם לבן אחליפי בלחם מקמח מלא או שיפון מלא. אורז לבן החליפי באורז מלא הרבה גבינה בולגרית לא טוב מכילה המון נתרן תפני לתזונאית לתמיכה
האם מהילת כוסית יין אדום במים, או בסודה, או בלימונדה (לשיפור טעמו) עשויה לפגוע בתכונותיו הבריאותיות?
שלום אליעזר, מהילת מים ביין או בסודה לא נראית לי בעייתית, לפי מידת הידע שלי בכימיה. לעומת זאת במיץ לימון יכולה להיות אינטראקציה מסויימת בין מרכיבי היין למרכיבי המיץ, לכן הייתי נמנעת מלעשות זאת, אך שוב, זהו ניחוש. האדם הנכון לפנות אליו בנושא הינו מהנדס מזון המתמחה בנושא היין. בברכה, דנה
שלום לכן, שאלתי היא איזה ויטמין או מזון מומלץ לשיפור הריכוז והזיכרון
שלום אלמוג, אין המלצה חד משמעית לגבי טיפול בויטמינים ושיפור הזכרון והריכוז. ישנם מקומות הטוענים כי דיאטות מסויימות יכולות לעזור, כמו דיאטות ללא גלוטן ( ללא דגנים) , ישנם המוסיפים ג'ינסנג ( מעלה לחץדם ) וגינקו בילובה ( לא הוכח מחקרית ), או תוספת אומגה 3, ישנם המוסיפים מגנזיום ועוד ועוד. לצערי, אף אחד לא הוכח מחקרית. בברכה, דנה
קודם כל תודה על תשובתך המהירה! אשמח לדעת עוד פרטים על דיאטה ללא גלוטן ואודה לך אם תוכלי להפנות אותי למידע בנושא מאחר ואני צרכנית גדולה של דגנים :)
בוקר נעים ידוע שבאקנה יש השפעה של רמת הסוכרים בדם. מהי לדעתך הכמות האפשרית לצריכת םחמימות מלאות ביום? ב100 גרם כוסמת יש כ 55 פחמימות,האם לאחר בישול הכמות של הפחמימות גודלת או קטנה? תודה רבה יום נהדר לכולם
שלום, לא נמצא קשר מחקרי בין אקנה לפחמימות, וכל רופא עור מוסמך בר דעת יודע זאת. כמות הפחמימות אינה יורדת בבישול, רק כמות המים. בברכה, דנה
שלום, רציתי לדעת האם הסיבה כי יש להוסיף לתפריט היומי בזמן הריון כ-300 קלוריות מעבר לתפריט שאליו האישה רגילה מלפני כן, היא משום שגוף האישה דורש יותר אנרגיה? כלומר, גופי "שורף" יותר אנרגיה בתקופה זו? בברכה, רונית
שלום רונית, בזמן הריון ההוצאה האנרגתית הבסיסית שלך עולה, הערכה כי מדובר בכ- 300 קק"ל ביום. בנוסף ישנה עליה בדרישה גם לחלבון. בזמן הירון הגוף דורש יותר אנרגיה על מנת לפתח כלי דם לכיוון הרחם, גדילת הרחם, מילוי צרכי העובר ועוד. כמות הקלוריות היומית כמובן תלויה במשקלך בתחילת ההריון, ככל שאת מתחילה בעודף משקל גדול יותר, כך התוספת הקלורית קטנה באופן יחסי, כך ש- 300 קק"ל הינו מספר ממוצע ולא אבסולוטי. בברכה, דנה
אני בת 30. יש לי עודף של 20 ק"ג. העלתי אותם כך: 10 קילו בבת אחת תוך 3 חודשים. 3 שנים לאחר מכן באותו משקל של 10 קילו עודף. ולאחר 3 שנים אלו 10 קילו נוספים בבת אחת תוך 3 חודשים. מה יקרה אם ארד את כולם מבלי לעשות התעמלות? האם העור שלי יהיה רפוי?
שלום לאה, רמת העור הרפוי שנשארת לאחר ירידה במשקל תלויה בסוג העור והאלסטיות ( גמישות ) שלו וכן בקצב הירידה, ככל שהעור פחות אלסטי והירידה יותר מהירה הסיכוי שישאר עור רפוי עולה, לכן מומלץ לרדת בהדרגה ולעסוק בפעילות גופנית לחיזוק השרירים ( שישנם גם ברקמת העור ). בברכה, דנה
האם יש הבדל ממשי, מבחינת ערכים תזונתיים, בין חלב עמיד לבין חלב טרי (וכנ"ל לגבי משקה סויה)? ואם כן, מהו? והאם הטיפול (תרמי?) שעובר המשקה העמיד, כדי לאפשר את איחסונו ללא קירור, גורע במשהו מתכונותיו הבסיסיות?
שלום אליהו, מבחינת ערך תזונתי אין הבדל בין השניים. לגבי חלב סויה ציינתי כבר בבר את ההבדלים. מבחינה בריאותית, ישנה הערכה כי חלק מויטמינים ומנירלים הולכים לאיבוד ככל שהתהליך ממושך יותר ובטמפרטורות גבוהות יותר, ולכן עדיף חלב טרי על פני חלב עמיד. בברכה, דנה
שלום רב רציתי לשאול האם מאכלים שגורמים לגסים -עדיף להימנע מהם? אני לא מדבר על מאכלים שידועים ככאלה , אלה כמאכלים שלגוף הספציפי שלי נוטים לעשות גסים. - לצורך העיניין ישנם שנצלים שעשויים מטופו ואם אני אוכל - אפילו אחד ביום למחרת כל היום יש לי גסים - האם זה אומר שעדיף להימנע מהם מבחינה בריאותית ואם כן מה הסיבה ? האם הגוף בעצם אומר שלא טוב לו המאכל הזה? בתודה, מוטי
שלום מוטי, מזון שגורם לגזים, בין אם ידוע ובין אם לא, אינו מסוכן לבריאות אלא כרוך באי נעימות לאדם, וגם לסובביו. אם לך אין בעיה עם הגזים עצמם, אין סיבה שתפסיק עם המזון האהוב עליך. כמו כן ניתן ליטול כדור המכיל פחמן פעיל המוריד את מידת הגזים. בברכה, דנה
שלום, אני סובל מקרדיומיופטיה מורחבת, חי אורח חיים רגיל, נוטל תרופות, נמצא במעקב והכי חשוב שומר על תזונה נכונה (בהכוונה מיקצועית כמובן) של יוגורט, ירקות פירות, קטניות, דגנים מלאים ואגוזים, כבסיס העיקרי יום יומי, כמובן שלעתים יש גם דגים ועוף, לעתים בשביל שבירת השגרה פחמימות פשוטות ומתוקים (אחת לשבועיים). כמו כן אני מבצע פעילות גופנית 3-4 פעמים בשבוע. באשר לתוספי תזונה, מדוע נולד הצורך בתוספי תזונה, האין אנו סופגים את הויטמינים והמינרלים מהתזונה כל עוד היא נכונה? אני לדוגמא אוכל בעיקר אוכל אורגני כך שהסיכוי לספיגה מיטבית גבוה יותר. אני משוכנע שלאדם הקדמון לא היה חסך בויטמינים ומינרלים חיוניים. מדוע 'דוחפים' לנו תוספי תזונה בכמויות,- ישנם ספרים ואף בעלי מקצוע המדרבנים אותנו (בפרט חולים כרוניים) להשתמש בתוספים, האם הגוף סופג אותם בכלל?. אני לדוגמא נוטל Q10 בין היתר כיוון שבאינסוף מקומות( מאמרים, ספרים, פורמים) כתוב שהוא מחולל פלאים עם חולי קרדיומיופתיה. אני לא כל כך בטוח בזה ביחוד ש-5 קרדיולוגים אמרו לי נחרצות כי הוכח כי Q10 אינו יעיל,- חד משמעית בזבוז כסף. בנוסף אני נוטל B קומפלקס, מגנזיום וטאורין. אלו הם רק מקצת הויטמינים המומלצים על ידי נטורופטים והספרות. אני מתכוון לסיים את המלאי שיש לי ולהפסיק עם התוספים ולראות אז איך ארגיש. מה עמדתך בנושא זה? תודה, גל
שלום גל, ההמלצות לנטילת ויטמינים ומינרלים החלה ב-50 שנה האחרונות כאשר הואכל נהיה מתועש וגילו שינם חסרים באוכלוסיה. כמובן כאשר אלו התגלו צצו על פני השטח חברות ענק המפתחות ומייצרות ויטמינים ומשווקות אותם במיליארדי דולרים כל שנה. הרווח שנוצר הוא אדיר כי אין צורך בפיתוח של תרופה, כולם יודעים לייצר ויטמינים, הם זולים וזמינים לחברה ויקרים מאוד לאזרח. כדיאטנית קלינית, איני ממליצה על תוספי מזון, אלא אם כן מדובר בחסר ידוע או במצב בו עלול להווצר חסר, לדוגמה באנשים צמחוניים/טבעוניים לאורך השנים יווצר חסר ודאי בויטמין B12, הוא באנשים בדיאטות דלות חלבון עלול להווצר חסר של מרבית ויטמיני ה- B וכך הלאה. אין מקום להמלצות גורפות. כל אדם שונה וכל אדם מגיב שונה לתוסף מזון, לכן אין מקום לקנות כל מוצר חדש שיוצא על המדף. במקרה שלך איני רואה צורך להוסיף כל תוסף מזון, כל עוד הינך שומר על תזונה נכונה ופעילות גופנית. בברכה, דנה
הנני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס(אשימוטו), ומטופלת מזה כ- 8 שנים באלטרוקסין 250מ"ג ליום, משקלי עולה מיום ליום והקושי לעשות דיאטה גובר, נטלתי בעבר רדוקטיל בפיקוח של ד"ר צונג בקפלן, אך גם זה לא עזר! אני נמצאת בדיכאון עקב המשקל והקושי לעמוד בדיאטה, רציתי לדעת האם ישנה המלצה על התכשיר שמוצע כיום באינטרנט ובבתי המרקחת , ששמו " רוקח פורטה"-האם הוא גורם לשינוי במטבוליזם של הגוף או שמא עלול לגרום לנזק? דרך אגב, התכשיר עשיר בסיביים תזונתיים ללא חומרים כימיים (ככה כתוב) ועשיר ב- בטא גלוקן. ? האם זה יעיל? מצורף בזה האתר שבו ניתן המידע על המוצר: http://www.mishkal.com/index.php מקווה ומצפה לתשובתך, שירן .
שלום שירן, איני יכולה להמליץ על טיפול תרופתי, גם אם הוא טבעי לכאורה, עליך להתייעץ בנושא עם רופא. מעבר לכך אין סיבה שלא תוכלי לרדת במשקל בעזרת תזונה נכונה ופעילות גופנית. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ, וחפשי פחות פתרונות קלים. בברכה, דנה
אינני מצליח למצוא שום דבר בניסיונותיי למצוא מאמרים בנושא כלשהוא. לדוגמה רשמתי קינואה, ותוצאת החיפוש היא "אין התאמות". הייתכן? כמו כן, תוצאה שלילית כנ"ל מתקבלת הן כאשר אני מסמן מילה זו ב"טקסט לחיפוש", והן כאשר אני מסמן (בצד ימין למטה) "חיפוש חופשי באתר". מה פה לא בסדר?
שלום, איני רואה סיבה לאי הצלחתך, אני רושמת "קינואה" ועולות כל השאלות והתשובות בנושא שנכתבו על ידי ועל ידי נועה. החיפוש הוא לא של מאמרים אלא תשובות ושאלות. בכל מקרה אני אצרף את התשובה לגבי קינואה : קינואה הינו סוג של דגן הנפוץ שמקורו בדרום אמריקה בהרי האנדים. זהו דגן עישר יחסית בחלבון, סיבים תזונתיים, בעל אינדקס גליקמי נמוך ( טוב לסוכרתים ), עשיר בחומצה פולית וברזל ( בעל ספיגה נמוכה ). הקינואה נכנסת כתחליף נוסף לדגן מלא יחד עם חיטה מלאה, שיפון, שבולת שועל, כוסמת ועוד. בברכה, דנה
אבקש המלצת תפריט מתאים לבעיית כולסטרול גבוה - בוקר, צהרים וערב לגבר בן 50 לערך, הפועל פעילות גופנית - הליכה ברגל פעמיים בשבוע. שוקל 86 ק"ג בגובה 175 ס"מ תודה
שלום אווה, בפורום זה איננו נותנים תפריטים אישיים, לשם כך עליך לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים. באשר למידע כללי, הינך מוזמנת לערוך חיפוש בפורום זה תחת השם " כולסטרול ", "שומנים" "טריגליצירדים" ולמצוא את כל השאלות והתשובות בנושא. בברכה, דנה
פורום מצויין מאוד שינה חלק בחיי תודה רבה צביקה. שעועית עדשים,מהם סגולותיהם ומהם חסרונותיהם? האם ישנה להם השפעה על רמות הסוכר האם הם עתירי פחמימות? ובכן לשאלה המרכזית את מי כדאי יותר לצרוך שעועית או עדשים לכל סוגיהם צהובים ירוקים? תודה רבה
תודה רבה דנה הפורום שלך מקור לשמחה
שלום, שעועית ( פסוליה ) ועדשים שייכים למשפחת הקטניות. הקטניות עשירות בחלבון ופחמימות. הן מקור טוב לזרחן, אשלגן, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שונים. זהו מזון מומלץ לחולי סוכרת, אך יש לצורכם בהגבלה בשל תכולת הפחמימות. הן תורמות לאיזון הסוכר ולהורדת שומנים בדם. שעועית ירוקה וצהובה שייכות למשפחת הירקות, לכן תכולת פחמימות נמוכה משל הקטנית וכמעט ואינן מכילות חלבון. גם הן עשירות בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים כקטניות. השפעתן על רמות הסוכר נמוכה יותר, אך מומלצות ככל ירק אחר. בברכה, דנה
האם כל אותן תכונות חשובות שציינת לגבי הקטניות (בפרט, אך לא רק, שעועית ועדשים) - ויטמינים, מינרלים, סיבים, איזון סוכר והפחתת שומנים בדם - מאפיינות גם את פולי הסויה (השייכות למשפחת הקטניות) מהם עשויות גבינות סויה (ללא הנדסה גנטית) המיוצרות בישראל ע"י חברה ישראלית, המייצרת גם משקה סויה, מעדן סויה ושוקו סויה?
תודה רבה
שלום יש לי ילדה בת שנה ו9 חודשים שאינה אוכלת טוב . סדר היום שלה :בלילה היא לפחות מתאוררת פעמים בשביל לאכול 120CC. הוא בבוקר היא שוב מקבלת סימילאק בשעה 7:00 ולאחר מכן בגן היא רבע כריך עם גבינה , ובארוחת צהרים קציצה עם ירקות פתיתים . שהיא מגעיה הביתה בשעה 16:00 היא אוכלת 160 CC סימילאק אולי טיפה עוף ופתיתים , הוא אורז. בשעה 18:00 היא אולי אוכלת טוסט עם גבינה שמדובר בחתיכה מאוד קטנה ובשעה 21:00 לפני השנה היא גומרת 180 CC סימילאק . רוב הזמן היא מתעקשת לאכול רק את הסימילאק במקום את אחד הארוחות . והיא לא אוכלת כלום עד שאני לא מביאה לה סימילאק . בגן טוענים שלפעמים היא לא אוכלת כלום אולי רק פרי הוא חצי קציצה כול היום. ביקרנו לפני שנה אצל דיאטנית והיא אמרה להמשיך לתת לה 3 פעמים סימילאק ביום . ובין לבין ארוחות מה שהיא אוהבת , ולהמשיך לתת לה ברזל וויטמין A+D. הבעיה שמה שהיא אוהבת זה פתיתים, מקרונים, אורז, לחם. ולפעמים גם עוף.וחוץ מזה כלום. מה את ממליצה לי לעשות ? תודה מראש מורן
מורן שלום! כדי לבוא ולבחון תזונת תינוקות ופעוטים, הדבר המרכזי שמבצעים הוא הערכת תהליך הגדילה. אם הוא תקין אז ניתן להסיק בכלליות שתזונת הילד טובה ומקדמת את גדילתו. לא צירפת כלל פרטים ולכן אין לי אפשרות להתייחס לאספקט זה. לא כ"כ ברור לי למה הענקת את הכותרת "יש לי ילדה בת שנה ו9 חודשים שאינה אוכלת טוב", לבתך. לטעמי היא אוכלת מצויין! מגוון מכל אבות המזון, מפוזר יפה על פני היום, כמויות יפות המתאימות לגילה, העדפות מזון ספציפיות (מתאים מאוד לגיל!) והשלמות סימילאק. אם את דואגת למה שלא תחזרי לדיאטנית להמשך מעקב? במקצוע שלנו אנחנו לא נותנות מרשם קסם. צריך לחזור למעקב ואז ניתן להתאים את הטיפול תוך התקדמות בגיל, גדילה, העדפות וכדומה. בברכה, נועה
שלום נועה תודה רבה על תשובתך. אך ברצוני לספר לך עוד פרטים שאולי יעזרו לך לתת לי תשובה יותר טובה . ביתי שוקלת 12 ק' . והיא מאוד גבוהה יחסית לגילה . עד גיל שנה היא אכלה הכול מכול והרבה.ואז התחלה לחלות הרבה וקיבלה הרבה טיפול אנטיביוטי ומי אז כול מה שהיא אוכלת חוץ מסימילאק זה במלחמות. בגיל שנה היא שקלה 11.240 ולפני חודש שקלנו אותה והיא שקלה 12 ק"ג . לי זה ניראה ממש קצת לתשעה חודשים ? חוץ מזה יש ימים שהיא לא רוצה לאכול כלום מלבד הסימילאק . ולכול כל יום רק פתיתים, אורז, וגבינה צהובה ולחם . זה ניראה לי אוכל בלי הרבה רכיבים תזונתיים אני מקווה שרשמתי את כול הפרטים שיעזור לך להשיב לי . ושוב תודה רבה מאוד על עזרתך . מורן
אם למי מקוראי הפורום שם או המלצה לדיאטנית לילדים(גילאי 10-11) בתל אביב אשמח לקבלה אני מתקשה למצוא מישהו או מישהי שמתאימה ועוסקת כהתמחות בילדים תודה אננה
שלום אננה, עצתי, פני למרכזים הרפואיים באזור המרכז, כמו שניידר ובי"ח דנה, שפ נמצאות דיאטניות ילדים המתמחות בכל התחומים. בברכה, דנה
אני בחור בן 32, גובהי 1.77 מ' ומשקלי 57 ק"ג. אינני עוסק כלל בפעילות גופנית. אני מנסה לעלות במשקל.על פי הידוע לי אני אמור לצרוך כ- 2,500 קלוריות ליום. ניסיתי לחשב האם אני מגיע למכסה הזאת. שאלתי: אני אוכל המון ירקות. אני אוכל פעמיים ביום סלט חי הכולל שתי עגבניות, מלפפון, בצל, פלפל ירוק, מעט כרוב לבן ומלפפון חמוץ. מעבר לכך, אני אוכל גם מדי יום ביומו גם מרק ירקות טריים הכולל כ - 5 קישואים, גזר, עגבניה, פטריות שמפניון טריות, פלפל אדום ושום. כיצד לחשב את הערך הקלורי של כמות עצומה כזאת של ירקות? נאמר לי, אם כי ממקורות בלתי מוסמכים לחלוטין, כי הערך הקלורי של הירקות הוא כל כך אפסי, שאין להחשיב אותו כלל בספירת הקלוריות (דהיינו 0 קלוריות). האם זה נכון??? מעבר לכך, האם אני צודק שאני אמור לצרוך כ - 2,500 קלוריות ליום? אם ברצוני לעלות במשקל האם עלי לצרוך יותר מכמות זאת?
שלום דוד, על מנת לעלות במשקל, אתה צריך לאכול יותר קלוריות ממה שאתה אוכל כעת, וזה יכול להיות כל מספר, לאו דווקא 2500 קק"ל. סה"כ הקלוריות מירקות הינו נמוך אך לא אפסי, אפשר להגיע ל- 300 קק"ל רק מירקות ליום. אם הינך מעוניין בעליה במשקל, פנה לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי. בברכה, דנה
כמה קלוריות יש ב- 100 גר' דלורית?
שלום ראשית אני מקווה שהגעתי למקום הנכון. מצב החולה הוא כדלהלן: אימי בת 78 שתחיה סובלת מקיבה רגישה,רגיזה כל מה שקיבה עם בעיות "רגילות" יכולה לספק ,לפני כשבוע אימי אושפזה עקב עצירות ממושכת ובעיקר עקב נפיחות מוגזמת בבטן עברה צילומים מעי דק מעי גס (כולל חוקנים עם כל מיני חומרים למיניהם) ובסופו של דבר נמצא הכל תקין ,במשך כל הזמן הזה היא ניזונה מאינפוזיה בלבד ועכשיו היא צריכה להתחיל לאכול ובהקשר הזה נרשם בדף סיכום מחלה בבה"ח "דיאטה עתירת סיבים,פירות וירקות שאלתי היא האם הכוונה לפירות וירקות בלבד שכן גם בהם יש סיבים או שבנוסף יש לכלול מזון עתיר סיבים מסוג אחר כגון דגנים וכו' מאחר ואימי כפי שנרשם לא אכלה מס' ימים כמובן שהיא צריכה לאכול לאט לאט על מנת לא להכביד על הקיבה ,וכן מה מומלץ במסגרת הדיאטה הנ"ל. (בביה"ח לא נמסר תפריט לדוגמא ולא היה את מי לשאול) נא תשובה מהירה תודה וערב נעים נועה
שלום נועה, דיאטה עשירה בסיבים הכוונה לירקות, פירות טריים בעיקר, דגנים מלאים ( חיטה מלאה, שיפון, סובין, שבולת שועל, אורז מלא, כוסמת ), קטניות ( אפונה, שעועית, עדשים וכו' ) וכן שתיה של כ- 1.5-2. ל' ליממה של מים ( אין צורך ביותר ) וקצת הפעלה גופנית, הליכה קצרה על בסיס יומי, במידה ואין הגבלה מפאת הגיל. חזרה לאכילה בדרך כלל מתחילים במרקם נוזלי- דייסתי ואחר יומיים שלושה אפשר לחזור לאכול רגיל. בברכה, דנה
ערב טוב האם ישנה סכנה כלשהי מאכילת יתר של ירקות מצליבים? אני אוכל כרבע כרוב סגול טרי בסלט, כמה חתיכות כרובית טרייה,חצי כרוב לבן מאודה,כמה חתיכות ברוקולי מאודה. האם ישנה סכנה כלשהי באכילת יתר של ירקות אלו? האם ישנה השפעה על רמת הסוכר בגוף? תודה רבה ושבוע שקט לכל תושבי הארץ.
שלום אמיל, אין הגבלה לגבי כמות הירקות ביום, וגם לא לגבי כמות הירקות המצליבים, פרט לחולים עם גאוט ( עודף חומצת שתן). בירקות יש פחמימות, באכילה מוגברת עולה כמות הפחמימות בדיאטה ולכן בחלק מהאנשים זה יכול להשפיע על רמות הסוכר בסוכרתיים בלבד. הכמות שהינך מציין לא צריכה להוות בעיה, אך יש להתייעץ עם דיאטנית קלינית. בברכה, דנה
לד"ר גילה רוזן שלום לצערי הרב נושא התזונה הלקויה וסרטן הערמונית , לא באים מספיק לידי ביטוי .ידוע כיום שאחת הסיבות העיקריות של סרטן הערמונית , זאת תזונה לא נכונה. ד"ר אריאלי
המשך אני יו"ר עמותת"1 מתוך 11 " שמטרתה קידום נושא סרטן בכלל וסרטן הערמונית בפרט. מנחה קבוצת התמיכה לחולי סרטן הערמונית מנהל פורום מחלות הערמונית בדוקטורס ומנהל אתר סרטן הערמונית : www.1outof11.co.il . אשמח לקבלת תשובה ולשיתוף פעולה בהתכבות בדוא"ל :[email protected] וכן במסגרת קבוצת התמיכה של חולי סרטן הערמונית. בתודה מראש ד"ר אריאלי
הנני בת 38 מתעלמת קבוע בחדר כושר, היות ואיני חוזרת הביתה לאחר אימון, אני נוהג לאכול כריך לחם מחיטה מלאה עם פסטרמה מעט מיונית או גבינה צהובה כלשהי ולישתות מיץ פרי או פרי כלשהו על מנת להחזיר כוחותי ולהשביע את רעבוני, לפחות עד ארוחת הצהרים. האם אני נוהגת נכון או שמע אני חוטאת ובגדול? מה בעצם רצוי לאכול מיד לאחר אימון נ.ב לפני אימון אני אוכלת מעדן יוגורט דל שומן + מעט קורנפלקס או פרוסת לחם שחור עם גבינה ונס קפה. תודה
שלום אלה, הכל תלוי בסוג האימון. אם מדובר באימון אירובי רצוי לאכול מספיק פחמימות לפני האימון אך גם אחרי, על מנת למנוע פירוק שריר ולספק לגוך אנרגיה זמינה שהינה בעיקר פחמימות ( פסטה, לחם, דגנים וכו' ). נכון לעכשיו אין בעיה עם הארוחות שלך. בברכה, דנה
שלום ערכי הכולסטרול והתיגליצרידים אצלי גבוהים מאוד. לכן עברתי לשתות חלב תנובה + 1% . שאלתי היא: האם הסידן מצליח להיספג בגוף?, בגלל שהחלב הוא רק 1% שומן. תודה !
שלום איה, דווקא בחלב 1% של תנובה מוסיפים ויטמין D ויותר סידן לעומת 3%, כך שמבחינה זו חלב 1% אינו בעייתי. מבחינת כולסטרול אפשר גם להשתמש ב- 3% שומן. בברכה, דנה
שלום רב ! אני בת 51 אני בתקופת המעבר שמנתי (91 ק"ג גובה 171 ס"מ) ואינני מצליחה לרדת מה עלי לעשות, האם יש קשר לעונת המעבר ולהשמנה ואם כן מה גורם להשמנה בגיל המעבר ומה הפתרון? אשמח לקבל תכנית דיאטה מהצוות או ממי שהצליח לרדת במצב כמו שלי. בברכה זהבה
שלום זהבה, ידוע כי בגיל המעבר ישנה עליה במשקל, בייחוד באזור המתניים,המנגנון לא ידוע לי, אך כעובדה זה קורה לנשים רבות, בין היתר גם בשל הגיל עצמו ופחות פעילות ככל שאנו מתבגרים. לרוב דיאטה ופעילות גופנית יכולים לעזור בירידה במשקל. עליך לפנות לדיאטנית בקופת החולים להרכבת תפריט אישי, ולחפש מסגרת לפיעלות גופנית אירובית. בברכה, דנה
באחת מתשובותיך ציינת את גבינת סקי בטעם וניל 3% שומן כמקור טוב לסידן. האם העובדה שמוצר זה מכיל אחוזי שומן כה מעטים אינה גורעת מיכולת הגוף לקלוט ולספוג את הסידן?
שלום דן, לרוב 3% הינם מספיקים על מנת להכיל מספיק ויטמין D שיעזור לספיגה. כמובן שככל שמעלים באחוז השומן, כך הספיגה יעילה יותר. בברכה, דנה
דנה שלום רב, בעקבות תשובתך בנדון, האם הסידן המצוי ביוגורט דיאטטי (0% שומן) כן נספג די הצורך? האם עדיף לאכול יוגורט "רגיל" (לא דיאטטי)?