פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
24/10/2006 | 17:38 | מאת: דניה

כמה פעמים בשבוע מומלץ לאכול מנת בשר- אצלי מדובר בדרך כלל בדג סלמון ולפעמים בטונה מקופסת שימורים ללא תוספת מלח או שמן אני אוכלת פעמים בשבוע- האם די בכך אני אוכלת כל יום קופסת גבינה או קוטג (של 250 גרם) ויוגורט אחד

25/10/2006 | 15:47 | מאת:

שלום דניה, אין המלצה חד משמעית, אך בשר אינו רק מקור לחלבון אלא גם לויטמינים ומינרלים כגון ברזל וויטמין B12 ואבץ, ועל כן גבינה ודגים לא ממלאים את החסר. ההמלצה היום עומדת על לפחות 3פעמים בשבוע בשר בקר רזה או הודו, ובשאר הפעמים עוף ודגים. הסיכוי להגיע במצב בריאותי תקין לחסר חלבון הינו נמוך, ועל כן יש לחשוב על סוג החלבון ומה הוא מביא בנוסף. לכן רצוי לצרוך מנה בשרית (עוף, הודו, דג, בקר ) כל יום ובנוסף ביצים, גבינות וקטניות. בברכה, דנה

אם זה לא הפורום הנכון אודה לך אם תפני אותי לפורום הנכון אני בן 22 גובה 172 משקל 57 ואני מכור לאוכל מאוד אוהב לאכול ו24 שעות בכל הזדמנות אני רק אוכל ואוכל ככה כל הזמן ואני אוכל מאכלים משמינים גבינות צהובות שוקולדים והכל הכל חופשי, הבעיה שאני מת להעלות 3 קילו למשקלי ואני לא מצליח, אני נשאר קבוע על אותו המשקל, עולה רק קילו אחד מהאוכל עצמו שלמחרת הוא מתעקל ויורד מה עושים? אני מוכן אפילו לקבל זריקות או טיפולים הכי רחוקים להשמנה מה אפשר לעשות? אני כל הזמן אוכל מאכלים משמינים .. בכמויות מאוד גדולות קופסאות שוקולד ועוגות שלמות ו 3 פיצות ומטוגנים והכל ביום וכו'..

ירין מכיר את הבעיה מכיר גם מי שכניראה יכול לעזור בעינין

24/10/2006 | 17:31 | מאת: בר

אמן ויכולתי לאכול בלי סוף ולא להשמין

שלום ירין, התופעה אותה אתה מתאר ידועה בעולם התזונה, אך לדאבוני ההצלחה הינה יחסית נמוכה. בשלב ראשון כדי לגשת לדיאטנית קלינית ללקיחת אנמנזה והערכת הוצאה אנרגתית ובהתאם לחשב את כמות הקלוריות הרצויה. על מנת להעלות 1 ק"ג במשקל עליך לאכול 7000 קק"ל יותר מהממוצע, כלומר אם אתה אוכל ביום 3000 קק"ל וההוצאה האנרגתית שלך היא זהה, לא תעלה במשקל. אם כל יום תאכל 3500 קק"ל באופן קבוע אז תוך 14 יום תעלה 1 ק"ג. כמובן שמספרים אלו הינם תאורטיים בלבד וכדי לגשת לדיאטנית להערכה של צריכת אנרגיה להתאמה אישית. בברכה, דנה

25/10/2006 | 12:12 | מאת: יוסי

הייי ירין!!! אני מבין את הצורך שלך להשמין אך אתה צריך להבין שזאת "בעיה" לעיתים יותר מירידה במשקל... אוכל להראות לך את הדרך להשמין בצורה נכונה. חשוב לציין שצריך לאכול נכון בכדי להשמין לא לאכול שומנים כי אז אתה "דופק" את גופך. אשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה.. 0547757441 יוסי

23/10/2006 | 20:31 | מאת: מירי

האם יש סיכון בנטילת חומצה פולית 5 מ"ג לתקופה ארוכה של כשנתיים? (בשל קשיים בכניסה להריון, אני נאלצת לקחת מינון זה כבר תקופה ארוכה....). שמעתי על גישה חדשה שיש ליטול חומצה פולית במינון מוגבר זה עד סוף ההריון. באינטרנט כתוב שזו תרופה מסוג C. האם היית ממליצה להמשיך בטיפול?

24/10/2006 | 11:01 | מאת:

שלום מירי, מחקרים לאחרונה הראו בתחום שונה ( מחלות כלי דם ולב ) המטפלים בחומצה פולית, כי מינון זה בחלק מקבוצות האנשים גרמה לפגיעה בכל הדם ולכן המליצו להוריד את המינון. השאלה הנשאלת האם הדבר נכון רק באנשים עם מחלת לב וכלי דם ידועה או גם באנשים בריאים, ועל כך אין לי תשובה. לכן הייתי ממליצה לפנות לרופא המטפל בשאלה לגבי התופעה שפרטתי לך ולראות האם הדבר רלוונטי גם במקרה שלך. בברכה, דנה

23/10/2006 | 20:07 | מאת: תמר

שלום ותודה על תשובתך לגבי אומגה 3 אני מנסה את דיאטת באדוויג הדוגלת בשמן פשתן + קוטג' ומבקשת לברר האם יתכן מצב של עודף באומגה 3 ומחסור באומגה 6 אני צורכת על בסיס יומי שמן פשתן 2 כפות ביום) עם יוגורט עיזים וגרעי פשתן טחונים אינני צורכת סוכר ובשר אוכלת לחם מקמח מלא נוטלת אומגה 3 - 3 קפסולות ביום תודה

23/10/2006 | 20:20 | מאת:

שלום תמר, הסיכוי לחסר באומגה 6 ועודף אומגה 3 שואף לאפס, כך שלא הייתי חוששת מעניין זה. בברכה, דנה

23/10/2006 | 20:24 | מאת: תמר

23/10/2006 | 18:01 | מאת: תמר

שלום רציתי לדעת כמה קלוריות צריכה לצרוך ילדה בת 4 ששוקלת 14.5על מנת להשמין (גובהה כמטר)?או שמא המשקל תקין? אני פשוט מחפשת המלצות ודרכים להעשיר לה את התפריט תודה תמר

25/10/2006 | 16:22 | מאת:

שלום תמר, צר לי על העיכוב בתשובה, עליי להתייעץ עם דיאטנית המומחית לילדים, ואחזיר לך תשובה בהקדם. בברכה, דנה

26/10/2006 | 14:51 | מאת:

שלום תמר, לפי העקומות גדילה בתך נמצאת בעקומה ה-50% של גובה ושל 25-50% במשקל, כך שבתך אינה בתת משקל לפי הנתונים. כמו כן לפי BMI היא נמצאת בטווח התקין. ההמלצה מבחינה קלורית הההמלצה היא 90-100 קק"ל לק"ג משקל גוף, כלומר כ- 1450 קק"ל ליממה. בכל מקרה, אם אינך מרגישה בטוחה, המלצתי לפנות לדיאטנית המתמחה בתזונת ילדים בקופת החולים. בברכה, דנה

23/10/2006 | 11:35 | מאת: דינה

תודה על תשובתך. רופא המשפחה והגינקלוגית מייחסים את זה למחזור החודשי (אני בת 33). אבל שאלתי היא, התופעה תמיד חוזרת וכל המאמצים שלי למלא את המאגרים דרך תזונה כמו שציינת, ודרך תפריט של דיאטנית+ הכדורים שאינה מצליחה ליטול באופן יומי. אז מה אפשר לעשות עוד... זה נורא מעייף ולא תמיד בא לך לאכול לפי התפריט!!! וחוץ מזה גם ה-B12 לפעמים הוא גם צונח למטה..... אודה לך עוד פעם על תשובה מפורטת

23/10/2006 | 13:27 | מאת:

שלום דינה, אם האיבודים במחזור עולים על ההכנסה של ברזל לגוף, את תמיד תהיי בחסר, זוהי מתמטיקה פשוטה. לגבי המחזור, אם הדימומים קשים וארוכים הם יכולים להוות הסבר לתופעה אך לא פוסלים סיבות אחרות, כגון איבודים במערכת העיכול או בעיית ספיגה. נראה כי נכון לעכשיו, כלומר כל עוד את בגיל הפוריות, תצטרכי לצרוך באופן קבוע תוספי ברזל ולהקפיד על דיאטה עשירה בברזל, ולשקול אפשרות של הקלה בדימומי המחזור ע"י גלולות ( אם לא ניסית עד כה ובייעוץ הגניקולוגית). באשר לבעיית הסבילות לכדורים, בהנחה שניסית את כל הסוגים הקיימים, אין לי שתובה טובה בנושא, אלא לקחת את הסביל מכולם. B12 ניתן למלא מאגרים יותר בפשטות ע"י כדורי מציצה תת לשוניים שנספגים ישר לדם, והדגש על מציצה תת לשוני ולא לבליעה, ובמקרה הצורך ניתן לתת אחת לחודש בשלב ראשון ואח"כ לעיתים רחוקות יותר זריקות. מתן ברזל דרך הוריד הוא אופציה פחות מוצלחת ולרוב לא מומלצת ודורשת לרוב רמות נמוכות מאוד של ברזל עם המגולובין נמוך מאוד. בכל מקרה, הייתי מציעה להתייעץ גם רופא גסטרואנטרולוג לפסול את נושא מערכת העיכול כגורם נוסף לאיבודים. בברכה, דנה

23/10/2006 | 15:13 | מאת: מישהי

רציתי לשאול מאיזה בחינה מתן ברזל דרך הוריד היא אופציה לא מוצלחת? אני עברתי את הטיפול הנ"ל תודה על תשובתך

23/10/2006 | 08:26 | מאת: סיון

לתינוקות ממליצים לתת את הויטמינים A+D כתוסף, האם חייבים לתת? שמעתי שאין צורך ממשי מאחר ואנחנו חיים במדינה חמה עם המון שעות שמש? ומה הקשר לרככת עצמות? סליחה על השאלה המבולבלת אבל אשמח אם תוכלי לעשות לי סדר בדברים, תודה.

23/10/2006 | 13:32 | מאת:

שלום סיון, התשובה נכונה הן לתינוקות הניזונים מפורמולות והן לניונים מהנקה. גם בחלב האם וגם בפורמולות חסר ויטמין A החשוב להתפתחות התינוק במישורים רבים. הסיבה שנותנים ויטמין D+A היא כי נכון לעכשיו אין מוצר המספק רק ויטמין A , שכן חסר של ויטמין D אינו קיים בפורמולות או בחלב אם. לעיתים יש חסר של ויטמין D באוכלוסיות מסויימות וחסר ויטמין D יכול להוביל לרככת ( מחלת עצם ). על כן חייבים לקחת את התוסף עד גיל שנה. בברכה, דנה

מקורות חיצוניים של אנטי אוקסידנטים ומולטיוויטמינים---להלן תוספי מזון נכתב על כך בעיתון ידיעות אחרונות--מדור בריאות---22.10.2006 למעשנים במיוחד עלולים להזיק ודווקא לפעול בפעילות הפוכה--של חימצון. האם כמעשן עלי להפסיק לקחת מולטיוויטמין+וויטמין סי 1000-2000 מ"ג ליום ושמן דגים-אומגה 3 ? איך עלי לנהוג בנושא זה עדיף לקחת או לא ? ומה לגבי וויטמינים טבעיים מהתזונה ועישון?

שלום רון, הדוגמה שניתנה בכתבה נכונה הייתה רק לגבי בטא קורטן שהינה נגזרת של ויטמין A שכאשר ניתנה למעשנים במינונים גבוהים העלתה את שיעור סרטן הראות. לגבי שאר הויטמינים והמינרלים הדבר אינו נכון. ככלל, עישון אינו בריא ואינו תורם כלל לביאותינו, ועל כן מומלץ להפסיק. לעשון מצד אחד ולקחת מולטיויטמין מצד שני הינו חסר טעם להערכתי. דבר שני, הפסק עם הויטמין C, מלבד העלאת הסיכון לאבני כליה, הוא אינו תורם כלום במינונים כל כך גבוהים. לגבי אומגה 3, אין המלצות חד משמעיות, ולכן לעת עתה אין סיבה להפסיק. במקום להכניס לגוף כל כך הרבה כימיקלים, אם בצורת כדור, ואם בצורת עישון, אז עדיף להפסיק לעשן, לאכול ממגוון המזונות ולעסוק בפעילות גופנית. כל התוספים שהינך נוטל טרם הוכיחו עצמם כמורידי סיכון לכלל האוכלוסיה. בברכה, דנה

23/10/2006 | 18:37 | מאת: אלי

בתשובתך לרון כתבת: "לגבי אומגה אין המלצות חד משמעיות ולכן לעת עתה אין סיבה להפסיק." נראה לי שמכיוון שאין המלצות חד משמעיות, הדעת נותנת שאין סיבה ליטול את התוסף (ולא שאין סיבה להפסיק). האם נפלה טעות בדברייך בנקודה זו?

22/10/2006 | 20:55 | מאת: להבי

איזה אחוז סידן מכלל כמות הסידן שבמזונות סויה (ממרח סויה, משקה סויה, מעדן שוקו סויה ומשקה שוקו סויה) נספג כראוי, לצורך חיזוק העצם?

23/10/2006 | 11:12 | מאת:

שלום להבי, מדובר בכ- 10-15% בממוצע, לעומת 50% בממוצע ממוצרי חלב. בברכה, דנה

כמה זמן אחרי נטילת תוסף ברזל/ אכילת ארוחה עשירה בברזל אפשר לקחת תוסף סידן/לאכול ארוחה עשירה בסידן או להפך? האם יש ספר טוב שמכיל רשימה של מזונות עם ערכיהם התזונתים- כולל ויטמינים, מינרלים תודה רבה

שלום מורן, רצוי מרווח של לפחות שעתיים. לדאבוני, אין ספרים טובים בעברית, אך אתן לך שני קישורים באינטנרט, אחד בעברית והשני באנגלית. http://naturemed.co.il/in_food.html http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ בברכה, דנה

22/10/2006 | 23:29 | מאת: נעמי

הספר ממנו אני לומדת על תזונה נכונה נקרא "תזונת האדם ובריאותו". יש בו פרק עם פירוט המזונות השונים וערכם התזונתי. בפרק אחר תוכלי לקרוא שכאשר לומדים לאכול נכון, אין צורך בכדורי סידן וברזל, ולמה עדיף לגוף לקבל ויטמינים ומינרלים ממזון, ולא מכדורים שנעשו במעבדה. הספר לא נמצא בחנויות, ואם תרצי, אמסור פרטים איך משיגים.

25/10/2006 | 00:15 | מאת: א

האם את מתכוונת לספר של גוגנהיים ??? תודה

22/10/2006 | 14:12 | מאת: ורה

שלום, אני עושה דיאטה כבר חודשיים: עד 1000 קלוריות ביום + 3 שעות שבועיות של פעילות גופנית: פילאטיס,עיצוב, הליכון או ספינינג, כל פעם משהו אחר בדר"כ זה פעמיים פילאטיס ופעם אחת ספינינג אך כל יום שישי אני מרשה לעצמי לחרוג ולאכול מה שבא לי אני לא רואה שאני יורדת במשקל מה קורה? אני הרי מתעמלת כל השבוע ושומרת על פחות מ 1000 קלוריות, אז גם אם אני זוללת ביום שישי ומגיעה אפילו ל 2500 קלוריות, זה הרי מתאזן, לא? למה אני לא יורדת?

22/10/2006 | 20:03 | מאת:

שלום ורה, ישנן סיבות רבות מדוע אינך יורדת במשקל, אחת מהן שאת אוכלת רק 1000 קק"ל ליום מזה חודשיים, והגוף למד להתרגל לכמות קלוריות קבועה. אם היית מתחילה את הדיאטה מ- 1500-1700 קק"ל היה אפשרות ל"שחק" את כמות הקלוריות היומית אך לרדת מתחת ל- 1000 זה לא מומלץ ואף עלול להזיק. המלצתי, גשי לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי והרכבת תפריט או תכנית עבודה אישית. בברכה, דנה

21/10/2006 | 20:01 | מאת: דניאלה

אני סובלת מדכאון מזה שש שנים. מזה שבע שנים אני צמחונית ולא אוכלת בשר. עשיתי בדיקת דם והתברר שהכל בסדר ויש לי אפילו רמות נורמליות של B12. יכול להיות שהבדיקת דם לא הייתה מדויקת מספיק ובעצם יש לי מחסור ב - B12 שגורם לדיכאון שלי? קראתי איפשהו שלוקח הרבה זמן עד שרואים מחסור בויטמין B12. תודה רבה, דניאלה

21/10/2006 | 22:33 | מאת:

שלום דניאלה, חסר בויטמין B12 גורם לרוב לתחושת עיפות, ירידה בזכרון ופגיעה עצבית. לא מצויין כי דכאון היא אחת מתופעות הלוואי הנפוצות. אם הרמות תקינות, זה מצביע על מאגרים תקינים, וכנראה זו לא הסיבה. בברכה, דנה

21/10/2006 | 18:41 | מאת: דינה

שלום, יש לי שאלה אני סובלת כמה זמן כבר מחוסר ברזל (IRON) בדם, לאחרונה זה הגיע לה- 30, למרות שההמוגלבין תמיד נשאר בתחום הנורמה. אני לוקחת טבליות ל-3 חודשים, העניין משתפר ואז עוד פעם, מרגישה את החולשה בגוף, אי יכולת להירדם.... וחוץ מזה יש לי בעיה עם כל סוגי טבליות הברזל (שלשול) מה עושים? אודה לך על תשובה מפורטת

21/10/2006 | 22:32 | מאת:

שלום דינה, ראשית יש לברר את חסר הברזל. לרוב זה נובע מאיבודים ולא מחסר תזונתי או בעיית ספיגה. איבודים יכולים להיות במחזור החודשי ודרך מערכת העיכול לרוב. במידה ובעיות אלו נפסלו כגורם יש לבדוק את התזונה, שאותה יש להעשיר בברזל ממקור חי, כגון בשר בקר רזה, הודו וכבד, ולבדוק אם אין בעיית ספיגה. זאת תוכלי לברר עם רופא המשפחה. אני מבינה את הבעיה בנטילת הכדורים בשל התופעות במערכת העיכול, אך אין מנוס מליטול את הכדורים באופן קבוע על מנת למנוע חסרים. התייעצי עם רופא גסטרואנטרולוג. בברכה, דנה

23/10/2006 | 11:34 | מאת: דינה

תודה על תשובתך. רופא המשפחה והגינקלוגית מייחסים את זה למחזור החודשי (אני בת 33). אבל שאלתי היא, התופעה תמיד חוזרת וכל המאמצים שלי למלא את המאגרים דרך תזונה כמו שציינת, ודרך תפריט של דיאטנית+ הכדורים שאינה מצליחה ליטול באופן יומי. אז מה אפשר לעשות עוד... זה נורא מעייף ולא תמיד בא לך לאכול לפי התפריט!!! וחוץ מזה גם ה-B12 לפעמים הוא גם צונח למטה..... אודה לך עוד פעם על תשובה מפורטת

http://www.nfc.co.il/showonedoc.asp?SubjectId=1&DocId=113206&ShowAll=True

שלום לכל קוראי האתר, עליי לציין מספר הערות לגבי הכתבה: ראשית המחקר ותוצאותיו הסופיות טרם פורסמו, ועל כן יש לקחת בערבון מוגבל את הכתוב. שנית, מחקרים מן הסוג הזה, שהינם מחקרים הסתכלותים הינם בעלי הרבה מאוד גורמים מבלבלים, כולל הרכבי תזונה שונים, נטיה גנטית, גיל ועוד. מעבר לכך, לא צויין מהי הכמות בה ראו נטיה לשיעור גבוה יותר של סרטן הכליה. יש לקחת בערבון מוגבל את הנאמר במחקר ולחכות לתוצאות הסופיות. בברכה, דנה

21/10/2006 | 14:54 | מאת: ליאת

איזה עוד דברים מעורבים פה? והאם את יכולה לתת לי טלפון/אתר/כל דבר....לפנות למחלקה שכתבת לי עליה בתל השומר? ושאלה הכי חשובה - אפשר יהיה לתקן את מה שנעשה?

21/10/2006 | 18:59 | מאת:

שלום ליאת, פני למרכז המידע בבית חולים תל השומר לפרטים בנושא. לגבי שאלתך השניה, ניתן לתקן באופן חלקי אך התהליך יהיה ארוך ויכלול בתוכו עליה מסויימת במשקל, הכל כמובן תלוי במידת הפעילות הגופנית המלווה. בברכה, דנה

21/10/2006 | 12:51 | מאת: יעל

1. האם מותר לאכול אברים פנימיים של עוף - כגון: כבד, לבבות? 2. ידוע לי שיש ויכוח בתחום לגבי השפעתה של האומגה 3 על התפתחות העובר. שאלתי היא: האם את ממליצה לקחת כדורים של אומגה 3? ואם כן - מאיזה סוג? שמעתי שחלק מן הכדורים מכילים חומרים מסוכנים כגון: כספית ועופרת, שעלולים להזיק... תודה.

21/10/2006 | 18:57 | מאת:

שלום יעל, אין כל מגבלה לאכול איברים פנימיים בזמן הריון, כל עוד מבושלים היטב. לגבי אומגה 3, אין המלצה חד משמעית לגבי תוספת אומגה 3 בזמן הריון ועל כן איני יכולה להמליץ לך על כדורי תוספת במסגרת פורום זה. המלצתי, להתייעץ עם הרופא המטפל או עם דיאטנית קלינית במסגרת ייעוץ פרטני. בברכה, דנה

21/10/2006 | 10:16 | מאת: ליאת

1. מה זה מכשיר ה - אקיבל ? זה שמבצע "אבחון מטבולי"?? למה הוא תורם להמשך הדרך? 2. איך הוא יכול לתרום לי?? אני בת 20 אחרי הרבה שנים של דיאטות כאסח (של 400 קלוריות ביום). מרוב ההרגל... הגוף שלי התחיל להשמין מ500 קלוריות שהתחלתי להכניס לו. ולפני כ - 4 חודשים החלתי לשקם את עצמי. לסיים עם כל השטויות. ולאכול מסודר. בהדרגה העלתי ל -1000 קלוריות ביום (ושעה אירובי כל יום). יחד עם ההעלה הזאת העלתי במשקל גם בין 10-13 קילו . מ 1000 קלוריות בלבד. ועכשיו אני רוצה להתייעץ עם דיאטנית מה לעשות איך לעלות עוד בכמות קלוריות, ומתי הגוף ואם בכלל יתחיל להרזות את כל המשקל העודף הזה. אז כמה המליצו לי לפני ייעוץ לבצע אבחון מטובלי עם המכשיר הזה. האם הוא יתרום לי??? שכן, נגיד והוא יראה שאני משמינה מ 1000 קלוריות ביום ויגלה כמה אני שורפת בשעה אירובי ביום. מה זה יכול לתת לי, הרי אני משמינה מזה אבל אף דיאטן לא יוריד לי מהכמות הזאת. אז המילא אני צריכה רק לעלות את הכמות אוכל שאני אוכלת עכשיו. לכן אני שואלת- האם המכשיר יכול באיזה מובן לעזור לי?

21/10/2006 | 12:38 | מאת:

שלום ליאת, את נחשפת לבעיה לא פשוטה, שכן במשך שנים הרגלת את גופך לכמות קלוריות נמוכה מאוד, וכל העלאה בכמות הקלוריות תגרום לעליה במשקל. המכשיר יוכל לעזור לקבל איזושהי הערכה לגבי ההוצאה האנרגתית שלך ולהתאים לפי זה דיאטה מתאימה. בהתאם לצורך אפשר להוסיף ויטמינים ומינרלים. איני יכולה לתרום מעבר לכך שכן ישנם גורמים נוספים לעניין. המלצתי לפנות למרכזים בריאותיים, כגון תל- השומר, אשר בו מכון למבחנים מטבוליים הכולל רופאים, פיסגיולוגים ודיאטנית. בברכה, דנה

21/10/2006 | 09:21 | מאת: סי

ביתי בת ה-5 אינה אוהבת מוצרי חלב כלל (על אף נסיונות רבים...). הדבר היחיד אותו היא מוכנה לאכול זה כוס חלב עם אבקת קקאו (שוקו). ברצוני לדעת כמה כוסות חלב מומלץ לילדה בגילה לשתות ביום כדי שלא יחסר לה סידן? תודה

22/10/2006 | 11:22 | מאת:

שלום סי, אם אינה מכונה לאכול אף מוצר חלב, כגון מעדנים, גבינה צהובה וגבינות לבנות ומוכנה לשתות רק חלב, אז כמקור טוב לסידן עליה לשתות כ- 3-4 כוסות ביום. אך צריכה מוגברת לעיתים יכולה לגרום לשלשולים וכאבי בטן, על כן רצוי להעלות מינון בהדרגה, ל- 2 כוסות ביום ולראות תגובה ואם מוכנה לשתף פעולה. כמו כן, ישנם דגני בוקר מועשרים בסידן שניתן לתת לביתך. בנוסף הייתי מתייעצת עם רופא הילדים לגבי תוספי סידן מתאימים לילדים ולשקול ייעוץ עם דיאטנית קלינית המתמחה בידלים בקופת החולים. בברכה, דנה

21/10/2006 | 09:15 | מאת: עינת

האם האבנית מהקומקום משפיעה על בריאותנו ? האם נספגת? תודה:)

21/10/2006 | 12:34 | מאת:

שלום עינת, לאבנית בקומקום אין השפעה על בריאותינו, רק על טעם המים, זו פשוט שקיעה של מינרלים ממי הברז ותו לא. בברכה, דנה

21/10/2006 | 08:01 | מאת: תמר

שלום כנראה לא הסברתי את עצמי ברור - מאחר ושמן הפשתן הוא נגזרת של "הדיאטה", אני לא יכולה שלא לצרוך אותו. האם להמשיך עם אומגה 3 למרות הריכה של שמן הפשתן? תודה

21/10/2006 | 12:33 | מאת:

שלום תמר, אין ניגוד בין צריכת שניהם כמקור לאומגה 3, אך יש לוודא שאין צריכת יתר. אם הדבר אינו נוגד תרופות שהינך נוטלת לטיפול במחלה, איני רואה בעיה עם כך, אך הייתי ממליצה להתייעץ עם הרופא המטפל ועם דיאטנית קלינית. בברכה, דנה

20/10/2006 | 17:01 | מאת: אלינור אן

שלום רב, 1. כמה קלוריות מכילה פיתה עיראקית ממוצעת? וכמה מזה מגיע משומן (מהו אחוז השומן במוצר?). 2. אני סובלת מצרבות כמעט כל הזמן. עם הזמן למדתי מעצמי בשיטת ניסוי וטעייה איזה מזונות מחריפים לי את התופעה והוצאתי הרבה מזונות אהובים מהתפריט - כל המטוגנים, חריפים, חמוצים, עגבניות מבושלות בכל צורה שהיא (עגבניות חיות הן בסדר), חצילים, מלפפונים בקליפתם, פלפלים אדומים וירוקים ובאופן כללי רוב הירקות, שוקולדים, תה, פירות הדר ומיץ תפוזים טרי (שמאד אהבתי), קפאין - הורדתי הרבה אבל לא לגמרי כי אני חייבת, ואני שותה אותו מדולל עם חלב. השאלה: האם המזונות הנ"ל ידועים כגורמי צרבת, או שהמצב אצלי חריג ויש מקום לפנות לגסטרו? אלו מזונות מקלים על תחושת צרבת, אם יש כאלה בכלל? אינני רוצה להשתמש בקביעות בכדורים סותרי חומצה מכיוון שקראתי שבשימוש ארוך טווח הם גורמים לנזק למערכת הטבעית בגוף ולהחרפת הבעיה. תודה רבה מראש.

20/10/2006 | 17:28 | מאת:

שלום אלינור, פיתה רגילה מכילה כ- 250 קק"ל, פיתה עירקית מכילה לפחות 400 קק"ל, אך כמות השומן לא ידועה לי, תלוי במתכון ההכנה. בסך הכל הפחתת את המזונות המתאימים לצרבת כגון קפאין, מזונות חריפים, מזונות בעלי תכולת שומן גבוהה. כמו כן יש להמנע מבצל, שום, אלכוהול ועישון. את שאר המזונות שהורדת לא הוכחו כגורמי צרבת, אך זוהי תחושה אינדבדיאולית. כדורים סותרי חומצה למיניהם אמנם אינם תמימים ויכולים לפגוע בספיגה של חלק מהמינרלים והויטמינים, אך חשפית הושט לחומצה יכולה להיות מסוכנת יותר מחסר תזונתי שניתן להשלים,שכן חשיפה לאורך זמן לחומצה יכולה לגרום לשינויים בושט שעלולים להתפתח לתאים סרטניים. בכל מקרה, הייתי פונה לגסטרואנטרולוג לייעוץ. בברכה, דנה

20/10/2006 | 13:54 | מאת: ד

האם ערכו התזונתי של האוכל שעומד כמה ימים במקרר נפגע? לדוגמא - אורז מבושל, דג, עוף, בורגול, עדשים, ביצים?

20/10/2006 | 16:18 | מאת:

שלום, אם האוכל מבושל או הביצים טריות, אין הבדל משמעותי אם מדובר במס' ימים. הערכים התזונתיים חלקם נהרסו במהלך הבישול. אוכל במקרר עדיף להחזיק ל- 3 ימים בממוצע, הואיל ואחר מכן צוברים חיידיקם ועובש. בברכה, דנה

20/10/2006 | 13:52 | מאת: דליה ב

אחרי כמה זמן מהארוחה מומלץ לשתות תה או קפה מבלי שאלו יפגעו בערך התזונתי של מה שאכלנו?

20/10/2006 | 16:16 | מאת:

שלום דליה, כשעה אחרי הארוחה. בברכה, דנה

20/10/2006 | 13:50 | מאת: דליה א.

המליצו לי מאוד לאכול לימון כל בוקר כי מנקה את מערכת העיכול, ויטמין C וכו'.. מה דעתכם? ומה באמת היתרונות והחסרונות שעשויים להיות לכך? תודה רבה על תשובתם ובכלל על פורום נפלא.... (-:

20/10/2006 | 16:15 | מאת:

שלום דליה, אין בעיה לצרוך לימון כמקור לויטמין C, אך זה לא שונה מצריכת כל פרי הדר אחר מבחינת קלוריות וויטמין C. למון לא "מנקה" את מערכת העיכול מכלום, כך שזו לא צריכה להיות הסיבה. בברכה, דנה

20/10/2006 | 09:49 | מאת: פרידה

בשל כל מיני תופעות הפסקנו לאכול מוצרי חלב בשנה האחרונה. עד לאותו רגע בני, שהוא בן 18, נהג לשתות לפחות כוס חלב אחת ביום ולאכול גבינה צהובה. ניסיתי לשכנע אותו לקבל תוסף סידן כתחליף, אבל הוא רוצה אסמכתא רפואית שאכן זה לא מזיק. חששותיו התעוררו משסירבו לקבל תרומת דם ממנו משום שלקח כמה ימים קודם לכן שני כדורי סידן 300 מ"ג. ואלה בקשותיי: 1. להצדיק או להפריך את טענתי בצורך בקבלת סידן בצורת תוסף. 2. אם אכן יש צורך בסידן כתוסף, מתי מומלץ לקחת אותו? עם הארוחות? בבוקר או בערב? 3. רשימה המזונות האחרים המומלצים, חוץ ממוצרי חלב, שעשויים למלא את החסר בתזונתנו, אבל בעיקר בתזונתו. אגב, אין סיכוי שיאכל סרדינים. תודה

20/10/2006 | 16:13 | מאת:

שלום פרידה, מה הסיבה להפסקת מוצרי החלב אצל בנך? האם עבר בדיקות בנושא? בברכה, דנה

21/10/2006 | 09:32 | מאת: פרידה

שלום דנה, במשך תקופה ארוכה נהג בני לשתות מדי בוקר חלב לפני שהלך לביה"ס, לפעמים עם דגנים ולפעמים בלעדיהם, ולעתים נתקף בחילה. כשהיה לו שיעור התעמלות שיעור ראשון נמנע בקביעות מלשתות חלב כי הבחילה הגיעה לכדי הקאות. לפני שנים רבות התגלתה אצלי רגישות למוצרי חלב, אני לא יודעת אם זה קשור. בני עצמו לא נבדק בעניין זה, אבל מאז שהפסיק לאכול מוצרי חלב נפסקו גם הבחילות. אולי מן הראוי לציין שכשהיה בן חמש התגלה אצלו החיידק הליקובטר פילורי. כעת הוא משרת בצבא, אבל הוא מוצב בבסיס קרוב ובא הביתה בכל יום. אם זה נכון שבחור בגילו אמור לקבל קצובה של כ-1500 מ"ג סידן ליום, הייתי רוצה לוודא שהוא אכן מקבל אותה. ן תודה ושבת שלום

19/10/2006 | 19:14 | מאת: תמר

שלום רב ברצוני לברר האם יש לצרוך אומגה 3 אם צורכים שמן פשתן? אני נטלתי עד כה 6 כדורים של אומגה 3 (המלצת הנטורופת לטיפול בטרשת נפוצה) לאחרונה התחלתי לצרוך שמן פשתן כחלק מדיאטה מסויימת, אף היא לטיפול במחלה, בערך 2-3 כפות ביום . היות וזה נראה לי מוגזם (גם בצריכת הקלוריות) אודה לכן על עצתכן מה עלי לצרוך מכל השמן הזה...תודה

20/10/2006 | 16:12 | מאת:

שלום תמר, אומגה 3 עדיף לצרוך ממקור של שמן דגים ולא זרעי פשתן, לכן השאירי את כדורי האומגה 3. בברכה, דנה

19/10/2006 | 19:08 | מאת: מיואשת

היי שלחו אותי לבדיקה בגלל אי ירידה במשקל למרות שמירה קפדנית על תזונה וספורט הייתי מעוניינת שתגידי לי האם של MCV 87.56 MCH 29.17 MCHC 33.32 RDW 13.23 יכול להצביע על משהו לא תקין ? אשמח אם תוכלי לומר לי על איזה ערכים יש להסתכל עד אשר אגיע לפגישה עם הרופא...והדיאטנית תודה רבה

20/10/2006 | 16:10 | מאת:

שלום, שלחת לי תוצאות של ספירת דם שאין להן משמעות מיוחדת מבחינה תזונתית, יש בדיקות נוספות של שומנים, המוגלובין ועוד. בברכה, דנה

אשמח אם תענו על שאלתי בנושא מתן תוספת ברזל לתינוק יונק או שתפנו אותי למקום בו אוכל לקבל תשובה אשמח אפילו אם תשלחו לי מייל בנושא, זאת מאחר וכרגע אנני נותנת תוספת ברזל לבני. .בני בן 6 חודשים יונק מלא (עדיין לא התחלתי לתת לו מוצקים) התחלתי לתת לו טיפות ברזל מגיל 4 חודשים. לאחרונה קראתי מאמר בו נאמר כי "מתן תוספת ברזל לתינוקות, בעיקר ב-6 החודשים הראשונים מוריד את ספיגת הברזל. כל עוד התינוק יונק בלבד, ולא מקבל תוספת ברזל מלאכותית, החלבונים בחלב האם דואגים שהתינוק יקבל את הברזל. מתן תוספת ברזל מלאכותית גורמת לחיידקים לשגשג ולגבור על יכולת הספיגה של התינוק ולכן התינוק בסופו של דבר סופג פחות ברזל. כמ כן נאמר כי תינוקות יונקים לא מאבדים ברזל דרך המעי בניגוד לתינוקות המקבלים תמ"ל" אני בדילמה האם להמשיך ולתת לבני תוספת ברזל. כמו כן האם יש בעיה לתת את הברזר בסמוך להנקה? תודה רבה מילי

שלום מילי, ראשית עלי להתנצל על האיחור במתן התשובה, שכן היה עליי להתייעץ עם דיאטנית מתחום הילדים. הסיבה לשמה אנו נותנים ברזל לתינוקות הינה סיבה מניעתית ולא טיפולית. ההמלצה נולדה מתוך הסתכלות על תינוקות שהגיעו לגיל שנה עם חסרים של ברזל, בין אם הניקו ובין אם לא. הואיל וברזל חיוני לגדילת התינוק ושגשוגו הן מבחינה פיסית והן מבחינה קוגנטיבית-שכלית, הוחלט ע"י משרד הבריאות וארגוני בריאות עולמיים להוסיף ברזל עד גיל שנה, ללא כל קשר לצורת ההזנה. יתרה מכך, הואיל וחסרים של ברזל נצפו גם באמהות, ומהן עובר הברזל לחלב, הוחלט גם עפ"י נתונים אלו לתת ברזל באופן מניעתי. באשר למאמר שציינת, לא מוכר לצוות הפידאטריה ונשמח לקבל העתק או קישור באינטרנט למאמר. את הברזל רצוי, אך לא חובה, לתת הרחק מההנקה, לספיגה אידיאלית. בברכה, דנה

דנה, תודה רבה על תשובתיך העניינית והמקצועית אני מצרפת קישור לאתר בו הופיע המאמר: http://menikot.com/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=109 שוב תודה ושבת שלום מילי

19/10/2006 | 13:58 | מאת: רווית

שלום.אני בת 25,וה-bmi שלי 16.5 מזה חמש שנים שאני בתת משקל .אולם משקלי קבוע ויציב.בדיקות הדם שלי תמיד תקינות,ואין לי חסרים תזותיים.האם משקלי הנמוך מהווה גורם סיכון למרות שהבדיקות תקינות? האם יכול להיות שיש לי בעיות הורמונליות בשל כך?(חשוב לי לציין שהיידה במשקל הייתה בעקבות שהות במזרח ולא דיאטה,כמו כן בצעירותי סבלתי מאנורקסיה במשך שנתיים)

19/10/2006 | 17:20 | מאת:

שלום רווית, BMI נמוך מהווה גורם סיכון לתחלואה ותמותה באותה מידה כמו השמנה ועל כן יש לברר מהי הסיבה למשקל הנמוך. כמו כן יש תמיד להשוות למשקל שלך לפני הירידה במשקל או ל-BMI ולראות האם הירידה משמעותית. בכל מקרה, יש לפנות לדיאטנית קלינית לברור צריכה קלורית והאם תואמת את צרכיך ולנסות להביא אותך למשקל לפני הנסיעה או למשקל תקין לגילך ולגובהך. במידה ויש חשד לבעיה רפואית יש להתייעץ עם רופא המשפחה או אנדוקרינולוג. בברכה, דנה

19/10/2006 | 13:40 | מאת: שירלי

4 חודשים אחרי הלידה הידיים והרגליים עדיין נפוחות מבצקות. מה אוכל לעשות כדי להוריד את הבצקות?

19/10/2006 | 17:16 | מאת:

שלום שירלי, בשלב ראשון יש לגשת לרופא המטפל לברר מה מקור הבצקות לאחר לידה, כי לרוב הן עוברות לאחר הלידה. במידה והבצקות מלוות ביתר לחץ דם יש לערוך בדיקות מקיפות לתפקודי כליה ובדיקת שתן. לעיתים דיאטה מוגבלת במלח יכולה להפחית את הבצקות, במידה והסיבה להן היא ספיגה מוגברת של מלח ע"י הכליה. בכל מקרה, פני בהקדם לרופא המשפחה או לרופא הנשים לייעוץ. בברכה, דנה

19/10/2006 | 13:35 | מאת: גלית

מהם היתרונות התזונתיים באכילת שום? האם הערכים התזונתיים שלו נפגעים בבישול? ראיתי במקררים בסופרמרקטים שום כתוש. האם ניתן לאוכלו כפי שהוא, ללא בישול? האם הערכים התזונתיים של שום חי כתוש גבוהים יותר משל שום מבושל?

שלום גלית, מיחסים לחומרים הפעילים בשום סגולות כגון טיפול ביתר לחץ דם ושומנים בדם, וכן תכונות אנטימיקרוביאליות (נגד חיידקים וזיהומים).התכונות מיוחסות לשום טרי בעיקר ולא לשום שעבר תהליכי עיבוד כ מו כתישה ובישול, הואיל ובתהליך זה חלק מהסגולות הולכות לאיבוד. למיטב ידיעתי ניתן לאכול שום כתוש ללא בישול, אך המטרה היא בעיקר לנוחות בישול. בברכה,דנה

19/10/2006 | 12:48 | מאת: רוית

שלום רב, רציתי לדעת איך מפיקים טופו וחלב סויה מפולי הסויה ואיך משתנה ההרכב התזונתי בעקבות התהליך. תודה, רוית.

19/10/2006 | 12:57 | מאת: רוית

כשעושים לבנה ( LABANE) מיוגורט (בתוך חיתול כמו פעם..) מה ערכם התזונתי של הנוזלים שנשארים?

19/10/2006 | 17:10 | מאת:

שלום רוית, לגבי שאלתך על הסויה, צר לי, אך אין לי מידע בנושא אודות ייצור טופו מפולי סויה, לשם כך עליך לנסות לפנות לאתרים באינטרנט העוסקים בנושא. מה שנשאר מהיוגורט אחרי ייבוש הם מי גבן בעלי חלבונים וחלק מהויטמינים המסיסים במים, ויטמיני B. כמו כן חלק מהפחמימות ביוגורט עובר למי הגבינה. בברכה, דנה

18/10/2006 | 22:04 | מאת: ענבר

אני מקבלת אלטרול במשך חודש למניעת מיגרנות. האם ייתכן כי בתקופה כזו קצרה - אעלה במשקל מהכדור? שבועיים ראושנים לקחת 10 מ"ג ועכשיו 25 מ"ג ליום. מבקשת לציין כי לפני 5 שנים קיבלתי סרוקסט עקב דיכאון ואז העליתי 10 ק"ג שממאנים לרדת.. לא הייתי רוצה להשמין שוב סתם כך...

19/10/2006 | 07:08 | מאת:

שלום ענבר, תרופה זו ידועה כמשפרת תאבון בחלק מהמקרים, ולכן ישנה אפשרות לעליה במשקל. מומלץ במקביל לפנות לדיאטנית קלינית הלתאמת תפריט למצב הנוכחי. בברכה, דנה

18/10/2006 | 21:00 | מאת: dan

שלום מה הערכים של אארטישוק ירושלמי.?? נהרסים בבישול? אוכל אותו גם חי?איזה מינרל ויטםין

18/10/2006 | 21:41 | מאת:

שלום דן, ב- 100 גר' ארטישוק ירושלמי יש 70 קק"ל, 17 גר' פחמימות, 3.5 גר' חלבון, 1.5 גר' סיבים, ועשיר באשלגן. נחשב לקבומת הפחמימות בדומה לתפוח אדמה. כמו בכל בישול, חלק מהויטמינים נהרסים, אך לא נהוג לאכול אותו חי. בברכה, דנה

18/10/2006 | 13:06 | מאת: מור

כמה קפאין יש בכפית שטוחה של קפה 18 קאראט? האם קפאין אכן גורם להפרשה מוגברת של מינרלים מהגוף? תודה רבה

18/10/2006 | 13:49 | מאת:

שלום מור, בכפית נס קפה מגורען מכל הסוגים יש בממוצע 30 מ"ג קפאין. ידוע כי קפאין גורם לאיבודים של סידן בשתן, מעבר לכך לא ידוע לי על איבודי מינרלים אחרים. בברכה, דנה

24/10/2006 | 20:37 | מאת: אלה

אם בצד הנזק שבשתיית קפאין, האם יש לו גם תכונות בריאותיות כלשהן (אם כן, מהן)?

17/10/2006 | 23:57 | מאת: דודי

בן 37. הכולסטרול הטוב שלי (HDL) הוא על 44. הכולסטרול הרע שלי (LDL)הוא על 187 שזה מאוד גבוה! ורמת הכוסלסטרול באופן כללי היא 253 ו- TRIGYCERIDES עומד על 110 כמה שאלות: 1. אני יודע שדגי ים זה טוב. אך האם מותר לי לאכול דגי בריכה (מושט, קרפיון?). אני אוכל בעבודה ושםאני יכול לבחור מנה עקרית עוף אוו דג(בריכה). מה עדיף לי? 2. אני יודע שאסור דברי מאפה- בורקס, עוגות וכו'. האם לחם זה בסדר (איזה סוג הוא העדיף?) 3. מה לגבי ביצים? האם מותר לי לאכול? ואם כן, כמה פעמים בשבוע? האם זה טוב לאכול לחמית? 4. שאלה אחרונה- האם זה נכון שעל ידי תזונה נכונה ניתן להוריד מקסימום עד 15%? ואם כן, אז זה אומר שאני אצטרך בכל מקרה לקחת כדורים? תודה רבה!!!

18/10/2006 | 11:45 | מאת:

שלום דודי, 1. עדיף לא לאכול דגי בריכהיותר מפעם בשבוע, הואיל ועשירים בחומצות שומן רוויות. מן הבשרים עדיף הודו, עוף ובשר בקר רזה. 2. אין בעיה עם לחם, עדיך לחם מחיטה מלאה או שיפון, כמובן שגם הכמות מוגבלת, תלוי בסך הקלוריות המומלצות ליום.ניתן לאכול גם לחמית אך בכמות מוגבלת שכן מכילה יותר שומן פר מנת פחמימה מלחם. 3. לפי מחקרים מותר לאכול ביצים, ישנם אף שהראו כי ביצה אחת ביום אפשרית, מתוך הנחה שלא נכנסת ביצה בבישולים אחרים. אני לרוב ממליצה 3-4 פעמים בשובע. 4. הואיל ובעית כולסטרול לרוב נובעת מבעיה מטבולית של עודף ייצור בכבד ולפחות 2/3 מהכולסטרול שלנו מגיע מייצור עצמי, אז לדיאטה יש חלק בטיפול אך לא רק דיאטה דלת כולסטרול ושומן רווי אלא גם דיאטה לירידה במשקל, אם צריך, והרבה פעילות גופנית אירובית. לרוב, אנו מנסים טיפול תזונתי למשך 3-6 חודשים, במידה ואין שינוי משמעותי, עדיף להתחיל בטיפול תרופתי.( טיפול תרופתי תמיד אפשר להפסיק, אך הנזק של כולסטרול ימשיך אם לא תטפל בו ). בברכה, דנה

17/10/2006 | 21:00 | מאת: ד.

אני נמצאת כבר תקופה במשטר דיאטטי והצלחתי להוריד 7 ק"ג ודי נתקעתי. בגלל החגים נוספו לי בחזרה כ- 2 ק"ג. כל זה מתסכל אותי ואני רוצה איזשהו תפריט למס' ימים מוגבל שיגרום לתזוזה מסוימת , שתהיה ירידה שתעודד אותי ואז אמשיך בדיאטה המאוזנת. אני צריכה "פוש". אגב, אני צמחונית ולכן התפריט צריך להיות ללא בשר ודגים. תודה

18/10/2006 | 11:36 | מאת:

שלום, איננו נותנים תפריטים בפורום זה, לשם כך עליך לגשת לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

17/10/2006 | 13:53 | מאת: ליאור

שלום רב לצוות הדיאטניות ברצוני לשתף אתכם בבעיה שתמיד אני נתקל בה. יש לי בעיה של רעב בלילה, תמיד הייתה לי בעיה כזאת ,אפילו שכל היום אני אוכל מאוזן והייתי אצל דיאטניות שיעצו לי על תזונה נכונה הרעב בלילה משגע אותי ואיני יכול להרדם. או שאני מתעורר כי הרעב מציק לי וניגש למקרר ואוכל הכל ללא גבולות העיקר להרגיע את הרעב אני צריך לאכול כמות נכבדת של מזון כדי שהבטן תרגע ואז אוכל להירדם. ותמיד הדיאטות נהרסות לי רק בשעות הלילה, במהלך היום אני לא מנשנש ואוכל ארוחות מסודורות עם כל אבות המזון וכמות קלוריות בסדר לדיאטה האם אפשר אולי להוריד מזון משעות היום ולהוסיף אותו בלילה,איזה מזון כן אוכל לאכול ובכל זאת לרדת במשקל? תמיד אומרים שאסור לאכול בלילה האם זה באמת נכון? ירקות פירות ושתייה ממש לא עוזרים לי לעומת זאת קערת פופקורן דיאטטי ללא שום תוספת שמן כן מרגיעה את הרעב, האם אפשר להמשיך לאכול את הפופקורן ללא חשש ולרדת במשקל? במהלך היום אני עושה פעילות גופנית. אשמח לתשובות תודה רבה ליאור

שלום ליאור, הינך מתאר תופעה ידועה, שבמידה ולא נמצאה בעיה פסיולוגית היכולה לתארה, יש לחפש תשובה פסיכולוגית. לעיתים רעב בלילה, עד כדי התעוררות ואכילה יכולה להעיד על הפרעת אכילה, אשר אינה נובעת מרעב אמיתי, אלא מהתנהגות חריגה באכילה. איני יכולה להבטיח לך שאכילת פופקורן בלילה תפגע או לא בדיאטה, איני מכירה אותך ואת הרגלי האכילה שלך, אך יש לברר לעומק מדוע אתה עושה זאת ועד כמה זה מפריע לך. לא מעלים יותר במשקל אם אוכלים בלילה, מה שחשוב זה סך הקלוריות היומיות הנכנסות והיוצאות. המלצתי, פנה לדיאטנית המתמחה בין היתר בהתנהגויות אכילה, ולא רק בדיאטה להרזיה לייעוץ פרטני. בברכה, דנה

17/10/2006 | 11:15 | מאת: אורן

שלום רב, 1.אני גבר בן 31 1.76 מטר שוקל 63.50 קילו .במאמצי השמנה . מדד אותי מדריך כושר עם מכשיר ( דומה לצבת) את אחוזי השומן בגוף. לאחר החישובים שלו יש לי בגוף 12.9% שומן . האם אחוז זה תקין לגילי ומשקלי גבוה או נמוך?מה עלי לעשות על מנת להוריד או להוסיף? 2.חשוב לי לציין כי התחלתי במצב של 58 קילו וכעבור כחצי שנה הגעתי ל 63.5 קילו ואחוזי השומן נשארו לאורך כול התקופה 12.9% , האם יש לכך חשיבות לטוב או לרע? אודה על תשובה , תודה רבה.אורן

17/10/2006 | 13:08 | מאת: אורן

רק להבהרה של התמונה בתקופה של חצי שנה נמדדתי שלוש פעמים עם המכשיר , שכמה, יד אחורית קדמית ואגן . הנתונים ששקלתי 58 קילו bmi19 . במשקל 63.5 קילו bmi20.5 . הנתונים לא אומרים לי כלום ומעדיף תשובה מתזונאית ולא מדריך כושר . השבוע חגגתי 31 האם יש שוני בנתונים המתבקשים ? תודה.

17/10/2006 | 13:09 | מאת:

שלום אורן, אחוז השומן אצלך נחשב נמוך ומתחת לסף המומלץ שנע בממוצע בין 16-22%. באפן כללי, אין סיבה ממשית לנסות להעלות את מסת השומן, אלא אם כן מדובר במקרה של תת תזונה ( לא תת משקל) ולחסר של הורמונים. ככל שמסת השומן נמוכה יותר, אך במסגרת הנורמה, אין בכך כל סכנה, הואיל ומסת השומן שלך נמוכה אך גם המשקל לגובה נמוך, יש לשקול לנסות עליה נוספת במשקל, וזאת בייעוץ עם דיאטנית קלינית. בברכה, דנה

17/10/2006 | 13:19 | מאת: אורן

תודה דנה על התשובה המהירה והמפרטת, לא הבנתי את ההבדל בין תת תזונה לתת משקל ?אשמח להבין את ההבדל אני שוקל 63.5 על 1.76 מטר. לפי בדיקות הדם אצלי הכול בסדר ברזל , סידן כולסטרול, כדוריות דם, תפקודי כבד וכו אם אעלה עוד כמה קילוגרים אך אשאר עם אחוזי שומן נמוכים מ 16 זה יהיה תקין? תודה

17/10/2006 | 11:09 | מאת: רון

קראתי על ההיתרונות שיש בליקופן ושאלתי האם כדאי לקחת ליקופן דרך קמוסות והאם זה כדאי ומה המינון המומלץ

17/10/2006 | 13:57 | מאת:

שלום רון, ליקופן הינו קרטנואיד (נגזרת של ויטמין A ). ליקופן נמצא בשפע בעגבניות ובכל התוצרים שלה ( מיצים, קטשופ, רסקים ועוד ). הזמינות של ליקופן עולה כאשר העגבניה עוברת תהליכי בשיול וחימום. כמות הליקופן משתנה לפי עונה וזן העגבניה. אחד היתרונות של ליקופן שנחקרו רבות הינו שימוש בליקופן למניעת סרטן הפרוסטטה וטיפול אף בסרטן פעיל. חלק מהמחקרים לקחו ליקופן נקי וחלק לקחו מיצוי שלו הכולל גם חלקי עגבניה שונים, כך שקשה עדיין לומר אם רק לליקופן תפקיד בעניין. מעבר לכך משמש כנוגד חמצון לרדיקלים חופשיים. רוב המחקרים בנושא ליקופן וסרטן הפרוסטטה הראו כי צריכה של 5-10 מנות של מוצרי עגבניה בשבוע הורידו באופ משמעותי את שיעור המחלה וכם במקרים מסויימים אף עזרו בטיפול. הואיל וליקופן דומה במבנה וששייך למשפה של בטא קורטן ( נגזרת אחרת של ויטמין A ) והואיל והראו שמינונים גבוהים שלו החמירו מצבים, כמו סרטן ראות, הוחלט לעת עתה להמליץ על מינון השווה לצריכה הממוצעת באוכלוסיה : 20-40 מ"ג ליום. רק כדי לתת כיוון : בעגבניה בינונית יש 3 מ"ג בממוצע, בכף רוטב עגבניות יש גם 3 מ"ג, בכוס מיץ עגבניות יש 9 מ"ג, ובכוס קוביות אבטיח יש 4.5 מ"ג. כך שדי בקלות ניתן להגיע להמלצו במזון. בברכה, דנה

18/10/2006 | 20:56 | מאת: dan

שלום מה הערכים התזונתים של ארטישוק ירושלמי? האם נהרס בבישול ? אוכל אותו גם חי.

17/10/2006 | 09:21 | מאת: אורית

שלום רב, אודה לך באם תוכלי להמליץ על מאכלים מומלצים לחולי גסטריטיס. וממה כדי להימנע. חביבה

17/10/2006 | 10:52 | מאת:

שלום אורית, במקרה של גסטריטיס הנובע מהפרשה עודפת של חומצה יש להמנע מהמזונות הבאים: מזונות בעלי אחוז שומן גבוה ( מעל 5% ), בשרים שמנים, טיגון, שום, בצל, קפאין, אלכוהול, פלפל שחור ועישון.לעיתים, אם צריך, מומלצת ירידה במשקל, לא לשכב שעה אחרי האוכל, ללעוס היטב את המזון ולהמנע מארוחות גדולות. כמו כן יש לדאוג ליטול נוגדי חומצה לפי המלצת הרופא, ולהיות במעקב של גסטרואנטרולוג ודיאטנית קלינית. בברכה, דנה

אני לאחר אישפוז של החמרה בנשימה. מתאוששת בבית ומחוברת למחולל חמצן. נאמר לי שהתזונה במצבי חשובה על מנת לאושש את המצבי. מה חשוב לאכול במצבי מבחינת מוצרים כדי לעזור למערכות בגוף. וגם : אני אוהבת לאכול חמאת בוטנים על לחם וריבה- האם בוטנים לאכול זה בסדר? איזה פירות יבשים יכולים לעזור? הרבה תודה יוכי

שלום יוכי, ישנם מחקרים מעטים הטוענים כי במקרה של מחלת ריאה חסימתית רצוי לאכול דיאטה עשירה יותר בשומן ולהפחית בפחמימות המעלות ייצור CO2 . דיאטה זו הינה דיאטה מורכבת ואינה ניתנת בפורום זה, עליך לפנות לדיאטנית לייעוץ, או בבית החולים בו היית מאושפזת, או לבקש ייעוץ ביתי בשל מגבלת החמצן. באופן ספציפי לשאלתך, אין אוכל אסור או מותר, תלוי בתרופות שאת נוטלת, במשקלך ומצבך הכללי, ולכן איני יכולה לומר אם פירות יבשים או חמאת בוטנים טובים או לא טובים במקרה שלך. בברכה, דנה

הרבה תודה דנה זה היה מהיר, כל הכבוד. אני אפנה לקופ"ח. יוכי

17/10/2006 | 01:03 | מאת: עידו

היי אמי עברה ניתוח לכריתת גידול בקיבה לפני שבוע. יש לנו מספר שאלות: - האם ניתן לצרוך תוספי תזונה כמו אוסמולייט ובאיזה מינון ? האם ניתן למהול אותו בדבש?- מאחר ויש לו טעם לוואי . - נוצר אצל אמי קצת פחד מאוכל עקב הניתוח ולמרות המלצות התזונאית, בשבוע הראשון לאחר הניתוח היא עדיין מתבסססת על יוגורט, פירה, ג'לי,וקוט'ג בלבד. מה עושים ? תודה רבה על העזרה

שלום עידו, הואיל ומדובר בניתוח מורכב עם שלבי החלמה ארוכים, גם מבחינה תזונתית, המלצתי לפנות טלפונית לדיאטנית בבית החולים לקבלת המשך ייעוץ לשבועות הקרובים. באופן עקרוני אם לא הוסר חלק מהקיבה, אמורים לחזור בתוך 3 שבועות בהדרגה לאכילה רגילה, אך אם בניתוח נגעו בצורת הקיבה או הסירו חלק ממנה, יש להתייעץ אך ורק עם הדיאטנית שטפלה בה עד כה, אותה גם תוכל לשאול לגבי האוסמולייט. במידה וסכרתית או עברה כריתה חלקית של הקיבה לא מומלץ להוסיף סוכרים כגון דבש. בברכה, דנה

16/10/2006 | 21:52 | מאת: יגאל

האם יש השפעה שלילית על שתיית כוסית יין אדום בעת ארוחה ונטילת כמוסת ויטמין E סמוך לכך.הסמיכות נובעת מהצורך למזון שמנוני יחד עם נטילת הויטמין לספיגה יעילה.מודה מראש, יגאל

17/10/2006 | 13:23 | מאת:

שלום יגאל, בחיפוש ספרי רוקחות לא מצויין נושא האלכוהול והפרעתו לספיגת ויטמין E. בחיפוש באתרי תזונה אחרים , ישנם מחקרים הטוענים כי אלכוהול מפריע בספיגת שומן, במספר מנגנונים, ועל כן מפריע לספיגת ויטמין E בין היתר. הואיל ואין מסקנה חד משמעית, המלצתי, לצרוך אותם בנפרד, בדומה להמלצה זו לגבי כל התרופות " לא לצרוך עם אלכוהול". ארוה שומנית לא חייבת להיות בשר, מספיק שבסלט יש כף שמן + גבינה או ביצה, והויטמין ייספג. בברכה, דנה

16/10/2006 | 13:40 | מאת: מיה

שלום, יש עכשיו מוצרי חלב 1.5 אחוז יוגורט ומעל מצורף לזה גרנולה. השאלה שלי, אם אני אוכלת כזה כל בוקר(כיון שזה מאוד משביע) זה בסדר? זה משמין לאכול גרנולה כל יום?? אני יודעת שזה בריא מאוד. השאלה מבחינת שומן.. אם כן כיצד לגוון?

17/10/2006 | 10:40 | מאת:

שלום מיה, אוכל אינו משמין ואינו מרזה, השאלה כמה אוכלים בסופו של דבר והיחסים בין שומנים, פחמימות וחלבונים תוך איזון עם פעילות גופנית. אם היוגורט+ גרנולה בא על חשבון ארוחת בוקר אחרת בעלת ערך קלורי דומה, אין סיבה שתעלי במשקל. כמו כן לגרנולה יתרונות ביראותיים כגון סיבים תזונתיים וגורמים לתחושת שובע. אפשר גם לקנות גרנולה ללא תוספת סוכר ולהוסיף ליוגורט טבעי ובכך להפחית במעט את הערך הקלורי. בברכה, דנה

16/10/2006 | 12:44 | מאת: ש

שלום, אני 4 חודשים אחרי הלידה, בעבר הייתי אצל דיאטנית קלינית בגלל טרגליצרידים וירדתי במשקל יפה לפי הדיאטה שניתנה לי. עכשיו אני עושה את אותה הדיאטה והתחלתי מיד אחרי הלידה ופלא ופלא אני לא יורדת קילו! אני מתוסכלת ולא יודעת מה הסיבה? איזו סיבה בריאותית יכולה להיות שלא נותנת לי לרדת במשקל כלל וכלל? והאם באמת נס קפה עוצר את הירידה במשקל?

17/10/2006 | 10:38 | מאת:

שלום, איני יכולה לומר מדוע אינך יורדת במשקל כרגע לעומת העבר, ייתכן וחילוף החומרים שלך השתנה לאחר הלידה, וייתכן שעצם המעקב אצל דיאטנית קלינית דרבן אותך יותר לשמור על דיאטה. כמו כן גורמים כמו אי הנקה יכולים להאט קצב ירידה, שכן ההשמנה לאחר לידה שונה מזו של השמנה רגילה, בעיקר במאגרי השומן. וככל הידוע לי, קפאין לא עוצר ירידה במשקל. המלצתי, גשי לדיאטנית קלינית אצלה היית בעבר לקלבת דיאטה שונה. בברכה, דנה

16/10/2006 | 08:02 | מאת: אמא של נעם

האם טחינה יכולה לגרום לשלשול? בני בן השנה ו-8 אכל בבוקר במעון לחם עם טחינה ובערב חזר עם הקאות ושלשולים. מתישאול של המטפלת - הדבר היחיד החדש שאכל הוא טחינה (מעט, מרוחה על לחם). אינני רוצה להגביל אותו במשהו שאין לי בטחון שהוא גורם לשלשול. בחיפוש באינטרנט לא מצאתי שטחינה/ שומשום גורמים לכך אך אני רוצה להיות בטוחה. תודה רבה.

16/10/2006 | 12:07 | מאת:

שלום, אוכל אינו גורם לשלשולים, הוא יכול להחמיר שלשולים קיימים, או במקרה שידועה רגישות למזון מסויים, כמו רגישות ללקטוז. לא ידוע כי טחינה גורמת לשלשולים באופן כללי, אך אולי בנך הרגיש כך וזוהי תגובתו. בשל הסכנה להתייבשות בגיל זה, הייתי נמנעת מלתת לו טחינה בגן, ולנסות רק בבית, טחינה טריה, אך שוב אפשר גם לא לנסות, ולראות אם השלשולים אינם קשורים למחלה וירלית אחרת. כמו כן, אני מציעה לשאול הורים אחרים במעון אם ילדיהם סבלו גם כן מאותה תופעה. בברכה, דנה

16/10/2006 | 13:36 | מאת: אמא של נעם

דנה שלום, תודה רבה לך על התשובה הרצינית והמעשית

17/10/2006 | 03:48 | מאת:

seseme could have an alrgic reaction. beter to check with an alergiolog OR a pediatric gastroenterolog noa (sorry for the english, i´m in brazil...). שלום, לטובת הכלל אני אתרגם את דבריה של נועה, לשומשום יכולה להיות תגובה אלרגית, ועל כן לפני חשיפה נוספת לטחינה מומלץ להתייעץ עם גסטרואנטרולוג או מומחה לאלרגיות. בברכה, צוות הפורום.

שלום, קשה לי לבלוע כדורים ושל ויטמינים בפרט. האם זאת בעיה נפוצה? איזו אלטרנטיבה יש לי? תודה

שלום רחלי, לעיתים ישנם אנשים המתקשים לבלוע כדורים גדולים, ולכן ניתו לקנות מולטיויטמין בטיפות. שאלי את רופא המשפחה. בברכה, דנה

15/10/2006 | 17:43 | מאת: רינת

האם מותר בהריון לאכול דבש? האם מותר בהריון לאכול פול? מה יקרה אם התינוק אלרגי?

15/10/2006 | 17:50 | מאת:

שלום רינת, אין כל בעיה לאכול דבש בהריון, במידה ואין סכרת הריונית. באשר לפול, אין אלרגיה לפול, ישנה בעיה של חסר באנזים G6P . למיטב ידיעתי החומר המצוי בפול אינו עובר שליה, ולכן גם אם במקרה יש חסר של האנזים לעובר, זה לא אמור להפריע. אם יש הסטוריה משפחתית של חסר באנזים זה במשפחתך, את יכולה לבחור לא לצרוך מזון זה לתקופת ההריון, ובכל מקרה להתייעץ עם הרופא המטפל. בברכה,דנה

15/10/2006 | 17:39 | מאת: יעל

בשל מום במערכת העצבים שנמצא בעבר בעובר, אני נוטלת מינון מוגבר (5 מ"ג). כרגע אני בחודש רביעי. בנוסף נוטלת פוריק הריון שמכיל עוד 1 מ"גץ הרופא טען שכדאי להמשיך מינון זה עד סוף ההריון כיוון שהוא עוזר בספיגה של חומרים מסויימים. בחיפוש באינטרנט מצאתי כי מינון זה נחשב כתרופה מסוג C, ולא A בדומה למינון של 1 מ"ג. האם מומלץ לי להמשיך ליטול מינון מוגבר של חומצה פולית או להסתפק במינון שבפוריק הריון? האם יש בכך סיכון לי או לעובר?

15/10/2006 | 17:47 | מאת:

שלום יעל, הואיל ומדובר בחומצה פולית במינון תרופתי, ולא כתסוף מזון, המלצתי לשמוע לעצת הרופא המטפל או להתייעץ עם מומחה אחר, לדיאטנית אין מקום להתערב בשלב זה.בכל מקרה, מינון זה לתקופת ההריון אינו מהווה סיכון עבורך או עבור העובר. בברכה, דנה