פורום תזונה קלינית
שלום דנה, כשביוגורט מסויים יש 60 קלוריות לדוגמה, ורשום עליו שהוא "מועשר בסיבים תזונתיים", האם החשיבו את הקלוריות של הסיבים שהוסיפו בתוך ה-60 קלוריות של היוגורט, או שלא החשיבו אותם בתוך הקלוריות של היוגורט, כי הם ממילא לא נעכלים? תודה, יום טוב.
שלום רומי, זה מתשנה ממוצר למוצר, הואיל ואין חוק בנושא, אבל החישוב די פשוט, בדקי עם הסכום הכולל של הקלוריות מתאים לסך הפחמימות/שומן/חלבונים ולראות אם החשיבו את הסיבים בתוך זה. את כמות הפחמימות והחלבונים יש להכפיל ב- 4 ואת השומנים ב- 9.אם הסכום הכללי של כמות הגרמים כפול ערכם הקלורי יוצא 60 קק"ל למוצר או ל-100 גר', תלוי מה כתוב על האריזה, אז לא החשיבו את הפחמימות . בברכה, דנה
האם לקטוז מפריע לספיגת ברזל? תודה!
דנה שלום, דווקא לקטוז מעודד את ספיגת הברזל. מה שמעכב אותה הוא הסידן. הסידן והברזל מתחרים על הספיגה בגוף (ולכן ישנה סברה מאוד מבוססת שאין שום תועלת בחלב מועשר בברזל ובסידן), ולכן במידה והמזון עשיר באחד מהם השני ספק אם יספג. במידה ואת צריכה את אחד המינרלים או את שניהם רצוי להפריד את נטילתם. רפואה שלמה : )
שלום ימית, את דיאטנית חדשה שמחליפה את דנה או נועה?
שלום רב, אילו תוספי מזון ( בנוסף לקריאטין ) כדאי לקחת כדי להגביר את היכולת, האנרגיה והכח בזמן פעילות גופנית ? התחלתי להשתמש בקריאטין לפני כארבעה חודשים והוא עוזר בצורה חלקית, אשמח לדעת אילו תוספי מזון נוספים יכולים להועיל. תודה מראש, נאור.
נאור שלום, תוסף נוסף המומלץ למתאמנים הוא "חומצות אמינו מסועפות BCAA". זוהי שרשרת של שלוש חומצות אמינו הכרחיות אשר פועלות להגנה על השרירים ומשמשות מעין "דלק" לפעילותם. השרירים מכילים שיעור גבוה של החומצות הללו, ופעילות גופנית, במיוחד אימוני כושר ותרגילי כוח, מצריכים כמויות מוגברות מהן. מומלץ במיוחד לספורטאים לבניית שרירים, לשיפור הכושר הגופני ולמניעת עייפות בעקבות אימונים. בהצלחה : )
שלום נאור, אינני מומחית בתוספי מזון אני מומחית בתזונה. איני ממליצה על תוספי מזון הואיל ואלו יכולים להיות לעיתים כמו תרופה.לפני תוספי מזון, שלעניות דעתי, מיותרים לרוב, פנה לדיאטנית קלינית בחדר הכושר או בקופ"ח להמלצה לתפריט אישי מתאים למידת הפעילות שלך. בברכה, דנה
שלום רב, בני סובל מהשמנה קלה, הוא נוטה לצרוך סטייקים של בקר, ומצד שני אין לו הרבה ברזל בגוף, ברצוני לדעת את היכן יש יותר קולסטרול ושומנים בבשר בקר טחון לעומת פילה בקר? ובכלל ארצה לדעת מהו בשר הבקר הרזה ביותר? בברכה טל תדמור
שלום טל, כמות הכולסטרול בבשר בקר טרי מחלקים רזים קטנה מזו של עוף, כך שאנו ממליצים על צריכתו, אך בכמות כמובן מתונה של 2-3 בשבוע. כמות הכולסטרול בבשר בקר טחון תלויה בבשר ממנו נטחן. הבשרים הרזים הם חלקים 4.5.6,8, 10-18, ביניהם גם הפילה שנחשב יחסית סביר.נותנת לך קישור מצויין של תנובה בנושא. http://www.bakar-adomadom.co.il/ בברכה, דנה
האם זה באמת נכון שזה לא בריא לאכול אותם ביחד? למשל פירא עם בשר, לחם עם גבינה וכו'. תודה!
פירות בנפרד אפשר לאכול גם בשעות הערב..סביבות 9-10? או רק בבוקר?
שלום תמר, לטענה הזו אין בסיס. אדרבה, גוף האדם מעדיף לקבל פחמימות וחלבונים יחדיו ולא לחוד. [בפחמימה יש סוכרים הגורמים ללבלב להפריש אינסולין שמעלה את רמת החנקן בגוף שגורמת לספיגה טובה יותר של החלבון החי (בשר) בגופנו בתפו"א יש גם חלבון אך לא מלא ולא אפרט עליו]. לכן בריא ואף רצוי לאכול אותם יחד. בקשר לפירות: אכן ניתן ורצוי לאכול פירות בשעות הערב ולפני השינה מארוחה בשרית כבדה. מה גם שאכילת פירות וירקות בלבד מהשעה 16:00-18:00 היא אחד התהליכים המסייע לניקוי הגוף מרעלים. מקווה ועזרתי, ערב טוב.
אני סובל מנפיחות הבטן אילו פירות ממולצים לי לאכול? הבנתי שתפוח..גזר..בצל גורמים לגזים אז מה לא? תודה
שלום, השאלה על רקע איזה גורם הינך סובל מנפיחות. גם לגזים ישנם גורמים רבים. הדרך הטובה ביותר לנסות ולא להחמיר את המצב היא ע"י המנעות ממזונות יוצרי גזים בשלב ראשון כגון קטניות-חומוס , שעועית אפונה, פול וכן משפחת המצליבים- ברוקולי, כרוב, כרובית וכן תנון שום ובצל. רצוי להקפיד על שתיה מרובה ופעילות גופנית. ישנם אנשים שגם סיבים תזונתיים גורמים להם נפיחות וגזים, אך להוריד סיבים בנוסף קצת בעייתי לבצי באופו עצמאי בלי ייעוץ נכון, ולכן בכל מקרה מומלץ לפנות לדיאטנית קלינית לייעות אישי. פירות ספציפיים אינם גורמים לגזים אלא אם כן הסיבים גורמים לכך. בברכה, דנה
שלום, רציתי לשאול אם טוסט פוגע בערכים התזונתיים שיש ללחם מלא, או לדגנים למינהם שמכניסים ללחמים אלה. תודה,
נועה שלום! אין הבדל משמעותי בין תהליך האפייה שהלחם עבר לפני כן, לבין קליית הטוסט. יש להניח שיש פגיעה מסויימת בויטמינים. לא במינרלים ולא בסיבים. בברכה, נועה
הייתי רוצה לדעת מה מותר לי לאכול ומה אסור בהחלט
אסנת שלום! אין רשימת איסורים. מדובר בתחושות אישיות. מה שמכאיב ומפריע - אל תאכלי בשלב זה. הגורם אינו תזונתי וכך גם הטיפול. ההתייחסות התזונתית היא אך ורק לסימפטומים - במידה וקיימת השפעה (לא אצל כולם). בברכה, נועה
דנה שלום אני מתאמן במכון כושר, מדברים על 'עקה חימצונית',תוצאה של הפעילות הגופנית. האם תה ירוק מכיל אנטי אוכסידנטים שנותנים מענה, אם שותים אותו אחרי או לפני האמון ? ובכלל: מה התועלת שבתה הירוק ? והאם כדאי לצרוך אותו מדי יום ? תודה: אמנון
אמנון שלום! אכן, מכיל אנטי אוקסידנטים בעלי פוטנציאל מתאים. רצוי לשתות לאחר פעילות גופנית. אין מניעה מצריכה יומיומית. ניתן כמובן גם לשלב מזונות נוספים בעלי פוטנציאל דומה, ירקות ופירות לסוגיהם. בברכה, נועה
אני מתלבטת האם ללכת ללמוד מדעי התזונה ומנסה להגיע לכל מידע אפשרי בעניין שיכול לעזור לי, אשמח אם תכולו לפרט יותר על המקצוע, האם כל עניינו [ולא מתוך זלזול חלילה] הוא חישוב קלוריות והתאמת תפריטים לאנשים? לאיזה תחומים אפשר להגיע? באיזה מקומות אפשר לעבוד? בתי חולים? מפעלים? האם יש קשר עם המטופלים [וכמובן שזה גם תלוי במטפל] אך האם יש עניין ליצור קשר ולהיות במגע עם האנשים או שהקשר הינו יותר טכני? תודה מראש.
שלום נילי, לשאלתך הרבה תשובות, וכל דיאטנית תענה לך באופן שונה, בהתאם להגדרתה לתפקיד דיאטנית. אני יכולה לתת לך רק אותי כדוגמה כדייאטנית שאחראית לתחום הנפרולוגיה בבית החולים, מטפלת בכ- 200 מטופלים כרוניים המגיעים לדיאליזה ובעזרת תזונה נכונה אנו מאריכים את חייהם באופן משמעותי, אני מרצה ומתרגלת סטודנטים לתזונה וסיעוד, עובדת באופן פרטי וכן עונה בפורום זה ולומדת לתואר שני בתחום המדעים, כך שהשמים הם ללא ספק הגבול השאלה מה את רוצה לעשות. בברכה, דנה
האם ניתן להמיר פרוסת לחם לבן ששווה 70 קלוריות בפרוסת לחם מקמח מלא מועשר בסיבים תזונתיים ששווה גם היא 70 קלוריות? בעיקרון, אנשים יגידו שכן, כי אין הבדל קלורי, אך האם הפרוסה מקמח מלא "שווה" לנו בעצם פחות קלוריות כי הגוף מוציא על עיכולה יותר אנרגיה. או שההבדל לא משמעותי ואפשר להחליף בין הסוגים בלי להתחשבן? נאמר ואדם שנהג לאכול מספר פרוסות ביום של לחם מקמח מלא, עם סיבים, ירצה להחליף את כל הפרוסות בפרוסות מקמח לבן, האם יגרם עודף קלורי על אף שלכאורה בשני הסוגים אותה כמות קלוריות? תודה, ערב נעים.
שלום, אין הבדל משמעותי מבחינה קלורית בין השניים, גם לא מבחינת עיכול. בכל מקרה, רצוי לצרוך לחם מחיטה מלאה מבחינה בריאותית, קלוריות זה לא הכל. בברכה, דנה
תודה דנה, אני יודעת שרצוי להעדיף דגנים מלאים. אבל איך אין הבדל מבחינת עיכול? ועל אף שההבדל הקלורי שנוצר איננו משמעותי כמה קלוריות להערכתך מבדילות בין שתי פרוסות לבנות רגילות לשתי פרוסות מועשרות בסיבים?
מאוד מעניין לקרוא פה בפורום.. ויש לי שאלה.. האם אפשר לקבל המלצה על עוגיות שוקולד עם ערך קלורי נמוך.. והאם 900 קל' ביום זה בסדר? בעצם 2 שאלות:)
שלום לינור, רוב העוגיות מכילות 50-100 קק"ל, תלוי בגודל, לא משנה הסוג, ואין לי המלצה מיוחדת. ו-900 קק"ל זה מעט מדי לכל הדעות, לא משנה גיל, משקל וגובה. בברכה, דנה
תודה דנה, אז כמה קל' את חושבת שזה טוב ליום?
שלום, לאחרונה התגלה כי אני חולה בקוליטיס. אני נמצא כרגע במצב של התלקחות. רציתי לשאול, האם דיאטנית קלינית תוכל לסדר לי תפריטים שמתאימים למחלה הזו, למצב של התלקחות ולמצב של רגיעה? הייתי אצל נטורופתית והיא נתנה לי תפריט לזמן ההתלקחות למשך חודש עד שלושה חודשים שהוא פשוט נורא ואיום מבחינת אוכל (כלומר, גם אם הוא עובד המחיר די כבד. עם זאת, ייתכן שהתוצאה שווה את המאמץ). רציתי לדעת האם גם לדיאטנית קלינית יש יכולת לתת תפריט שיעזור לצאת ממצב ההתלקחות (או להקל עליו) ולשמור לאורך זמן על רגיעה. בתודה מראש, עומר.
שלום עומר, בוודאי שכן,רצוי לפנות לדיאטנית שמומחית בתחום הגסטרואנטרולוגיה. בבברכה, דנה
שלום -לאחרונה התחלתי לאכול דייסת קוואקר שיבולת שועל לארוחת בוקר ואני מרגישה שהדבר גורם לי לצרבת.(את הדייסה אני מכינה עם חלב). בעבר הייתה לי צרבת גם כשאכלתי סובין חיטה ואמרו לי שכדאי לי לנסות סובין שיבול שועל. האם יש דרך להכין את שיבולת השועל בצורה אחרת (להוסיף משהו או לא להכין עם חלב) כדי למנוע את הצרבת? איך אני יכולה להנות מהיתרונות של סובין שיבולת שועל ושל דייסת קוואקר לארוחת בוקר ולמנוע את הצרבות תודה מראש, שני - ירושלים
שלום שני, ראשית נסי בלי חלב וראי אם יש הבדל. אם אין הבדל, פשוט המנעי ממזון זה, אפשר לקבל סיבים תזונתיים גם בדרך אחרת. בברכה, דנה
שלום , * האם שבולת שועל מומלצת גם לסוכרתיים? * האם שבולת שועל שקווקר (שמיועדת לדייסה)כמו שמוכרים בסופרים היא מלאה? או האם שבולת שועל היא בכלל דגן מלא ? תודה, רונן
שלום שתי שאלות 1-כמה זמן נשאר אוכל בקיבה ?אם יש הבדל ,למשל, כמה זמן קערת סלט וכמה זמן צלחת צ'ונט עם קישקה. 2-בכל העולם משתמשים בפחיות אלומיניום,אלומיניום הוא חומר רעיל,הטענה שפנים הפחית מצופה בלאכה ,או ציפוי אחר. לעיתים יש פגמים ,עמידה ממושכת בשמש וכו' האם נבדק כי פחיות האלומיניום בטוחות לשימוש ? תודה מראש ראובן
שלום ראובן, לגבי שאלתך הראשונה, מזון יכול לשהות בקיבה מדקות ספורות ועד כשעה מקסימום, תלוי בעיקר בסוג המזון. ככל שהמזון עשיר יותר בשומן כך קצב הריקון איטי יותר. ישנם מזונות לא שומניים עם קצב ריקון ארוך כגון אורז וכרוב. לגבי שאלתך השניה, יש להפנותה למשרד הבריאות. בברכה, דנה
שלום למנהלי הפורום, אני סובלת בחודשים האחרונים מרעידות ברגליים וקראתי שזה ממחסור במנגן ומגנזיום, אתה יכול בבקשה לומר לי איזה מזונות עליי לאכול על מנת לפתור את הבעיה? האם תוסף מזון יעזור? תוך כמה זמן אחול שיפור? תודה רבה דנה
שלום דנה, חסר במנגן קשה יותר לגלות וגם זה די נדיר. לעומת זאת חסר במגנזיום אפשר בקלות לגלות בבדיקות דם. איני יודעת למה רגלייך רועדות, אך כדאי לפני כל תוסף מזון או הכרעה רפואית להוכיח שאכן נכונה. אז בשלב ראשון, פני לרופא לאבחון הבעיה. שנית מזונות עשירים במגנזיום כוללים דגנים מלאים, קטניות, בננה ועלים ירוקים. איני רואה צורך בתוסף אם לא הוכח חסר. בברכה, דנה
שלום לכולם. אני בן 16 וקצת, סובל מרעידות - מהידיים ועד לרגליים. לא פניתי לשום רופא בעניין, ויתרה מכך - הוריי לא ממש מודעים לכך בעיקר בגלל הפחד שלי. מעליי לעשות והם יש ברעידות האלה סיכון ממשי? תודה לעוזרים.
שלום ריבי, בכף אורז מכל סוג יש כ- 20 קק"ל. בברכה, דנה
שלום, אני סובלת מתסמונת המעי הרגיז ורציתי לדעת מה אפשר להחליף ולאכול במקום לחם.. קשה לי לעקל לחם.
שלום, תלוי מהי הרגישות, האם לגלוטן או לסיבים. אם זה לגלוטן אז את יכולה לצרוך פריכיות אורז, ולחמית ולחמים ללא גלוטן. אם הרגישות לסיבים, אז את צריכה לאכול לחם לבן וקרקרים מקמח לבן בעיקר ופריכיות אורז מאורז לבן. בברכה, דנה
שלום רב, ידוע לי כי בתפריט שלי אני צריכה לאכול מנת חלבון אחת שהיא 150 גר' עוף / בשר/ דג. אם אני אוכלת בנוסף גם תוספת של קטניות או ביצה בארוחת הערב ובמשך היום גם מוצרי חלב, האם עברתי את כמות החלבון שהוקצבה לי? בתודה מראש על תשובתך.
שלום לילי, איני מבינה הקצבה של רק מנת בשר ליום? גם אם את מוגבלת בחלבון את יכולה לאכול ביצים ומוצרי חלב במידה. אם את לא מוגבלת בחלבון בשל מחלת כליה או כבד, את יכולה לאכול גם קטניות, גם ביצה וגם מוצרי חלב. וכדאי לפנות לדיאטנית ולשאול מה פשר ההגבלה. בברכה, דנה
שלום רב בת 36, משקל תקין, בדיקות דם תקינות. סובלת מתחושות חולשה ורעד גלי חום אחרי פעילות גופנית- לא תמיד, ובמידה ולא אכלתי יותר מ3 שעות רצוף. רגישה לקור. אוכלת מגוון- מעט בשר עוף. בשר אדום בכלל לא. האם הסימפטומים מתאימים ל"חוסר אבץ/פחם"(ראיתי באתרים באינטרנט) ואיך ניתן לשמור על היחס הזה כתקין תודה
שלום, לא נראה לי מתאים לחוסר אבץ. ואין דבר כזה"חוסר פחם", אין לנו פחם בגוף. יכול הליות שאת סובלת מירידות ברמות הסוכר, ועל כן עליך לאכול יותר פחמימות מורכבות לפני ואחרי פעילות וכן אכילה כל שעתיים-שלוש. בברכה, דנה
דנה רב שלומות לפני מספר ימים שאלתי אותך האם סלט ירקות טריים שהושאר במקרר כעשר שעות שומר על ערכיו התזונתיים וענית לי שלא, כיוון שהירקות עוברים חימצון. כעבור כמה זמן מתרחש החימצון? האם מדובר בתהליך שאורך דקות או שעות? אם הסלט יושאר במקרר רק שעתיים-שלוש ערכיו התזונתיים יישמרו? ובנושא דומה: האם ביצה קשה שהושארה במקרר יממה שלמה (בקליפתה) שומרת על ערכיה התזונתיים? ובחזרה לירקות (האהובים עלי...): אני נוהגת לפצוח כל ארוחה בסלט ירקות הכולל כעשר עגבניות שרי, שני מלפפונים, שני פלפלים, בצל וכמה מלפפונים חמוצים. אני אוכלת שלוש פעמים ביום סלט כזה: בוקר, צהריים וערב. האם אין מדובר בכמות רבה מדי של ירקות? הדבר אינו גורם לי להפרעות כלשהן (כגון כאבי בטן) ובדיקות דם שגרתיות שביצעתי העלו תפקודי כבד תקינים.האם יכול להיגרם לי נזק מכמות רבה כל כך של ירקות?
שלום דנה, תהליך החמצון מתחיל ברגע החיתוך. הזמן משתנה וזה מתחיל מדקות ונמשך שעות, תלוי בוסג הויטמין ובכמותו בירק. אין נזק באכילת כל כך הרבה ירקות , נהפוכו, תפריטך עשיר בויטמינים ומינרלים ובסיבים תזונתיים. עדיף להכין סלט טרי ולאוכלו מיד מאשר לחכות מס' שעות במקרר. ביצה לא מאבדת מערכה התזונתי אם מחכים יממה שלמה, כי הביצה בעיקר תורמת חלבון וכלסטרול ואלו לא משתנים. בברכה, דנה
יש לי עוד יומיים תור לדיאטנית בקופת חולים. רופא המשפחה שלי הפנה אותי בגלל משקל מאוד נמוך וכמויות אדירות (באופן מוגזם) של ויטמינים בגוף. רציתי לדעת אם יש מצב שהדיאנית תסכים לבנות לי תפריט לשמירה על המשקל (יש לי נטייה רצינית לרדת כי אני מאוד מפונקת באוכל) או שהיא תתעקש שאני יעלה למשקל מינימום. עכשיו הBMI שלי 15.4. תודה
שלום, איני יכולה לומר מראש מה הדיאטנית תחליט לעשות איתך, הכל מאוד תלוי במצבך הכללי, ואת בהחלט בתת משקל חמור ביותר. תחכי בסבלנות עוד יומיים. בברכה, דנהי
דנה/נועה יקרות: אני בת 22 סובלת מעצירות- יציאות כל 4 ימים. פניתי לרופא משפחה והוא אומר שזה לא נקרא עצירות.. ולא מוכן לתת לי משלשלים כיוון שאני בתת משקל. אני לא רוצה להשתמש במשלשלים שמוכרים כי הם לא בריאים. איזה מאכלים טובים למנוע עצירות? תודה..
שלום שני, אי יציאה במשך 4 ימים בהחלט נחשבת עצירות, אבל לא כשזה קורה אחת לחודשיים, אלא שזה קורה על בסיס שבועי . הדרך הטובה ביותר לטפל בזה היא העשרת התפריט בסיסים תזונתיים: ירקות, פירות, דגנים מלאים, שתיית מים כ- 2 ליטר ליממה ופעילות גופנית אירובית יומיומית. בברכה, דנה
היי איזה סוגי מזון ידועים כמנקי כבד ? בינתיים יש לי ברשימה רק "סלק". אני רוצה ברשותך להרחיב את הרשימה החד-איברית הזאת. תודה
שלום אביעד, לצערי הרשימה היא פחות מאחד, הואיל ואין דבר כזה "ניקוי כבד". הכבד שלנו זה לא פח אשפה, הוא המקום העיקרי בגוף למטבוליזם של מה שנכנס לגופינו ותפקידו גם להפטר מכל אלו, וסלק ממש לא "מנקה כבד", כמו כל מזון אחר שלא עושה זאת. אולי בפורום הנטורופתיה ירחיבו את הרשימה. בברכה, דנה
שלום, לפני כשנתיים התחלתי לצרוך כדורי ברזל ו- 12B, מאז אני עולה במשקל באופן הדרגתי, לא מצליחה להוריד במשקל על אף שביקרתי אצל שתי דיאטניות, גם הרופא וגם הדיאטניות אמרו לי שהם לא מכירים קשר בין השניים, אבל אני הגעתי למסקנה הזו בכוחות עצמי כי ברגע שהורדתי את הכדורים הפסקתי להשמין והצלחתי להפחית ממשקלי, הבעיה היא שהפריטין ירד ואני סובלת מחולשות. איזה תחליפים אפשר לקחת על מנת לשמור על רמת ברזל גבוהה בגוף?
שלום יעל, אכן אין קשר בין השניים, למרות שזה נראה לך כך. את יכולה לנסות להעלות את רמות הברזל וויטמין B12 ע"י צריכה יומיומית של בשר בקר ו/או הודו אדום. פעם בשבועיים כבד עוף. בברכה, דנה
שלום, הייתי רוצה לדעת מה זה אומר חלב ניגר? מה פירוש ניגר? מה ההבדל בין חלב ניגר לחלב שאינו ניגר? תודה!! דגנית
שלום דגנית, כאשר אומרים מוצרי חלב ניגר, הכוונה למוצרי חלב נוזליים-ניגרים- נשפכים, כגון: חלב, לבן, אשל, יוגורט, מעדנים.להבדיל מגבינות רכות וקשות. בברכה, דנה
אני מטופל בכולכצין בגלל בעית FMF לאחרונה קיבלתי כדור נוסף מסוג ACE זה גרם לי לירדת לחץ דם ברצוני לדעת 1מה נחשב לחץ דם נמוך(בערכים) שמחייב ההתיחסות רפואית. 2 האם יש תוספי מזון שמעלים לחץ דם.
שלום, אני מניחה שקבלת כדור זה בשל נוכחות חלבון בשתן. לכדור זה השפעה גם על לחץ דם והוא מוריד אותו. לחץ דם נחשב נמוך, בעיקר אם הוא מפריע לתפקוד היומיומי. אין ממש מספרים, אך נניח שאם זה יורד מתחת ל-90/60 זה מעט נמוך.כמובן שאם זה מפריע לך בתפקוד, כגון, גורם לסחרחורות, חולשה, עייפות וירידה בתפקוד הכללי, עליך לפנות לרופא ולשקול הורדת מינון או החלפת תרופה. אין תוספים שמעלים לחץ דם. אפשר לצרוך יותר קפאין שמעלה את לחץ דם ולהלעלות בייעוץ דיאטנית את כמות המלח במזון. בכל מקרה הייתי ממליצה לך לגשת לדיאטנית קלינית לייעוץ, במידה ויש אכן נוכחות חלבון בשתן, להתאמת תפריט אישי. בברכה, דנה
אני בולימית כבר 5 שנים, אומנם בהפסקות . ואני חושבת שהגעתי למסקנה שאני לא יכולה להפסיק,האוכל הופך להיות יותר חשוב והמחשבה הנוראית של - במקרה הגרוע אני אקיא הכל ... , נופלים עליי הימים הללו של "חייבת לאכול ",ועמם ההקאות הלא פוסקות , העצב והתיסכולים ! כל מה שלמדתי בפסיכולוגיה - פשוט מקרה קלאסי , אני רק רוצה לדעת לאן אני יכולה לפנות - מקום שלא כ"כ יקר , שאני אוכל לעמוד בהוצאות שלו תודה מראש
שלום לירון, ברוב בתי החולים יש מרכזים להפרעות אכילה. פני לבית החולים הקרוב לאזור מגורייך. בברכה, דנה
אולגה רז טוענת בכתבה בעתון : 1. בין שאר הסימפטומים לתת פעילות בלוטת התריס: (לי יש את כל הקבוצה הזו: יובש בעור + תחושת קור+ צרידות בלתי מוסברת+ עצבנות יתר ובמקרה שלי גם התקפי חרדה. 2. הירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, כרובית,ברוקלי, כרוב ניצנים, צנונית: מכילים חומרים גויטרוגנים שמסוגלים לפגוע ביכולת בלוטת התריס לנצל יוד. ולכן לאכול אותם רק מבושלים אם בכלל. 3. יש הטוענים שהטווח המוגדר כתקין רחב מדי ובמקרה של סימנים לתת פעילות יש לבצע בדיקת TRH test. לאור זאת שאלותי : 1. האם זה נכון לגבי הירקות ממשפחת המצליבים? 2. בדיקת TSH שלי קרובה לערך המירבי המותר ואני בתור צמחוני אוכל הרבה ירקות מהמצליבים, חלקם לא מבושלים. האם כדאי להקטין את הצריכה? 3. האם כדאי לשקול ביצוע הבדיקה TRH test? בתודה
שלום שאול, אולגה רז לא כותבת שטויות , וגם הפעם לא, היא צודקת ב- 100%. אם אין לך אבחנה של תת פעילות של בלוטת התריס, גם אם אתה בטווח העליון, אין לך מה לדאוג. ואין טעם לבצע בדיקות מיותרות. בברכה, דנה
שלום לא קראתי את מאמרה של אולגה רז, אבל אני מופתע מאד מהדברים.יש המלצות גורפות לאכול ירקות ממשפחת המצליבים ,בעיקר כרוב וברקולי שהם עשירים בחומרים אנטי מוטטיביים,שמגינים מסרטן,אנטי אוקסידנטים,סידן וויטמין C וסיבים.אני זוכר שפרופ' אחד שצעק... איכלו כרוב, כרוב ,כרוב. מי יעשה סדר בדברים? יוני
שלום יוני, תקרא את השאלה והתשובה, זה נכון רק לאנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, וגם זה בסדר כאשר מבושלים. לשאר האנשים זה מומלץ מאוד. בברכה, דנה
אהלן, אשמח לקבל המלצות לגבי תזונה נכונה מתוך מטרה לתמוך ולמנוע החמרה בסחוס שחוק, מקורות מזון המכילים מרכיבים הנמצאים במגה גלופלקס למשל. תודה.
שלום אלון, אין המלצות תזונתיות לחיזוק סחוס. גם מגה גלופקס לא הוכח כמחזק, אלא יכול להאט במעט את קצב התקדמות השחיקה של הסחוס, אך גם זאת מוטל היום בספק. בברכה, דנה
שלום, במה משתמשים כתחליף לגבינות הרגילות , כדי לאפות עוגת גבינה לילד שרגיש לחלב פרה? באילו גבינות אפשר להשתמש כך שהתוצאה תהיה קרובה למקור בטעם ובמרקם? היכן משיגים גבינות אלו? תודה, לומדים את התחום....
שלום יולי, בהנחה שאין גם אלגיה לסויה, אפשר להשתמש בחלב סויה, טופו,ממרח טופו בעל אחוזי שומן יחסית גבוהים. כמו כן אפשר להשתמש בחלב קוקוס, חלב אורז, שמנת צמחית. כל אלו ניתן להשיג בכל סופר אזורי גדול. בברכה, דנה
דנה תודה על התשובה המהירה. התחליפים הללו טובים לממרח/חלב לשתיה אבל לאפיית עוגות גבינה, בטעם ובמרקם נראה לי בעייתי. אני שואלת ספציפית על תחליף לגבינה רגילה 5% לאפייה וגם לעוגה קרה. האם את מכירה גבינה רכה רגילה שאיננה על בסיס חלב פרה ומתאימה לעוגה?
שלום מחקרים הראו כי ויטמיןE והמינרל סלניום פחיתים סיכון לסרטן הערמונית. שאלתי : האם בכף נבט חיטה יש מספיק ויטיןE ומספיק סלניום(200מק'ג) לצורך הנ'ל. תודה צדיק
שלום, נכון להיום המחקרים האמינים ביותר בנושא תזונה וסרטן הפרוסטטה מדברים על הליקופן, אנטיאוקסידנט בעגבניות, כמגן מפני סרטןהפרוסטטה, כל המחקרים האחרים, כולל אלו שאתה מדבר עליהם, אינם מחקרים מוצלחים מבחינה מדעית ולכן לא הייתי בונה עליהם כמקור מהימן. בכל מקרה, נבט חיטה הינו מקור סביר לויטמין E וסלניום, אך מדובר בכמות של כ- 2-3 כפות לפחות. בברכה, דנה
שלום וברכה, חברה הביאה לי מאמריקה אבקות לשתיה {נדמה לי שיש אותן גם בארץ }. היא המליצה לי עליהן,כמועילות ומזרזות ירידה במשקל. {נוטרה לייף }.האם כדאי לי להשתמש בהן,במקום כמה ארוחות ? האם הן באמת עוזרות בדיאטה ? אני צריכה לרדת 10 ק"ג,מחכה לתשובה,בר.תודה.
שלום בר, רוב האבקות הללו מכילות סיבים ו/או חומרים הגורמים לשובע או שלשולים. הם יכולות לגרום לירידה במשקל, אך עם סיכוי אפסי לשמור על המשקל. דיאטה להרזיה לא מתחילה בפה היא מתחילה במוח, ואבקות לא ישנו חשיבה והתנהגות אכילה לא נכונה, לכן איני ממליצה עליהן לא לעיתים קרובות ולא לעיתים רחוקות. בברכה, דנה
שמעתי בעצתך,תודה רבה.אני מתחילה דיאטה,להורדת 10 ק"ג, המיותרים שלי. לפני חודשיים וחצי שקלתי 68 ועתה אני שוקלת 62.5. זה בסדר,לרדת ככה ?זה לוקח המון זמן.
לפני מספר שנים, עקב דיכאון, נטלתי סרוקסט. אז שמנתי בכ-10 ק"ג בתקופה קצרה ונשארתי במשקל הזה לאורך שנים. כעת, לאחר הפסקה של כחצי שנה בלקיחת הסרוקסט "חזרתי" שוב לקחת את הכדור (לפני כחודשיים) ועליתי בכמה ק"ג נוספים.... זה ממש מלחיץ אותי והתחלתי ללכת לחדר כושר ולעשות דיאטה. האם ניתן לרדת במשקל למרות שאני לוקחת את הכדור (שידוע כי משמינים ממנו??) לא מעוניינת בעוד סיבה לדיכאון (מצבי הנפשי השתפר מאז ששוב לקחתי את הכדור.
שלום ענבל, סרוקסט אכן מעלה תאבון, אך כמו כל תופעת לוואי, גם זה ניתן לשליטה ע"י דיאטה נכונה ופעילות גופנית. המלצתי, גשי לדיאטנית או בקופת חולים או במכון הכושר וקבלי ייעוץ אישי בנושא. בברכה, דנה
תודה קודם כל. דבר נוסף שחשבתי עליו..אני בת 50 כאשר המחזור כבר לא סדיר, האם ייתכן שנפיחות בבטן היא כתוצאה מכך ואולי אף זה גרם לעלייה במשקל?? זה בערך מהשבועיים האחרונים....
שלום וברכה, ברצוני לשאול האם משקה מאבקת חרובים טוב לשלשולים בעקבות מחלת קרוהן? בתודה על התשובה גיטה
שלום גיטה, לצערי אין לי מידע לגבי משקה חרובים ושלשולים בקרוהן. בברכה, דנה
מה עדיף מבחינה בריאותית בכלל, ולאנשים שסובלים מכולסטרול בפרט - לשתות נס קפה או קפה שחור? (בהנחה ששניהם לא בריאים - מה הרע במיעוטו?) תודה
שלום, אין קשר בין צריכת קפאין לכולסטרול. בכל מקרה אין בעיה לצרוך קפאין במידה, ולכן זה לא ממש משנה איזה קפה צורכים, כל עוד זה במידה סבירה.ויש לבטל לאלתר את ההנחה שקפה זה דבר לא בריא, מחקרים רבים הראו שצריכת קפה קשורה לפחות מקרי אלצהיימר וסרטן הכבד. בברכה, דנה
שלום לבני שהוא ספורטאי כמעט ברמה מקצועית טרספרין 175 (המוגלובין 14.2 ברזל 85 ופריטין 147 כלומר הכל תקין) האם יש מקום לתוספי ברזל למרות שמרגיש בדרך כלל טוב, למעט עייפות שיכולה גם לנבוע מעומס יומי רב של עבודה ואימונים. תודה
שלום שלומית, איני רואה סיבה לתוספת ברזל לבנך. גם עודף ברזל מזיק. בברכה, דנה
הנני מתלבטת עתה בבחירת נושא לימודים ושוקלת ללמוד להיות דיאטנית. האם יש באופן כללי ביקוש בשוק העבודה לעובדים חדשים?? האם המשכורת מכובדת??
שלום שלומית, את הדרישה את יוצרת ולאו דווקא השוק, אם את טובה וחדשנית, תמיד תמצאי עבודה. באשר למשכורות, תלוי איפה וכמה את עובדת. בברכה, דנה
אני מאוד מיואשת ממשקלי הנוכחי וזקוקה נואשות לעזרתכם. אני אישה בת 40 ומאוד רזה,מורידה את משקלי ללא כל כוונה או מאמץ,אך קשה לי לעלות ולו גרם אחד. בשנה האחרונה רזיתי ב-10 קילו וכמה שאני אוכלת ומה שאני מנסה לעשות ,לא מצליחה לעלות גרם אחד,גובהי 1.60 ומשקלי כיום 43 ק"ג אני נראית כמו עולם הולך ונעלם ומחפשת בטירוף פיתרון כיצד לעלות את משקלי,אני מאוד מיואשת,בבקשה אם ישנם תרופות או כל המלצה אחרת להשמנה אשמח לשמוע יותר. בנוסף לאוכל אני צורכת גם בתוספות מזון "אנשור פלוס" אבל זה ממש לא משפיע עליי. בבקשה זקוקה לעזרהההההההההההההההההההה
שלום, עליך לפנות בהקדם האפשרי לדיאטנית ולגסטרואנטרולוג לבירור ירידה במשקל. במסגרת פורום זה איננו נותנים ייעוצים פרטניים לדיאטות. בהצלחה, דנה
שלום יש לי חוסר חלבון בגוף,אני כבר חודש וחצי עם דיאטת עשירת חלבון,אין שיפור כלל בבדיקתהדם. האם להמשיך עם הדיאטה ויתכן שיפור?טוענים שאחרי 3 שבועות כבר היה אמור להיות השיפור.
שלום ירדן, אני זוכרת שאת במעקב אצל דיאטנית. המלצתי, התייעצי עימה, דרך פורום זה לא אוכל לתת לך עצות פרטניות, לצערי.אם לה אין עצה מועילה, פני לגסטרואנטרולוג לבדיקה מקיפה, האם מדור בבעית ספיגה ו/או ייצור ו/או איבוד. בברכה, דנה
שלום רב מבקשת חוות דעתכם בנושא ויטמינים. אני בת 38 , בשבוע ה-18 להריון . איזה מולטיויטמין רצוי לקחת במצב של חוסר ברזל? האם רצוי להוסיף גם פלורדיקס? התזונה שלי לא כל כך מאוזנת. בתודה מראש, ירדן
שלום ירדן, במצב של חוסר ברזל לא לקוחים מולטיויטמין אלא לוקחים תוסף ברזל. ישנם הרבה סוגים בשוק, כולם טובים ויעילים, אך בעלי תופעות לוואי שונות. לגבי המינון עליך להתייעץ עם הרופא המטפל. לרוב יש תוסף שמכיל גם ברזל וגם חומצה פולית וכך את חוסכת בכדורים. פלורדיקס הינו תוסף בזל בפני עצמו, אז או שצורכים אותו או שצורכים תוסף ברזל אחר, לפי המלצת הרופא המטפל. בברכה, דנה
ראיתי שבמים המינרליים של עין גדי יש כמות גבוהה יותר של נתרן מכל מותג מים אחר. בעין גדי הערך הוא 46 מ"ג לליטר, בעוד שבנביעות, למשל, הערך הוא 9 מ"ג לליטר בלבד. אני שותה כ3 ליטר ביום של עין גדי, מה שאומר שאני מכניס ממנו כ140 מ"ג נתרן, שזה הרבה יחסית למים אחרים. אדם שאני מכיר טוען שזאת עדיין כמות קטנה מאד של נתרן, מכיוון שמהמזונות שלנו בלבד אנחנו מקבלים כל יום מספר של *גרמים* של נתרן. האם לדעתכם ניתן להשוות ולהקביל בין כמות הנתרן שמכניסים ממי שתייה, לבין זאת שמגיעה ממזון? מדובר באותו חומר עם אותה ספיגה? האם 3 ליטר עין גדי ביום יכול להזיק? תודה מראש
שלום שוקי, אנו צורכים בדיאטה ממוצעת כ- 6000-7000 מ"ג נתרן ממזון, כך ש-140 מ"ג ממים מינרלים הינם יחסית כמות קטנה. במקרה שאנו צריכים להגביל במלח, לדוגמה באנשים עם יתר לחץ דם או אי ספיקת לב/כבד, אז ההגבלה יורדת ל- 1000-3000 מ"ג נתרן ביום, ואז 140 מ"ג כבר הופכים להיות משמעותיים יותר. הנתרן נספג ממים בדיוק כמו ממזון. איני רואה סיבה לכך שאתה שותה 3 ליטר ביום מים,אפשר בהחלט להסתפק ב- 2-2.5 ליטר ליממה, כמובן זה הכל תלוי במידת פעילותך. בברכה, דנה
כיצד אני אמורה לדעת מה לאכול וכמה בדיאטה. אני בת 40 גובהי 158 ס"מ,ומשקלי 65 ק"ג. אני מעוניינת לשקול 52 ק"ג. בבקשה תעזרי לי. בתודה ,מיכאלה.
שלום מיכאלה, לצערי פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי . עליך לפנות לשם כך לדיאטנית קלינית לייעוץ פרטני וטיפול מלא אשר כולל יותר ממפגש אחד. בברכה, דנה
שלום, איך אוכל לצמצם את מידת החמצון של ה-LDL שלי, כאשר לא עולה בידי להעלות את ה-HDL הנמוך (40-41) שלי, על אף פעילותי הגופנית הקבועה, מיעוט במאכלים בעלי שומן רווי, משקל תקין, והימנעות טוטאלית מעישון? אציין שאני מקבל סטטין, שבזכותו הכולסטרול הכללי וכן ה-LDL שלי תקינים. תודה. אלעד
שלום אלעד, תוכל לעשות זאת ע"י צריכה מוגברת יותר של נוגדי חמצון, בעיקר ירקות ופירות טריים וכן שתיית יין אדום ומיץ רימונים, המכילים נוגדי חמצון המעלים את פעילותו של HDL שבין היתר מוריד חמצון LDL. ג שמן זית וקנולה מכילים נוגדי חמצון רבים. בברכה, דנה
שלום דנה, אבל, מה לעשות, אני כבר אוכל מזה שנים סלטים מגוונים בבוקר ובערב, פירות טריים לרוב, שותה בקביעות כוסית יין אדום וגם מיץ רימונים,בדיוק כפי שציינת, אך ה-HDL שלי מסרב לעלות מעל 41-42 מ"ל? אלעד
שלום אני משה מהאבץ 25 מ'ג 1-ההמלצה לאבץ נעה סביב ה12 מ'ג.יש מחקרים רבים שטוענים שבגיל השלישי יש ליטול יותר(עיין גאמנון), שנית... נראה לי שהעור שלי מגיב פחות טוב ל 'יום כן יום לא'(25 מ'ג). האם בכל זאת לא לקחת יום יום 25 מ'ג? שאלה שניה : אני נוטל גלוקוזמין .הגלוקוזמין מופק מצדפות שיש בהן אבץ. האם בתוסף גלוקוזמין יש גם כן אבץ.ואם כן,האם הכמות משמעותית ? תודה משה
שלום משה, לפי ההמלצות העולמיות של ארגון הבריאות העולמי, המסתמך על כל המאמרים בנושא, ההמלצה לאבץ מעל גיל 14 ועד 120 היא 11 מ"ג ליממה, כאשר הגבול העליון הוא 40 מ"ג. אין לדעת מראש כיצד כל אדם יגיב לעודפים של אבץ, ואלו ידועים. לגבי אם להמשך לקחת כל יום או לא, זו שאלה שתפנה לרופא העור שהמליץ לך מלכתחילה. אין לי מידע לגבי תכולת אבץ בגלוקוזמין, פנה לחברה בשאלה זו. בברכה, דנה
לדנה תודה שוכנעתי משה
ג.נ. מאחר שתוסף סידן נוטלים בסוף ארוחה לא חלבית (בד"כ אחרי ארוחת צהריים), בעוד שתוסף אבץ נוטלים לפני ארוחת בוקר, מהו הזמן המתאים לנטילת תוסף משולב של סידן, אבץ ומגנזיום? תודה, אלי
שלום אלי, אם אתה רוצה לקחת תוסף כדי למנוע חסר, אז אל תעשה זאת, אלא אם כן אינך צורך מינרלים אלו בדיאטה. אם יש לך חסר מוכח של מינרלים מסויימים, צרוך אותם בלבד, ובנפרד. תוספי מזון מעורבים פחות יעילים בספיגה. בברכה, דנה
דנה שלום, האם הכלל שציינת, לפיו תוספים מעורבים הם פחות יעילים, חל גם על מולטי, והאם יש לראותו כבלתי מומלץ בהיותו מעורב (אני נוטל אותו, אחת ליומיים, בין השאר בהיותי בן 70+)? ואם לאו, מתיי הזמן המתאים לנטילתו? ואשר לחסר במינרלים, כן- ככל הנראה יש לי חסר בכמה מהם (אני מניח שאין טעם לפרט זאת כאן). לכן, אם תוספת של סידן, מגנזיום, אבץ וכן ויטמין D יכולה להועיל לי, האם מוטב ליטול 4 תוספים אלה בנפרד, ולא תוסף אחד הכולל את ארבעתם? תודה, אלי
שלום המלצתם לאחד המשתתפים לאכול כבד כמקור לברזל שאלתי : טוענים כי לא רצוי לאכול כבד משום שהוא מכיל רעלים וחומרי פסולת מזיקים וכדאי להעדיף מקורות אחרים לברזל(כמו הודו אדום). האם טענה זו נכונה? תודה יוסף
שלום יוסף, כבד הינו מקור מצויין לברזל.הכבד אמנם מקור למטבוליזם של חומרי הפסולת בגוף, אך הוא לא אוגר אותו, הוא מביא להפרשתו דרך מערכת העיכול או מעביר להפרשה דרך השתן. ברגע נתון יש בכבד כמות רעלים מסויימת, אך לא כזו שעלולה להזיק לבני אדם, הואיל וגם אנחנו יודעים להתמודד עם רעלים אלו דרך הכבד והכליה. שנית, לא המלצתי לאכול כל יום, אלא ציינתי אותו כמקור עשיר בברזל זמין, פעם בשובע עד שבועיים זו מנה מספיקה, בעיקר בשל תכולת כולסטרול גבוהה מאוד ופחות בגלל הרעלים. בברכה, דנה
שלום לדיאטנית, האם יש הבדל בין שמן זית לבין שמן קנולה, מבחינת תכולה וטיב האומגה 3 (ומבחינות אחרות)? אם כן, מהו? תודה, א.
שלום אלי, שמן זית וקנולה עשירים בעיקר בשומן חד בלתי רווי, ואינם עשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויות, ביניהן אומגה 3, כך ששמנים אלו אינם מקור טוב לאומגה 3. מעבר לכך שמן קנולה עשיר יותר בויטמין E, אך לשמן זית מרכיבים נוספים בתוכו המתפקדים כנוגדי חמצון, ומכאן תכונותיו המועילות לבריאות. בברכה, דנה
שלום רציתי לשאול מה פירוש ההסמכות הבאות(בהקשר לדיאטנים קליניים)-B.sc,M.sc,R.D
שלום בן, BSC- תואר ראשון במדעים בתחומים שונים כולל תזונה. MSC- תואר שני- מגיסטר- בתחום המדעים,גם יכול להיות תזונה. RD- דיאטנית קלינית. זוהי הסמכה בנפרד לאחר סיום תואר ראשון בתזונה. כל דיאטנית קלינית הינה לפחות בעלת תואר BSC בתזונה, בברכה, דנה
הי, אני רגישה לחלב וסויה על מוצריו השונים .אנא תאמרו לי כמה עלי לאכול ומאילו מקורות סידן בשביל כמות מספקת של סידן ביום תודה , אנא לפרט כי אח"כ זה לא ברור לי , שוב תודה
שלום דנה, במה מתבטאת הרגישות, והאם הוכחה ע"י בדיקות? בברכה, דנה
הרגישות לחלב בשלשולים עד דם מהצואה ולסויה (לטופו ) תחושה חוסר נוחות בעיכול וכובד אחרי ונפיחות