פורום תזונה קלינית
שלום ד"ר, לפני חודש בערך עשיתי בדיקות דם שבהם התגלה חוסר ברזל (11.9),פריטין נמוך (9) התחלתי בטיפול של פולקס 400 ובבדיקות העדכניות נמצא שההמוגלבין הוא 13 אבל פריטין לא נבדק. כמו כן הRDW עלה ל 15.90 . האם עלי להמשיך לברר את סיבת האנמיה או שזה שההמוגלובין עלה מעיד על כך שהבעיה מסתדרת. דיאטנית המליצה לי לאכול בשר אדום וכבד אבל בבדיקות האחרונות נראו ערכים של כולסטרול- 204- HDL -52 LDL-131 האם לאכול בשר או לא ? בדר"כ אני אוכלת רק עוף
שלום גאיה, את יכולה לאכול בשר בקר רזה לפי המלצות הדיאטנית עד 3 פעמים בשובע וכבד אחד לשבועיים. לגבי המשך בירור, זה תלוי ברופא המטפל. בברכה, דנה
תודה על התשובה הראשונה, אך עקב חשיבות העיניין, ארשה לעצמי להקשות: ברסק של אסם 22BX רשום רכיבים: רסק עגבניות בלבד / אנרגיה: ל- 100 גר'=84 קל '' ברסק של יכין פריכוז 28BX רשום רכיבים: עגבניות טריות, פרוקטוז, גלוקוז / אנרגיה= 139 קק"ל. האם זה אומר שהראשון אסור והשני מותר לחולי סוכרת? תודה.
שלום משה, פרוקטוז , כמעט אינו מעלה סוכר ולא מפעיל אותם מערכות כמו סוכר או סוכרוז בשמו המלא. פרוקטוז משמש תחליף לסוכרוז בשביל הטעם וגלוקוז כחומר משמר, . בכל מקרה הייתי מעדיפה את המוצר של אסם שלא מכיל אף אחד מהשניים. בברכה, דנה
אל תקנה יכין שמוסיפים חומרים מיותרים כדי לחסוך על חשבוננו. רסק עגבניות חייב להיות עגבניות נטו.
מה היתרון התזונתי של מיץ גזר? והאם ובמה הוא יותר טוב מפשוט לאכול גזר כמו שהוא?
שלום נטע, אין למיץ גזר שום יתרון על פני אכילת גזר. בברכה, דנה
בבדיקות דם נמצאו אצלי רמות נמוכות מאד של פריטין וטרנספרין. האם אפשר לתקן זאת ע'י תזונה ? תודה דני
שלום דני, יכול להיות ומדובר בחסר ברזל. עליך לפנות לרופא המטפל ולקבל הסבר לתופעה זו ובהתאם הלמלצות שלו אוכל לעזור לך. בכל מקרה אין מקום לטיפול תזונתי לפני בירור התוצאות. בברכה, דנה
שלום האם כרוב מבושל שונה בערכים התזונתיים מכרוב לא מבושל ?ומה כדאי יותר לצרוך ? מה ההבדל ? תודה נועה
שלום נועה, ברור שבישול פוגע בחלק מהויטמינים ונוגדי החמצון ולכן עדיף לצרוך טרי. אך שילוב של טרי ומובשל מדי פעם יהיה מספק. בברכה, דנה
ע"ג חלק מקופסאות רסק העגבניות כתוב שמכיל גלוקוז. על אחרים לא. אני מבין שגלוקוז אסור לסוכרתיים, הלא כן? האם מותר לסוכרתיים לאכול רסק עגבניות. האם יתכן שיש בכולם גלוקוז ורק אחדים מציינים זאת? אני לא עושה לעצמי הנחות ומוכן לוותר על רסק עגבניות, אם הוא מעלה את רמת הסוכר ! תודה
שלום משה, צריך לשים לב למיקום הגלוקוז ברשימת הרכיבים. אם מופיע ראשון או שני יש להמנע מהמזון. אם מופיע בסוף הרשימה סימן שכמותו זניחה והוא רק לשם שימור והארכת חיי המדף של המוצר. עדיף לצרוך מזונות שאין ברשימת הרכיבים גלוקוז. בברכה, דנה
שלום רב, אני אם לתינוק בן חודש וחצי. אני יודעת שעד שלושה חודשים קיימות בעיות הקשורות לעיכול כגון גזים וקוליק. התינוק שלי ניזון מ"מטרנה". רציתי לדעת האם יש אמת בשמועה ש"סימילאק" גורם פחות לבעיות של גזים וקוליק, וכן האם אני יכולה לנסות תוך כדי השימוש ב"מטרנה" סימילאק מידי פעם על מנת לראות איך הילד שלי מגיב? האם השילוב לתקופה מוגבלת עד שאחליט מה טוב בשבילו, אפשרי ולא יחמיר את הבעיה?
שלום ליה, לדאבוני איני מומחית בתזונת ילדים. פני בשאלה זו לטיפת חלב או לדיאטנית בבית החולים בו ילדת. בקשי לדבר עם דיאטנית המתמחה בתזונת ילדים. או פני לפורום מתאים. בברכה, דנה
שלום רציתי לדעת למה לכרובית חיה יש טעם חריף מעט ולאחר בישול או אידוי מקבלת טעם מתקתק? ובנוסף, כרוב סגול מכיל יותר אנאי אוקסידנטים מאשר כרוב לבן? תודה פנינה
שלום פנינה, בחימום קורים שינויים כימיים, בין היתר פירוק תרכובות פחמימה שגורמות לשינוי טעם הכרובית מחריפה למתוקה. לא ידוע לי על הבדל משמעותי בהרכב האנטיאוקסידנטים בין כרוב סגול ללבן. בברכה, דנה
1. למה אומרים לא ללכת לישון רעבים - זה פוגע באיכות השינה? 2. למה אומרים לאכול פרי קטן לפני השינה כדי לא להיות רעבים - הרי אם אני רעב ... פרי קטן לא ממש ישנה את זה... (: (השאלה רצינית)
שלום ליאור, מי האנשים שאומרים את המשפטים הללו? אין להם שום ביסוס מדעי. אתה יכול ללכת לישון רעב, לא יקרה כלום ובין אם תאכל פרי גדול קטן או לא תאכל בכלל זה ממש לא משנה. בברכה, דנה
שלום, חברה שלי פנתה אליי בבקשה לסייע לה לבדוק האם הבריום אותו שותים במהלך שיקוף בריום מכיל קלוריות. אשמח מאוד אם ניתן יהיה להפנותי למקום בו אוכל לחפש תשובה לשאלה מוזרה זו. כסטודנטית לכימיה אני מכירה את הבריום מהטבלה המחזורית - זה אותו הדבר??? תודה, איריס.
שלום איריס, אין לו ערך קלורי. בברכה, דנה
שלום, הייתי רוצה לדעת בבקשה אלו פירות וירקות מומלץ לאכול לסובלים מעצירות. תודה רבה,
שלום מירית, כל הפירות והירקות מומלצים, עם העדפה לשזיפים מיובשים, עגבניות ופירות הדר, והמנעות מבננה . בברכה, דנה
חסה, חסה ועוד חסה...
האם בתהליך החימום של החלב סויה אני מעלה את ערכו התזונתי? והאם זה תופס לכל המאכלים של הסויה? כי שמעתי שיש את האנזים שנקרא טריפסין שבזמן החימום הוא נהרס וכך הערך הביולוגי של הסויה עולה??האם נכונה האימרה הזאת?
שלום אלעד, יש כאלו הטוענים כך, אך הביסוסים המדעיים לכך לוקים בחסר. אני מאלו המאמינים עדיין כי חלבון סויה עם חימום ובלי חימום אינו חלבון מלא, ולכן חימום לא משנה את ערכו התזונתי בברכה, דנה
אבי נוטל תרופת קומודין לדילול דם ונאסר עליו לאכול ירקות ופירות ירוקים. לאחרונה אינו מצליח לייצב את רמת ה- PT בדם ו- INR ובשל כך עליו להוסיף חצי מיליגרם של קומודין על הכמות הנצרכת בקביעות. האם יש קשר בין אכילת רימונים כל יום (כמות של 1 כוס גרגרים) לבין המצב החדש בדם שאינו מתייצב ? תודה
שלום איילה, ייתכן, ברימונים יש ויטמין K, אמנם לא בכמות דומה למוצרים אחרים. העיקרון עם קומדין הוא לא לשנות את הדיאטה, לאכול קבוע פחות או יותר אותם מזונות ולאזן לפי זה. אם הרימונים הם קבועים זה לא אמור לשנות, אם זה משהו חדש שנוסף לאחרונה זה בהחלט יכול להיות, הדרך הכי טובה, היא להפסיק וראות אם המצב מסתדר. בברכה, דנה
יש בשוק גם את הקווקר המלא וגם את הגרוס..השאלה היא מבחינת ערך תזונתי יש הבדל ביניהם? למעשה אנ י מכין דייסת קווקר ועם הלא מלא-הלבן הקווקא תופס נפח ויותר טעים.ולעומת זאת עם המלא הוא לא תופס נפח..אולי את מכירה איזה מתכון לקווקר המלא שיתפוס נפח ויהיה טעים כמו הלא מלא..בכל מקרה אם אין הבדל אשתמש בלא מלא..ושהיהיה יום מלא אור@
שלום אלעד, קואקר עשוי משבולת שועל. שבולת שועל במהותה נחשבת לדגן מלא. יכול להיות שבתהליך הגריסה חלק מהסיבים נהרסים, אך אין הבדל משמעותי. תאכל מה שטעים לך. בברכה, דנה
אני נמנעת מחלב ומשתדלת לאכול ביצים ודגים האם חלבון הביצה מספיק או שמא רצוי לאכול גם את החלמון? מה יותר בריא?
שלום יפעת, כמקור לחלבון בלבד מספיק רק חלבון הביצה. אבל הוא רק חלבון. בחלמון יש גם חלבונים וכל שאר הויטמינים והמינרלים החיוניים בביצה ולכן רצוי לאכול גם את החלמון. בברכה, דנה
האם זה נכון שמיץ לימון (מים תוספת לימון סחוט בלי סוכר) עוזרת לשריפת שומנים או להרזיה?
שלום אורנה, התשובה היא לא.עוד מיתוס. בברכה, דנה
מהי כמות השומנים המומלצת ביום על מנת להוריד 2-3 קילו. עד היום אכלתי חופשי חומוס, מיונז וטחינה והמאמן כושר אמר לי להוריד מיד הכל לשתי כפיות שומנים. מה דעתך? השומנים האהובים עלי :חומוס בעיקר, מיונז, אבוקדו, טחינה. תודה
שלום מורין, זה לא כמות קבועה זה משתנה מאדם לאדם, ולכן את הייעוץ הזה תוכלי לקבל מדיאטנית באופן אישי. בברכה, דנה
בהמשך לפנייתי מלפני יומיים, התזונה ה"צמחונית" שלי כוללת רק הימנעות מבשר. אני כן אוכלת מוצרי חלב, סרדינים וטונה. האם צריכה של ביצה אחת ביום איננה מוגזמת בתזונה זו? האם יש חסרים מסויימים שעלולים להיווצר? המון תודות על תשובותייך!
שלום יואל, אם ההמנעות היא רק מבשר ויש אכילת דגים מוצרי חלב וביצים אין חשש לחסר אך רצוי לבדוק מדי פעם רמות ברזל וויטמין B12. אין בעיה לאכול ביצה ביום. בברכה, דנה
שלום, בחצי שנה האחרונה אני לא מצליחה לשמור על המשקל שלי. אני בת 22 מתעמלת 5 פעמים בשבוע (סה"כ 4.5 שעות כוח ו3.5 אירובי) בחדר כושר לפי תוכנית שהותאמה ע"י מאמן כושר. ומכירה את רזי האכילה הנכונה מעבר עשיר של דיאטות, ספרים, מאמרים וכו'. לפני כשנתיים הורדתי 30 קילו ממשקלי (24 קילו באמצעות דיאטת חרמון ועוד 6 קילו באמצעות שומרי משקל) לאחר הירידה הגדולה הצלחתי לשמור על המשקל שהגעתי אליו למשך שנה אך לפני חצי שנה התחלתי לעלות מבלי לשנות אורך חיים / מאכלים וכו'. התייעצתי עם מדריכות שומרי משקל והמדריכים בחדר כושר ואף אחד לא הצליח לעזור. חשוב לי לציין שאחרי הירידה הגדולה הגעתי לBMI של 25 והיו לי עוד כ-5 קילוגרמים עודפים להוריד. כרגע, חצי שנה אחרי השינוי הלא מוסבר אני עם BMI של 28 ועם אחוזי שומן מפחידים - 39.7%. האם יכול להיות שמדובר בגורם פיזיולוגי ? (יש לי נטיה לתת פעילות של בלוטת התריס אך בבדיקה אחרונה תפקודה נראה תקין בשליש האחרון של הטווח) יכול להיות שיש משהו גדול שאני מפספסת? אני לא בטוחה עד כמה ניתן לעזור על גבי פורם זה, אך אני אשמח להפניה לגורם מוסמך שיכול לייעץ ולעזור, אני ממש אובדת עיצות. תודה רבה נעמה
שלום נעמה, את צודקת, הרבה לא יתן לעשות במסגרת פורום זה. ראשית הייתי מתייעצת עם אנדוקרינולוג לגבי איזון הבלוטה. שנית, למרות נסיונך העשיר, לפעמים אנשים זקוקים למסגרת, לרוב לא משמינים מהאוויר. ולכן הייתי פונה גם לדיאטנית קלינית לטיפול. בברכה, דנה
שלום לך, עשיתי ניקוי גוף מרעלים עם עשב חיטה בשיטת אן ויגמור ( במצפה אלומות). גם ירדתירדתי במשקל אבל כל הבעיות שהיו לי בקיבה ( נפיחויות) ממש עברו. מה דעתך על השיטה. האם עשב חיטה ממשיך להשפיע גם בהמשך אותה מידה במחינת ניקוי גוף. כמה פעמים בשבוע כדאי לשתות מיץ עשב חיטה בתור תחזוקה? מה דעתך על סגולות עשב חיה בכלל?
שלום אביטל, אני לא מביעה דעה אני מסכמת המלצות ומחקרים. עשב חיטה אינו טיפול מבחנתי לשום דבר, לא למחלות ולא לירידה במשקל. הסיבה שירדת במשקל כי שתית רק את זה ולא אכלת כלום, וזו גם הסיבה לבעיות הקיבה שלך, שלא ממש הגדרת מה הן. אי אפשר להסתמך על טיפול זה לאורך זמן, בשל נזקים אפשריים של תת תזונה. כטיפול אחת לכמה זמן פעם בכמה ודשים איני רואה התנגדות אך כטיפול קבוע איני ממליצה עליו, ואין אף גורם רפואי שממליץ עליו. בברכה, דנה
שלום, אני נמצא במעקב אנדרוגני עקב בעיות פוריות. שוקלים לטפל בי בסטררואדים אנדרוגניים אנבוליים. ידוע לי שישנם תופעות לוואי אך עם טיפול רפואי אין ממה לחשוש, עברתי שבוע שעבר בדיקות דם, הטריגליצרידים נמצאים אצלי בנורמת המינימום אך הכלוסטרול (hdl-ldl) נמצאים בנורמת המקסימום. ידוע לי שסטרואידים מעלים את הסיכון למחלות עקב עלייה בכולסטרול ושומנים בדם. האם יש סכנה מטיפול של 3 חודשים בסטרואידים לעלייה ברמות הכולסטרול האם 3 קפסולות של אומגה 3 ליום יפחיתו את הכולסטרול הרע שיצטבר אצלי בתודה, דן.
שלום דן, את שאלת הסיכון תפה לרופא המטפל בך בנושא זה. הוא יוכל לתת לך מידע מדוייק. במקום לקחת תוספים שטרם הוכחו, עדיף לשמור על תזונה נכונה ופעילות גופנית. פנה לדיאטנית קלינית להנחיה. בברכה, דנה
שלום. בבדיקות דם שעשיתי רשום כולסטרול, כולסטרול LDL. וכולסטרול HDL אני יודעת מהו הכולסרול הרע והטוב אבל מה אומרת הבדיקת של הכולסטרול בלבד?
שלום איריס, עניתי רבות בנושא זה בפורום זה. ערכי חיפוש תחת השם כולסטרול ותוכלי לראות את כל השאלות והתשובות בנושא. שנית להסבר רפואי, פני לרופא המשפחה. בברכה, דנה
האם תוכלי בבקשה להמליץ לי על שמן זית שהוא באמת שמן זית איכותי ואמיתי (יש חיקויים בשוק). ולכתוב מה היתרונות שלו בערבוב עם סלט. תודה
שלום מורין, איני יכולה להמליץ על סוג של שמן בפורום זה. חפשי שמן של חברה מוכרת בארץ או מאיטליה. המנעי משמן זית ספרדי. חפשי שמן זית מכבישה קרה כתית מעולה. היתרונות של שמן זית כמקור לחומצות שומן חד בלתי רוויות המורידות תחלואת לב וכלי דם וכן מהווה מקור לנוגדי חמצון רבים המועילים בהורדת סיכון לפתח מחלות לב, כלי דם וסרטן. בברכה, דנה
הבלבול רב...מותר או שרצוי שלא לאכול עגבניות ומוצרים נילווים כמו רוטב עגבניות/ רסק עגבניות וכו', כאשר קיימת בעיה של גאוט כרוני מטופל בקולכיצין ואלוריל??? האם אפשר לקבל מידע מאיזה ירקות ופירות רצוי להימנע?.. כיון שהבלבול רב... תודה איציק
שלום איציק, פרט לפטריות, כרובית, ברוקולי והגבלה בקטניות כגון אפונה, שעועית, עדשים, חומוס, פול וסויה כל שאר הפירות והירקות הם ללא הגבלה. בברכה, דנה
אני יודע מקריא , דיאטנית וחולים אחרים שעגבניות כמו חצילים וברוקולי ועוד אסורים, דובדבנים מומלץ לא ידעתי למה, קבלתי חומר פרסום ובלי קשר היה כתוב על תכונות של פירות על הדובדבן היה כתוב שמכיל אנתוציאנינים" שהם נוגדני רדיקלים חופשים ואניזימים בדומה לתרופות אנטי דלקתיות" הקשתי בגוגל "אנתוציאנינים" ואז הגעתי לכרוב סגול שמכיל את החומר ומשם לפורום שלכם,בקיצור נראה לי שמדובר בניסוי עצמי מה כן ומה לא טוב
ד.נ. אני מעוניין, מטעמים חשובים שלא כאן המקום לפרטם, ללמוד או לקרוא על התזונה השוודית - מהם המזונות האופייניים ו/או האהובים על השוודים (ורצוי גם לגבי הנורבגים). כמו כן מעוניין אני לדעת באיזו מידה נפוצה אצלם אכילת דג סלמון, ובפרט - סלמון מעושן. היכן וכיצד ניתן לקרוא על כך? בתודה מראש. אלי
שלום אלי, לדאבוני אין לי מידע. את המידע לגבי התזונה שלהם תקבל בדיוק כמוני מחיפוש באינטרנט.תזונת האומגה 3 אופיינית לאסקימוסים ולפינים ופחות לנורבגים ולשוודים, עדיף לחפש מידע לגבי תזונה של אסקימואים. בברכה, דנה
דנה שלום, אני, כמובן, מוכן לחפש באינטרנט, אבל איך? עד כה לא מצאתי מאומה באינטרנט לגבי מזונות אופייניים בפינלנד למשל. אשר לתזונת האסקימואים - זה לצערי לא מתאים לענייני, מאחר שאני מבקש לקבל את המידע (שציינתי) לפי מדינות, ולא לפי קבוצות אתניות. האם את מוכנה להמליץ לי על דרך מעשית לחיפוש בעניין זה? תודה. אלי
שלום רב, האם אכילת דגים כגון:טונה (במי מלח) מותרת למי שצריך להקפיד על אוכל דל פורינים? כנ"ל האם שתיית תה סרפד (משתן) טובה להנ"ל? תודה, אמיר
שלום אמיר, אפשר לאכול טונה בהגבלה, כ- 100 גר' ליממה במקום מנה בשרית. לא ידוע לי על בעיה עם כל סוגי התה. בברכה, דנה
אהלן דנה, כתזונאית בתחילת דרכה אני מתרשמת מאוד מהידע הרחב שיש לך. איך אני מצליחה לאסוף כ"כ הרבה ידע ולהתמצא? האם יש לך טיפים בשבילי? תודה מראש
שלום עפרה, לקרוא, לקרוא, לקרוא וניסיון. בברכה, דנה
מהם מקורות המידע שלך? ושוב תודה
שלום, כמו רוב הסטודנטים,גם אני מצטיידת בכל יום שישי בקופסאות אוכל מבית אמאבא.. העיניין הוא שזה כל מה שאני אוכלת-עד יום רביעי שאחרי... כמה ימים ניתן להחזיק אוכל מבושל במקרר,והאם זה מזיק לגוף לאכול אותו? (אציין שאני מחממת במיקרו רק את מה שאני אוכלת בפועל-ולא את כל תכולת הקופסא..) תודה!
שלום טל, זה מאוד תלוי בסוג האוכל וצורת הבישול. בשרים ודגים מחזיקים פחות מעמד מירקות ופחמימות מבושלות, וכן תלוי כיצד את מאחסנת אותם, טמפ' וכו'. אין זמן מדוייק לכל מזון, לרוב רואים ומריחים. בברכה, דנה
אילו חסרים תזונתיים עלולים להיווצר בתזונה צמחונית? כיצד ניתן למנוע אותם? האם צריכה של ביצה אחת מדי יום הינה בגדר הרצוי בתזונה צמחונית?
שלום יואל, תלוי מה את מגדירה תזונה צמחונית. אם זה כולל המנעות מדגים מוצרי חלב וביצים אז זוהי דיאטה חסרה בסידן, ברזל, B12, אבץ ועוד. אם את רק נמנעת מבשרים ודגים אז החסר הבולט יהיה של ברזל, אבץ ו-B12. ביצה אחת ביום זה טוב אך לא מזין כמו תזונה מלאה. בברכה, דנה
האם זה נכון שחליטת זרעי שומר עוזרת להרזיה? ואם לא יש איזשהוא תה (חוץ מתה טיבטי) שעוזר להרזיה?
שלום מורין, מה שעוזר להרזיה היא דיאטה לירידה במשקל ופעילות גופנית. מזון או כל תה לא עוזר לרדת במשקל. כל אלו משתנים או משלשלים ולכן גורמים לאיבוד נוזלים ולא שומן. בברכה, דנה
אבל אחרי שיורדים נוזלים לא מתחילים לרדת שומנים? וחוץ מזה כשאת רושמת לעשות דיאטה אז לפי מה שהבנתי כל הדיאטות נועדות לכישלון אחרי תקופה מסוימת וכמעט תמיד עולים הכל בחזרה פלוס ריבית אז מה הפיתרון? תודה
שלום דומני שהמחקר הבא עשוי לישב כמה מחלוקות בקשר למינון כדורי האומגה ויעילותם http://www.starmed.co.il/News/2566 תודה חננן
וזה המאמר האורגינלי באמריקן ג'ורנל אוף נוטרישן http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/6/1621 תננן
האם השילוב של אורז לבן או תפוחי אדמה ביחד עם קטניות (חומוס, שעועית, עדשים, אפונה) הוא בריא ונותן תוספת חלבון, ברזל וכו,. ניסיתי קטניות עם פחמימות מורכבות וזה ממש דוחה אותי. ושאלתי השניה האם תירס גרגרים הוא גם נחשב לקטניות בריאות כמו השאר שכתבתי
שלום מורין, שילוב של קטניות ודגנים נותן חלבון שלם מבחינת מבנה ולאו דווקא כמות גדולה יותר. ברזל אינו רלוונטי למקרה זה כי הוא כמעט ואינו נספג מהצומח. את יכולה לשלב אורז, קוסקוס, תפוחי אדמה ופסטה הנחשבות לדגנים עם קטניות כגון אפונה, שעועית, עדשים, חומוס, פול וסויה. בברכה, דנה
אני כיום בן 56 החל מגיל 40 במעקב כולסטרול לאחר שניתגלו בדמי ערכים גבוהים זה התחיל בערכים של 340-350 אותם הצלחתי בעזרת שינוי בהרגלי התזונה להביא לרמות של 220-260 .לפני כשלוש שנים התחלתי להעלות מישקל והורדתי את כמות הפחמימות הניצרכת לרמות נמוכות מאד ,הצלחתי להשיל מעלי כ 10 קג מיותרים במשך כחצי שנה (לא דיאטת כאסח).ומצליח לשמור על רמת המשקל הנוכחית. לאחרונה ניבדקתי שוב שיגרתית והחריג היחיד אצלי הם ערכי הכולסטרול שהיגיעו לרמה כוללת של 260 ורופאת המשפחה שוקלת תחילת טיפול תרופתי. האם לדעתכם ניתן לעשות עוד משהו בתחום התזונה??לפני תחילת טיפול
שלום חיים, ראשית חושב להסתכל על כל התמונה, לא רק כולסטרול כליי אלא גם על ה-HDL, LDL טריגלצרידים, היקף מתניים, ערכי סוכר בצום והסטוריה משפחתית של מחלות כלי דם ולב. על פי זה הרופאה צריכה להחליט אם לתתטיפול תרופתי ולא רק על פי מדד אחד.שנית, תמיד יש את הנושא התזונתי ובעיקר פעילות גופנית והפסקת עישון החשובים עוד יותר.הצעתי, פנה לרופא מומחה לנושא שומנים לייעוץ נוסף. בברכה, דנה
ידוע שטחינה כמה שזה בריא זה גם מלא שמן. זה בסדר אבל גם ידוע שחומוס מלא שמן. ואת זה אני מנסה להבין, ותגידי לי אם אני אולי טועה, זה בגלל שבחומסידות מוסיפים מלא שמן + טחינה לחומוס בדרך כלל?. אם אני לוקחת גרגרי חומוס ומעבדת אותם במעבד מזון יוצא לי מן ממרח חומוס בלי טיפת שומן . הריי זה שתי דברים שונים, נכון? ודבר אחרון, כמה קלוריות יכול להיות בכף ממרח אגוזים ? תודה
שלום לאחרונה עשיתי בדיקה של ויטמין D והתשובה היתה שאני במינימום של הטווח. מאחר ואני מקבלת ויטמין אלפא D3 באופן קבוע יותר משנה (בגלל נפילה ושבר באגן) ברצוני לדעת מה יכולה להיות הסיבה לכך שאני לא קולטת מספיק את הויטמין והאם יש דרך להעלות את רמתו, וכמובן האם צריך להעלות את הרמה בגוף לאור זה שאני סובלת מאוסטרופורוזיס) בתודה
שלום רינה, תוסף של ויטמין D צריך להלקח בסביבה שומנית כי זהו ויטמין מסיס שומן. כמו כן ייתכן ואת לא מקבלת מינון מספק. לשם כך עליך לפנות לרופאה המטפלת. בברכה, דנה
שלום עופירה, טחינה עשויה משומשום, שומשום הוא סוג של זרע שבעיקר מכיל שומן ולכן טחינה נחשבת למנת שומן . חומוס טבעי נחשב לקטניה. הוא עשיר בחלבון ופחמימות אך מעט שומן. לכן כאשר טוחנים אותו הוא יבש ולא שמן כמו הטחינה. לחומוס מעובד בחנות או במסעדה מוסיפים גם טחינה וגם שמן וזה נותן לחומוס את מרקמו השומני.ההבדל עומד על סוג השמן שמוסףלחומוס. אם זה שמן זית או קנולה, מה טוב, אך לרוב מוסיפים שמנים פחות איכותיים ואז מתחילה הבעיה. בכף של ממרח אגוזים יש כ- 100 קק"ל לפחות. בברכה,דנה
אני מעוניינת להתחיל ללמוד תזונה ויש לי כמה שאלות: 1. בסיום התואר, איפה אפשר לעבוד ובתור מה? 2. האם יש בארץ ביקוש לדיאטנים, ויהיה קל למצוא עבודה? 3. מהי המשכורת הממוצעת של דיאטן בתחילת הדרך ולאחר מספר שנות ותק? 4. מה האפשרויות שתואר שני במדעי התזונה נותן? 5. אם יש מידע נוסף חשוב- אשמח לדעת!!! המון תודה נועה
שלום נועה, 1. בסיום התואר את יכולה להעבוד בכל עבודה אפשרית, בתי חולים, קופת חולים, בתי אבות, משרד הבריאות, קליניקה פרטית, קבוצות רופאים, חברות תרופות ומזון ועוד. 2. תמיד יש עבודה, צריך לחפש. 3. משכורת משתנה בהתאם למקום העבודה אין דבר כזה ממוצע. 4. אין בדיוק תואר שני במדעי התזונה, יש תארים בנושא בכל אוניברסיטה כולל ירושלים, תל-אביב, טכניון וחיפה, תלוי הנושא. למידע נוסף פני לעמותת עתיד לדיאטניות. בברכה, דנה
איפה ורצוי ללמוד תזונה בלי פסיכומטרי
דנה שלום, אני אוכלת בדר"כ מזון בריא ומלא, אולם בכמויות שאני אוכלת אני מצליחה רק לשמור על המשקל ולא להוריד, וקשה לי לאכול מעט פחות לאורך תקופה ארוכה. האם דיאטה של שבוע (דגן מלא כמו כוסמת/אורז מלא/קינואה וכד' ללא הגבלה, ירקות ירוקים ללא הגבלה, שני תפוחים וגביע לבן) כדי לתת דחיפה לדיאטה, ולאחר מכן לחזור לאיזון למשך חודש וחוזר חלילה יזיק לגוף? (ככה אני אוריד בשבוע 1-2 ק"ג ואז אשמור עליו, במצב הרגיל שאני אוכלת, גם אם אני מפחיתה כמויות לוקח לי שבועיים-שלושה להוריד 1ק"ג). תודה מראש, ליטל
שלום ליטל, זה לא יזיק אך להערכתי זה גם לא יעזור. בשובע הזה תרדי מסת שריר ולא שומן, וזו לא מטרת הדיאטה. פני לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה
אני בדיאטה קפדנית לפי שיטת הנקודות של שומרי משקל אך אני עושה זאת באופן אישי.איך נוצר מצב שאני עולה במשקל למרות שאני מקפידה?תודה
שלום מיכל, אז את כנראה לא עושה את זה כפי שצריך. פני לחברה ממנה לקחת את הדיאטה שתסביר לך יותר טוב או תרשמי לקבוצה להסבר מפורט יותר. בברכה, דנה
כמה קלוריות יש בפרוסת פסטרמה הודו בדבש שקונים לפי משקל בסופר? תודה מראש
שלום ליאת, זה מאוד תלוי בעובי ובגודל הפרוסה אך מדובר בסדר גודל של 20-40 קק"ל. בברכה, דנה
אני בת 63 וסובלת מיתר לחץ דם.ומטופלת בזה.אולם בשתי בדיקות הדם האחרונות נמצא אצלי חומצה בשתן 8.62 .משקלי הוא 92 ק"ג וגובהי 1.73 ס"מ.אודה לכם באם תציעו לי דיאטה נכונה להורדת חומצת השתן מאחר ואני כבר עושה דיאטה להורדת משקל מבוקרת ע"י דיאטנית.
שלום, ישנן תרופות להורדת לחץ דם המעלות חומצת שתן כגון משתנים ועוד. אז ראשית יש להתייעץ עם הרופא לגבי הטיפול התרופתי. מעבר לכך כדי לפנות דליאטנית גם בהמלצה לדיאטה דלת פורינים הכוללת הגבלה של אלכוהול, פטריות, כרובית, ברוקולי, פטריות, בשר ודגים עד 100 גר' ליממה והמנעות מאיברים פנימיים. מוצרי חלב, דגנים, ירקות ופירות אינם מוגבלים. בברכה, דנה
שלום האם טופו בריא או לא? האם יש B12 בקטניות? ובביצים וחלב?היכן יש הכי הרבה מהויטמין הזה? תודה
שלום סמדר, טופו עשוי מסויה. איני יכולה לומר בריא או לא. מבחינתי הוא סוג מזון נוסף שנתן לשלב בתפריט. B12 מקורו מן החי בלבד ולכן אין אותו בקטניות. הוא קיים בביצים ובמוצרי חלב אבל הרבה פחות לעומת בשר בקר, הודו, כבד ודגים. בברכה, דנה
ומה לגבי עוף- גם בו יש B12 ? המון תודה
דג סלמון לדוגמה שנמכר בשקיות קפואות בחתיכה אחת גדולה הוא אמנם לא טרי, אבל האם כמות האומגה 3 אצלו נופלת בהרבה מהדג הטרי? והאם יש הבדלים בין החברות שמשווקות דגים אלה? כי הבדלים במחירים יש...
שלום נועה, בדג קפוא יהיה פחות מדג טרי, כמה פחות, אין לי מידע. לגבי ההבדל בין הדגים, תצטרכי לפנות לחברה המשווקת, הואיל ואין חובת דיווח על כמות אומגה 3 במוצרים. בברכה, דנה
בהתיחסות לשאלה של שמעון : אני לא אוכל מוצרי חלב לכן אני לוקיח שלשה כדורי סידן מ'250 +D אז איך לקחת ?(ישהטוענים על קיבה ריקה, מתי הקיבה ריקה אני לא יודיע )יש הטוענים יחד עם חלבון ביצה.יש כל כך הרבה דברים שמפריעים לספיגת הסידן. מה היא ההנחיה .... למען הסדר. 2-הרופא שלי המליץ על בירה ליום...האם בירה מפריעה לספיגת הסידן ? תודה אלון
שלום אלון, בכל מקרה יש לקחת כדורי סידן לספיגה מקסמילית 1/2 שעה לאחר כל ארוחה. אלכוהול יכול להשפיע על מאזן הסידן, לא ידוע לי לגבי ספיגה. בברכה, דנה
שלום, האם יכול להיות קשר בין נטילת "קלסיום" לבין ירידה בברזל? אם כן ,איך את ממליצה ליטול את ה"קלסיום" כדי שלא יגרם לאי ספיגת ברזל. ש. אסף
שלום שמעון, לא סביר אך אפשרי. את כדורי הקלציום יש ליטול 1/2 שעה לאחר ארוחה חלבית. בברכה, דנה
שלום רב, אני סטודנטית לעבודה סוציאלית , ויש לי להגיש עבודה על אנורקסיה ובולימיה. רציתי לבקש מכן עזרה במציאת חומרים, עדיף בעברית. אם יש מאמרים גם שמדברים על הנושא בבני נוער וילדים תודה רבה
שלום לימור, יש הרבה חומר, בעיקר באנגלית, חומר מדעי בעברית לוקה מאוד בחסר. הואיל ואיני מומחית בתחום זה, אני ממליצה לך לפנות ישירות למרפאה להפרעות אכילה ברמב"ם בראשותה של דר יעל לצר. בברכה, דנה
הי דנה קראתי כתבה " בריא ללב: עשינו סדר בדגנים" וברצוני לשאול מספר שאלות 1. הסובין שמכיל את הסיבים התזונתיים הוא בעל ערך קלורי. 2. דגן מעובד אינו מכיל את הסובין והנבט אז את מה כן הוא מכיל 3. באורז חום מקלפים את הקליפה החיצונית ורק אותה- מה עושים עם השאר הוא פחות טוב ובריא? אורז בסמתי נחשב למלא? 4. סיבים לא מסיסם בתוספת שתיית מים הופכים לסיבים מסיסים? בלחם שיפון מלא עם שמרים יש 330 קלוריות ל100 גרם וללא שמרים 220 קלוריות איך יכול להיות? בכלל נראה שלחם שיפון משמין הרבה יותר מכל לחם אחר 5. מהי הכמות המומלצת של דגנים ביום? 6. אורז ותירס אסור לחולי ציאלק? מה זה ציאלק? תודה והמשך יום ניעם וחמים.
שלום דניאל, 1. סובין הינו בעל ערך קלורי רק עם נספג ומתפרק במערכת העיכול. הואיל והוא אינו עושה זאת הוא אינו מוסיף כמעט לערך הקלורי של מזון. 2. דגן מכיל בעיקר פחמימות בצורת עמילנים וחלבון. כמובן שמכיל ויטמינים ומינרלים אך בכמות קטנה מצורתו המקורית. 3. ככל שמקלפים יותר את הדגן כך הוא פחות מזין כי מכיל פחות סיבים ופחות מינרלים. אורז בסמתי נחשב למלא לעומת אורז לבן. 4. סיבים לא מסיסים אינם מסיסים במים ואינם הופכים למסיסים בסביבת מים. 5. לשמרים ערך קלורי והם תורמים לפירוק חלק מהסיבים לפחמימות. לחם שיפון אמנם בעל ערך קלורי גבוה יותר מלחם אחיד אך הוא משביע יותר ובסופו של דבר אוכלים פחות ממנו. 6. כמות הדגנים המומלצת ביום אינה אחידה בין אדם לאדם ולכן אין לכך תשובה. 7. אורז ותריס מותרים לחולי צליאק. צליאק הינה מחלה בה יש אלרגיה לחלבון הנקרא גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה, כוסמין, לתת ויש הטוענים גם בשבולת שועל. בברכה, דנה
האם יש מניעה להוסיף לכוס תה או קפה חם מים מהברז כדי לקרר את השתיה ולשתות, שהשתיה לא תהיה חמה מאוד. הרבה תודה
שלום זוקי, לא אין בעיה. בברכה, דנה
הי דנה בוקר טוב ברשותך מספר שאלות נוספות א. ממהה עשוי שומשום ולמה הוא נחשב לכלכך בריא ב. מה זה קמח סויה, וגלוטן האם הם בריאים ג. מה זה קלציום, פרופיונט, מולאסה ד. חומצה אסקרובית ציטרית? ה. חיטה כהה??? לתת טיבעי ? תודה והמשך יום נעים
שלום, 1. שומשום עשוי משומשום, זהו סוג של זרע. הוא נחשב לבריא בשלתכולת סידן גבוהה וכן חומצות שומן חד בלתי רויות המועילות מבחינת מחלות לב וכלי דם. 2. קמח סויה הוא קמח העשוי מסויה כמו שקמח לבן עשוי מחיטה. גלוטן זהו חלבון הנמצא בחלק מהדגנים כולל חיטה.גלוטן בעייתי רק לאלו האלרגים אליו. קמח סויה אינו בריא יותר מקמח חיטה. 3. קלציום- שם לועזי לסידן. פרופיונרט- שם לחומצות שומן קצרות שרשרת הנוצרות מתסיסת סיבים במערכת העיכול ואלו נמצאו מועילות בהורדת סיכוי לסרטן מעי הגס. מולאסה- סוג של סוכר. 4. חומצה אסקורבית וצטרית אלו חומצות הנמצאות בחלק גדול מהפירות בעיקר פירות הדר. מקנות טעם וריח. 5. חיטה כהה- הכוונה לחיטה מלאה. לתת טבעי נוצר משעורה. בברכה, דנה
א.מה זה חלבוני חלב למה הם נחשבים ללא בריאים, ואיך יודעיןם לבחור מעדן טוב ובריא. ב.איזה קרונפלקס נחשב כטוב לילדים ,את האול בראוון והפייבר 1 שעשיר בסיבים הם לא אוהבים QUAKER SQUARES נחשב לטוב? ג. איזה אורז נחשב לבריא וטוב אשמח לקבל דוגמאות. מה זה תירס צהוב מלא (יש את זה בשלווה פה גדול) ד.שומן צימחי בלחם מדוע הוא לא טוב? ה.אקטימל אחד ביום באמת טוב או שזה בלוף פירסומי? ו. סוכר קנים? מה ההבדל מסור לבן
שלום גליה, א. חלבוני חלב הינם חלבונים הנמצאים באופן טבעי בחלב פרה או כל חיה אחרת. ישנם מס' סוגים של חלבונים. הם אינם בריאים למי שאלרגי אליהם. אם אין אלרגיה לחלבונים אלו אין בהם כל רע. כל המעדנים מכילים את אותם חלבוני חלב. מעדן בריא נחשב לכזה שאינו מכיל סוכר ובעל אחוז שומן עד 3%. ב. מה שטוב לך יהיה טוב לילדיך, כך שמבחינה זו אין הבדל. את יכולה לתת להם את אלו המבוסיים על קוואקר, אך זכרי, גם אלו מכילים לא מעט סוכר. הכל במידה. ג. אורז מלא או אורז בר נחשב למזין לעומת אורז לבן. ד. אין לי מושג מה הכוונה לתירס צהוב מלא, תירס זה תירס צהב ומלא. ה. שומן צמחי שעובר תהליך הקשיה יכול להפוך לשומן טרנס בתהליך שנקרא הידרוגנציה. הבעיה היא לא שומן צמחי אלא שומן צמחי מוקשה. כך שאין בעיה בלחם. ו. אין מחקרים לגבי אנשים בריאים ואקטימל רק במקרה מחלה הוכיחו תועלת ולכן אין לו חשיבות כל עוד צורכים תזונה בריאה. ו. סוכר קנים הינו סוכר פחות מעובד ולכן יותר מזין מסוכר לבן מעובד, אך בעל ערך קלורי זהה. בברכה, דנה
האם דג זהבון הוא דג ים והאם יש בו אומגה 3
שלום יפית, דג זהבון נחשב לדג ים ויש בו אומגה 3 . בברכה, דנה
אני בת 50. 1.78 ושוקלת 85 ק"ג. עליתי לפני מספר שנים בכ10 ק"ג עקב לקיחת סרוקסט. מאז אני "תקועה". בחודשים האחרונים התחלתי ללכת לחדר כושר ששיפר את הכושר הגופני שלי, את שתחושה ואף הצרת היקפים...אולם במשקל לא ירדתי. אני משדלת לשמור על מזון מאוזן (יש חריגות לעיתים). אני גם בגילך המעבר ככה ש.... האם הכל תירןצים או שמא כל הנתונים הללו באמת יכולים לעכב הורדה במשקל. חשבתי כבר לנסות לקחת רדוקטיל לתקופה קצרה אך אני מבינה שזה לא ממש בריא... קצת מיואשת. יש לך עיצה מועילה?????
שלום הדס, אמנם את בעודף משקל אך לא משמעותי לגובהך. אינך צריכה רדוקטיל את צריכה דיאטנית טובה שתרכיב לך תפריט נכון ומאוזן, לפעמים אנו חושבים שאנו אוכלים נכון אך לא כך הדבר. הצרת היקפים במקרה שלך חשובה אף מירידה במשקל, בעיקר בגלל ירידה במסת השומן המסוכן ועליה במסת שריר. בהחלט גיל המעבר טומן בחובו הרבה בעיות ואכן לנשים בגילך קשה יותר לרדת במשקל אך אפשר לעשות זאת בעזרת הדרכה נכונה. בברכה, דנה
תודה על תשובתך המעודדת...אכן אני לא נראית כה שמנה בגלל גובהי, ויותר מעצבן אותי החוסר ירידה במשקל מאשר איך אני נראית (זה מתחלק בסדר..) מובן שבריאותית שה חשוב. אמנם הלכתי לדיאטנית, ואת התיאוריות אני יודעת אך כנראה אני צריכה מישהי "קשוחה" יותר..אין לי ממש משמעת עצמית. ושוב - תודה.