פורום תזונה קלינית
האם סוכר דקלים מתאים לסוכרתים בדומה לסטיביה
שלום, סטיביה מכילה תחליף סוכר טבעי, זהו אינו סוכר כלל. סוכר דקלים שונה במרקם שלו והוא יותר מוצק אך הוא סוכר לכל דבר, ולכן אין המלצה לשימוש בסוכרתיים. בברכה,דנה
אני מצטערת שאני שואלת כאן, פשוט לא הצלחתי למצוא תשובה בשום מקום. רציתי לדעת אם ניתן לעבור השתלמות לקבלת תעודה "דיאטנית קלינית" אם יש לי רק תואר שני בתזונה (תואר ראשון בנושא שונה בחקלאות) תודה
שלום, על מנת לקבל תואר של דיאטנית קלינית עליך לסיים תואר ראשון במדעי התזונה ואח"כ הכשה מעשית במשך 1/2 שנה . את יכולה לנסות לפנות בפוקלטה לחוג תזונה ולברר מהם תנאי הקבלה עבורך ואילו קורסים עליך להשלים על מנת לקבל תואר ראשון בתזונה. אח,כ ההכשרה היא הגרלה על מקום בבית חולים. בברכה,דנה
אני הולכת ללמוד בפקולטה פשוט תואר אחר שגם מעניין אותי ובעל תחום יותר רחב. מנהלת החוג אמרה לי שכדי להתקבל לתואר 2 בתזונה עליי לעבור קורסי השלמה שאורכים כחצי שנה. זה אומר שיהיה לי גם תואר ראשון במדעי התזונה?
ידוע לכם כמה קלוריות יש בכף סובין חיטה מלאה? וכמה גרם זה לכל כף? מהו המינון המומלץ ביום ומתי לקחת את זה? כמה קלוריות יש בכוס מיץ שזיפים קנוי, ללא סוכר? תודה
שלום , בכף סובין חיטה מלאה יש כ- :5-10 קק"ל כף סובין חיטה מלאה שווה ל- 5 גר' לערך. אין מינון מומלץ ביום, זוהי דרך להעשרת סיבים, זה תלוי כמה סיבים אוכלים בד"כ. אין המלצה מתי ואיך לקחת. לרוב כוס מיץ פרי שווה בערך ל- 2 מנות פרי, כלומר כ- 80-90 קק"ל בממוצע. בברכה,דנה
היי.יש לי כמה שאלות: אם אני אוכל לחם אחיד(שאין בו הרבה סיבים תזונתיים) ויחד איתו אוכל זרעי פשתן טחונים שיש בהם סיבים תזונתיים בשפע אז זה דומה לאכילת לחם מלא ונחשב פחמימה מורכבת יותר(הרי הכל מתערבב בבטן...)? ועוד משהו:כמה זמן זרעי פשתן טחונים נשמרים טוב במקפיא?אני טוחן כוס בד"כ וכל פעם לוקח קצת ומוסיף ליוגורט ולכל מיני דברים.אגב זה משנה אם טוחנים במטחנה ידנית עם מין אבנים כאלה או במוחנה חשמלית עם סכינים ממתכת?שמעתי שהמתכת לא מטיבה עם זרעי הפשתן... (ועוד אחת...)מה נחשב לפחמימות מלאות ומה נחשב לפחמימות מורכבות? זה קצת מבלבל אז פשוט תקנו אותי אם אני טועה.אני הבנתי שמורכבות זה כל פחמימה שהיא לא מתוקה(כולל לחם לבן אורז לבן פסטה רגילה וכו') ומלאות זה רק אורז מלא לחם מלא וכו'.או שזה בכלל אותו דבר ואני סתם מבלבל את השכל... ושאלה אחרונה.האם חומצת האמינו טריפטופן יכולה לסייע בבעיות שינה?אם כן אז מומלץ לקחת אותה בתור תוסף מזון או לנסות לאכול מאכלים עשירים בה?איזה מאכלים הכי עשירים בה?חייבים גם וויטמין B6 שיעזור לקליטתה בגוף? מקווה שלא סיבכתי יותר מדי. תודה מראש וחג שמח
שלום אליסף, 1. אתה יכול לאכול לחם אחיד ולהעשיר את התפריט בסיבים ממקור אחר, אך אם תאכל לחם מחיטה מלאה או שיפון תקבל עוד יותר סיבים. 2. איני יכולה לומר לך מהי הדרך הטובה ביותר לטחינה, אני מניחה שבמכתש ועלי הכי טוב, אך בוא נהיה מציאותיים, מכונה זה מספיק טוב. לגבי זמן אחסון, רצוי לקנות פחות ולאחסן פחות בכדי לשמור על טריות. איו לי זמן ידוע. 3. פחמימה מורכבת היא למעשה פחמימה המכילה מספר מולקולות של גלוקוז במבנה מורכב כגון עמילן הנמצא בתפוחי אדמה, אורז, פסטה, קרקרים לחם ועוד. פחמימה מלאה הינה פחימיה מורכבת לרוב העשירה בסיבים תזונתיים כגון: אורז מא, פסטה מחיטה מלאה, לחם שיפון/חיטה מלאה וכו'. 4. טריפטופן מהווה מקור לייצור "הורמון השינה" מלטונין. הוא נמצא ביין אדום וחלב בכמויות גדולות. אין ממש מחקרים המראים כי תזונה כזו משפרת שינה, אך לא תזיק. אין לי מידע לגבי הויטמין. בברכה,דנה
תודה רבה,עזרת לי מאוד. אחרי החגים שמח...
הבן שלי שותה אבקת חלבון מנה אחת 4 פעמים בשבוע אחרי אימון כושר. האם יש סיכון באבקה? הוא בריא! האם כדאי לעשות הפסקה אחת למס' שבועות?? מצרפת את פרטי האבקה ומודה מראש על התשובה חלבון מי גבינה בטעם קרם עוגיות - צ'מפיון נוטרישן אבקת חלבון מי גבינה של צ'מפיון נוטרישן ניתן להשיג גם בטעמים: תות, וניל, בננה, שוקולד אבקת חלבון מי גבינה Whey Protein Stack של חברת צ'מפיון נוטרישן הנו חלבון מי גבינה בשיחלוף יונים, סינון דק ומי גבינה איזולט מקנה לחלבון ערך ביולוגי גבוה וספיגה מקסימלת בגופו של המתאמן, עשיר בפפדיטים של גלוטמין במטרה להעלות את מסת השריר בגוף. אבקת חלבון מי גבינה Whey Protein Stack בטעם קרם עוגיות של צ'מפיון נוטרישן מכיל 24 גרם חלבון איכותי וטהור! אבקת חלבון מי גבינה Whey Protein Stack של צ'מפיון נוטרישן מתאים: לאלו הרוצים תוסף העשיר בחומצות אמיניות BCAA (מכיל 21.9 גרם) ו-EAA (מכיל 43.7 גרם) למעוניינים בעלייה במסת השריר המעונייינים במניעת פרוק השריר המעוניינים בתוסף דל פחממות (4 גרם פחמימות), ודל שומן (2 גרם) למעוניינים בתוסף דל בלקטוז ובסוכר הוראות שימוש: ביום אימון יש לשתות שתי מנות אחת מיד לאחר האימון , ביום ללא אימון יש לשתות מנה אחת בשעות הבוקר. תכולה: 2.27 ק"ג (כ-71 מנות) יצרן: Champion Nutrition, ארה"ב נשים בהריון, נשים מניקות, אנשים הנוטלים תרופות מרשם וילדים - יש להיוועץ רופא
שלום ענת, אין סיכון באבקת חלבון לאנשים בריאים פעילים גופנית במינון סביר. מנה אחת, 4 פעמים בשבוע לא תזיק ואין צורך בהפסקה. יש כן לעשות חישוב כמה סה"כ חלבון הוא צורך ביום, שכן גם עודף חלבון עלול להזיק לאורך זמן. לשם כך רצוי לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
אחד בודד? ומה הערך התזונתי שלו?
שלום, בתמר בודד יש כ- 25 קק"ל. עשיר מאוד באשלגן, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון שונים. בברכה,דנה
האם יש חומר טבעי שאוכל לשים בריבות או בשוקולד או בגלידה ביתית שיכול למנוע התקשות בגלל שלא מכניסה מרגרינה וחמאה? האם המרגרינה/החמאה היא זו שמונעת התקשות כשמכינים גלידה/שוקולד/ריבה ביתית? מהו החומר התעשייתי ששמים במפעל ומה סימונו המסחרי (כדי לבדוק אם מלאכותי).
שלום ליס, איני מומחית בהנדסת מזון ולכן איני מכירה את כל החומרים בשימוש, טבעים ומלאוכתיים, המונעים התקשות במזון. המלצתי, פני למומחים בתחום טכנולוגית מזון או הנדסת מזון, או לחברות עצמן לייעוץ. כמו כן, ישנם שפים רבים היודעים את סוג החומרים המונעים התקשות. בברכה,דנה
שלום, רציתי לשאול מה יותר בריא ואיכותי לגוף אוכמניות קפואות או יבשות? וכמה קלוריות יש בערך ב100 גרם אוכמניות יבשות? תודה רבה מראש :)
שלום לילי, לרוב עדיף קפואות, כי בחלק מהמיובשות מוסיפים סוכר. ב- 100 גר' אוכמניות יבשות עם תופסת סוכר יש כ- 300 קק"ל. בברכה,דנה
שלום, הקטנטונת שלי בת 8 חודשים, היא נכנסה לגן בתחילת ספטמבר ומאז חלתה פעמיים. אם לפני המחלות אכלה בצורה משביעת רצון (היא נולדה קטנה וגדלה בהתאם) והיתה אוכלת 4 מנות של סימילאק 180CC ו- 2 מנות פרי ומרק. הרי עתה היא אוכלת מעט מאד, בממוצע כ- 150-160CC סימילאק ופרי ומרק קצת פחות משאכלה. והיום אף כמעט ולא אכלה. התחלתי לתת לה יותר אוכל מוצק, אבל היא מרזה ואני קצת חוששת. מה לעשות? תודה.
שלום אילנית, המתיני בסבלנות לתשובתה של נועה, מומחית לתזונת ילידים. בברכה,דנה
אילנית שלום! חסרים לי הרבה פרטים כדי לחוות דעה פרטנית. באופן כללי, בזמן מחלה (בדיוק כמו מבוגרים!) יש ירידה בתאבון וזה נורמלי. זה יכול לקחת זמן כלשהו (שבוע-שבועיים) עד שהתאבון חוזר לנורמה. בד"כ לאחר מכן ניתן יהיה אפילו לראות תאבון מוגבר. בנוסף, צריך גם להתייחס לתקופה זו של מעבר למוצקים, כתקופה שהיא מועדת להאטה מסויימת בקצב הגדילה. ההמלצה שלי במעבר למוצקים לנהוג כך: על כל ארוחת מוצקים שנכנסת לתפריט (בוקר, צהריים, ערב), לתת השלמה של תמ"ל עד כשעה לאחריה. התהליך הטבעי הוא שככל שהיכולת והמיומנות של האכילה ישתפרו, כך הילד אוכל יותר מן המוצקים ופחות מן ההשלמה (ולבסוף מתגלה הרגע בו ניתן להפסיק את ההשלמה לחלוטין - זה יכול להיות בגיל שנה ואף שנה וחצי). בברכה נועה
שלום, מזה למעלה משנה יש לי עודף של אבץ ( כ- 139 ) וזאת ללא נטילת תוספים כלשהם. אודה לכם על קבלת ייעוץ על המשמעויות הנובעות מכך ואם יש צורך בטיפול כלשהו אגב ערכי הברזל שלי תקינים לחלוטין. בתודה מראש, אריאלה
שלום אריאלה, לצערי, איני מכירה את המצב, שכן איני יודעת מהי המשמעות של רמות גבוהות מהנורמה של אבץ, כי זוהי בדיקה נדירה למדי ואינה רגישה. המלצתי, פני להמטולוג לבירור התופעה וכיצד ניתן לטפל בה, אם צריך. בברכה,דנה
רציתי לשאול, 1) כמה קל' יש בכף מחוקה של זרעי פשתן לא טחונים. 2) כמה כפות של זרעי פשתן צריך לאכול ביום על מנת לקבל את המנ היומית לאומגה 3 3) האם אפשר לאכול את זרעי הפשתן ללא טחינה? בהנחה כי אני אלעס ואלעס אותם טוב טוב ואטחן אותם בשיניים לפני שאבלע. 4) האם כדי שהאומגה 3 מזרעי הפשתן ייספגו טוב צריך לאכול אותם עם עוד מאכלים? ואם כן אז עם מה? בבקשה תענו לי בפרוט על כל שאלה בנפרד ולא על הכל יחד. המון תודה, צילה
שלום צילה, 1. בכף זרעי פשתן יש כ- 55 קק"ל. 2. יש לצרוך לפחות 2-3- כפות, וגם אז לא מגיעים למינון, שכן זרעי פשתן לא מכילים את חומצת השומן הנמצאת בדגים, אלא נוצר בגוף מחומצות שומן אומגה 3 שנמצאות בזרעי הפשתן.נכון להיום, אין המלצה לגבי צריכה מומלצת. 3. ההמלצה לטחון, השיניים לא מגיעות לרמת טחינה של מכונה. 4. לא, אין צורך לשלב עם מזון מיוחד. בברכה,דנה
האם עדיף ליטול חומצות אומגה-3 ממקור צמחי על פני מקור דגי?
שלום מרוינה, המחקרים המראים תועלת כלשהי מאומגה 3 מקורה בדגים ולא בצמחי, ולכן נכון להיום עדיף ממקור דגי, בעיקר בשל ההרכב של חמוצות שומן מסוג אומגה 3. בברכה,דנה
קראתי שאת שמן הדגים מפיקים בתהליך זיקוק כימי ושיש בו מזהמים מסוכנים כמו כספית,כלורידים ודיאוקסנים. לעומת זאת את השמן הצמחי מפיקים בכבישה קרה, נקי מזיהומים כלשהם ומחקרים מראים שהחומצת אומגה-3 שבו, האלפא-לינולנית הופכת בגופנו לחומצות אומגה-3 הדגיות. מצאתי מחקרים רבים המוכיחים יעילות בריאותית משמעותית של האומגה-3 הצמחית.
האם יש בעיה עם הדבר הבא: פחיות שתיה סגורות כמובן ששהו זמן מה במקרר והעברתן לארון עד לשתיה למשל עד חודש בערך. כמו כן השאלה גם לגבי טחינה גולמית וקופסת שימורים טרם פתיחתה כמובן .
שלום עירית, למיטב ידיעתי אין בעיה, כל עוד התאריך תפוגה תקין והקופסה סגורה. צריך מקום יבש, קריר ומוצל. בברכה,דנה
בבדיקת דם מתברר שיש קרישיות יתר , האם מותר עכשיו כשאני עדיין לא לוקחת כדורים בגלל בדיקות נוספות עד לבירור סופי , לאכול בכל יום כורכום כמות של כפית מלאה ליום? פשוט רגילה בכל דבר לשים כורכום . שאלה נוספת האם מותר לאכול כפית כורכום שלמה בבת אחת לאור המצב המתואר לעיל?
שלום בטי, לאור הידוע לי על כורכום, אין בעיה לצורכו במידה שאת מתארת. בברכה,דנה
בני בן ה19 עבר בדיקת גסטרו. בתוצאות שקבל נכתב לגבי ביופסיה מהקיבה: corpus mucaosa fragment with mild foveolar hyperplasia no helicobacter pylori found לגבי ביופסיה מהחלק השלישי של התרסריון נכתב: fragment of duodenal mucosa within normal limits האם תוכלו לפרש לי את הממצאים?
שלום נעמה, הבדיקה מראה שאין נוכחות של חיידק בשם הליקובקטר פילורי הגורם לכיבים, אך יש מעט גדילה של התאים בגודלם באזור, היכולים לרמז על דלקת קלה אפשרית. התרסריון נראה תקין. כמובן שיש לחכות לתשובת הרופא. בברכה,דנה
כמה כפיות סוכר יש בבננה?
שלום, בבננה בינונית יש כ- 25 גר' פחמימות מתוכן 2.5 גר' סוכרוז שזהו הסוכר הנמצא בסוכר לבן . בכפית סוכר לבן יש 4 גר' סוכרוז לכן בננה שווה 1/2 כפית סוכר. אך יש לזכור כי בבננה ישנם סוכרים נוספים ( גלוקוז , פרוקטז ועמילן) אז מבחינת תרומה לרמות סוכר היא שווה לכ- 5 כפיות סוכר. בברכה,דנה
שלום אני בחורה כבת 26 לפני כ5 סבלתי מחיידק בקיבה וטפלתי בזה ואף היתה לי ירידה במישקל 6 קילו מ49 ל43 קילו ולפני כשנה היו לי פרזים בקיבה וגם פה טופלתי עישתי לפני חודשים קולוסקפיה והכול תקין אני סובלת מזה כשנה מתחושה מגעילה ולא נעימה כלל גזים ונפיחות בבטן לעיתים בכאבי בטן כתוצאה מהצברות גזים ואפילו עצירות אני אוכלת ירקות הרבה ופירות שאני אוכלת ירקות ואף פחיממות או קטניות וקמח לכול דבר שאני אוכלת אני יודעת שיש קטניות שצריך לרכך אותם אם מים יום לפני וכ"ו או ירקות מצלבים מה לעשות לא לאוכל.?? אני מקפידה להשרות את הקטניות כמו שצריך בכול זאת יש לי בעיה בפירוקם ?? מה הבעיה .? ואיך לטפל בזה.?? אני אוכלת אט וחוץ מזה שאלה נוספת לאבי יש גרפסים וגזים מימה זה ?? ואוכל גם כך בכול זאת.?וגם אבי אוכל נכון וסובל
שלום שילי, לאור מורכבות הבעיה אצלך, הייתי ממליצה לך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ, שכן יש לברר מהם המזונות הגורמים לך לתחושה לא נוחה. כמו כן אפשר להתייעץ עם גסטרואנטרולוג לגבי טיפול תרופתי לנושא הגזים. בברכה,דנה
האם שמיר, פטרוזיליה,שמיר ,עלי סלרי וכדומה גורמים לחסימה. הכונה אם אוכלים אותם לא קצוץ אלא את העלים במלואם.האם זה גורם לבעית עיכול
שלום שלמה, מזון לא גורם לחסימות. ישנם אנשים עם נטיה לפתח חסימות, בעיקר על רקע ניתוח בטן קודמים. בין רשימת המזונות העלולים להחמיר מצבים אלו לא נמצאים הירקות שציינת. בברכה,דנה
האם שיבולת שועל קוואקר, עוגת תפוחים (בגלל התפוחים), קרקרים אפילו מחיטה מלאה גורמים לעצירות?
שלום יוני, מזון לא גורם לעצירות הוא יכול להחמיר נטיה לעצירות. אף אחד מהמזונות שציינת לא מחמיר עצירות. יש להקפיד לשתות יותר באכילת מזונות אלו ולעסוק בפעילות גופנית. בברכה,דנה
האם חוסר באינזימי עיכול יכולים לגרום לתחשות נפיחות ואי נוחות בבטן.
שלום שרי, כל הפרעה בתקינות מערכת העיכול יכולה לגרום לתחושת נפיחות וגזים, גם חסר באנזימי עיכול. חסר באנזימי עיכול הינו דבר נדיר יחסית, יכול להיות חסר באנזים מסויים, אך גסטרואנטרולוג יכול להבדוק זאת ולטפל בכך. בברכה,דנה
הי, שמתי לב שלעתים קרובות לאחר שאני אוכל במסעדה מסוימת (בדרך כלל גם את אותו אוכל), זמן קצר לאחר מכן אני משלשל. שאלותי: 1. האם השילשול עלול לגרום לנזק חוץ מההרגשה הלא נעימה? האם כדאי להימנע מהמסעדה (שאני דווקא אוהב...)? 2. האם לפחות בעצם השילשול יש "רווח" מבחינת משקל/דיאטה? האם נכון שהאוכל שאכלתי לא מספיק להתעכל ולפיכך בעצם כאילו לא אכלתי אותו (מבחינת המשקל)? ברור שלא זו הסיבה לאכול שם.
שלום אילון, 1. שלשול אחת לכמה זמן לא עושה נזק משמעותי למערכת העיכול או לגוף באופן כללי. אם התופעה מטרידה אותך וגרמת לך אי נוחות, אז כדאי להמנע מהמזון הנ"ל ולשאול מהו המזון שגורם לך לשלשולים? האם כשאתה אוכל אותו מחוץ למסעדה עושה אותה תופעה? האם מדובר באלרגיה שכן יכולה להזיק לאורך זמן? 2. אין רווח מבחינה קלורית, הרווח מצטמצם לנוכח אכילה שאינה גורמת לשלשולים, נכון,חלק מהמזון לא נספג, אך זהו רווח משני בלבד. בברכה,דנה
בס"ד שלום וברכה, יש לי דלקת במפרק החיבורי בכתף, ממאמץ יתר. האם התוסף של קלוקוזמין וכנדרואידין וm.s.m הינו תוסף המתאים גם לדלקות בכתף(שמעתי שלברכיים זה עוזר מאוד) כל עצה נוספת תתקבל בברכה, תודה רבה וחג שמח, חנה.
שלום חנה, עליך להפנות שאלה זו לאורטופד. בברכה,דנה
שוב שלום, האם מוצרים "מלאים" (לחם, אורז, דגני בוקר וכו') לאחר תהליך קלייה/ בישול לא מאבדים מייתרונם התזונתי, כלומר נהרסים הסיבים, הויטמינים והמינרלים? תודה מראש
שלום יניב, חלק מהויטמינים הרגישים לחום נהרסים, לא המלואם, אך באופן חלקי. על מינרלים כמעט ואין השפעה וכן על סיבים תזונתיים. בברכה,דנה
שלום,לאחרונה עשיתי בדיקת דם שיגרתית ומהנתונים עלה כי הכולסטרול שלי ממש גבוה LDL-156 HDL-78.5 NON HDL-188.5 והטריגליצירידים-165 אני בחורה בת 20 בריאה בדר"כ האם אני בסיכון גבוה לחלות במחלות לב? ומה עלי לעשות בנידון?
שלום, סיכון למחלות לב לא מורכב רק מבדיקות מעבדה. השאלה מה משקלך, האם תקין, האם את עוססקת בפעילות גופנית, האם יש הסטוריה משפחתית של מחלות לב בגילאים מתחת ל- 55, האם את נוטלת גלולות ועוד. בכל מקרה רצוי לפנות לדיאטנית לייעוץ תזונתי מתאים, לעסוק בפעילות גופנית ולהתייעץ עם רופא המשפחה. בברכה,דנה
המשקל שלי תקין והתחלתי לעסוק בפעילות גופנית אין לי הסטוריה משפחתית אבל התחלתי לקחת גלולות לפני כשנה, יכול להיות שזה רק בגלל הגלולות?
שלום אני בן 13 עוד חודש ויש לי סימנים בגב הלכתי לרופאה והיא אמרה שזה קרה בגלל שאנימ אד רזה אני שקול 38 גובה מטר63 היא אומרת שאני צריך לפחות לשקול 50 ואני רוצה להשמין הבעיה מה ללאכול??
שלום רון, עליך לפנות לדיאטנית קלינית בקופת החולים לייעוץ, רצוי בלווית אחד ההורים לתמיכה בנושא. בברכה,דנה
שלום לכן, לפי פירוט הערכים התזונתיים על המוצר, הוא מכיל כמות זניחה של אבות המזון ל100 גרם(0 ג' חלבון, 0.5 ג' שומן, 0.16 ג' פחמימות) וכמות גדולה של "פחמימות מסיבים תזונתיים" 30.4 ג'. ככל הידוע לי אין לסיבים ערך קלורי משמעותי. אם כן כיצד ייתכן שהוא מכיל 35.5 קלוריות ל100 ג'? מהיכן הן מגיעות?
שלום יניב, לסיבים יש ערך קלורי מסויים, אמנם הם לא עוברים תהליך עיכול מלא אך חלקם זמינים ולכן יש להם ערך קלורי נמוך, בנוסף למעט שמגיע מהשומן. בברכה,דנה
דנה שלום, כשיש עצירות, אומרים לשתות מים ששזיפים מיובשים הושרו בהם. מה הסיבה? האם השזיף משחרר חומר מסוים למים? ואם כן איזה עדיפות יש לכך על פני אכילת השזיף עצמו? ומה יתרון המיובשים על פני הטריים תודה רבה
שלום יעל, אין סיבה לשתות את המים. היתרון של שזיף מיובש שהוא עשיר מאוד בסיבים תזונתיים ועל כן עוזר ביציאות. ייתכן וחלק מהסיבים המסיסים במים נשארים בתוך מי השזיפים. לא מצאתי בספרות עדות לחומר מיוחד אחר. בברכה,דנה
אז עם עשיתי בדיקה והכל תקין והבטן נפוחה וכואבת זה לא מהגלוטן? האם אפשר לשלול את זה?
שלום גל, לשלילת צליאק יש להתייעץ עם גסטרואנורטלוג. יש מספר בדיקות לשלילת המחלה. בברכה,דנה
האם חולי צאלייק הם רגישים לגלוטון? שזה החלבון שבחיטה?
שלום גל, התשובה היא כן. חולי צליאק אלרגיים לחלבון בשם גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה, שיפון, כוסמין וייתכן שגם בשבולת שועל. בברכה,דנה
כשיש מחסור באשלגן.מהם התחושות או ההרגשה? או למה זה עלול לגרום?
שלום שלי, מחסור באשלגן יכול לגרום לחולשת שרירים קיצונית ובוספו של דבר להפרעות קצב. בברכה,דנה
1. האם האמרנט מתבשל מהר כמו הדוחן? 2. האם כדאי להשיג ממנו חלבון מלא ניתן לאכול איתו קטניות? 3. האם את כל הדגנים המלאים ניתן גם לבשל כמו דייסה עם חלב וסוכר חום, מבחינת הויטמינים וכל השאר? תודה
שלום מאי, 1. איני יודעת מהו זמן הבישול של אמרנט. 2. איני יודעת איזו חומצת אמינו הוא חסר, ולכן אין המלצה לצורכו יחד עם קטניות, אך לא הייתי מסתמכת עליו כמקור חלבון איכותי בכל מקרה. 3. באופן עקרוני ניתן לבשל את כולם. בברכה,דנה
נועה שלום, מה יכולה להיות הסיבה לכך שאני נוטלת 2 כדורי אשלגן(בעבר רק אחד ועכשיו המינון עלה) אוכלת פירות וירקות ובננות וערכי האשלגן עדיין נמוכים? איזה מזונות אני צריכה לאכול? תודה
שלום רונית, כי ככל הנראה את מאבדת יותר בשתן ממה שאת מכניסה. האם הרמה באמת נמוכה המנורמה או בטווח הנמוך? בכל מקרה זוהי שאלה שיש להפנות לנפרולוג. ירקות ופירות הינם המקור העשיר ביותר לאשלגן בעיקר בננות, אבוקדו, תרד, פירות יבשים, עלים ירוקים, עגבניות ומוצריהן, מוצרי חלב, דגים, שקדים ואגוזים, מיצי פירות ועוד. בברכה,דנה
רציתי לדעת אם 2 שזיפים קטנים בערב בשעה 20.00 יכולים לגרום לי לנפיחות בבטן עד למחרת בבוקר (אחרי יציאה). יש לי רגישות לפרוקטוז. ואני נמנעת מאכילת הפירות והמאכלים שיש בהם פרוקטוז. תודה
שלום שרי, הכל יכול להיות, נסי להמנע מאלו בערב ולראות אם יש שינוי לטובה. בברכה,דנה
שלום בת דודתי, 56, מזה שנתיים עושה דיאטה של מכון אברמסון שבה לא אוכלים סוכר ולא גלוטן. הולך לה די טוב אבל הסביבה מלחיצה אותה ואומרת לה שזו דיאטה לא טובה. חשוב לי לציין שהיא מרגישה ממש טוב עם עצמה. היא ירדה 11 קג' ומצליחה לשמור על המשקל. עושה ספורט כל יום ומרגישה ונראית טוב.וזאת כאמור במשך שנתיים ואין לה שום בעיה להמשיך כך כאורח חיים. החלטתי לשאול בשבילה כדי שירד ממנה הלחץ: לאילו חוסרים תזונתיים היא עלולה לדאוג והאם יכול להיות שהם יתגלו עוד כמה שנים? מה עליה לעשות? תודה
שלום שירי, מבחינת הסוכר, לא תהיה בעיה, ולא יהיו לה חסרים, כי סוכר נמצא בכל מזון שאנו אוכלים, כולל תירס, אפונה, מוצרי חלב ועוד. לגבי גלוטן, אם היא אוכלת במקום מזון כגון קינואה, כוסמת, תירס, קטניות, פירות וירקות, אין סיבה לחשוש מחסרים תזונתיים, שכן היא מקבלת הכל ממזונות אלו. חשוב להקפיד לאכול מאוזן מכל קבוצות המזון האחרות, כגון מוצרי חלב, בשר ודגים, פירות וירקות. בברכה,דנה
שלום ,בעלי חלה בדלקת חריפה של הלבלב באישפוז לאחר צום של יומיים הומלצ על יום של נוזלים ולאחר מכן לחזור לאט לאט לתזונה רגילה אך דלת שומן , בימים הראשונים לאחר ששוחרר מבית החולים מה מומלץ לאכול? האם יש להקפיד על לחם\אורז מקמח מלא בלבד"? האם אפשר מעדני חלב רק ללא שומן בכלל? האם יש להפריד חלבונים ופחממות על מנת לא להעמיס על הכיבה? אשמח לטיפים בנושא.תודה
שלום שרון, דיאטה דלת שומן אומרת: ללא טיגון, ללא תוספת שמן למזון מוכן, מוצרי חלב דלי שומן, עד 1.5%, לכל היותר 3%. לחם, אורז, תפוחי אדמה וכל התוספות החמות רגיל, ללא תוספת שמן. בשר אפוי או מבושל, להוריד עור מעוף. מרקים מירקות, לחם מחיטה מלאה, פסטרמה דלת שומן ועוד. כמו כן רצוי להבין את מקור הדלקת, האם מעודף טריגלצרידים, האם על רקע חסימתי של דרכי מרה? בברכה,דנה
האם שניצל בייתי מכיל יותר קלוריות משניצל מוכן (מהסופר)? האם שניצל ביתי מכיל הרבה יותר שמן מאשר שניצל תעשיתי? - לפי האתר של "מאמא-עוף" הם כותבים שכאילו שניצל ביתי הוא הרבה יותר גרוע ואני תמיד חשבתי שזה במקרה הכי קיצוני אותו הדבר (קלורית) או אף פחות עבור שניצל בייתי מה גודל ומשקל מנה ממוצעת של שניצל ביתי (אם במסעדה ואם בבית) כמה קלוריות יש במנה כזו? האם עדיף או משנה אם מדובר בשניצל ביתי או שניצל תעשיתי? אשמח לשמוע הבהרות והסברים בנוסף כמה סיבים צריכים ליהיות באורז מלא לא ברור לי איך יתכן שחברה א' כותבת שיש 1 גרם ל0 100 גרם (שזו אותה הכמות שהיא כותבת גם עבור האורז הלבן) ובחברה אחרת רשום כ- 3 גרם ל- 100 גרם האם פחות מ- 3 גרם זה לא "מלא" אמיתי?
שלום דנה, זה מאוד תלוי בגודל, כמות השמן, סוג הטיגון, כמו הפירורים ועוד ועוד. אם לוקחים אותה כמות בשר ומרכיבים ייתכן ובתעשייתי יהיו פחות קלוריות ושומן בשל אופן ההכנה הייחודי לתעשיה, אך אני מעולם לא השוויתי, כי אולי בביתי יש יותר קלוריות ושומן אך לפחות הוא טרי. בכל מקרה, שניהם אינם מומלצים מבחינתי באופן גורף. אין גודל ממוצע, זה משתנה ואין המלצה בנושא. לגבי האורז, עליך להפנות את השאלה ליצרן. החברות לא מחשבות את הסיבים אלא לוקחות מטבלאות קיימות. בברכה,דנה
בבדיקות דם יצא שיש לי חוסר בטסטסטורון , מה , אם בכלל , אוכל לאכול ולהמנע מלקיחת גלולה . תודה מראש
שלום דודו, לצערי לתזונה השפעה אפסית על רמות הורמונים, אלא אם כן הינך סובל מתת תזונה והינך עוסק בדיאטה דלת שומן וקלוריות. אם התזונה שלך רגילה, ואתה במשקל תקין, אין לתזונה השפעה של ממש. בברכה,דנה
תודה על תשובתכם המהירה. ראשית, רופא העור באתר האינטרנט דיבר על להפחית באכילתם של מזונות אלה ולא להפסיק לגמריי. הוא טוען שבמקום חלב פרה אפשר לשתות חלב סויה במקום לחם מקמח לבן לאכול לחם מקמח מלא וסוכר רצוי להפחית בכל מקרה או לאכול מוצרים DIET שלהם יש תחליפי סוכר בכל מקרה, אין לי מושג מה זה נקרא להפחית. למשל, כמה חלב או סוכר אני יכולה לאכול בשבוע מבלי שתיהיה לכך השפעה על האקנה? הייתי אצל אנדוקרינולוג והוא טוען שאין בעיה הורמונלית. לפי מיטב הבנתי, הבדיקות אינן מעידות על תסמונת השחלות הפוליציסטיות, ואני אכן נוטלת גלולות מסוג "יסמין" תודה על הסבלנות חג שמח לימור
שלום לימור, צריך להבין את מקור ההסבר שלו על מנת לדעת כמה להגביל. ישנם מטפלים הטוענים כי חלב, סוכר וקמח לבן הם מקור כל הרוע. צריך להבין מה כל כך רע במוצרים אלו וכיצד ניתן לשדרגם לדיאטה מזינה יותר. אני מסכימה שהפחתת סוכר לבן ולחם לבן ואכילת דגנים מלאים במקום ומזון מופחת סוכר הוא מזין יותר, אך למיטב ידיעתי אין לו כל קשר לאקנה, אלא לתזונה בריאה באופן כללי. כן יש לי בעיה עם המלצה על הפחתה במוצרי חלב, שכן אין סיבה מוכחת לכך כלל וכלל בספרות המקצועית, ואז אנו חושפים מאות ואלפי אנשם לחסרים תזונתיים, בייחוד סידן. חלב סויה אינו בשום פנים ואופן תחליף הולם לחלב רגיל ולכן אין סיבה להוריד מוצרי חלב. אם מדובר במרכיבים אלרגניים, רוב האנשים האלרגיים לחלבוני חלב פרה יהיו גם אלרגיים לחלבוני הסויה. המלצתי, אמצי לך הרגלי תזונה בריאים באופן כללי. דיאטה מופחתת סוכרים פשוטים ( עוגות, עוגיות, ממתקים) עשירה בסיבים תזונתיים ( קטניות, דגנים מלאים..) אכלי בשר ומוצרי חלב דלי שומן, המנעי מטיגון ושימוש מוגזם בשמן, מכל סוג, עסקי בפעילות גופנית, ופני לרופא עור, לא באינטרנט, אלא במרפאה. בברכה,דנה
אחרי אימון כח\אירובי אני אוכל ארוחה שמכילה 2 ביצים או חביתה העשויה מ2 ביצים ובנוסף לחם וסלט.. השאלה שלי היא 2 ביצים אחרי אימון זה לא הרבה מבחינת הכולסטרול בהנחה שאין לי בעייה בכולסטרול והכל תקין?
שלום אלעד, באופן עקרוני אין בעיה, גם לא מבחינת הכולסטרול. אם אתה מחפש מקור לחלבון איכותי, נסה לעשות חביתה מביצה שלמה+ 2 חלבוני ביצה, כך תקבל כמות זהה של חלבון אך ללא תוספת כולסטרול. בברכה,דנה
קפה או נס קפה? וכמה קלוריות יש בכוס קפה ללא סוכר וללא חלב אלא רק האבקה עם מים?
שלום דני, אין העפדה בין נס קפה לקפה שחור מבחינה בריאותית. בקפה שחור יש יותר קפאין. מס' הקלוריות בקפה שחור או נס הינו אפסי 2-3- קק"ל לכל היותר בכפית. בברכה,דנה
רציתי לדעת האם דגים כמו טונה בקופסה יכולה לגרום לכאבי בטן או נפיחות? אני מחוני וגם דים כמעט ולא אוכל. לכן רציתי לדעת לגבי הטונה ובטן רצת נפוחה ואי נוחות.
שלום רוני, אין איזושהי אבחנה מדוייקת לבעיה. יכול להיות שבמקרה זה היא גרמה לכאבי בטן. באופן גורף, טונה משומרת לא גורמת לכאבי בטן. בברכה,דנה
האם אורז בסמטי מלא הוא שווה ערך מבחינת סיבים תזונתיים וויטמינים לאורז פרסי מלא?
שלום שרון, הערכים דומים מאוד, אך לא שווים בכל המרכיבים. בברכה,דנה
אני מתארת לי שאלו שאלות מגוכחות בל בכל זאת ארצה לדעת 1) הם בבייצי אומגה3 יש יותר שומנים ו/או קלוריות מאשר בבייצים רגילות? מה לגבי בייצים אורגניות ובייצי חופש לעומת בייצים רגילות? 2) כאשר נותנים ערכים קלוריים לפירות לפי ישיקל (למשל בטבלאות למינייהם האם זה מישקל הכולל את הגלעין של הפרי או של הפרי נטו? ( בנוסף מה לגבי אבוקדו?) תודה יעל
שלום יעל, 1. בביתי אומגה אין סה"כ יותר שומן, הואיל וכמות האומגה 3 באה על חשבון חומצות שומן אחרות. כנ"ל לגבי שאר הביצים, יכול להיות שינוי בסוג חומצות השומן אך לא בכמות הכללית. 2. טבלאות איכותיות מראות עם או בלי גרעינים, עם או בלי קליפה. אין אני יכולה לדעת מה נותנים בכל טבלה, וזה משתנה. בברכה,דנה
מה עלולים להיות הגורמים לנשירת שיער רצינית אצל בחורה צמחונית בת 33? אילו מזונות ותוספים מומלצים?
שלום דנה, דיאטה צמחונית לרוב חסרה בברזל, אבץ, וויטמין בי 12 ואלו סיבות מספקות לנשירת שיער. ראשית בצעי בדיקות וודאי שאין חסרים. במידה ואין, רצוי לפנות לרופא עור לייעוץ. בברכה,דנה
רציתי לדעת כמה קלוריות יש בבייגל ישראלי קשה (לא בייגלה ולא הרך ולא פרצל ) בייגל כזה שוקל לרוב כ- 160 גרם ואני מניחה שיש בו יותר קלוריות מלחמניה כי הוא הרבה יותר דחוס
שלום רונית, זה מאוד משתנה בהתאם לגודל, תוספות ואופן הכנה, אך מדובר בלפחות 300 קק"ל. בברכה,דנה
אני חוששת שלא הבנת למה התכוונתי. לא התכוונתי לבייגל שעושים ממנו בייגל טוסט או כזה ששמים בפנים סלטים או גבינות וכ"ו אני מתכוונת לבייגל הקשה (של פעם) כזה שב"כ מוכרים בקיוסקים. הם בדר"כ נמצאים מולבשים על מקל ביוקסקים למינייהם (פעם זה היה יותר נפוץ) בייגל זה הוא דחוס וקשה כזה.... אודה לך אם תוכלי לבדוק שוב
שלום, אני בת 30 ולוקחת מולטי ויטאמינים כבר כמה שנים. המולטי מכילים גם אשלגן - 90 מ"ג. בנסף למולטי, אני אוכלת בננות כדרך קבע. יש לי מספר שאלות: 1. איך ייתכן שבבדיקות דם נמצא רמת אשלגן נמוכה למרות הבננות והמולטי? 2. אילו מאכלים מכילים אשלגן ברמה גבוהה חוץ מבננות? 3. אם אתחיל לקחת אשלגן כתוסף- האם עליי לצרף לזה תוספי מגנזיום כדי שייספק טוב בגוף? 4. האם יש קשר בין רמת אשלגן נמוכה ובין אצירת נוזלים? תודה רבה!!
שלום יפעת, חסר לי מידע. מהי רמת האשלגן בבדיקות הדם שלך? וכן מהי רמת המגנזיום? ולמה את מתכוונת באצירת נוזלים? יש לך בצקות עם עליה במשקל, לחץ דם? האם את נוטלת תרופות כלשהן באופן קבוע? האם את עוסקת בפעילות גופנית אינטנסיבית? בברכה,דנה
דנה שלום, - לצערי אינני יודעת עדיין מהי רמת האשלגן שבגופי. רק בטלפון אמרו לי שזה נמוך מהנורמה. אני אמורה לראות את הרופא בעוד כשבועיים. - לקחתי גלולות כעשר שנים אך הפסקתי איתן. מעבר לזה אני לא לוקחת שום תרופות. רק ויטאמינים. - אני מתעמלת בחדר כושר אך לא אינטנסיבי. - אצירת נוזלים- בחודשיים האחרונים אני נפוחה בטירוף. אני אוכלת מצויין ומתעמלת אך עדיין מעלה במשקל. אני לא בהריון ואני יודעת בוודאות שזה לא שומן. הייתי אצל גסטרונולוג וביצעתי את כל הבדיקות האפשריות. הכל תקין. לכן רציתי לדעת אם יש קשר בין אצירת נוזלים לאשלגן הנמוך. עליתי 10 קילו בחודשיים!! אני מודה לך על האיכפתיות והעזרה. יפעת.
יש לי כמה שאלות לגבי דיאטה דלת קלוריות. אם אני אוכלת כמות נמוכה של קלוריות (כ-600 ליום) - זה נחשב קצת, במידה כזו שישבש את המטבוליזם ויגרום לתופעות לוואי קשות? אם עלייה בכמות הקלוריות תגרום לעלייה דרסטית במשקל? האם הגוף שורף שומנים בדיאטה כזו, או רק רקמות שריר? לאחר כמה זמן יתחיל הגוף לשרוף שומנים? ולאחר כמה זמן דיאטה שכזו עלולה לפגוע במטבוליזם? במידה והגוף מפיק אנרגיה מרקמות שריר - האם ניתן לבנות אותן אותן מחדש ע"י תזונה מרובת חלבונים? אשמח לקבל כמה שיותר פרטים בנושא. תודה רבה!
שלום שירה, דיאטה דלת קלוריות לאורך זמן פוגעת במטבוליזם התקין של הגוף, שכן אחרי תקופה מסויימת (משתנה מאדם לאדם, תלויה במשקל, דיאטות קודמות, גנטיקה ופעילות גופנית) הגוף מתרגל לכמות קלוריות נמוכה ומספתק בכך, הופך להיות פחות יעיל מבחינה מטבולית, וברגע שתעלי בכמות הקלוריות תעלי במשקל. מעבר לכך, דיאטה דלת קלוריות חסרה תמיד בויטמינים ומינרלים שלהם תפקידים חשובים רבים. בדיאטה כזו ראשית נהרסת בעיקר רקמת השריר ורק אחרי מספר שבועות מתחיל שימוש במאגרי השומן. החזרת מסת שריר אינה תלויה רק באכילת חלבונים אלא באספקת אנרגיה מספקת באופן כללי ובפעילות גופנית בונת שריר. בברכה,דנה
שלום אני רוצה להתחיל להתנזר (כמעט) מקמח לבן ואורז לבן ולאכול רק דגנים מלאים. האם גם מתפוחי אדמה אני צריכה להמעיט? כי זה המאכל היחיד שיחסר לי שהוא לא מלא. תודה
שלום שרון, את יכולה להמשיך לצרוך תפוחי אדמה, אחת לשבוע, רצוי אפויים בקליפתם, כך התפוח אדמה יותר מזין. בברכה,דנה
שלום רב!ידוע שהטונה מועילה לבריאות שאלתי היא אם השמן שיש בקופסת טונה אינו מזיק ?
שלום אתי, זה מאוד תלוי בסוג השמן. אם הטונה משומרת בשמן קנולה או זית היא עדיפה ומולצת. אם מדובר בשמן צמחי לא מזוהה, עדיף לקנות במים ולהוסיף את השמן הטרי באופן חיצוני. בברכה,דנה
האם השיבולת שועל שמייצרים בקופסאות פח הן מזינות וללא עמילן כמו הסוג שמוכרים במשקל שהוא יותר גס?
שלום מאי, יש להתסכל על רשימת הרכיבים, אם כתוב רק שבולת שועל, אזי הוא מזין במידה דומה לזה המוכרים במשקל. באופן עקרוני זה המוכרים במשקל במקם מוכר יהיה יותר טרי. בברכה,דנה