פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
11/12/2009 | 22:41 | מאת: ר

שלום רב, אני מטופלת בקומדין. שאלתי היא האם מותר לי לאכול אוכל שמבושל עם אלכוהול? למשל כדורי בשר שבושלו ברוטב עם בירה.

12/12/2009 | 13:00 | מאת:

שלום , אין באלכוהול ויטמין K, כך שאין בעיה עם אלכוהול באופן כללי לנוטלים קומדין, בין אם בשתיה ובים אם בבישול. בברכה,דנה

11/12/2009 | 16:25 | מאת: ענת

שלום, כמה קלוריות נערה בת 16 במשקל 50 ק"ג על 161 ס"מ צריכה לאכול, כאשר היא מתעמלת פעמיים בשבוע אימוני עיצוב וחיזוק ופעם בשבוע הליכה? תודה, ענת.

12/12/2009 | 12:58 | מאת:

שלום ענת, אין מספר קבוע, זהו טווח גדול שמשתנה מאוד גם בהתאם להרגלי האכילה שלך, פעילות גופנית ונטיה גנטית. עליך לפנות דליאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה,דנה

11/12/2009 | 15:35 | מאת: ירון

האם שיבולת שועל עדיפה על דגני בוקר מלאים - בשיבולת שועל יש יותר שומנים מאשר בדגני הבוקר (לפחות אלו שאני מדבר עלייהם) שאלה נוספת האם קורנפלקס - מתירס נחשב גם לדגן מלא? (לא ידוע לי על משהו כמו תירס מלא...) נ.ב. האם הקוואקר הרגיל - זה השיבולת שועל באמת???

12/12/2009 | 12:57 | מאת:

שלום ירון, שבולת שועל יותר עשירה בסיבים תזונתיים בלתי מסיסים לעומת דגני בוקר, ולכן עדיפה מבחינת איזוזן סוכרת ושומנים בדם, למרות שיש בה יותר שומן. יש לקחת בחשבון גם מהו גודל המנה, שמאוד שונה בין השניים. תירס הוא בעצמו דגן מלא, אם נשארת הקליפה. במידה ואין שימוש בקליפה, הוא נחשב למזין פחות. קוואקר זה סוג של פתיתים לדייסת שבולת שועל. השם מקורו בקבוצת אנשים שמקורה באנגליה. זוהי שבולת שועל לכל דבר. בברכה,דנה

13/12/2009 | 06:42 | מאת: ירון

לגבי שבולת השועל אבל האם מכיוון שהיא מכילה יותר שומן (מבלי קשר לסכרת) היא פחות כדאית?\ובקשר לתירס לא הבנתי כלל מה זו הקליפה של התירס (העלים?) וגם ממה שהסברת לא הבנתי האם דגני בוקר של קורנפלקס נחשבים אזי לדגנים מלאים טו לא?? תודה

11/12/2009 | 15:03 | מאת: ניצן

רציתי בבקשה לדעת האם זה בסדר לקחת ברזל+אבץ+טיפות של ויטמין D בבת אחת? או שלא מומלץ? תודה רבה

12/12/2009 | 12:54 | מאת:

שלום ניצן, ברזל טאבץ אסור לקחת ביחד. ויטמין רצוי בנפד מהשאר, אך לר קריטי. ברזל יש לקחת הרחק ממזון כלשהו עם מיץ הדרים. אבץ הרחק מהברזל. בברכה,דנה

09/12/2009 | 22:30 | מאת: שמעון

שלום רב האם יש יתרונות באכילת שבולת שועל מבושלת, לעומת אכילתה ללא בישול,ובמקום זה, ריכוך המאכל על ידי השרייה במים או ביוגורט

10/12/2009 | 07:32 | מאת:

שלום שמעון, למיטב ידיעתי, אין הבדל משמעותי, פרט לטעם ולמרקם. בברכה,דנה

09/12/2009 | 20:52 | מאת: יפעת

אני בתחילת שבוע שמיני ואני מרגישה רעב לחלב. הבעיה היא שאני אלרגית לכל סוג של לקטוז גם של עיזים. במה אפשר להחליף? אני משתדלת לאכול אגוזים למיניהם, אוהבת מאוד טופו, אוכל אצות ומשתדלת לאכול דגים פעמים בשבוע. איך אפשר לדעת אם אני צורכת מספיק סידן? תודה.

09/12/2009 | 21:12 | מאת:

שלום יפעת, ראשית זוהי רגישות ללקטוז ולא אלרגיה. בגינה צהובה כמעט ואין לקטוז אז את יכולה לצרוך אותה. את גם יכולה לקחת כדורי לקטאז לפני ארוחה. את קרוב לוודאי לא צורכת מספיק סידן, ביחוד שאינך צורכת מוצרי חלב. התייעצי עם הרופא המטפל לגבי תוסף סידן, גם אחרי ההריון. בברכה,דנה

09/12/2009 | 17:37 | מאת: ט ע

אני כרגע בדיאטה ורציתי לדעת האם פולי סויה טובים לדיאטה ואיזה כמות רצוי לאכול כל יום??

09/12/2009 | 21:10 | מאת:

שלום, את יכולה לשלב אדממה בתפריט, אך זוהי קטנית ויש לה ערך קלורי.אפשר לצרוך קערה קטנה אך לא על בסיס יומי, לא בגלל הקלוריות אלא בגלל הסויה עצמה שאינה מומלצת על בסיס יומי.3-4 פעמים בשבוע זה מספק. בברכה,דנה

09/12/2009 | 14:52 | מאת: צילה

שלום מבקשת לדעת באיזה שמן עדיף להשתמש כאשר צורכים קומדין. נכון להיום אני משתמשת בעיקר (לבישול ולטיגון) בשמן קנולה ובשמן זית לתיבול סלטים. אודה לתשובתכם

10/12/2009 | 07:35 | מאת:

שלום צילה, שמן סויה וקנולה נחשבים לעשירים מאוד ויטמין K ולכן פחות מומלצים. עדיף שמן זית בעל תכולה בינונית ושמן תירס, שומשום וחמניות בעלי תכולה נמוכה. אך זכרי דבר חשוב, אם את כבר מאוזנת מבחינת INR על קומדין ואת כבר צורכת את השמנים שציינת, אל תעשי שינוי, כי שינוי בתזונה באופן כללי, יכול להוציא מאיזון. בברכה,דנה

09/12/2009 | 13:38 | מאת: מאי

שלום, אני מטגנת עם טיפת שמן מרוחה על מחבט גדי סלמון וסול. האם בגלל שזה טיגון קל ולא עמוק עדיין יש אומגה 3 וויטמינים? תודה

09/12/2009 | 21:07 | מאת:

שלום מאי, לא הטיגון משנה את ההרכב, אלא הטמפ' אליה מגיע השמן. אומגה 3 לא נפגע באופן משמעותי בטיגון קצר. חלק מהויטמינים נהרסים, אך הרוב נשאר. בברכה,דנה

09/12/2009 | 13:30 | מאת: נועה

שלום, רציתי לשאול האם יש לך ידיעה או ההערכה לגבי כמות הקלוריות בקפה המוכן שיוצא ממכונת הקפה (דומה למכונות פחיות) - מעיון אבקת קפה ממותקת מאוד.. תודה רבה והמשך יום טוב

09/12/2009 | 21:06 | מאת:

שלום נועה, אני מניחה כי מדובר בכ- 80-100 קק"ל לכוס. בברכה,דנה

09/12/2009 | 13:01 | מאת: מים

לפני הקפה, 4 כוסות מים בבת אחת? והאם זה מזיק לשתות במשך היום 20 כוסות מים?

09/12/2009 | 21:04 | מאת:

שלום, אפשר לשתות ?4 ? כוסות מים בבת אחת, אך ?? כוסות ביום זה מעט מוגזם. ? ליטר ליממה מספק בהחלט. בברכה,דנה

09/12/2009 | 04:57 | מאת: תמי

בגלל רגישות גבוהה ללקטוז נמענת לחלוטין ממוצרי חלב. התחלתי לקחת סידןבסוכרית לעיסה ללא מרשם 400 מג (בכל סוכריה) ליום. 1. האם צריך בשעה קבועה בכל יום? 2. האם מותר שניים בבת אחת כא 400 מג או שעדיף פעמיים ביום כל פעם 400 מג? 3. האם אפשר יום אחד פעם ביום ויום אחר פעמיים ביום כלומר לפי כמות הסידן שיצא לי לאכול באותו היום? 4.איזה אוכל לא טוב לאכול ביחד עם הסידן? האם רצוי עם מיץ תפוזים או קלמנטינה -ספיגה יותר טובה? 5.האם מותר עם חלב סויה- ספיגה יותר טובה או לא? תודה מראש וחג שמח.

09/12/2009 | 12:46 | מאת:

שלום תמי, 1. את לא חייבת בשעה קבועה, אך מטעמי הרגל והמנעות משכחה, רצוי בשעה קבועה, פחות או יותר. 2.עדיף לחלק לפעמים, אם לוקחים יותר מדי בבת אחת, פחות סידן נספג. 3.רצוי לשמור על צורת נטילה קבועה. גם אם שכחת יום אחד, אין צורך לקחת יותר ביום שלאחריו. 4. רצוי ליטול סידן בסוף ארוחה, כחצי שעה אחרי. מכיוון שגורמים רבים משפיעים על ספיגת סידן, אין ארוחה מומלתץ יותר או פחות, פרט לארוחה עשירה בסידן, שבמקרה שלך לא רלוונטי.מיץ הדרים רלוונטי לברזל לא לסידן. 5.אני מניחה שעם חלב סויה ספיגה תהיה נמוכה יותר. בברכה, דנה

09/12/2009 | 16:52 | מאת: תמי

תודה רבה על כל התשובות .רק עוד שאלה קטנה ,האם זה בסדר "לשחק" עם כמות תוספת הסידן שלוקחת בכל יום כלומר להתאימו לכמות הסידן שצרכתי באותו יום מהמזון? אם היום יצא לי לאכול רק 200-300 מג סידן ובבוקר לקחתי תוספת של 400 מג אז אשלים בערב עוד כדור/סוכריה של 400 מג ,ואם ביום אח"כ לא יצא בכלל לצרוך סידן מהמזון אז אקח 3X400 מג סידן לאותו יום. השאלה היא האם זה לא יזיק לי "המשחק" הזה כי בכל זאת זה מלאכותי ולא טבעי מהמזון?

08/12/2009 | 21:09 | מאת: מורן

שלום, רציתי לברר מספר דברים לגבי שמן פשתן. אני נוטלת גלולות דיאנה ואנדרוקור 10 בגלל בעיות הורמונליות (עודף טסטוסטרון) קראתי שלשמן הפשתן הרבה יתרונות בריאים ואני רוצה להתחיל לצרוך אותו. האם זה בסדר לצרוך שמן פשתן ביחד עם התרופות שאני נוטלת? קראתי באינטרנט ששמן הפשתן מסדר גם פעילות הורמונלית, האם צריכתו יכולה להזיק לפעילות התרופות או שלא? ורציתי גם לברר מהי הצורה הטובה ביותר לצרוך שמן פשתן? ביחד עם אוכל או על קיבה ריקה לפני האוכל? בתודה מראש

09/12/2009 | 12:43 | מאת:

שלום מורן, לא ידועה לי על אינטראקציה בין התרופות לשמן הפשתן, אך נכון יותר להתייעץ עם רוקח. אין משמעות לזמן צריכת השמן. בברכה,דנה

08/12/2009 | 10:23 | מאת: צחי

שלום, באחת מהשאלות ציינה השואלת שהיא אוכלת חיטה מלאה ולא שיפון בגלל נפיחות בבטן - אני תמיד חשבתי שמה דווקא יכול להקל על נפיחות זה השיפון. האם אפשר לקבל הבהרה בנושא? (אולי פשוט השולאת התבלבלה בסדר) תודה

08/12/2009 | 18:07 | מאת:

שלום צחי, חלק מהאנשים רגישים מאוד לסיבים תזונתיים ואלו גורמים להם לגזים ונפיחות. שיפון עשיר מאוד בסיבים תזונתיים, אף יותר מחיטה מלאה, ולכן יכול לגרום גם לגזים ונפיחות. בברכה,דנה

08/12/2009 | 09:37 | מאת: הילי

שלום, האם ניתן לתת טופו לתינוק בן 10 חודשים? לא במקום בשר, עוף וכו' אלא בתור גיוון לאוכל (הוא אוהב את המרקם) ברוטב עגבניות נניח? אני הנחתי שזה בסדר גמור אולם נזכרתי שיש מחקרים שונים שהופיעו לפני כמה שנים וכן הוראה כלשהי של משרד הבריאות על הגבלת מוצרי סויה לתינוקות וילדים. אשמח לתשובה שמבהירה את הנושא תודה רבה

09/12/2009 | 09:41 | מאת:

הילי שלום! הבנת את אופן השימוש מצויין - לא כתחליף לבשר או מוצרי חלב, אלא כגיוון. ההגבלה היא עד 3 מנות בשבוע. בברכה, נועה

08/12/2009 | 09:26 | מאת: טט

בזמן האחרון הצואה שלי מאוד מוזרה- היא יוצאת כמעט כל פעם שאני בשירותים, היא מאוד בהירה עם כתמים אדומים וירוקים(כנראה ירקות) והיא נראית כמו אוסף עלים. כשאני מורידה את המים נשארים עלים כהים באסלה, כך שאני תמיד צריכה להוריד מים פעמיים. מה זה יכול להיות? יכול להיות שזה נורמאלי?

08/12/2009 | 18:09 | מאת:

שלום, אופייני מאוד לכל אוכלי הירקות ועלי הבייבי למיניהם, שאולכים הרבה מהם ולא לועסים מספיק טוב. לא נראה לי משהו מאוד חריג. נסי כמה ימים ללא הירקות הללו וראי אם חל שינוי. בברכה,דנה

07/12/2009 | 17:18 | מאת: ויטמינים

ניאצין ויטמין E ומגנזיום.. בטענה שזה יכול רק להועיל ולא להזיק. זה באמת כזה כדאי?

שלום, בוודאי שאין בכך אמת. היום מחקרים מראים כי נטילת ויטמינים במינונים לא מתאימים בהחלט יכולה להזיק, ועל כן כדאי לבחון כל תוסף לגופו לפני שנוטלים, ואין להמליצם באופן גורף לכולם. אם אתה מעוניין ליטול תוסף התייעץ עם רופא ו/או דיאטנית קלינית לפני כן. בברכה,דנה

07/12/2009 | 14:53 | מאת: ירון

מה זה גלטין דגים האם זה משהו שרצוי להמנע ממנו? שמתי לב שביוגורטים של מולר מוסיפים זאת האם זה אומר שהם לא רצויים ועדיף- אם כבר לוקחים יוגורט פרי - לקחת יוגורט ללא הדבר הזה?

07/12/2009 | 23:07 | מאת:

שלום ירון, ג'לטין דגים הוא תוסף למזון המקנה ליגוורט מרקם יותר סמיך ללא השפעה על הטעם. משתמשים בדגים בשנים האחרונות, כי בעבר היתה בעיה בהכשר, שכן באירופה משתמשים הרבה בגלטין שמקורו בחזיר. אין בכך כל נזק, ג'לטין לרוב מיוצר מעצמות של החיה, במקרה זה דגים. אין בג'לטין כל בעיה בריאותית, אך אם אתה מעדיף יוגורט ללא מרכיב זה, זה בסדר גם. שים לב שביוגורטים אחרים אין מרכיבים אחרים לא מזינים. בברכה,דנה

07/12/2009 | 14:18 | מאת: מ

גרנולה מוזלי? מה ההבדל בינה לבין לגרנולה שלא מוזלי?

07/12/2009 | 23:01 | מאת:

שלום, מוזלי הינו שם לתערובת של פתיתי שבולת שועל מיובשים או קלויים, פירות שונים ואגוזים או זרעים מסוג אחר. גרנולה היא למעשה פתיתי שבולת שועל קלויים, לרוב עם תוספת סוכר, ללא פירות או תוספות אחרות. בברכה,דנה

07/12/2009 | 13:43 | מאת: מאי

איפה כדאי לשמור אגוזי מלך ושקדים טבעיים? מקרר, פריזר או בחוץ, כדאי לשמור על ערכם התזונתי. תודה

07/12/2009 | 22:54 | מאת:

שלום מאי, בגלל תכולת שומן גבוהה, אגוזים ושקדים נוטים לעבור תהליך עיפוש מהיר יותר, לכן רצוי ואפשר לשמור במקרר ואף במקפיא. בברכה,דנה

07/12/2009 | 13:40 | מאת: ליאורה

יש לי שפעת קלה. ואין לי תאבון. בכל זאת אכלתי קרקר מחיטה מלאה עם גבינה שתי פרוסות מאז כבר שעה וחצי יש לי כאב בטן מאוד חזק יש לציין שאנני אוכלת חיטה מלאה ולא שיפון מזה שלושה חודשים בגלל נפיחות בבטן. האם יתכן ששני הקרקר הללו גרמו לי לכאב כזה? ונפיחות תודה רבה

07/12/2009 | 22:53 | מאת:

שלום ליאורה, הכל יכול להיות. אני מניחה שהתחושה תעבור. בברכה,דנה

06/12/2009 | 21:21 | מאת: מורן

האם זה משנה איזה סוג גבינה צורכים שמנה או רזה אם סך הקלוריות יוצא זהה? לדוגמא גבינה מותכת לייט או כף גבינה לבנה. האם על מנת לשמור או לרדת במשקל עדיף לצרוך את האחוזים הנמוכים באמת או שהם עוד יותר לא בריאים וסתם מזיקים לגוף.

07/12/2009 | 09:38 | מאת:

שלום מורן, אחוז שומן אומר כמה גר' שומן יש ב- 100 גר מוצר. לדוגמה בגבינה 5% יש 5 גר שומן ב- 100 גר. ובגבינה צהובה לייט יש 9 גר שומן ל- 100 גר. 100 גר' גבינה לבנה = 3-4 כפות גבינה ואילו 100 גר' גבינה צהובה = 4-5- פרוסות. כלומר אם את אוכלת 2 פרוסות של גבינה צהובה לייט יש בה פחות שומן 100 גר' גבינה לבנה. השומן הוא אותו שומן, והערך הקלורי דומה. כמובן שיש הבדלים במרכיבים אחרים של הגבינה, ואת זה יש לקחת בחשבון, כמו תכולת מלח, חלבון וסידן. בברכה,דנה

06/12/2009 | 18:01 | מאת: מישי

שלום רב, בשל אנמיה הנובעת מהמוגלובין של 11.6 ופריטין 9.0, נרשמו לי כדורי פרוגרד-פוליק, כדור ביום. הרופאה והרוקחת נתנו לי הוראות שונות לגבי הלקיחה: הרוקחת אמרה להפריד כשעה-שעתיים מחלב ולקחת כחצי שעה לאחר האוכל בגלל תופעת לוואי אפשרית של כאבי בטן, והרופאה אמרה משהו על הפרדה מביצים ואולי גם עוד משהו... זה היה מהיר מדי... ולקחת כחצי שעה לפני האוכל. מהי ההנחיה הנכונה ללקיחה על מנת שהכל יספג כמו שצריך? כמו כן, מאז שהתחלתי לקחת יש לי לפעמים שלשול, האם זה קשור או מפריע לספיגה? תודה מראש.

07/12/2009 | 09:41 | מאת:

שלום, הרוקח צודק יותר. רצוי גם לשתות עם מיץ הדרים המכיל ויטמין C. כדורי ברזל יכולים לגרום לתופעות רבות המערכת העיכול כולל עצירות ושלשולים. אם התופעה מחמירה יש להתייעץ עם רופא ו/או רוקח להחלפת הטיפול. שלשול ממושך בעקבות התרופה יפגע בספיגה של הברזל וכן של מרכיבים אחרים במזון. בברכה,דנה

06/12/2009 | 11:13 | מאת: נערה

שלום אני נערה במשקל תקין וגובה תקין לגילי. כבר זמן מה שאני צורכת הרבה מאוד ירקות כי טעים לי,בין הארוחות ובארוחות עצמן..למשל היום; א. בוקר-כוס קורנפלקס ללא סוכר+חלב בין לבין 150 גרם שעועית ירוקה מאודה במים+2 פלפלים אדומים. ביניים-תפוח א.צהרים-שניצל+כוס פחמימה+קטשופ+כוס שעועית לבנה+[שליש כרוב+פטריות+כרובית]מבושלים ברסק עגבניות,+מלפפון+חצי עגבניה. ביינים-מנת חלב+פרי+עוד מנה/שתיים של ירק. א.ערב-2 פרוסות לחם+כמה פרוסות פסטרמה+מיונז+חצי עגבניה+מלפפון א.לילה-מעדן+ חצי כוס קרונפלקס+נס על חלב מה את חושבת בנוגע לכמות הירקות, ובנוגע בכלל לתפריט?האם בריא? מידי פעם משנה מוסיפה ביצה או טונה..

שלום, אין בעיה עם צריכת ירקות מוגברת, פרט לאולי תופעת לוואי אפשרית של גזים במערכת העיכול. איני מביעה דעה לגבי תפריטים במסגרת פורום זה. בברכה,דנה

05/12/2009 | 19:28 | מאת: איתן

היי רציתי להתייעץ אם אני צריך להוסיף ויטמינים . סדר היום שלי בימי השבוע זה סנדביץ בבוקר עם דבש/חומוס/גבנ"צ אחכ צהריים שוארמה/בורגראנץ/סיניספיד ובערב לחמניה משתנה גבינה/סלמון/נקניק עם סלט קטן לפעמים אני חוטף פה ושם איזה קוביית שוקולד או קצת חלבה וזהו לפי התפריט הזה האם אני צריך להוסיף? תודה

06/12/2009 | 11:34 | מאת:

שלום איתן, אתה לא צריך תוסף של ויטמינים, אתה צריך לשנות הרגלי אכילה ולשלב מזונות יורת מזינים בתפריט כגון, ירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן, דגים ופחות נקניקים שווארמה ואכילה בחוץ. אתה צריך לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי כיצד ניתן שלפר את התפריט. תוספת ויטמינים לא תעזור עם תזונה לקויה. בברכה,דנה

05/12/2009 | 18:10 | מאת: מורן

האם ניתן לקבל תפריט?

06/12/2009 | 11:42 | מאת:

שלום מורן, איני נונת תפריטים במסגרת פורום זה. ההנחיה למקרה של פיסורה היא מניעת עצירות, צריך לצרוך סיבים מרובים, אכילת ירקות ופירות, דגנים מלאים, שתיה מרובה, פעילות גופנית ובמידת הצורך נטילת תוספים מרככי צואה. התייעצי עם הרופא. בברכה,דנה

05/12/2009 | 13:20 | מאת: שאול

רקע אישי: גיל 63 רזה צמחוני ( ללא בשר , ללא מוצרי חלב , ללא ביצים) יש לי בעיית צפיפות עצם ולקחתי פוסלן מס שנים הפסקתי וחזרתי לקחת אקטונל חודשי. אוכל הרבה ממשפחת המצליבים(גם טעים וגם אנטי מסרטן) לכן השאלה: בבדיקות דם שלי TSH =5.7 כלומר מעל הערך המירבי של 4 אולם T4 תקין 1.1 לא מרגיש חלש אולם רגיש לקור ולפעמים תוקפת אותי חולשה לזמן קצר אולם אני מייחס זאת לירידה בלחץ הדם שהוא נמוך אצלי או אולי לירידה ברמת הסוכר. השאלות: 1. האם משפחת המצליבים פוגעת בבלוטת התריס? כך לפחות טוענת אולגה רז ואומרת שכדי לנטרל נזק זה צריך לבשל אותם. האם זה נכון? ואם כן לחמם מספיק או צריך ממש לבשל ..וגם כרוב סיני דורש טיפול כזה? והאם חימום או בישול כזה לא פוגע בתכונות האנטי מסרטנות שלו? 2. יש הטוענים שמאכלי סויה (לא תוספים מרוכזים ולא חלב סויה) כולל טמפה שהיא כידוע פולי סויה שעברו תסיסה וכתוצאה הגוף סופג אותם היטב-- מחלישים את בלוטת התריס הרבה יותר ממשפחת המצליבים וגם שאין אפשרות לנטרל את ההחלשה על ידי חימום או אמצעי אחר. האם נכון? 2. מה הדין לגבי גינסינג ,זנגוויל או מזונות אחרים שקשורים לנושא? עוזרים או מזיקים לבלוטת התריס? 3. האם יוד או אצות יד שעשירות בו מחזקות את בלוטת התריס? ואם כן האם ישנה בדיקה לרמת יוד? או פשוט לוקחים ומנסים? יש המלצות מהו המקור הטוב ליוד שאינו רעיל אולי? מה המינון היומי הרצוי במקרה שלי ? ולאיזה טווח זמן? בתודה

שלום שאול, משפחת המצליבים לא פוגעת בבלוטת תריס תקינה, אלא רק יכולה להחמיר מצב של היפותירודיזם. בישול של משפחה זו מנטרל את ההשפעה. כנ"ל לגבי כרוב סיני.הכוונה לבישול רגיל, לא חימום או בישול מיוחד.בהחלט חלק מהתכונות נוגדות החמצון נהרסות בזמן הבישול. אין לי מידע לגבי חלבוני הסויה וההשפעה שלהם על בלוטת התריס.כנ"ל לגבי שאר המזונות שציינת. אכילת יוד במקרה של היפותירודיזם לא משנה את רמת פעילות הבלוטה, כי תת הפעילות לא נובעת במקרה זה מחסר ביוד אלא מבעיות אחרות, כגון פגיעה של מערכת החיסון בתאי בלוטת התריס. רצוי לפנות אלנדוקרינולוג לבירור. בברכה,דנה

אני בן 40 בריא בסך הכל הייתה לי פעילות יתר של בלוטת התריס לפני כמה שנים , טופלתי ביוד רדיואקטיבי ועכשיו אני נוטל כדורי אלטרוקסין. לפי בדיקות הדם רמת ההורמון מאוזנת. האם יש המלצות ספציפיות למקרה כזה? מה כדאי לאכול וממה להימנע?

09/12/2009 | 21:01 | מאת:

שלום אילן, פרט להמנעות ממשפחת המצליבים בצורתם הטריה, הכל אפשרי. במצליבים נמצא: ברוקולי, כרוב, כרובית ועוד.אם מבושלים, אין בעיה. בברכה,דנה

04/12/2009 | 22:42 | מאת: לימור

שלום קראתי בהרבה מקומות שלאנשים הסובלים מאקנה מומלץ להפחית במוצרי חלב, וכי חלב פרה מכיל הרבה הורמונים שגוף הפרה מייצר בזמן ההריון, מה שבעצם מחריף את האקנה. מה לגבי חלב עיזים? העז לא מייצרת הורמונים בהריון? האם חלב עיזים יכולים להיות תחליף טוב למי שסובל מאקנה.? תודה, לימור

06/12/2009 | 11:35 | מאת:

שלום לימור, אין לי מדיע בנושא. כפי שאין הוכחות לגבי חלב פרה ואקנה,על אחת כמה וכמה אין מחקרים לגבי חלב עיזים. איני יודעת אילו הורמונים מכיל ומה השפעתו על אקנה באופן ספציפי. בברכה,דנה

08/12/2009 | 02:13 | מאת: שחר - אוטוטו וטרינר

אהלן לימור, בדקתי כאן משהו בפורום, ואני חייב להגיד שהופתעתי מאוד מהשאלה שלך. בתור אחד שלומד על היריון פרות, תזונתן ותנאי הגידול ברפתות כל שבוע בערך, אני יכול להגיד שהן לא מייצרות בהיריון יותר הורמונים מבדרך כלל. בכל מקרה, בשביל שההורמונים הטבעיים של הפרות ישפיעו עלייך איכשהו, את צריכה לשתות משהו כמו 150 (!) ליטר חלב ביום. כך שבינינו, לא נראה לי שזה צריך להחסיר ממך שינה. ולגבי האקנה- אחותי סבלה מבעיות חצ'קונים רציניות, ושוחחה לפני כמה חודשים עם תזונאית מנוסה. היא שאלה האם יש קשר בין צריכת מוצרי חלב להופעת אקנה. אני יכול להרגיע אותך שהתשובה שלילית. לפי התזונאית, מעולם לא הוכח במחקרים קשר כזה.

04/12/2009 | 16:37 | מאת: סיגל

שלום, אני בת 40 . בשנים האחרונות, לאחר בדיקה מקרית, רמת הפריטין שלי נעה בין 7 ל-22 עם טיפול אחור בכדורי ברזל. לציין שרמת ההמוגלובין תקינה. בבדיקה שערכתי השבוע רמת הפריטן בדמי היא 10, רמת הברזל היא 95, רמת הטרנספרין היא 316 ורמת ההמוגלובין היא 12.3. השאלה שלי האם זה מסביר את התשישות שאני חשה ואת נשירת השיער המוגברת? כמו כן בתקופה האחרונה נטלתי ברזל צמחי בהוראת נטורופתית של קופ"ח, אך ללא הואיל, כי מ-22 ירד ל-10 .

04/12/2009 | 20:16 | מאת:

שלום סיגל, רצוי לקחת גם בדיקת טרנספרין, שהינו נשא הברזל ולבדוק את אמתת הרוויה שלו ואז להחליט על מינון תוסף ברזל.אחרי מתן תוצאות יש להתייעץ עם רופא ולא נוטורופת. בברכה,דנה

04/12/2009 | 15:50 | מאת: תודה

המומלץ ליום?

שלום, אין המלצה לנטילת אומגה 3 היום, לא בכדורים לפחות. הדרך להשיג אומגה 3 היא מדגי ים, שתי מנות בשבוע בתוספת זרעי פשתן. בברכה,דנה

04/12/2009 | 10:07 | מאת: אתי

בת 45 במנופאוזה כבר 5 שנים בדיקת צפיפות עצם לפני 4 שנים יצאה תקינה,בדיקת צפיפות עצם לפני כחצי שנה חלה ירידה אך זה נחשב בגדר הנורמה האם לדעתך כדי להתחיל לצרוך סידן בכדורים כי ברור לי שאני לא צורכת 1000 מ"ג סידן ליום. אציין כי אמי סובלת מאוסטפרוזיס קשה מאוד.אודה לתשובתך

04/12/2009 | 20:20 | מאת:

שלום אתי, המלצה לגבי מינון וסוג כדורי הסידן צריך להנתן ע"י רופא משפחה או מומחה לבריאות העצם. לפני כן רצוי לבצע מספר בדיקות כולל רמת סידן וזרחן בשתן, רמות ויטמין D ו-PTH.מתן סידן בלבד לא פותר את בעית האוסטאופורוזיס. בברכה,דנה

ב"ה שלום רב כבר מס' חודשים אני סובל מחולשה חזקה בגוף עשיתי בדיקות דם ונמצא מחסור קל של ברזל (61) הרופא טוען שלא סביר שזה הגורם הישיר לחולשה אני מקבל תוספות ברזל , חל אמנם שיפור מסויים אך עדיין אני מרגיש במיוחד בשעות הערב חולשה בידיים וכאבים קלים בכתפיים אני כבר מס' חודשים לא אוכל מוצרי חלב (פשוט כי קראתי מאמרים על הנזק שהם עושים) האם יתכן שהמחסור במוצרי החלב גורמים לחולשה זו? האם יש קשר בין חולשה למחסור במוצרי חלב? תודה מראש עופר

שלום עופר, לא סביר שאי אכילת מוצרי חלב במשך חודשים גורמת לכזו חולשה, אך אולי זה מה שאתה צורך במקום שמשפיע. מעבר לכך כדאי לבצע בדיקה של רמת ויטמין B12.כמו כן, כדאי לחזור בכל מקרה לצרוך מוצרי חלב, בצורה מבוקרת כמקור עיקרי לסידן, חלבון וויטמינים ומינרלים רבים אחרים. בברכה,דנה

03/12/2009 | 14:28 | מאת: תמר

אני בחורה בת כ21, האם זה בסדר לשתות כל יום חצי כוס יין אדום? או שעדיף להימנע מכך?

04/12/2009 | 20:25 | מאת:

שלום תמר, אין מחקר שבדק לאורך זמן השפעה צריכה אלכוהול, מכל סוג, לאורך זמן. כן מחקרים הראו שצריכת 1-2 משקאות ביממה מורידים תחלואה, אך ייתכן שישנה השפעה נוספת. צריך להבדיל בין סוגי המחקר שהראו את המסקנות הנ"ל. נכון לעכשיו אין המלצה על צריכה, ולכן איני יכולה לומר לך אם יועיל, יזיק או לא ישנה דבר. ישנם מרכיבים בתזונה שהוכיחו את עצמם יותר לאורך השנים מאשר אלכוהול, ולכן שתי אלכוהול באופן מתון, ואין חובה על בסיס יומי. בברכה,דנה

03/12/2009 | 13:24 | מאת: טלי

כמה זמן לאחר הקפאת פיתות (מיד לאחר הקניה) ניתן לאוכלם ללא פגיעה בטריות , באיכות המזון ובבריאות?

04/12/2009 | 20:26 | מאת:

שלום טלי, אין לי מידע בנושא. לרוב אחרי חודש- חודשיים טעם המקפיא משפיע על טעם הפיתות. מבחינת איכות המזון, אין ממש הבדל, הואיל ופיתה לא נחשב למזון מזין או איכותי במיוחד. בברכה,דנה

09/12/2009 | 04:49 | מאת: טלי

כוונתי בשאלה הייתה האם זה יהיה ראוי למאכל גם לאחר חודש חודשיים או יותר ? תודה חג שמח.

03/12/2009 | 02:33 | מאת: שחר

מאז שיש לי פיסורה עשיתי ניתוח וכבר כ3 חודשים אני מישתמש בשמן פראפין והשבוע הבנתי שהשמן פוגע בויטמנים A D E K השאלה? שלי איך הוא פוגע בהם? מה זה בידיוק הויטמינים האלה? ומה הנזק שיכול להיגרם מיתוצאה ממושכת? אשמח לתשובה בתודה שחר

03/12/2009 | 13:15 | מאת:

שלום שחר, הבעיה בשמן פראפין שהוא "לוקח" איתו בצואה ויטמינים מסיסי שומן מהסוג שציינת. כמובן ששימוש זמני לא יזיק, אך שימוש כרוני, בדומה לכל תרופה, יכול לגרום לנזקים, תופעות לוואי ובין היתר חסרים תזונתיים. הנזק הוא, חסר בויטמינים אלו שחיוניים לבריאות העצם, מערכת הקרישה, מערכת החיסון ועוד. התייעץ עם רופא מומחה לגבי המשך טיפול והאם יש לקול נטילת תוסף בתקופה זו. בברכה,דנה

02/12/2009 | 21:44 | מאת: לי

מה יכולה להיות הסיבה לכך שלבני בן 3 יש פצעים בפה (מלווה בחום) היום ולפני כחודש. האם התדירות הגבוהה יכולה להיות סיבה של חוסר בוויטמינים ? הפעם החום לא גבוה (38) בפעם הקודמת החום היה מאוד גובה. לפני כחודש בבדיקת דם ההמוגולובין שלו היה 11. האם זה נמוך? אני נותנת ברזל בסוכריית ג'לי רשום ברזל פומארט 15 מ"ג. האם זה מספיק?

03/12/2009 | 13:53 | מאת:

לי שלום! אם הפצעים מלווים בחום, ייתכן וזו מחלה ויראלית קלה כגון הפה והגפיים. כדאי לגשת לרופא לאבחון כי היא מאוד מדבקת. ההמוגלובין גבולי תקין. יחד עם זאת, אנמיה נגרמת לא רק מחסר ברזל וצריך לבדוק מאגר הברזל (פריטין) כדי לאמת את הצורך בתוסף. אכן חסרים תזונתיים עלולים לגרום לפצעים ותופעות מסוגים שונים בפה, לוע, שפתיים וכדומה. מדובר על מחסור בברזל ו/או ויטמינים בעיקר ממשפחת ה - B (ניאצין, ריבופלאבין, B6, B12, חומצה פולית). מחסור תזונתי קשור כמובן לתזונתו של הילד. כדאי להקפיד על חלבון מהחי - בשר (גם בקר), ביצים, דגים, מוצרי חלב. כמו כן דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות. במידה והתזונה מאוד לוקה בחסר, כדאי לפנות לדיאטנית ילדים להערכה וטיפול במידת הצורך. בברכה, נועה

02/12/2009 | 16:13 | מאת: יצחק

שלום רציתי לברר על חרדל משהו לא מסתדר לי יש חברות (של חברות מיובאות) שלפי טבלת הערכים התזונתיים יש 0 קק"ל ל- 100 גרם (כלומר ללא קלוריות) לעומת זאת חרדל אמיתי של תלמה למשל מכיל כ0 100 קקל ל- 100 גרם (בערך כמו קטשופ) וחרדל דיזון אמיתי גם כן מכיל לא מעט קלוריות איך זה יתכן שיש אז חרדל של 0 קקל הסתכלתי בהבדל במרכיבים מול זה של תלמה למשל וההבדל העקרי זה שבתלמה יש גם סוכר אך האם יתכן שיש כמות של כך גדולה של סוכר שתוסיף כ- 100 קלוריות ל- 100 גרם האם זה לא הופך את החרדל של תלמה לממש לא בריא ולא טוב או שהחרדל עם ה- 0 קקל (ויש מספר חברות כאלו) טועה ומטעה...

03/12/2009 | 13:13 | מאת:

שלום יצחק, בהחלט תוספת הסוכר יכולה לשנות בכזו דרמטיות את ההרכב הקלורי, ובהחלט עדיף לצרוך את החרדל ללא תוספת הסוכר. יש לזכור כי 100 גר' של חרדל הינה כמות גדולה, שלרוב אנו משתמשים בהרבה פחות, ולכן התרומה הקלורית יותר נמוכה. בכל מקרה, עדיף לצרוך את החרדל ללא תוספת הסוכר. בברכה,דנה

02/12/2009 | 10:47 | מאת: סיגל

שלום, רציתי לשאול האם שתית 3 כוסות נס קפה ביום נחשב להרבה קפה. על פי הסינים לא כדאי לשתות קפה בכלל כי זה מזיק.. האם 3 כפיות נס קפה ביום מזיקות לגוף? מה ההשפעות או ההשלכות של כך? ואם אני שותה אותם רק בבוקר כך שלא ישפיע לי על השינה? תודה

02/12/2009 | 15:51 | מאת:

שלום סיגל, אין כל בעיה בשתיית 3 כוסות נס קפה ליממה מבחינת תכולת הקפה. ישנם מחקרים המראים כי צריכה כזו בנשים אף הורידה תמותה ותחלואה שונה, ובהחלט לא העלתה שיעור תחלואה או תמותה. בברכה,דנה

01/12/2009 | 15:22 | מאת: ענת

שלום, אני שותה לאחרונה הרבה תה (צמחים) וקפה, והתחלתי להחליף את הסוכר שבתה- בדבש. רציתי לשאול מבחינת קלוריות- האם זה אותן קלוריות כמו בסוכר (דבש מפרחי בר)? אם כי קשה יותר לשלוט בכמות הדבש שעולה על הכפית.. מבחינת ערך תזונתי הבנתי שזה בריא יותר. האם 3 כפיות דבש ביום זה סביר (ב 3 כוסות תה..) תודה

02/12/2009 | 15:52 | מאת:

שלום ענת, מבחינה קלורית דבש וסוכר זהים, תכולת פחמימות זהה, אך דבש מומלץ יותר. 3 כפיות ביום נחשבות לסביר, אך יש לקחת בחשבון את התוספת הקלורית . בברכה,דנה

01/12/2009 | 13:52 | מאת: גלי

תודה על תשובתך. האם הבנתי נכון? כלאמר הבעייה אולי??? זה הגלוטון?

02/12/2009 | 15:53 | מאת:

שלום גלי, את בקשת עצה כיצד להוריד גלוטן, אם הבדיקה היא שלילית, קרוב לוודאי שאין לך צליאק, אך שווה לנסות ולראות אם חל שינוי בתחושה שלך הכללית. בברכה,דנה

30/11/2009 | 23:14 | מאת: מיכל

הי, אני שותה מים מינרליים מחברה מסויימת. ברכיבים כתוב שישנם 170 (!) מ"ג לליטר של כלורידים -Cl ורציתי לדעת אם זה בסדר (כי זה נשמע לי המון...), או שכדאי שאעבור לחברה אחרת בה יש פחות. ובכלל- האם בריא יותר לשתות מים מינרליים מאשר מים מהברז?

01/12/2009 | 13:47 | מאת:

שלום מיכל, אין לנו בעיה עם כלור, הוא מסיס מים, ויוצא בקלות בעודפים בכליה. אם יש מים עם פחות כלור, את יכולה לנסות, אך זה לא משמעותי. המים בישראל נחשבים לנקיים ותחת תקנים די מקפידים. אני ממליצה לאנשים על שתית מי ברז רתוחים. אין צורך במים מינרלים. בברכה,דנה

30/11/2009 | 21:32 | מאת: מורן

האם שתייה של ליטר וחצי חלב סויה ביום זה כבר לא בריא? האם קקאו מומלץ או להימנע? מה הכמות המומלצת לקקאו? כרגע אני צורכת בערך 15 כפות ליום. האם יש לו לבד כמות שומן גדולה? אני פשוט מוצאת את עצמי שותה שוקו ללא הפסק בחורף או תה עם חלב בכמויות בלתי רגילות (עם סוכרזית כמובן) מה עדיף מבחינה בריאותית? חלב סויה רגיל למשל של תנובה או חלב סויה אלפרו שהוא עמיד?

01/12/2009 | 13:50 | מאת:

שלום מורן, ליטר וחצי חלב מכל סוג נחשב ליותר מדי, אל תשכחי כי מדובר בכמות לא מבוטלת של קלוריות שמקורן בפחמימות. כמו כן, לא מומלץ לצרוך מוצרי סויה בכמויות כה גדולות. את גם מגזימה לגבי הקקאו. אין המלצה לכמות אך 1-2- כפות ביום נחשב די והותר. קקאו אמנם בריא ומכיל נוגדי חמצון רבים אך גם לא מעט שומן. אין לי העדפה בין חלבי הסויה למיניהם, שניהם פחות או יותר זהים. בברכה,דנה

01/12/2009 | 20:56 | מאת: מורן

רווחת הדעה כי מוצרי דיאט לא בריאים כי הוציאו מהם את הרכיבים החיוניים בתהליך תעשייתי. האם זה נכון. האם בקשר לחלב בכלל ולחלב סויה דיאט זה גם נכון? או שחלב סויה דיאט הוא בריא באותה מידה.

30/11/2009 | 11:59 | מאת: גלי

אוקיי יש לך רעיון מה כן לאכול שבוע במקום לחם? האם רק פירכיות אורז? או גם הלחם של חולי הצלייאק טוב בשבילי? איזה לחם? ממה הוא עשוי? ו תודה רבה

01/12/2009 | 13:48 | מאת:

שלום גלי, חפשי פריכיות אורז ללא גלוטן, כי יש כאלו שמכילות גלוטן (רשום על האריזה). אין צורך לאכול לחם ללא גלוטן, זה מוקדם מדי.יש לחמית ללא גלוטן של אסם. בברכה,דנה

30/11/2009 | 11:29 | מאת: א.ז.

יש ילד בן 6חודשים( היום 30.12)והוא אוכל נוטראמגין בבוקר פירות ובצהרים יקרות +עוף ניראה כי הוא לא אוהב את האוכל שלו הא עבר לשלב 2ואמרו שהשלב השני יותר טעים בקושי מסיים את הבקבוק 120מ"ל -130 לאחר האבקה.. ( אובחן כי יש לו ריפלוקס ויכול להיות כי הוא אלגרי לחבון פרה ואולי גם לסויה..) רציתי לדעת מה אפשר לתת לו בבוקר ובערב לפני השניה חוץ מהאוכל שלו ....

שלום לך! הוא עדיין צעיר ולא הייתי ממהרת להפרד מהנוטרמיגן כ"כ מהר. חשוב לעשות מעקב גדילה בטיפת חלב ולהתרשם מתהליך הגדילה (ופחות מכמה מ"ל אוכל בכל ארוחה). לקראת גיל 9 חודשים אפשר להכניס ארוחת ערב, אבל, בקבוקים של בוקר וערב לפני השינה אני ממליצה להמשיך גם עד גיל שנתיים... כדאי להיות במעקב וטיפול רציף של דיאטנית ילדים. בברכה, נועה

29/11/2009 | 17:59 | מאת: גלי

שמתי לב מזה זמן רב שאחרי סנוויץ הבטן שלי מאוד נפוחה. עשיתי בדיקה לצליאק והיא תקינה מה לדעתך? ואם זה מהקמח אז מה את מציעה לי לאכול על מנת לנסות לראות אם אכן זה הקמח?

29/11/2009 | 20:12 | מאת:

שלום גלי, אם הבדיקה תקינה, קרוב לוודאי שלא מדובר בצליאק. נסי במשך שבוע להמנע מקמח, שעורה, שבולת שועל ולראות אם חל שיפור או שינוי, במידה ולא, זה לא הקמח, במידה וכן יש להמשיך בירור אצל גסטרואנטרולוג. בברכה,דנה

29/11/2009 | 13:48 | מאת: מאי

מכל הדגים ברשימה אילו מהם ללא עצמות וניתן לקנות אותם כנתחים? סלמון, מקרל, הליבוט, בקלה, סול, טונה וסרדינים

29/11/2009 | 20:13 | מאת:

שלום מאי, כל הדגים חוץ מסרדינים ומקרל ניתן לרכוש כנתחים ללא עצמות. בברכה,דנה

29/11/2009 | 13:47 | מאת: בוריס ננצ'וק

שלום, גבר בן 31 , בריא בד"כ. צמחוני בבדיקת דם עלה כי ערכי RBC , HB ו HCT נמוכים (יוצאים מה"תחום") מייחס את זה לחוסר בברזל שכן אני צמחוני אך אם זאת הבדיקה הראתה ערכים תקינים של ברזל 84) של פריטין (52) ושל B12 (209) איך ניתן להסביר זאת? תודה

שלום בוריס, הפריטין בטווח הנמוך, צריך לבדוק גם טרנספרין. יש להתייעץ עם רופא משפחה.צריך לבדוק גם טרנספרין לפני הסקת מסקנות. בברכה,דנה

29/11/2009 | 13:02 | מאת: שרון

שלום, רציתי לברר- אני בחורף כמעט ולא מסוגלת לשתות מים- קר לי מדי, האם זה מספיק שאני שותה יותר תה? העניין הוא שכל כוס תה מלווה בסוכרזית אחת... כך שיכול להיות ביום שאני שותה משהו כמו עד 10 סוכרזית.. האם זה תקין? מה המגבלה ליום אם יש? מודה להתייחסותכן, שרון

29/11/2009 | 20:16 | מאת:

שלום שרון, תה לא במקום מים, כי לקפאין אפקט משתן, נסי לשלב מים+תרכיז דיאט. 10 סוכרזית יום לא מהווים סכנה כלשהי, וכדי להגיע למקסימום המלצות צריך לצרוך הרבה יותר. נסי לשלב עם סוכרלוז (סוכרה דיאט). בברכה,דנה

תאור הבעייה אני כבר למעלה משנה הופך לבטטה של כורסא (גילי הוא 64) ואני מוכר ויוצא מהבית רק לטיפולים רפואיים אני נכה צה"ל עים פגימה קשה ברגל שמאל, אני לוקה קשות בכאבי גב תחתון אובחן אצלי היצרות חמורה בעמוד השידרה לפני כשנה ואני פוחד לעשות ניתוח מחשש לנזק בלתי הפיך אני לוקח תרופות כמו כדורי אימובין לשינה וגם ליריקה לשיכוך כאבים ולעיתים כשאני ממש כבר לא יכול אני לוקח אוקסיקונטין הגובה שלי הוא 172 ואני שוקל מאה ושש ק"ג ואני בן 64,היו לי בשנים האחרונות ניתוח אפנדציט והרנייה בצלקת הניתוחית שבעם יצרה הרניה במקום אחר כמו כן אני קטוע אצבע 3 גליל עליון ונעשה לי במקום כ-4 ניתוחים האחרון שבהם הייה לפני כשנתיים אני רוצה לרזות ולהגיע למישקל סביר אף רופא לא אמר לי מה מותר לי לעשות ומה לא? אנא מכם מבקש עזרא ועיצה ע"מ להקל על עצי אני מרגיש עצמי כאילו אני הוא איוב התנכי ואני פשוט לא יכול יותר אני מבקש עזרה! תודה

שלום, עליך לפנות לייעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית. אתה יכול לבקש שכזו תגיע אליך לטיפול ביתי, במידה ואינך מגיע לטיפול בקופת החולים. לצערי, אין באפשרותי לעזור לך מעבר במסגרת פורום זה. בברכה,דנה

28/11/2009 | 10:30 | מאת: ora

שלום האם שימוש בכדורי bullseye7שיש בכל גחוחה 100 מילגרם של קופאין יכולה לגרום לחום גבוהה וצמרמורות אני מדברת על שימוש של 1-3 גךוךות ושתיה נוספת של כוס נס קפה תודה

28/11/2009 | 16:00 | מאת:

שלום, לא ידוע לי לאילו תופעות לוואי כדורים אלו גורמים, ואני ממליצה להמנע מהם, שכן שזה יכול לגרום לדופק לב מואץ ובמקרים חריגים אף להפרעות קצב. בברכה,דנה