מוצרי חלב

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

27/02/2012 | 23:54 | מאת: הילה

דנה שלום! בזמן האחרון אני נתקלת בהרבה כתבות, סרטונים וכן הרצאות מרופאים ואנשי מקצוע רבים אשר מציגים את מוצרי החלב באור שלילי.כן חלק מהם נטורפתים וכו' אך לא כולם.. אשמח להתייחסותך למספר נקודות עיקריות אשר "מתנגדי החלב" מעלים כדי שאוכל להבין את העניין. 1. טענה1 - מוצרי החלב הם מזון חומצי ולכן מעודדים אוסטאופורזיס- ההסבר שניתן לכך הוא שעל מנת לסתור את החומציות הגוף מוציא סידן מהעצמות? שאלתי בהקשר לטענה זו היא האם מזונות שונים אכן משפיעים על ה PH בדם? והאם זה נכון שחלק מהמנגנון לסתירת החומציות היא הוצאת סידן וזרחן מהעצמות? 2. טענה 2-עוסקת ביחס בין זרחן לסידן. האם נכון להגיד כי מאחר והחלב מכיל כמות גבוה של זרחן ביחס לסידן הדבר מפריע לספיגת הסידן? 3. טענה 3- החלב מכיל הורמונים כדוגמת ה IGF אשר מעודדים סוכרת, בעיקר סוכרת 1 והתחלקות של תאים סרטניים- האם טענה זו נכונה וכיצד להתייחס אליה? אשמח מאוד אם תוכלי להתייחס לדברים. לצערי רוב הדיאטניות מהן ניסיתי לקבל תשובות לא כ"כ ידעו כיצד להתייחס לנקודות וסיכמו זאת כך: "על פי המלצת משרד הבריאות אין מניעה לשימוש במוצרי חלב" , אשמח מאוד לתשובה מנומקת יותר מזו. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה
29/02/2012 | 12:18 | מאת: דנה ויינר

שלום הילה, 1. מוצרי חלב מזון חומצי-מזון אינו חומצי או בסיסי ביסודו אלא בעל פערים שונים ברמת ה- PH. רוב המזון שאנו אוכלים ברמת חומציות נמוכה בהרבה מרמת החומצה בקיבה, כך שזה ממש לא רלוונטי. לכן הטענה שזה מזון חומצי הינה בגדר טענה חסר בסיס. מזונות אכן יכולים להשפיע על PH בדם בשל ההרכב הכללי שלהם, כמות חלבון, מינרלים שונים וייצור חומרי פסולת שונים. תודה לאל, יש לנו כליות וריאות שיכולות לווסת את ה-PH שלנו ללא צורך בפירוק עצמות. נכון לומר שלאנשים עם חמצת מטבולית יש יותר פירוק עצם, אך אנשים אלו מוגדרים כחולים. אנשים בריאים לא מסתובבים עם חמצת מטבולית כרונית.מחקרי עצם הראו שלשמירה על בריאות עצם מומלץ תפריט עשיר בפירות וירקות ובלי עודפי בשר שהם כנראה יותר בעייתיים כי לא תורמים סידן שלפחות יש במוצרי חלב. 2. ייתכן וישנם מזונות בהם הספיגה של הסידן תהיה נמוכה יותר בשל הרכב זרחן גבוה יותר, אך זה נכון לא רק למוצרי חלב אלא לכל מוצר המכיל סידן וזרחן, כגון שומשום ומוצריה, אז אין זה ייחודי לחלב. 3. לגבי סוכרת, לפרק זמן קצר היתה טענה שהיתה עליה בתחלואה בגלל עירור אנטיגני נגד תאי בטא בלבלב כאשר נתנו לתינוקות חלב פרה, אך מאז לא הראו עליה בתחלואה. וסרטן? לזה ממש אין תימוכין אפידמיולוגי. אם כבר ממש ההיפך לגבי סרטן קולון לדוגמה. שמועות זה דבר יפה וקל להפיצן אבל צריך לשאול טכנולוג מזון אם באמת יש כ"כ הרבה IGF1 בכלל בחלב פרה, ואם יש עדיין חסר משמעות שכן הוא מן הסתם מתפרק במערכת עיכול ולכן לא יכולה להיות לו השפעה של ממש בגוף האדם. בברכה, גילה ודנה

29/02/2012 | 14:05 | מאת: הילה

דנה וגילה תודה רבה על תשובתם! לראשונה קיבלתי תשובה מפורטת ומנומקת יותר מכל התשובות שקיבלתי עד היום.... משתמע כי יש מן האמת בטענות נגד מוצרי החלב, נכון הדברים יצאו מפרופורציה אך אי אפשר להישאר אדיש לעובדה שייתכן מאוד שיש להם השפעות שליליות שטרם ידועות לנו עד הסוף. אני מקווה שבעתיד יהיו על כך מחקרים ולא רק מחקרים מטעם מועצת החלב או ע"י מימון שלה. אני בנתיים אמשיך לצרוך מוצרי חלב בגלל הנוחות והזמינות אך לא מאחר ואני חושבת כי מדובר במוצר בריא ותמים כפי שהוא מוצג. תודה רבה!

מנהלי פורום תזונה קלינית