אצות
דיון מתוך פורום רפואה משלימה
מס שאלות בנוגע לאצות- 1- מה הערך הקלורי? 2- האם יש לה יתרונות בריאותים? אם כן אז מה הם? 3- האם יש כמה סוגים של אצות? אם כן אז מה קונים? 4- איפה קונים ? באילו חנויות? טרי? יבש? קפוא? 5- איך אוכלים כדי להנות מהיתרונות התזונתים? חי? מבושל? תודה רבה
מתוך מאמר של טליה לוין תרבויות שונות שגרו ליד הים, כמו סין, יפן וקוריאה השתמשו באצות כמקור תזונה חשוב וכמקור ריפוי במשך אלפי שנים. אצות ידועות בשל יכולתן להאריך חיים, למנוע מחלות ולהעניק יופי ובריאות. במערב, רק ב-20 שנה האחרונות משתמשים בהם כמזון בעל ערך. מה כל כך בריא באצות? במסורת הריפוי הסינית, ירקות ים (או אצות) נחשבות לבעלות תכונות חיזוק, איזון וניקוי המסייעות לאיברים שונים: לכליות, לבלוטות האדרנל, לשלפוחית השתן ולאיברי הרבייה. הן ידועות כמיטיבות עם איברים אלה וכמו כן מעולות לשיער, לעור ולציפורניים. אצות מספקות מגוון מינרלים וויטמינים: סידן, ברזל ויוד, ויכולות לעזור באיזון הורמונאלי ואיזון בלוטת התריס. אכילה רבה מדי של מזון מעובד או מזון שגדל בקרקע דלה במינרלים עלולה להוביל למחסור במינרלים ולעורר תשוקות למלח או למזון מתוק. הוספת אצות לתזונה היומית עשויה לסייע בהגברת האנרגיה ובהפחתת תשוקות שכאלה. אצות הן בין המזונות העשירים ביותר בערכים תזונתיים שיש: מינרלים: מכילות בין 10 ל-20 יותר מינרלים ממה שיש בירקות על פני האדמה (ובטח היום, כשהאדמה שלנו ממש דלה במינרלים) ויטמינים: בחלק מהאצות יש גם ויטמין B12 מעולה לצמחונים חלבון: אחוז גבוה של חלבון מעולה לצמחוניים או לאנשים שאוכלים תזונה דלה במזון מהחי איכויות בריאותיות נוספות: מעולות לעור, לשיער, לציפורניים, לעצמות ולשיניים משפרות את חילוף החומרים ומסייעות לעיכול יוצרות תנועתיות (מצוינות נגד עצירות) עשויות לעודד הרזיה ולסייע בהגברת האנרגיה ובהפחתת תשוקות לאוכל מעולות לבלוטות המערכת האנדוקרינית ולתפקוד תקין של בלוטת התריס (מלבד למי שיש היפותאירודיזם) מורידות כולסטרול ושומנים בדם מיטיבות עם מערכת הרבייה יוצרות תחושת קרקוע בתקופתנו הרדיו אקטיבית הנתרן שבאצות מוציא מתכות רעילות מהגוף ומנטרל חומרים רדיואקטיביים, לכן אחרי צילום רנטגן, מומלץ לאכול אצות מדריך אצות מקוצר לכל אצה ערכים תזונתיים אחרים. אצות הגדלות פרא או מהים הן בעלות הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר. אראמה עדינה, מתקתקה, מעולה כמנת צד, עם דגנים או סלט היג'יקי בעלת טעם חזק, צבע שחור, טובה כמנת צד קומבו טעם עדין, לעיס, מעולה להוספה לתבשילי קטניות ומרקים שכן עוזרת בריכוך ועיכול נורי אצת הסושי המפורסמת. בעלת טעם עדין דאלס אצה מלוחה, בעלת צבע ירוק / סגול כהה, מעולה בסלטים וואקאמה פרוסות דקות עדינות וארוכות. כשמשרים האצה גדלה משמעותית, מוסיפה טעם מתקתק היג'יקי, אראמה וואקמה מכילות פי עשרה יותר סידן מאשר חלב. יש אצות שמכילות יותר ברזל מבשר ! טיפים: כדאי להחדיר את האצות לתזונה בהדרגתיות. לוקח בין שבוע לשבועיים לגוף להסתגל ולעכלן כמו שצריך. כמו כן לוקח זמן להתרגל לטעם, אצות הן טעם נרכש. אל תאכלו יותר מדי אצות: יש לזכור: אם משהו נחשב בריא זה אינו אומר שהרבה ממנו, בריא יותר. ניתן לאכול כמויות קטנות כף עד 2 כפות ביום - תוספת מצוינת לתזונה צמחונית כמות מוגזמת של אצות עלולה ליצור עודף מינרלים בגוף, תגובה שלילית על איברים שונים עמו העור (עודף מינרלים עלול לגרום ליבלות ופצעים). אכילת אצות משפיעה גם על בלוטת התריס: יותר מדי יוד אינו בריא (עלול לגרום לרזון מוגזם, היפראקטיביות, עור מחוספס, אקנה, חוסר איזון נפשי ותחושת ריחוף.